Afta son dört gün kaçıranın çok pişman olacak

 

25.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Afta son dört gün kaçıranın çok pişman olacak

Ekrem Sarısu - 25 Temmuz 2008 - Cuma - Posta

Kamuoyunda Af Kanunu olarak algılanan; SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeden yararlanma süresi 28 Temmuz 2008 Pazartesi mesai saati sonunda bitiyor. Prim borcu olanların aftan yararlanabilmeleri için bugünle birlikte önlerinde 4 günlük süreleri bulunuyor. Bu süreyi kaçıran sonradan çok pişman olacağına hiç şüphe yok. Çünkü, düzenleme prim borcu olanlara bugüne kadar görülmemiş duyulmamış avantaj sağlıyor.

Görülmemiş duyulmamış avantaj

26 Mayıs 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 5763 sayılı yasa ile prim borçlarına getirilen ödeme kolaylığında; prim borcunu peşin ödeyenlere bugüne kadar görülmemiş, duyulmamış oranda avantaj sağlanıyor. Görülmemiş duyulmamış avantaj, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85 inin silinmesidir. Toplam borcun büyük bir kısmını da gecikme cezası ve gecikme zammı olduğu göz önüne alınırsa, affın ne kadar büyük imkân sağladığı daha da iyi anlaşılıyor.

Örneğin; 20 bin YTL prim 80 bin YTL gecikme zammı ve cezası olmak üzere toplam 100 bin YTL prim borcu olan biri, af kanunundan yararlanmak için önümüzdeki 4 gün içinde, yani en geç 28 Temmuz 2008 mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuruda bulunup, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde 20 bin YTL prim aslı ile, 12 bin YTL gecikme zammı olmak üzere toplam 32 bin YTL ödediğinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun kalan yüzde 85 i olan 68 bin YTL silinecek.

Aftan yararlanan Prim borçları

5763 sayılı Yasa ile getirilen görülmemiş duyulmamış avantajdan yararlanan prim borçlarını şunlar;

Mart 2008 ve önceki dönemlere ait olup, başvuru tarihine kadar ödenmemiş olan,
- SSK prim borçları, gecikme cezası ve gecikme zammı,

- İşsizlik sigortası prim borçları,

- İdari para cezaları,

- Sosyal yardım zammı,

- 31 Mart 2008 tarihine kadar bitirilmiş olan özel bina inşaatı ile, ihale konusu işlerden SGK yapılan ön değerlendirme, araştırma ve tespit sonucunda yeterli işçilik bildirmediği anlaşılanların fark işçiliğe ilişkin borçları(başvuru Haziran ayı sonu olarak belirlendiğinden başvuru süresi geçmiş bulunuyor),

- Mayıs 2003 ile Mart 2008 dönemi arasında isteğe bağlı sigortalılığın devam ettiği süre içindeki prim borçları,

-Topluluk sigortasına tabi olanların, Mart 2008 döneminden önceki prim borçları,

-31 Mart 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur prim borçları ve gecikme cezası ve gecikme zammı,

-31 Mart 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Prim borçları,

-31 Mart 2008 tarihine kadar olan Tarım Bağ-Kuru prim borçları,

Kısa olan süre yetersiz kaldı

Görülmemiş duyulmamış derecede avantaj sağlayan son yılların en güzel düzenlemesinde maalesef başvuru süresi kısa ve yetersiz kaldı. Yasa 26 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmasına karşın, uygulaması maalesef yaklaşık 10 gün sonra başladı. Çünkü; Sosyal Güvenlik Kurumunun, yasanın nasıl uygulanacağının usul ve esaslarını belirleyen, 3 Haziran 2008 tarihli 2008/50 sayılı Genelgesi İl Müdürlüklerine ulaşması 10 gün gecikmeye yol açtı. Ödeme kolaylığına ilişkin düzenlemelerden yararlanarak prim borçlarını ödemek isteyen borçluların en geç en geç 28 Temmuz 2008 pazartesi günü mesai saati sonuna kadar, bağlı oldukları sosyal güvenlik kurumu il müdürlüklerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. Bu süreyi kaçıran, bir daha bu fırsatı bulamayacağından çok pişman olacak. Prim borcu olanlar pişmanlık yaşamaması için mutlaka pazartesi mesai saati sonuna kadar aftan yararlanmak için başvuruda bulunmalarında yarar var. Ancak, bugünlerde bile SSK ve Bağ-Kur İl Müdürlüklerine izdihamdan dolayı girilip çıkılmadığı da ayrı bir gerçek. Borçlular, İl müdürlüklerine girip çıkamıyoruz diye başvurudan vazgeçmesinler. Çünkü, başvurunun posta kanalıyla da yapılmasa mümkün. Yazılı başvurularını posta kanalıyla yapacak olanlar talep dilekçelerini iadeli taahhütlü postaya vermelerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü başvuru dilekçesinin iadeli taahhütlü postaya verildiği tarih, dilekçenin kuruma veriliş tarihi olarak kabul ediliyor.

