Lojmanda oturana KEY ödemesi yok

 

05.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Lojmanda oturana KEY ödemesi yok

Ekrem Sarısu - 05 Ağustos 2008 Salı  - Posta

Soru: KEY ödemeleri ile ilgili 2 sorunum var:

1-Babam polis memuru idi. Ve KEY kesintilerinin başlangıcından 1989 yılına kadar lojmanda kaldı.1989 yılında tayinle birlikte lojmandan çıktı ve bir daha lojmanda oturmadı. Yani Temmuz 1989 tarihinden, emekli olduğu Temmuz 2004 tarihine kadar kendisinden kesinti yapıldı. Emekli olduktan 1 yıl sonra da vefat etti. Benimle birlikte 2 kardeşim ve annem olmak üzere toplam 4 kişi mirasçılarıyız. Ancak KEY ödemelerine ilişkin resmi gazetede ve keyodemeleri.com sitesinde babamın TC kimlik numarası veya emekli sicil numarası ile yaptığımız aramalarda bir isim veya hakedişe rastlayamadık.

2- Ben de 18 Aralık 1992 tarihinde öğretmen olarak Iğdır ilinde göreve başladım. Haziran 1995'de tayinim Kastamonu’ya çıktı. Halen de burada görev yapıyorum. Kendi adıma emekli sicil numaram (TC numarası gözükmüyor) ile yaptığım sorgulamada sadece ile 11,7 YTL' lik bir ödeme alacağım görülüyor. Detaylı dökümde anaparanın 0,348 YTL olduğu belli oluyor.Tahminimce benim için yapılan kesinti 5-6 ay gibi görünüyor.

Sizden ricam babama ait KEY ödemesi için 3 kardeş (Kardeşlerden birisi İstanbul’da birisi Kastamonu’da diğeri de anne ile birlikte Ordu ilinde ikamet ediyor. Ve annemin nasıl bir yasal prosedür ile nereye itiraz edeceğimiz; benim kendime ait eksik KEY için nereye müracaat edeceğimiz konusunda yol göstermeniz.

Ufuk Bahar-Taşköprü/Kastamonu

Cevap: 1) Hizmet tahsisli lojmanlar hariç, lojmanda oturanlara, lojmanda oturdukları süre ile sınırlı olmak üzere Konut Edindirme Yardımı yapılmadı. Babanız hudut karakolu gibi, meskun yerlerden uzak sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı yerlerde, normal çalışma saatleri ile sınırlandırılması kabil olmadan görev başında bulundurulması gerekli personele verilen Hizmet tahsisli konut dışındaki lojmanlarda oturmuşsa(örneğin, şehir merkezlerindeki lojmanda oturmuşsa), babanıza Konut Edindirme yardımı yapılmamıştır. Konut yardımı yapılmadığından da, KEY ödeme listelerinde adını bulamıyorsunuz. Babanız hizmet tahsisli lojmanda oturmuşsa, adına Konut Edindirme Yardımı çıkması lazım. Vakit geçirmeden çalıştığı kamu kurumuna itirazda bulunun. Babanızın KEY ödemesi çıktığında veraset ilamı ile mirasçılar veya yetkilendirdikleri biri en yakın ziraat bankası şubesine giderek KEY ödemesini alacak.

2) İşe başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren, adınıza Konut Edindirme yardımı yapılması gerekir. Sorunuzdan Kastamonu’ya geldikten sonra yapılan yardımların listelerde yer aldığı, Iğdır’da görev yaptığınız süreye ait yardımların listelerde yer almadığı anlaşılıyor. Hem Iğdır’da görev yaptığınız Kamu Kurumuna Hem de Kastamonu’da görev yaptığınız kamu kurumuna itirazda bulunun. Yalnız, sanırım program altyapısının yetersizliğinden ve eksikliğinden listelerde birden fazla KEY ödemesi görünenlerin, sorgulamada KEY ödemelerinin bir tanesi görünüyor. Diğerleri görünmüyor. İtiraz etmeden önce ziraat bankasından KEY ödemelerinizi kontrol edip, itirazda bulunmanızda yarar var.

