Sözleşmeli Personel KEY alamayacak

 

02.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sözleşmeli Personel KEY alamayacak

Ekrem Sarısu - 02 Ağustos 2008 Cumartesi - Posta

Soru: Ziraat bankası emeklisiyim. 657’ye tabi sözleşmeli çalıştım. 16 Nisan 1995’de emekli oldum. KEY ödemesi alabilir miyim?

Hülya Yücesu-İstanbul

Cevap: Sözleşmeli personele konut edindirme yardımı yapılmadı. Ancak sözleşmeli personelden kurumuna yazılı olarak başvurup 3320 sayılı Konut Edindirme Kanununun 3. maddesinde tespit edilen yardım miktarlarını kendilerinin ödeyeceğini belirtenlerin, ücretlerinden konut edindirme yardımı kesildi. Başka bir ifadeyle sözleşmeli personelden isteyenler, konut edindirme yardımını kendi cebinden ödedi. Bu tür bir talepte bulunarak maaşınızdan konut edindirme yardımı kestirmemişseniz,(muhtemelen kestirmediniz) KEY ödemesi alamayacaksınız.

KEY için çalıştığınız kamu kurumuna itiraz edeceksiniz

Soru: KEY ödemeleriyle ilgili yapılan itirazda memur emeklisi olanlar emekli sandığına müracaat etmeleri gerektiği söyleniyor. Ben 1985-1995 yılları arasında çalışıyordum. Ocak 2003 ayında emekli oldum. Ancak adıma KEY çıkmıyor. Ben nereye itiraz edeceğim? Kendi çalıştığım kuruma mı? Yoksa emekli sandığına mı?

Deniz Yılmaz Ankara

Cevap: 5664 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun” un 5 nci maddesine göre, Türkiye Emlak Kredi bankasına iletilen listelerde isimleri yer almadığı halde, konut edindirme yardımına müstahak olduğunu ileri sürenlerin, ilanın yapıldığı tarihten itibaren, üç ay içinde yürürlükten kaldırılan 3320 sayılı “ Konut Edindirme Yardımı Kanunu” na göre konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara başvurulması hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Konut Edindirme Yardımı uygulanan 1987-1995 yıllarında çalıştığınız kamu kurumuna itiraz edeceksiniz.

47 yaşınızı bekleyeceksiniz

Soru: 15.06.1963 doğumluyum 01.08.1980 tarihinde sigortalı oldum 30.09.1983 tarihine kadar 1042 gün sigortam ödendi.1984-1986 tarihleri arasında 18 ay askerliğimi yaptım 01.01.1988 tarihinde Bağ-Kur’a kayıt oldum. Bu tarihe kadar aralıksız Bağ-Kur’umu ödedim. Askerlik borçlanmamı yaparsam ne zaman yapmazsam ne zaman emekli olurum?

M.Ali Boy

Cevap: Askerlik borçlanmanızı yaparsanız Bağ-Kurdan emekli olmak için; 25 Tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 47 yaşınızı dolduracağınız 16 Haziran 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Doğum borçlanmasının usul ve esasları henüz belli olmadı

Soru: Bir yakınımın 1979 ve 1981 yıllarında çocukları oldu.1989 yılında SSK başlangıcı oldu.(Bulgaristan'dan zorunlu göç ile gelip 1989 yılında vatandaşlığa geçti) Annelerin 2 çocuk için toplam 4 yıl prim borçlanması yapılabileceğini basından okumuştum. Doğru mu? Askerlik borçlanmasında olduğu gibi, doğum borçlanmasıyla SSK başlangıç tarihini 4 yıl öne çekmek mümkün müdür? Doğru ise, borçlanma miktarının hesabı nasıldır?

