Kardeşiniz prim borcunu sildiremez ancak aftan yararlanır

 

23.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kardeşiniz prim borcunu sildiremez ancak aftan yararlanır

Ekrem Sarısu - 23 Temmuz 2008 - Çarşamba - Posta


Soru: Kardeşim geçen yıl Ocak ayında Bağ-Kur’a giriş yaptı. 11 ay sonra Bağ-Kur’dan çıktı. Fakat 11 ay boyunca hiç Bağ-Kur primi ödemedi. Bu nedenle 2.700 YTL prim ve ceza geldi. 11 aylık hakkından feragat ettiğinde bu borcu silinir mi? Borcu ödememenin bir yolu var mıdır?

Ömür

Cevap: Bağ-Kur’a 5 yıl ve daha fazla süre prim borcu olanlar, Ek.19 ncu madde ve 2007/47 sayılı genelge hükümlerine göre, sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borçlarını sildirebiliyor. Ancak, 5 yıldan az süre prim borcu olanlara bu tür bir hak tanınmadığından borçları silinmiyor. Bu yönüyle fazla prim borcu olan ödüllendirilirken az prim borcu olanlar cezalandırılıyor. Maalesef kardeşinizin 11 aylık prim borcu silinmez. Ancak; kardeşiniz Af Kanundan yaralanarak prim borcunu ödeyebilir. Bunun için en geç 28 Temmuz 2008 mesai saati sonuna kadar Bağ-Kura, aftan yararlanmak için yazılı olarak başvurup, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde prim borcunun aslı ile, gecikme cezası ve zammının yüzde 15 ini ödemesi halinde, gecikme cezası ve zammı borcunun yüzde 85’i silinir.

Af kanunu kardeşiniz için bir şans kaçırmasın.

1 Ekim 2008 e kadar yürürlükte olan yasa keyfi olarak uygulanmıyor

Soru:15 Temmuz 2008 günü posta gazetesindeki köşenizde benimde merakla cevap aradığım bir konuya değinmişsiniz. 1999 da vergi kaydım olmasına rağmen 4 Ekim 2000 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. Ağustos 2004 ayında işyerimi kapattığımı Maliye’ye bildirerek vergi kaydımı da kapattım. Son iki yıldır da SSK lı olarak çalışmaktayım. Son düzenlemelerden yararlanmak üzere araştırma yaparken Bağ-Kur borcumu sildirilebileceğimi öğrendim. Ancak, sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi, 5 yıl ve daha fazla süre prim borçları yararlandığından benim durumuma uymuyor gibi gözükmekte. Zira Bağ-Kur başlangıcım ile vergi kaydımı kapattığım süre içinde yaklaşık 4 yıllık bir borcum olduğu anlaşılıyor. Ancak, Bağ-Kur kaydımı henüz kapatmadığımdan, hala aktif sigortalı görünmekte ve sürekli borçlanmaktayım. Bu durumda, Ek 19. maddeden ve 2007/47 sayılı genelgeden faydalanıp borçlarımı sildirebilir miyim? Bağ-Kur’a telefonla sorduğumuzda, bu uygulamanın Haziran ayı sonu itibariyle kaldırıldığını ve sadece yeni af düzenlemesinden faydalanabileceğim söylendi. Sizden gelecek cevaba göre hareket etmek arzusundayım. Bu doğrultuda mahkeme yolu da gösterirseniz de, zaman geçirmeden değerlendirmek istiyorum.

Zafer Okyay-Mersin

Cevap: Bağ-Kur’a 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların Ek 19 ncu madde ve 2007/47 sayılı genelge hükmünce, sigortalılığın durdurularak prim borcunun silinmesine ilişkin uygulama, 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte. Haziran ayı sonu itibariyle kaldırıldığı bilgisi doğru değil. Vergi kaydınızı kapatmanıza rağmen, meslek odası sicil kaydınız kapatmadıysanız, Bağ-Kur’a 5 yıldan fazla süre prim borcunuz vardır. Nitekim, kayıtlarda da aktif sigortalı olarak 5 yıldan fazla prim borcunuz göründüğünden, sigortanızı durdurarak prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Yazılı olarak başvurun. Talebinizi reddederlerse İş Mahkemesine dava açın. 1 Ekim 2008 e kadar yürürlükte olan yasa maddesini keyfi olarak uygulamıyorlar.