Adi postada ise, dilekçe postanın kurum kayıtlarına ulaştığı tarihte verilmiş sayılıyor. O açıdan, başvurusunu posta kanalıyla yapacak olanlar, kesinlikle adi postayla başvuru yapmasın.

Yasa prim borçlusuna, peşin, 12 taksit ve 24 taksite kadar ödeme olmak üzere üç değişik seçenek sunuyor. Şimdi bu seçeneklerle borçluların neler kazandığına göz atmakta yarar var.

Peşin ödemede gecikme cezası ve zammının yüzde 85 i silinecek

Başvuru tarihinden itibaren prim aslı ile; Başvurun yapıldığı ayın sonuna kadar hesaplanacak Gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 15 inin, başvuru tarihini takip eden ay içinde ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 85 i silinecek.

Örneğin; SSK ya; 20.000 YTL prim 80.000 YTL gecikme cezası ve gecikme zammı(Temmuz ayı sonuna kadar hesaplanan) olmak üzere toplam 100.000 YTL borcu olan bir işveren, Temmuz ayı içinde ödeme kolaylığı yasasından yararlanmak için başvuruda bulunup, 20.000 YTL prim aslı ile, 80.000 YTL gecikme zammı borcunun yüzde 15 i olan 12.000 YTL yi(toplam 32.000 YTL yi) en geç başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ödemesi halinde, gecikme zammı borcunun yüzde 85 i olan 68.000 YTL borç silinerek, borç sıfırlanacak.

Yasa peşin ödemeyi teşvik etmek için, gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 85 ini silme gibi bir büyük imkân sağlıyor. Adeta borçluları peşin ödemeye mecbur ve mahkûm ediyor.

Fırsatı kaçırmamak için her türlü Borçlanmaya değer

Prim borcu olanlar her türlü imkânlarını kullanarak, son yılların en avantajlı düzenlemesinden yararlanmalı. Gerekirse malını mülkünü satarak, hatta banka kredisi kullanarak prim borcunu peşin ödemesinde yarar var. Bu fırsat bir daha gelmez. Nitekim; yetkililer hafta başında; Halk Bankası ile prim borcunu af kapsamında ödeyeceklere kredi verilmesi hususunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Aftan yararlanarak kendi imkânıyla prim borcunu ödeyemeyenler, Halk Bankasından kredi kullanarak prim borçlarını ödeyebilirler.

Ayrıca borcun peşin ödenmesi hemen bugün yarın gidip paranın yatırılması anlamına da gelmiyor. Önemli olan bugün dâhil önümüzdeki 4 gün içinde başvuruda bulunmak. Çünkü yasa; başvuru tarihini takip eden bir ay içinde ay sonuna kadar yapılan ödemeleri peşin ödeme kabul ediyor. Yasadan en son yararlanma süresi, 28 Temmuz 2008 olduğuna göre, son gün başvuruda bulunan kişi prim borcunu en geç 28 Ağustos 2008 tarihine kadar ödeyebilecek. Sonuç olarak başvuru için 28 Temmuz 2008'e kadar(bugün dahil), Ödeme için de, başvuru tarihini takip eden tarihten itibaren bir aylık süre var.

12 ay taksitte ödeyenin gecikme zammının 55 i silinecek

Prim borcunun aslı ile, başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 45 inin 12 ay taksitle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 55’i siliniyor.

Örneğin; 40 bin YTL SSK primi, 200 YTL gecikme zammı borcu(haziran ayı sonuna kadar hesaplanan) olan işveren, 28 Temmuz 2008 e kadar ödeme kolaylığı yasasından yararlanmak için başvuruda bulunup, 40 bin YTL prim aslı ile, 200 YTL gecikme zammı borcunun yüzde 45 i olan 90 bin YTL’ nin 12 ay taksitle ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 55 i olan 110 bin YTL borç silinerek sıfırlanacaktır.

Ödenecek taksit tutarı; prim aslına, gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun yüzde 45 inin ilave edilerek bulunacak tutarın taksit sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanacaktır. Yukarıdaki örnekte; 40 YTL prim borcuna, gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 45 i olan 90 bin YTL ilave edilmesi suretiyle bulunacak olan 130 bin YTL 12 ye bölünerek bulunacak olan 10.833 YTL bir aylık taksit tutarını oluşturacaktır. İlk taksit ödemesi ise başvurunun yapıldığı ayı takip eden aydan başlayacak. Örneğimizdeki ilk taksit Ağustos 2008 ayında ödenecektir.