Tuncay GÜNEŞ

Cevap: : 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, doğum nedeniyle çalışılamayan 2 yıla kadar olan süre borçlanılabilecek. Borçlanma hakkı 2 doğumla sınırlı olacak. Başka bir ifadeyle 2 doğum yapan kadın sigortalı; ve doğum sonrasında sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışılmayan her doğum sonrasındaki iki yıl olmak üzere, toplam 4 yıl borçlanabilecek. Ancak; sosyal sigortalar işlemlerine ilişkin yönetmenlik henüz yayımlanmadı. Dolayısıyla yeni yasanın doğum borçlanmasıyla ilgili bu hükmünü, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun nasıl uygulayacağı belli değil. Şayet geriye yönelik uygularlarsa(bize göre uygulamaları lazım) yakınınız her doğumdan sonra 2 yıl sigortalı olarak çalışmamışsa, 4 yıl borçlanma yapabilir. Doğum sigorta başlangıç tarihinden önceyse, borçlanma tabiî ki başlangıç tarihini borçlanılan süre kadar öne çeker. Bugünkü verilere göre bir günlük borçlanma bedeli 6.81 YTL dir.(bir günlük asgari ücretin yüzde 32 si) Borçlanılacak gün sayılı bu bedelle çarpıldığında ödenecek tutar ortaya çıkar(bu tutar yıl sonuna kadar geçerlidir)Yönetmenlik yayımlandığında burada gerekli açıklamaları yapacağız. Gazeteniz Postadan takip devam edin.

Babanız adına iki KEY çıkıyorsa ikisini de alırsınız

Soru: Rahmetli babam soma linyit işletmelerinden emekli. KEY parası için internete baktım babamın TC kimlik numarası ile iki kişi çıktı. İkisi de aynı TC kimlik numarasında aynı isimde biri 190 YTL, diğeri 600 YTL dir. Rahmetli babamın parasını da annem ziraat bankasından alıyor. Annemin kartıyla gittim ATM’ye hiç bir ödeme gelmemiş. Sorum babamın KEY parasını annem alabilir mi? Birde aynı TC. numaralı iki isim var. İkisini de alabilecek miyiz?

Ergun Tus

Cevap: KEY deki karışıklık had safhada. Sizin durumunuzda daha ilginç aynı isim. Aynı TC. kimlik numarasında iki kişi. Bir yanlışlık olduğu ortada. Aynı isimde yüzlerce kişi olabilir. Ancak, TC kimlik numarası aynı olan iki kişi olamaz. Banka veriyorsa ikisini de alabilirsiniz. Çünkü; her ikisi de babanızın TC kimlik numarasında çıktığına göre, düz mantıkla babanızın KEY’ leri birleştirilmemiş gibi düşünülebilir. Ancak; babanız rahmetli olduğu için mirasçıları veraset ilamı ile bankaya gidecek.

Tazminat alırsınız ancak işe iade davası açamazsınız

Soru: Özel bir şirket bünyesinde çalışan güvenlik görevlileriyiz. 8 ila 14 yıl arasında çalıştığımız şirket, güvenlik birimini özel güvenlik şirketine vermek istiyor. Eğer özel güvenlik şirketine verilecek olursa, bizlerin durumu ne olur? Ve özel güvenlik şirketine veriliyor olması işten çıkarma sebebimidir? Birde işverenin bu durumda bizlere olan sorumlulukları var mıdır? Bu konuyla ilgili yasal haklarımız nelerdir? Bu konuyla ilgili bizi aydınlatmanızı dileriz.

Okan Yıldız

Cevap: Şirketiniz güvenlik hizmetini dışardan satın alabilir. Bu şirketin verdiği ve verebileceği bir karar kimse karışamaz. Şirketiniz güvenlik hizmetini dışarıdan hizmet satın almak suretiyle karşılarsa, size ihtiyacı kalmayacağından, sizleri işten çıkartabilir. Ancak, işten çıkartması halinde, kıdem tazminatınızı ve ihbar tazminatını ödemek zorunda. Ayrıca çalışma süreniz içinde kullanmadığınız izin süreleriniz varsa, izin ücretinizi de ödemek zorundalar. Güvenlik hizmeti dışarıdan alınacağından ve sizlere ihtiyaç kalmayacağından, işten çıkartıldığınızda işe iade davası açamazsınız.

Çakışan primlerden yersiz ödediğinizin iadesini talep edin


Soru: Ben 10 Mart 1963 doğumluyum Bağ-Kur girişim 24 Ocak 1985, terk tarihim 9 Ağustos 1991 olup toplam 6 yıl 6 ay 15 gün prim ödemem vardır. Borcum yoktur.
S.S.K girişim 2 Ekim 1987 dir. Temmuz ayı dahil 2253 gün prim ödemem var. Hala çalışmaktayım. Bağ-Kur’la, SSK da 246 gün çakışmam var. Askerlik sigortadan önce, 20 ay yaptım. Henüz borçlanmadım. Borçlanırken 246 gün saydırabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

