Afta süre genelgeye göre bitti, kanuna göre devam ediyor

 

29.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Afta süre genelgeye göre bitti, kanuna göre devam ediyor

Ekrem Sarısu - 29 Temmuz 2008 Salı - Posta


SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yasa da başvuru süresi, kurum genelgesine göre, 28 Temmuz 2008 Pazartesi mesai saati sonunda sona erdi. Ancak, yasaya göre başvuru süresi devam ediyor. Aftan yararlanmada son gün 31 Temmuz 2008 dir.

Yasa ne diyor

Kamuoyunda Prim Affı olarak tanımlanan, aslında prim affıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, ve prim borçlarının tahsiline bazı ödeme kolaylıkları getiren düzenlemeler, 26 Mayıs 2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe konan 5743 sayılı “ İş Kanunu Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ” ile yapıldı. 5743 sayılı yasanın 26 ve 27 nci maddeleriyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen Geçici 23 ve Geçici 24 ncü maddeleri ödeme kolaylığına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. 38 nci maddesi de yürürlük tarihini belirliyor.

Özetle ele alacak olursak Geçici 23 ncü madde ile 2006 yılında prim borçlarını yapılandırarak taksite bağlatan, ancak taksitlerini süresi içinde ödeyemeyenlerle ilgili. 2006 da prim borçlarını taksite bağlatıp taksitlerini öngörülen süre içinde ödemediğinden dolayı yapılandırması bozulanlara, ödemedikleri taksitleri mevzuatın emrettiği gecikme zammı ile birlikte 6 ay içinde ödemeleri halinde, 2006 yılında yapılan taksitlendirmenin tekrar hayata geçirilme hakkını veriyor. Ayrıca; bu borçlulardan isteyenlere, prim borçlarını yeni yasa şartlarıyla da ödeme imkânı sunuluyor. 2006 yılında prim borcunu taksite bağlayanlarla ilgili olan Geçici 23 ncü maddenin 1 nci fıkrasında başvuru süresi ile ilgili olarak;

“…bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde Kuruma yazılı olarak başvurmaları halinde, bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmaları, 5458 sayılı Kanuna göre yapılmış olan başvuru tarihi ve taksitlendirme süresi dikkate alınmak suretiyle ihya edilir….”,

hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre; maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde başvuru yapılabilecektir. Maddenin hangi tarihte yürürlüğe girdiğini tespit edip, takip eden iki ay belirlediğimizde başvuru süresi ortaya çıkacaktır.

5763 sayılı yasanın yürürlük tarihini belirleyen 38 nci maddesi aynen;


“Bu Kanunun;

a) Çerçeve 2 nci maddesi ile değiştirilen 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrası ile 20 nci maddesi 1/7/2008 tarihinde,

b) 5 inci maddesi 1/1/2009 tarihinde,

c) 15 inci maddesi yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonunda,

ç) 24 ve 25 inci maddeleri 1/10/2008 tarihinde,

d) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.”

hükmü yer almaktadır. 5763 sayılı yasanın Af düzenlemelerini içeren 26 ve 27 nci nci maddeleri için 38 nci maddede, özel bir yürürlük tarihi belirlenmediğinden (d) bendindeki hükmüne göre, yani 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Geçici 23 maddenin 1 nolu bendi de yasanın yürürlüğe girdiği tarihi(26 Mayıs 2008 tarihini) takip eden iki ay içinde(Haziran ve Temmuz 2008 ayları) başvuru yapılacağına dair amir hükmü yer aldığına göre, Af düzenlemelerinden yararlanmak için Haziran ve Temmuz aylarında başvuru imlanı vardır. Sonuç olarak; başvuru tarihinin son gün 31 Temmuz 2008 Perşembe günü mesai saati sonuna kadardır.

5763 sayılı yasanın 27 nci maddesiyle 5510 sayılı yasaya eklenen Geçici 24 ncü maddesi de, SSK ve Bağ-Kura prim borcu olanlara, ödeme kolaylığı getirmektedir. Ayrıca, 2006 yılında prim borcunu taksite bağlatan ve taksitlerini süresi içinde ödeyenlere de, 2006 yılı yapılandırmasını bozarak, yeni yasa şartlarına göre prim borcunu yeniden yapılandırma imkanı sunmaktadır. 24 ncü maddenin 1 nci fıkrasında başvuru tarihini belirleyen;

“…bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde yazılı olarak başvurulması kaydıyla, bu maddede belirtilen şartlarla peşin veya yirmidört aya kadar eşit taksitler halinde ödenir…..”