Aylığını kestirmeden çalışan emekli destek primi ödemek zorunda

Soru: Ben 2002 Şubat ayında SSK’dan emekli oldum, şirket fatura karşılığı çalışmalarıma devam etmemi istedi. Mart 2002 den itibaren vergi mükellefiyim.

Benim muhasebecim SSK’dan emekli olmama rağmen her ay Bağ-Kur’a sosyal güvenlik destekleme primi adı altında 75 YTL para yatırmam gerektiğini, geçmiş dönemlerde ödeme yapmadığım için 3.650.- YTL birikmiş borç olduğunu, bu ayın sonuna kadar ödeme yaparsam belli miktarda indirim söz konusu olabileceğini söylüyor.

Diğer arkadaşların muhasebecileri olayın mahkemede olduğu şimdilik beklememiz gerektiğini bildiriyorlar. Kafa karışıklığımızı giderebilmek için sizin bilgilerinize ihtiyacımız var, lütfen bizi bu konuda bilgilendirebilirseniz şimdiden çok teşekkür ederiz.

Kemal Erüstün

Cevap: Bağ-Kur sigortalısı olup emekli aylığı bağlattıktan sonra, emekli aylığını kestirmeden faaliyetine devam edenlerin emekli aylıklarından her ay, aylıklarının yüzde 10 u kadar “Sosyal Güvenlik Destek Primi” kesilir. Bu uygulama, 8 Eylül 1999 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 4447 sayılı yasa’nın 38 nci Maddesiyle 1479 sayılı yasaya eklenen Ek 20 nci madde hükmüyle getirildi. Ve Aynı tarihten beri uygulanmaktadır.

2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren de 4956 sayılı yasanın 44 ncü maddesiyle Destek primine ilişkin Ek Md. 20 ye eklenen ve aynı tarihte yürürlüğe giren fıkra hükmüyle de; Sosyal Güvenlik Kurumlarından birinden emekli olup, Bağ-Kur’lu olmayı gerektiren faaliyette bulunanların Bağ-Kur’a her ay Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeme yükümlüğü getirildi. Arkadaşlarınızın belirttiği gibi destek primi uygulaması mahkemede değildir. Mahkemelik bir durumu da yoktur.

Muhasebeciniz haklı. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından ( 1 Nisan 2003 den ) itibaren Bağ-Kur’a her ay 12 nci basamak gelir tutarının yüzde 10 u kadar(1 Temmuz 2008 den itibaren aylık 75.10 YTL) sosyal güvenlik destek primi ödemeniz gerekiyor.

Bağ-Kur’a kaydınızı yaptırıp ödemeniz gereken geçmiş döneme ait destek primlerinizi hesaplatın. Af Kanunu sizin için bulunmaz fırsat. En geç 28 Temmuz 2008 mesai saati sonuna kadar prim borçlarınızı af kapsamında ödemek için Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurup, başvuru tarihini takip eden bir ay içinde prim borcunun aslı ile gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun yüzde 15 ini ödemeniz halinde, gecikme cezası ve aslının yüzde 85 i silinir. Ayağınıza gelen af fırsatını kaçırmayın.

Prim silinmesi ve Af Uygulamasının zamanlaması yeni mağdurlar yarattı

Cevap: 1984 yılından beri Bağ-Kur’lu olarak çalışmaktayım. Fakat işlerim nedeniyle 2000 yılından sonra prim borcumu yatıramadım. Bağ-Kur Ek 19 ncu madde hükmünden yararlanarak sigortamı durdurmak suretiyle 8 yıl sildirdim. Fakat daha sonra Af Kanunu çıktı. Af Kanunu çıkacağını bilseydim, borcumu sildirmezdim. Şimdi emekli olabilmem için af yasasından yaralanabilir miyim? Günlerimi kazanıp emekli olmak için Bağ-Kur’a müracaat ettim. Şu anki prim üzerinden borç çıkartıldı. Aftan yararlanabilir miyim? Veya daha az bir prim ödeyerek emekli olabilir miyim?