Eşlerden diğerine KEY ödenmesi gerekir

Soru: Astsubaydım. 2001 yılında emekli oldum. Eşim öğretmendi. Oda 2001 yılında emekli oldu. KEY kesintileri yapılırken ben devamlı olarak, arada bir iki ay hariç askeri lojmanlarda oturdum. Karakol komutanı veya bölük komutan vekili olarak. Bu arada ben lojmanda oturduğum için, öğretmen olan eşime kesin olarak KEY kesintileri yapıldığını biliyorum. Ancak gerek ziraat bankasından gerekse bilgisayardan TC kimlik numarasıyla veya emekli sandığı numaralarımızla girdiğimizde, adımızın listelerde olmadığını gördük. Benim durumumda olan kişilere, KEY kesintisi yapılması kanunen uygun mudur?

İrfan Cankurt

Cevap: Öncelikle Konut Edindirme Yardımı uygulamasının ele alınacak bir tarafının olmadığını belirtelim. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Gönül rahatlıyla şurası da doğru denebilecek bir tarafı yok. Oturduğunuz lojman hizmet tahsisli lojman değilse, adınıza KEY ödemesi yapılmamıştır. Yasa, eşlerin her ikinsin de Konut Edindirme Yardımına müstahak olması durumda yardımın yalnız aile reisi adına yapılacağını belirtmektedir. Aile reisi olarak siz de Lojmanda oturduğunuzdan size de yardım yapılmadığı anlaşılıyor. Ancak; bize göre lojmanda oturan aile reisi yardıma müstahak olmadığından, diğer eşe yardım yapılabileceği kanaatindeyiz. Bu yoruma göre eşinize Konut Edindirme Yardımı yapılması gerekirdi. Ancak bu bizim yorumumuz. Bir başkası aksi yönde yorum da da bulunabilir. En azından eşinizin yardım yapıldığı dönemde çalıştığı kamu kurumuna itiraz etmesinde yarar var.

Konutu olmayan işçi emeklisi de KEY alacak

Soru: 1986 Ocak ayında SSK' dan emekli oldum. Daha sonra hiç çalışmadım. Konut Edindirme yardımı alabilir miyim?

İsmail Şentürk

Cevap: Konut Edindirme Yardımı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapıldı. Konutu olmayan SSK emeklilerine de Konut Edindirme Yardımı yapıldı. Adınıza kayıtlı konutunuz yoksa, Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapılmıştır. KEY ödemesi alabilirsiniz. Ancak, söz konusu dönemde adınıza kayıtlı konut varsa, yardım yapılmadığından KEY ödemesi alamazsınız.

KEY İtirazınızı SSK yapacaksınız

Soru: 1987 ile 1999 seneleri arasında Metaş Metalurji Demir Çelik fabrikasında çalıştım. Çalıştığıma dair elimde belgeler var. Daha sonra buraya TMSF el koydu ve Uzanlar’dan TMSF ye geçti. Simdi bu işyerinde Cer Çelik olarak özelleştirilen bir firma var. Ellerinde bizim dosyalarımızın olmadığı, dosyaların TMSF' de olduğu bildirildi. Bizler eski Metaşlı çalışanlar olarak, KEY ödemelerini hiçbir arkadaşım alamadı. Bu konu hakkında yardımlarınızı bekliyoruz.

Gökhan Gökmen

Cevap: 5664 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme yapılmasına Dair Kanun” un 5 nci maddesi hükmüne göre, sizler gibi 10 ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde çalışanlara Konut Edindirme Yardımı yapıldı. Bunardan sizin gibi KEY ödeme listelerinde adı çıkmayanların, üç ay içinde SSK ya itiraz etmesi gerekiyor. SSK nında itiraz tarihinizden itibaren iki ay içinde itirazları sonuçlandırması gerekiyor. Metaş 1987 ve 1995 yıllarında KEY leri SSK ya bildirmiş ve ödemesini yapmıştır. Şayet Konut Edindirme Yardımının SSK ya ödenmeme gibi bir durumu varsa, bunun sorumlusu SSK dır. Çünkü, Yasa SSK ya KEY’ i resen tahsil etme ve 506 sayılı yasanın 80 nci maddesine göre aynen prim gibi takip yetkisi veriyor. İtirazınızı SSK ya yapın, evrak istenecekse SSK ilgili kuruluştan ister. Yıllar öncesinin evrakı için sizleri muhatap almayabilirler.