23 ncü madde de olduğu gibi bu maddede, başvuru süresini yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay olarak belirlemiştir. Yukarıda tam metnine yer verdiğimiz yasanın 5763 sayılı yasanın 38 nci maddesinde 24 ncü maddesinin yürürlük tarihi 26 Mayıs 2008 olarak belirlendiğinden, 26 Mayıs 2008 i takip eden iki ay olan Haziran ve Temmuz 2008 aylarında af başvurusu yapılabilir. Ve Aftan yararlanmada başvurunun son günü 31 Temmuz 2008 Perşembe günü mesai saati sonudur.

Kurum Genelgesi ne diyor

5510 sayılı yasanın prim affına ilişkin olup 2006 yılında yapılandırılan ancak, taksitlerin öngörülen sürelerde ödenmediğinden yapılandırılması bozulanların aftan nasıl yararlanacağını düzenleyen 23 ncü ve maddenin (9) nci, 24 ncü maddenin (12) nci fıkrasında;

“Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilidir."

Hükmü yer almaktadır. Bu fıkralar Prim affına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Sosyal Güvenlik Kurumuna yetki vermiş bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu da bu yetkiye dayanarak; 3 Haziran 2006, 2008/ 50 sayı ve” Sosyal güvenlik alacaklarının, yeniden yapılandırma anlaşmalarının ihyası/peşin veya taksitle ödenmesi” konulu genelgesi ile Af kanununun uygulama usul ve esaslarını belirledi.

Toplumun af olarak nitelediği ve SSK ve Bağ-Kur prim borçlularının, bugüne kadar çıkartılan emsal yasalara olmadığı kadar ilgi gösterdiği yasanın uygulama usul ve esaslarını belirleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesini maalesef yasa kadar güzel ve başarılı değil. Ayrıca; yasayla çelişen ve yasayla ters düşen hükümler yer almaktadır.

Genelgedeki 28 Temmuz 2008 yorumu doğrumu?

Kurum genelgesinde aftan yararlanmada son gün 28 Temmuz 2008 tarihi olarak belirlenmiş. Oysa yukarıda yer verilen yasa maddelerinde, başvurunun kanunun yürürlüğe girdiği tariki takip eden iki ay içinde yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. Kurum sanki yasada kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde başvuru yapılacağına dair hükmü varmış gibi son günü 28 Temmuz 2008 olarak belirlenmiştir. Kurum yürürlük tarihini belirlerken; “takip eden iki ay” ı, “takip eden 60 gün” olarak dikkate almakta ve başvuru süresinin son gününü 28 Temmuz 2008 olarak belirlemektedir. Oysa biran için; kanun koyucunun takip eden iki aydan 60 günü kastettiğini varsaysak bile başvuru süresi 28 Temmuz 2008 olmaz, 25 Temmuz 2008 Cuma günü mesai saati sonu olur.

Sonuç olarak, kurumun yasanın önüne geçerek genelgeyle yasanın emrettiği başvuru süresini kendi yorumuna göre değiştirmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kanun koyucu kurumun yorumladığı şekilde bir süre koymak istese, başvuru süresini ay değil gün olarak belirlerdi. Örneğin, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 50 gün, 60 gün, 70 gün gibi.

Oysa kanun koyucu başvuru süresini ay olarak belirlemiş Ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde başvuru yapanların yasadan yararlanmasını öngörmüştür.

Ayrıca, yasada net ve açık bir hüküm olmadığı durumlar da, yasanın birey lehine uygulanması genel hukuk kuralıdır. Yasada net olarak bir tarih belirlenmediğinden, son başvuru tarihinin 31 Temmuz 2008 olarak tespit edilmesi hem genel hukuk kurallarına hem de yasa uygulama tekniğine daha uygun olacaktır.