24 ay taksitte gecikme zammının yüzde 30 i siliniyor

Prim borcunun aslı ile başvuru yapılan ay sonuna kadar hesaplanacak olan, Gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 70 inin 24 ay taksitlendirilerek ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 30 u siliniyor.

Örneğin; SSK ya 60.000 YTL prim 240.000 YTL gecikme zammı borcu(Haziran ayı sonuna kadar hesaplanan) olmak üzere toplam 300.000 YTL borcu olan bir işadamı, 25 Temmuz 2008 tarihinde ödeme kolaylığı yasasından yararlanmak için başvuruda bulunup, 60.000 YTL prim aslı ile, 240.000 YTL gecikme zammı borcunun yüzde 70 i olan 168.000 YTL nin 24 ay taksitle ödenmesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 30 u olan 72.000 YTL borç silinerek sıfırlanacaktır.

Ödenecek taksit tutarı prim aslına gecikme zammı ve gecikme cezası borcunun yüzde 70 inin ilave edilerek bulunacak tutarın 24 e (taksit sayısına) bölünmesi suretiyle hesaplanacaktır. Yukarıdaki örnekte; 60.000 YTL prim borcuna, gecikme zammı ve gecikme cezasının yüzde 70’i olan 168.000 YTL ilave edilmesi suretiyle bulunacak olan 228.000 YTL 24 ye bölünerek bulunacak olan 9.500 YTL bir aylık taksit tutarını oluşturacaktır. İlk taksit Ağustos ayında ödenecektir.

Prim borçlarını 2006 da yapılandıranların durumu

Yeni yasa; SSK ve Bağ-Kur Prim borcu olanlara getirdiği ödeme kolaylığının yanında, 2006 yılında 5458 sayılı yasa kapsamında getirilen ödeme kolaylığından yararlanarak, prim borçlarını, borç tutarına bağlı olarak 60 aya kadar taksitlendirenlere de ödeme kolaylığı getiriyor.

2006 de borcunu yapılandıran ancak taksitlerin ödeyemeyenler

2006 yılında getirilen ödeme kolaylığından yararlanarak prim borçlarını yeniden yapılandıran ancak, taksitlerini öngörülen sürelerde ödeyemediğinden, yeniden yapılandırması bozulanlara, yeni ödeme kolaylığından yararlanmaları için iki seçenek sunuluyor.

1) 2006 yılında prim borçlarını yeniden yapılandırarak taksite bağlatan, ancak taksitlerini ödeyemediğinden, yapılandırması Haziran 2008 ayı sonuna kadar bozulanlar, 28 Temmuz 2008 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuruda bulunarak, ödeyemediği veya eksik ödediği taksitlerini, ödeyecekleri tarihe kadar geciken her ay için ayrı ayrı Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak bir önceki aya ait YTL cinsinden iskontolu ihraç edilen Devlet İç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faiz oranına 1 puan eklenmek suretiyle bulunacak faiz oranının, bileşik bazda uygulanması sonucunda hesaplanacak faiziyle birlikte, borç aslının başvuru tarihinden itibaren altı ay içinde ödenmesi halinde, bozulan 2006 yılı yapılandırması ihya edilmiş olacak ve yararlanmaya devam edecekler. Başka bir ifadeyle; taksit ödemediği için yapılandırma hakkını kaybedenler, geçmiş taksitlerini faiziyle birlikte 6 ay içinde ödemek şartıyla, tekrar yapılandırma hakkı kazanacak ve 2006 daki taksitlendirmedeki, taksitlerini vadelerinde ödeyerek borçlarından kurtulacaklar. Örneğin; 30 bin YTL Bağ-Kur prim Borcunu Mayıs 2006 ayında, aylık 500 YTL olmak üzere, 60 ay taksite bağlatan ve bugüne kadar 18 taksit ödemesine rağmen üst üste 6 taksitini ödeyemediğinden dolayı yapılandırması bozulan ve taksit hakkını kaybeden Ahmet bey; yeni yasayla sağlanan imkândan yararlanarak ödeyemediği 6 taksit tutarı olan 3.000 YTL yi hesaplanacak gecikme faiziyle birlikte, 6 ay içinde ödemesi halinde, 2006 da ki yapılandırması ihya edilecek ve kalan 36 taksitini vadesinde ödeyerek borcundan kurtulacaktır.

2) 2006 yılında prim borçlarını yeniden yapılandırarak taksite bağlatan, ancak taksitlerini ödeyemediğinden, yapılandırması bozulanlar, isterlerse 5763 sayılı yeni yasa kapsamında, yeniden yapılandırma talebinde bulunabilecekler. Bu takdirde, bozulan 2006 yapılandırmasında ödenen taksit tutarları, prim borcuna mahsup edilecek ve kalan prim borcu ve işletilen faizler dikkate alınarak, yeni yasa kapsamında peşin veya 24 aya kadar taksitle ödeme imkânı sağlanacak ve tercih ettiği ödeme usulüne göre de, gecikme cezası ve gecikme zammı öngörülen oranda silinecektir.