Cem Demir

Cevap: 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar Ek 19 ncu madde hükmüne göre sigortalılıklarını durdurarak prim borçlarını sildirebiliyor. Silinen borca ilişkin süreler sigortalılık süresi olarak dikkate alınmıyor. Ancak, ileride sigortalı isterse günün cari değerleri üstünden hesaplanan primlerini ödeyerek günlerini tekrar kazanabiliyor.

8 yıllık prim borcunuzu Ek 19 ncu madde hükmünce sildirmiş, daha sonrada günlerinizi geri kazanmak için yazılı başvuruda bulunarak prim borcunuzu tekrar hesaplatmışsınız. Yeni hesaplanan prim borcu içinde gecikme cezası ve zammı olmadığından aftan yararlanacak bir durumunuzda yok. Aftan yararlanamazsınız. Hesaplanan prim borcunuzu öderseniz günleriniz geri kazanabilirsiniz.

Ek 19 ncu madde ile Af Kanununun zamanlaması yanlış oldu. Önce Af kanunu çıkartılsa, af kanunundan yararlanarak prim ödemeye fırsat verilse ve daha sonra af kanunun göre de prim borcunu ödeyemeyenlere Ek 19 madde getirilerek prim borçlarının silinmesine olanak tanınsaydı, daha yerinde olurdu. Sizin gibi pek çok mağdur ortaya çıkmazdı. Maalesef daha az prim ödeyerek emekli olunacak bir yol yok.

2.5 kat fazla destek primi ödemişsiniz daha ne istiyorlar

Soru: 1986 yılında SSK’dan emekli oldum. 1997 yılın da bir Ltd kurup yüzde 5 hisse ile ortak oldum. 24 Temmuz 2003 tarihinde büro açıp aynı zaman da gelir vergisi mükellefi oldum. Dolayısıyla Bağ-Kur müracaat ederek, kaydımı yaptırıp 31 Temmuz 2004 tarihine kadar Bağ-Kur’a destek primi ödedim. Aynı tarih de bu iş yerini kapatarak bir şirkette yine destek primi ödeyerek ücretli olarak çalışmaya başladım. Bu şirketten 1 Nisan 2008 ayrıldım. Şimdi şirket ortaklığımdan dolayı Nisan-Haziran 2008 dönemi için destek pirimi ödemek istiyorum. Bağ-Kur’a gittiğim de: SSK’ya ödemiş olduğum destek priminin kabul etmediklerini, genelgelerinde böyle bir şeyin olmadığını, SSK’dan ödediğim destek primlerinin Bağ-Kur’a devredip edemeyeceklerini sormamı, devredebileceklerse devirle ilgili kanunu getirmemi istediler. Oysaki sizin 27 Haziran 2008 tarihli yazınız da destek primi ödeniyorsa, ikinci destek primine gerek yok demiştiniz. Ben bu durumda ne yapacağımı şaşırdım. Hem bu kurumlar bir çatı altın da birleşmedi mi? Bir açıklama yaparsanız memnun olurum.