31 Temmuz 2008’a kadar başvurup mahkemeye gidilirse ne olur?

Yasadan aftan yararlanmada başvurunun son günü 31 Temmuz 2008 olduğu sonucu çıkmasına karşın, genelgede başvuru süresini 28 Temmuz 2008 olarak uygulamıştır. Son yılların en güzel yasasından yararlanmak için insanlar günlerce kuyruğu girmesine rağmen, bazıları daireye bile girememiş, dolayısıyla yasadan yararlanamamıştır.

Yasadan yararlanamayanlar 31 Temmuz 2008 mesai saati sonuna kadar yazılı olarak aftan yararlanmak için başvuruda bulunup, başvuruları da reddedilmesi halinde İş Mahkemesine dava açarsa ne olacaktır. Mahkemelerde binlerce yeni dav ortaya çıkacaktır. Benzer olaylara yargının bugüne kadar olan yaklaşımına baktığımız zaman, dava açanların davayı kazanacağının altını çizmek medyumluk olmaz.

Acilen yapılması gereken

Dünyanın hiçbir yerinde, kamuya para yatırana eziyet edilmez. Başka bir ifadeyle kamuya işkenceyle para yatırılmaz. Böyle bir para yatırmaya izin verilmez. Para ödeyenler, süre bitti diye geri çevrilmez. Kurum 2008/50 sayılı genelgesine iki satırlık ek bir genelge yayımlayarak, başvuru süresinin 31 Temmuz 2008 olduğunu açıklamalı ve yasadan yararlanamayanların hiç değilse 31 Temmuz 2008 Perşembe günü akşamına kadar yasadan yararlanmalarına olanak sağlamalıdır.

Esnafın sesine kulak verilmeli

Aftan yararlanma süresi 28 Temmuz 2008 olsa da, 31 Temmuz 2008 de olsa da yetersiz. Mutlak uzatılması gerekiyor. Prim borcunu ödemek isteyen kesim sürenin uzatılmasını istiyor. Ve yasanın zamanlamasında hata olduğunu söylüyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu(TESK) başkanı Bendevi Palandöken yakın arkadaşım. Her gün sabahın erken saatlerinde yaklaşık 1.5 saate yakın birlikte yürüyüş ve sabah sporu yaparız. Neşe dolu bir insandır. Esnafın, sanatkârın derdini kendisine dert edinmiş bir insandır. Uzun yıllardan beri bu işin içinde olmasının birikimi ile, başkanı olduğu kesimin iyi ve kötü taraflarını bıkmadan uzanmadan anlatır durur yürüyüş sırasında. Genelde pozitif ve olayların hep iyi tarafını görmeye çalışan moralini hep yüksek tutma özelliklerine sahip biridir. Ancak son günlerde moral bozukluğunu gizleyemiyor. Esnafın, sanatkârın siftah yapmadan dükkân kapattığını ve sıkıntılarının giderek arttığını ve kapanan işyerlerini anlatıyor. Son günlerde konuştuğumuz konuların başında Af Kanunu yer alıyor. Esnaf ve sanatkârın büyük bir bölümünün prim borcu olduğunu ve üyelerinin yasayı çok beğendiğini ve yasadan yararlanarak prim borçlarını ödemek istediklerini ancak, başvuru süresinin yetersiz olduğunu, sürenin mutlak uzatılması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, esnafın, sanatkârın eline Eylül ve Ekim aylarında para geçtiğini, çiftçi ve ziraatçının ürününü bu aylarda hasat ederek sattığı, turizmcinin bu aylarda para kazandığı, Almanya’dan gelen işçiler, düğün mevsimi vb. nedenlerle olduğunu esnafın, sanatkârın eylül, Ekim aylarında paralandığından Afta sürenin hiç değilse Ekim ayı sonuna kadar uzatılması halinde, üyelerinin tamamının prim borcunu ödeyeceğini ifade ediyor.

Milyonlarca esnaf ve sanatkârın arzu ve isteğini dikkate almak ve süreyi uzatmak, prim borçlarının devlet kasasına girmesi anlamına geliyor. Aklın yolu bir, süreyi uzatılmasında kamu yararı var. Gerekiyorsa yasadan kademeli yararlanılması yönünde düzenleme yapılır. Örneğin: mevcut halinde yasadaki iki aylık başvuru süresi içinde peşin ödeme usulünü tercih edenlerin, gecikme zammı ve gecikme zammının yüzde 85 siliniyor. Ağustos ayında başvuranın yüzde 82 si, Eylülde başvuranın yüzde 80 i, Ekimde Başvuranın yüzde 77 si, Kasımda başvuranın yüzde 73 i Aralık ayında başvuranın yüzde 70’i silinir. Ve geç başvuru yapan daha az avantaj sağlar. Bu mali gücü olanların gecikmeden borçlarını ödemesine yol açarken, mali durumu iyi olmayanların geç olsa da yasadan daha az avantajla yararlanmasına imkân sağlamış olur.