Örneğin; 2006 yılındaki yapılandırmadan yararlanarak SSK prim borcunu 60 ay taksite bağlatan ve 14 taksit ödedikten sonra taksitlerini ödeyemediğinden dolayı yapılandırması bozulan Ahmet bey, yeni yasa kapsamında taksitlendirme talebinde bulunarak borcunu peşin öderse, gecikme zammının yüzde 85 i, 12 ay taksitle öderse yüzde 55 i, 24 ay taksitle öderse yüzde 30 u silinecektir.

2006 da prim borcunu yapılandırıp taksitlerini düzenli ödeyenlerin durumu

2006 da ki ödeme kolaylığından yararlanarak prim borçlarını yeniden yapılandıran ve taksit ödemelerini de aksatmadan ödeyenlere de, yeni yasadan yararlanma imkânı sağlanmış bulunuyor. 2006 yılında borcunu yeniden yapılandırıp taksitlerini aksatmadan ödeyenlerden yeni yasadan yararlanmak isteyenler, yazılı olarak başvurarak 2006 yapılandırılmasını bozulmasını isteyip, yeninden yapılandırma talebinde bulunacaklar. Bu durumda ödenen taksitler, mevzuat hükümlerince prim borcuna mahsup edilecek, kalan prim borcuna başvuru tarihine kadar gecikme zammı hesaplanacak. Borçlunun tercihine göre borç, peşin, 12 veya 24 taksitte ödenebilecek. Ve tercih edilen seçeneğe göre de, gecikme zammının yüzde 85 i, yüzde 55 i veya yüzde 30 silinecektir.

2006 yılı yapılandırması bozulan prim borçluları, yukarıdaki iki seçeneğe göre ödeyecekleri toplam borcu hesaplayıp, hangi seçenek avantaj yaratıyorsa o seçeneği tercih etmeleri gerekir. Bu hesabı yapmadan ezbere yapılacak bir tercih borçlunun aleyhine de olabilir. Çünkü, borç aslı, gecikme zammı, taksit sayısı vb. nedenlerle yeni yapılandırmada ödenecek borç daha fazla çıkabilmektedir.

Kurum yeni yasaya göre ödenecek borcu hesaplayamıyor

2006 yılında prim borcu yapılandıran sigortalılar, yeni yasanın sunduğu imkandan yararlanmak için, yeni yasaya göre ödemeleri gereken borç tutarını bilmeleri zorunlu. Çünkü, yeni yasa ile, 2006 da ki yasaya göre ödemesi gereken borç tutarını karşılaştıracaklar ve hangisi daha avantaj sağlıyorsa, onu tercih edeceklerdir. Bu prim borcu olanlara yasa ile verilen bir haktır. Ancak, borçlu bu hakkını doğru dürüst kullanamıyor. Borçlu inanması zor bir işleme muhatap oluyor. SSK ve Bağ-Kur; yeni yasaya göre ödenmesi gereken prim borcunu hesaplayamıyor. İlgili memurlar, bu durumun bilgisayar programından kaynaklandığı belirtiyorlar. Prim borcu ancak, 2006 yılı yapılandırması bozularak, yeni yasadan yararlanma talebinde bulunulduğunda ödenecek borç hesaplanıyor. Ancak; bu durumda da; yeni yasaya göre ödenecek borç fazla da çıkabiliyor. Borçlu bu noktadan sonra geri dönüşte yapamadığından, daha az ödeme yapmak isterken, bir anda daha da fazla borç ödemekle baş başa kalabiliyor.

Küçük bir bilgisayar programı ile çözülebilecek sorun, ilgisizlikten dolayı giderilemiyor. Ve son yılların en güzel düzenlemesi vatandaşın gözünde rezil ediliyor. Bir yasa çıkartılmış. Yasa prim borçlusuna değişik imkânlar sunuyor. Ancak, bazı borçlular yasanın kendisine sağladığı imkândan yaralanmıyor. Hatta daha az borç ödeyeyim diye, 2006 yapılandırmasını bozdurup, yeni yasaya göre yeniden borcunu yapılandırdığında, bozdurduğu yapılandırma kapsamında ödemesi gereken prim borcundan daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. Bu nasıl uygulama. Bunun neresi ödeme kolaylığı. Bunun neresi af. Borcu bile hesaplayamıyorsan, neden yasa çıkartıyorsun. Gelişmiş hiçbir ülkede rastlanmayacak bir uygulama, bizim insanımıza reva görülüyor. Kurumun bir an önce bilgisayar programını düzelterek, yeni yasa kapsamında ödemesi gereken borç tutarını soranlara, borcun tutarını bildirebilmelidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 736

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Afta son dört gün kaçıranın çok pişman olacak