Z.Mümtaz

Cevap: Limitet şirket ortaklığınızdan dolayı, 1 Nisan 2003 tarihinden itibaren Bağ-Kur’a Sosyal Güvenlik Destek primi ödemeniz gerekirken, vergi mükellefi olarak çalışmanızdan dolayı, 24 Temmuz 2003 den sonra destek primi ödemeye başlamışsınız. 31 Temmuz 2004 tarihinde işyerinizi kapatarak, aynı tarihten itibaren de, sigortalı olarak çalışmanızdan dolayı SSK’ya destek primi ödemeye başlamış ve işinizden ayrıldığınız 1 Nisan 2008 e kadarda destek primi ödemenizi devam ettirmişsiniz. Oysa, işyerinizi kapattıktan sonrada şirket ortaklığınızdan dolayı, Bağ-Kur’a destek primi ödemeye devam etmeniz gerekiyordu. Bu açıdan Bağ-Kur kendisine destek primi ödemenizi istiyor. Bağ-Kur haklı. Ancak, 1 Temmuz 2008’e kadar olan verileri göz önüne alırsak, Bağ-Kur’a aylık 71.50 YTL destek primi ödeyeceğiniz yerde, SSK ya aylık 183.- YTL destek primi ödemişsiniz. Başka bir ifadeyle her ay ödemeniz gereken primin 2.5 katından fazla prim ödemişsiniz. Sonuç olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun zararına değil karına olan bir iş yapmışsınız. Bu açıdan bakıldığında çekineceğiniz bir durum yok. Çünkü; fazla prim ödemişsiniz diye kimse size ceza kesemez. Böyle bir işlem eşyanın tabiatına aykırıdır. Bağ-Kur’daki memur, genelgelerine göre SSK ya destek primi ödeyemeyeceğinizi belirtmiş. Memura sorun bakalım, destek primine ilişkin genelge var mı? Varsa göstermesini isteyin. Olmayan genelgeyi nasıl gösterecek bakalım. Yasa da memurun dediği yönde bir uygulama yapılacağına dair hüküm yok. Sonuçta fazla destek primi ödemişsiniz. Destek primi ödediğiniz süreler için destek primi alamazlar. Çok istiyorlarsa, 5458 sayılı yasanın 16 ncı maddesine göre; SSK ya ödediğiniz destek primlerinin aynı dönem ve 1 Nisan 2003 ile 1 Ağustos 2003 arası ve 1 Nisan 2008 den sonraki destek primi borçlarınıza mahsubunu ve artan prim ödemenizin de iadesini talep edin. Kabul etmez de destek primi isterlerse, İş Mahkemesine dava açın.

Yeni yasa prim iadelerini faiziyle birlikte yapacak

Soru: Annem Bağ-Kur’da isteğe bağlı sigortalı olmuştu. 1999 senesin de, 1-2 ay prim ödedi. Sonra 2 sene ödemedi. Ama daha sonra tamamını hesaplattık 2 milyar 800 milyon ödedik. 2002 de bu arada babamı kaybettik. 2-3 ay daha ödeyemedik 3 ay sonra tekrar ödemek için gittiğimizde bize Bağ-Kur’la ilişiğimizin kesildiğini ve artık sağlık sigortasından faydalanamayacağımızı söylediler. Sigortamızı iptal ettirdik. İçerideki paramızı istedik onu da ancak 60 yaşına gelince alabileceğimizi söylediler.Ne yapmamız lazım? Devletin kendi parası olsa faiziyle alır. Ama biz kendimize ait olan parayı alamıyoruz. Kaç sene geçti. Aslında bu parayı faiziyle almamız gerekmiyor mu? Bir kaç kere de dilekçe verdik. Ama hep aynı yanıt geldi.

Serda Ünal

Cevap: Sorunuzdan annenizin yaklaşık 2.5 yıl prim ödemesi olduğu anlaşılıyor. Üç aydan fazla prim borcu olduğunda isteğe bağlı sigortalık sonlandırılıyor(1479 sayılı Kanun Md.79). Annenizde üç aydan fazla süre prim ödemediğinden sigortası kapatılmış. Ancak, dilekçe vererek tekrar açtırılabilirdiniz. Ancak, tercihinizi sigortayı terk etmekten yana kullanmış ve ödediğiniz primleri alarak sigortayı tasfiye etmeyi düşünmüşsünüz. Bağ-Kur’da kadın 60 erkek sigortalı 62 yaşını doldurduğu halde ödediği prim tutarı emekli olmasına yetmiyorsa, yazılı talepte bulunarak ödediği primleri “toptan ödeme” adı altında geri alabiliyor(1479 sayılı kanun Md.39)

Primlerin faizsiz iade edilmesi hususundaki eleştirinizde son derece haklısınız. Mevcut yasalarımıza göre, primler faiz uygulanmadan iade ediliyor. Ancak; 1 Ekim 2008 den itibaren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, iade edilen primlere faiz uygulanacak. Anneniz 60 yaşını doldurduğunda ödemiş olduğunuz primleri yeni yasa kapsamında faiziyle birlikte geri alabileceksiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2910

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kardeşiniz prim borcunu sildiremez ancak aftan yararlanır