SORU VE CEVAPLAR

Prim borcunu ödeyip emekli olabileceklere banka kredisi var


Soru: Bağ-Kura prim borcum var. Af Kanunundan yararlanarak ödemek istiyorum. Ancak, bir lira dahi ödeme yapacak dudumum yok. Bankaların kredi verdiğini duydum bu doğru mu? Bankalardan kredi alarak borcumu ödeyebilir miyim?

Ahmet-İstanbul

Cevap: Geçtiğimiz hafta Sosyal Güvenlik Kurumu ile, Halk Bankası arasında imzalanan protokol gereğince Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarına emeklilik kredisi verilmesi hususunda anlaşmaya varıldı. Halk Bankası prim borcunun ödenmesi için emeklilik maaşını rehin alarak kredi veriyor. Bu krediyi prim borcunu ödediği zaman emekli olacaklar alabiliyor. Kredi direkt sosyal güvenlik kurumuna ödeniyor. Emekli aylığı bağlandığında; kredi borcuna mahsup etmek için aylığının 2/3 nü Halk Bankası alacak, 1/3 nüde sigortalı alacak. Bu büyük bir fırsat çünkü prim borcundan dolayı, sağlık yardımı alamayan, emekli olmayan ve üstüne üstlük her ay tahakkuk eden prim nedeniyle borcu sürekli artan sigortalı, hem sağlık yardımına, hem emekli aylığına kavuşacak, hem de toplu borçtan ve her ay tahakkuk eden prim borcundan kurtulacak.

Şayet prim borcunuzu ödediğiniz zaman emekli olabiliyorsanız, Halk Bankasından kredi alarak Af kapsamında borcunuzu ödeyip emekli olabilirsiniz.

İsteğe bağlı sigortalıya yazık oldu

Soru: 10 yıldan beri İsteğe Bağlı sigortaya prim ödüyorum. Ancak, mali durumun nedeniyle 13 aydır prim ödeyemedim. Af Kanununda isteğe bağlı sigortalılarında aftan yararlanacağını yazdığını biliyorum Ancak, af başvurusu için gittiğinde, dosyamın kapadığını ve aftan yararlanamayacağımı bildirdiler. Bu nasıl için 15, 20 yıl prim ödemeyen, aftan yararlanarak, emekli oluyor. Ben 13 ay prim ödemedim diye dosyam kapanıyor ve aftan yararlanamıyorum. Memurların bu işlemi doğru mu? Aftan yararlanırsam prim borcumu ödeyip emekli olacağım. Aftan yaralanmak için ne yapmalıyım? Nerelere başvurmamı önerirsiniz?

Aysel

Cevap: İsteğe bağlı sigorta art artına üç ay prim ödemediği zaman sigorta kapatılmaktadır. Bu Af yasasından değil, 506 sayılı yasadan kaynaklanmaktadır. Ancak, istenseydi af kanununa bir madde eklenerek bu durum düzeltilebilirdi. Kesinlikle haklısınız. Bir tarafta 20 yıl prim ödemeyen aftan yararlanıp emekli olurken, diğer tarafta sizin gibi, 3, 5 ay prim ödeyemeyen aftan yararlanamıyor. Bu haksız ve adil olmayan bir uygulama. Ancak; burada memurlar haklı ve yapacağı bir şey yok. Onlar sadece yasayı uygulamakla yükümlü. Yasayı çıkartan siyasilere, bürokratlara, basın mensuplarına, TBMM si başkanlığına, Cumhurbaşkanlığına yazılı olarak başvurup şikâyetlerinizi duyurun. Kamuoyu oluşturulabilirse tek maddelik bir yasa düzenlemesiyle bu durum düzeltilir. Gerçekten isteğe bağlı sigortalılara yazık oldu.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 920

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Afta süre genelgeye göre bitti, kanuna göre devam ediyor