Ayhan Yılmaz -İzmir

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 20 ay geri gider ve emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olursunuz. 343 gün daha prim ödeyerek, askerlik süreniz dâhil, çakışan 246 gününüz hariç 4716 gün olan prim ödemenizi, 5150 güne tamamlamanız şartıyla 47 yaşınızı dolduracağınız 10 Mart 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Çakışan günlerinize ilişkin prim ödemenizi, asıl olmanız gereken sosyal güvenlik kurumuna olan prim borcunuza(varsa) mahsup ettirebilirsiniz. Prim borcunuz yoksa, yersiz ödediğiniz primin iadesini talep edebilirsiniz. Ancak, mahsupta yersiz primin tamamı borcunuzdan düşülmesine karşın, iadede sadece işçi hissesini alır, işveren hissesini iade alamazsınız.

Eşiniz 1 Ekimden sonra isteğe bağlıya 41 aydan fazla prim ödemesin

Soru: Eşim 7 Temmuz 1963 doğumlu. 1982 yılı ocak ayından itibaren sigortalı olarak işe başlamış ve 1990 yılı şubat ayında ayrılmıştır. Daha sonra 2006 yılı ocak ayından itibaren sigortaya isteğe bağlı pirim ödemeye başladı ve halen de devam etmektedir. Haziran 2008 tarihi itibariyle toplam 3682 prim ödemesi vardır. Yeni sosyal güvenlik yasasıyla isteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim tarihinden sonra Bağ-Kur sigortalısı olacak. Ayrıca emekliliğine 1260 günden fazla pirim ödeyenler, Bağ-Kur’lu olacak deniliyor. Eşimin emekli olacağı 2012 Mart ayı bu rakama denk geliyor. Eşim Bağ-Kur’ dan mı? Yoksa SSK dan mı emekli olacak ? Emekliliği için SSK mı? Yoksa Bağ-Kur’ mu daha iyi olur?

Muhammer Şensoy-Ordu

Cevap: Duyumlarınız doğru. Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekimden 2008 den sonra, İsteğe Bağlı Prim Ödemeleri Bağ-Kur’da değerlenecek. Yani Bağ-Kur’a ödenmiş sayılacak. Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma riskiyle karşı karşıya kalmamak için, 1 Ekim 2008 den sonra, isteğe bağlı sigortaya, prim öderken dikkatli olmak gerekiyor. Eşininiz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi. 1 Ekim 2008 tarihine kadar en az 90 gün daha prim ödeyerek, prim ödemesini 3772 güne çıkartacaktır. 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya 1260 günden az prim ödeyeceğinden SSK dan emekli olabilir( 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya en fazla 41 ay prim ödesin. Eşinizin SSK’dan emekli olması avantajına. Çünkü Bağ-Kurdan emekli olması için en az 7200 gün prim ödemesi gerekiyor.

48 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 9 Şubat 1962’dir. SSK’ya giriş tarihim 11 Kasım 1985 olup, aralıksız 22 yıldır bir kamu kurumunda işçi olarak çalışıyordum. İşlemediğim bir suçtan dolayı 8,5 aydır tutuklu olarak cezaevinde bulunuyorum.1982-1984 yılları arasında askerliğimi tamamladım. 18 ay askerlik borçlanmamı yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?

Sait Ercanlı-Afyon
Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınızdan, askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızı dolduracağınız 9 Şubat 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

KEY’ e itiraz için çalıştığınız daireye başvuracaksınız


Soru: Ben Kocaeli ili Gebze İlyas bey vergi dairesinde 1987-1999 yılları arasında görev yaptım. KEY alacağım için ziraat bankasına gittiğimde sizin T.C. Kimlik numaranız yoktur dediler. Ve tarafıma ödeme yapmadılar. Oysa Resmi Gazete de yayınlanan listede adım geçmektedir. T.C. numaramın bilgisayarlara işlenmesi için nereye müracaat etmem gerekir?

Salih Kerpiççi-Kocaeli

Cevap: Sizin durumunda olan 1 milyon 300 bin kişinin olduğu belirtiliyor. 5664 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun” un 5 nci madde hükmüne göre, Memurlar KEY itirazlarını, KEY tahakkuklarını yaparak Emlak Kredi Bankasına yatıran, çalıştıkları kamu kurumlarına yapmaları gerekiyor. Çalıştığınız kamu kurumuna itirazda bulunun. Çalıştığınız kurum TC kimlik numaranızı Emlak Bankasına bildirerek, KEY nın ödenmesini sağlayacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1546

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sözleşmeli Personel KEY alamayacak