Af Bağ-Kur’a prim borcu olan sigortalıya yaradı

Soru: Kamuoyunda Af yasası olarak algılanan SSK ve Bağ-Kur prim borcu affına dair posta gazetesindeki yazınızı okuduk. Fakat affın tam olarak kimleri kapsadığı konusunda kafamızda bir belirsizlik var. Bunu sizden mümkünse öğrenebilir miyiz? Bu arada benim (1960 doğumlu) ve eşimin (1958 doğumlu) SSK başlangıcımız 1978 tarihine denk gelmekte. Fakat eksik prim ödemelerimiz olduğundan emekli olamamaktayız. Bu yasa bizleri de kapsıyor mu?

Güzin Poyraz

Cevap: Toplumda Prim affı olarak algılanan 5763 sayılı yasa ile, SSK ya ve Bağ-Kur’a prim borcu olan sigortalılara ve işverenlere ödeme kolaylığı getirildi. Prim borcunun belirlenen şartlar da ödeyenler veya taksite bağlatanların, gecikme zammı ve gecikme zammı borcunun yasada belirlenen oranındaki(peşinde yüzde 85, 12 taksitte yüzde 55, 24 ay taksitte yüzde 30) tutarının tahsilinden vazgeçildi. Başka bir ifadeyle silindi. Ancak, kamuoyu yeterince aydınlatılmadığından, sigortalılar söz konusu düzenlemeyi geriye doğru borçlanma hakkı getiriyor gibi alğıladı.Ve sizin gibi prim ödemesi eksik olduğu için emekli olamayan sigortalılar, yasadan yararlanarak eksik günlerini borçlanmak suretiyle toplu prim ödeyip emekli olma peşine düştüler. Ancak, maalesef yasa sigortalılara borçlanma yoluyla gün kazanma imkânı getirmedi.

Eşinizde sizde SSK’lı olduğunuz için, yasadan yararlanmanızı gerektirecek prim borcunuz olmadığından, yasa borçlanma imkânı da getirmediğinden yasadan yararlanmanız mümkün değil. Ancak, eşiniz veya siz Bağ-Kur sigortalısı olsanız ve Bağ-Kur’a prim borcunuz olsaydı. Yasadan yararlanarak prim borcunuzu ödeyip emekli olabilirdiniz. Yasa daha ziyade Bağ-Kur’a prim borcu olan sigortalılara ve SSK ya prim borcu olan işverenlere yarardı.

Aftan yararlanmak için Bağ-Kur’a prim borcunuzun olması lazım

Soru: Emekli yaşımı doldurdum. Bağ-Kur’dan emekli olmak istedim. Ama, bankada bir memur, maliye kaydım olmadığı için emekli olamayacağımı söyledi. Bu şekilde bankanın verdiği krediyi kaçırdım. Peki normalde böyle bir maliye kaydı olması gerekir mi? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Canan Örs

Cevap: Bağ-Kur’a kayıtlıysanız ve prim borcunuz varsa, af kapsamında prim borcunuzu ödeyerek emekli olabilirdiniz(af 20 gün uzatıldı halen de olabilirsiniz). Hatta prim borcunuzu ödemek için, Halk Bankasından kredi alarak prim borçlarınızı da ödeyebilirdiniz. Ayrıca, prim borçlarınızı af kapsamında ödemek için, en geç 28 Temmuz 2008 tarihine kadar(bu tarih dâhil) yazılı olarak başvuru yapmışsanız, kredi kullanmak için henüz geç değil. Çünkü, afta peşin ödemeyi seçenlerin, başvuru tarihinden itibaren bir aylık ödeme süresi var. Ancak; Bağ-Kur’a kaydınız ve prim borcunuz yoksa, aftan yararlanmak için bir nedeninizde olamadığından kredide alamazsınız. Aftan da yararlanamazsınız. Bugün için Bağ-Kur sigortalısı olmak için; vergi mükellefi olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmak gerekiyor. Ancak, ev kadınları isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’a prim ödeyebiliyor.

Vergi mükellefi olsanız bile emekli aylığınız haczedilemez

Soru: Babam Bağ-Kur emeklisi. Ama şuan vergi mükellefi. Babamın emekli maaşına banka haciz koydu. Babamın vergi mükellefi olması maaşına konan haczin kalkmasını engelliyor mu? Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok seviniriz.

Ömür Ayhan

Cevap: 1479 sayılı yasanın 67 nci maddesine göre, Bağ-Kur emekli aylıkları, nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemez. Yasada vergi mükellefi olanların aylıklarının haczedileceğine dair bir hüküm yoktur. Haczin kaldırılması için bulunduğunuz yerdeki icra mahkemesine haczedilmezlik şikâyetinde bulunun haciz kaldırılacaktır. Kaldırmazlarsa kararı Temyiz edersiniz. Haczi Yargıtay kararı ile kaldırırsınız.

Bağ-Kur dışındaki emeklilere “Destek Primi” 2 Ağustos 2003 de geldi

Soru: 1997 de SSK’dan emekli olmuş ve daha sonra 1998 de vergi mükellefiyetine geçerek serbest çalışan biri, bugüne kadar Sosyal Güvenlik Destek Primi ödememiştir. Bu kişi Sosyal Güvenlik Destek Primi Ödemek isterse, hangi tarihten itibaren destek primi ödemesi gerekir?

Halil İbrahim Atlıhan

Cevap: Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olup, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren, faaliyette bulunanlara; 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Destek primi ödeme zorunluluğu geldi. Sorunuzdaki kişi; 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren destek primi ödemek zorunda. Sorunuzda destek primi ödemek isterse diye bir ibare var. Destek primi ödemek kimsenin keyfine bırakılan bir konu olmayıp, bir zorunluluktur. Sorunuzdaki kişiyi Bağ-Kur tespit ettiğinde, 2 Ağustos 2003 den itibaren destek primini gecikme cezası ve zammıyla birlikte alır. Af kanunu 20 gün uzatıldı. Af fırsatından yararlanarak destek primini peşin ödeyip, gecikme cezasının ve gecikme zammının yüzde 80 inden kurtulsun.

Mirası reddeden kız çocuğu yetim aylığı alır

Soru: Reddi miras yapan boşanmış kız çocuğu vefat etmiş babasından dolayı, Bağ-Kur’dan yetim aylığı alabilir mi? Sigortalı çalışan boşanmış kız çocuğu vefat etmiş babasından Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir mi?

Hatice Kuruoğlu

Cevap: Babasının mirasını reddeden ve ölüm(yetim) aylığı bağlanma şartlarını taşıyan kız çocuğu, babasından dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı alabilir. Boşanmış sigortalı olarak çalışan kız çocuğu babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir. Emekli Sandığına tabi bir işte çalışmaya başlamadığı ve evlenmediği sürece de, yetim aylığı almaya devam eder.

57 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olacaksınız

Soru: Sigorta girişim 1971dir. 1062 gün prim ödemem var. 1994 Bağ-Kur sigortalısı oldum. Tabi arada boşluk oldu. Bağ-Kur’a 2008' e kadar 15 bin YTL prim borcum çıktı. Fakat emekli olamıyorum. Ancak prim borcumu ödesem bile, iki yıl daha beklemem gerekiyormuş. Doğum tarihim 3 Şubat 1953 dür. Bu konu bana yardımcı olabilir misiniz? Emekli olabilmem için ne yapmam gerekiyor?

Cevat Yıldız

Cevap: Bağ-Kur’dan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmaya çalıştığınız anlaşılıyor. 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle, Bağ-Kur’dan kısmi yaşlılık aylığı emekli olmak için aranan 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını tamamlamaya sizin gibi 8 tam yıldan fazla 10 tam yıldan az süre kalanlar 57 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Bundan sonra prim ödemeseniz bile 57 yaşınızı dolduracağınız 2 Şubat 2010 da emekli olabilirsiniz. Maalesef bu konuda yardım edeceğimiz fazla bir şey yok.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3233

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Lojmanda oturana KEY ödemesi yok