Key’de Mirasçılara Vergi Eziyeti

 

07.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Key’de Mirasçılara Vergi Eziyeti

Ekrem Sarısu - 07 Ağustos 2008 Perşembe - Posta


Türkiye 28 Temmuz 2008 Pazartesi günüden beri KEY ile çalkalanıyor. Memur, işçi ve emeklilere yapılacak yardımla konut edindirileceği iddiası ile, 1986 da çıkartılan kanun, 1 Ocak 1987 tarihinden itibaren uygulamaya konarak, memur, 10 kişiden fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışan işçi, memur ve içi emeklilerime her ay Konut Edindirme Yardımı yapılmaya başlandı. Ancak 180 ay(15 yıl) yapılacağı açıklanan yardım, 108 ay, yani 9 yıl sonra 31 Aralık 1995 tarihinde sonlandırıldı. Emlak Bankasında fon karakterli hesaplar da toplanan KEY ödentiler hak sahiplerine ödeneceği yerde, uzun yıllar siyasiler tarafından istedikleri şekilde kullanıldı. Sonuçta borçlanma yoluyla da olsa mevcut iktidar, 28 Temmuz 2008 den itibaren yani uygulamaya konduğu tarihten 21 yıl 6 ay 27 gün sonra, uygulamanın sonlandığın tarihten itibaren ise 12 yıl 6 ay 27 gün sonra KEY’ leri hak sahiplerine ödenmeye başladı(ödemeler tüm sıkıntılara karşın mevcut iktidarın başarısıdır).

Ancak; KEY ödemesinde yaşanan sorunlar görüldük, bilindik cinsten değil. Sorunlar Üniversitelerde ders olacak cinsten. Aynı zamanda tam bir Türkiye fotoğrafı. Key’ de yaşanmana sorunlara bakınca, Ülkenin bugünkü halinde de şükredeceği geliyor insanın. Bu kadar vurdum duymazlıkla, bu kadar sorumsuzlukla Ülke yine çok iyi durumda. Bu halimizle AB ye girmeye filan hiç heveslenmeyelim. Çünkü neredeyse ülke nüfusunun yarısını(8.5 milyon kişi listede. Listeye girmeyen 1, 1.5 milyon kişiyle birlikte 10 kişiye KEY ödenecek. Aileleriyle birlikte 30,35 milyon kişi ediyor) ilgilendiren bir konuda acınacak hallerdeyiz. Neyse, konuyu dağıtmadan KEY de son günlerde yoğunlaşan ve haklı okur şikayetlerine yol açan yeni soruna dönelim. Ölenlerin KEY ödemeleri mirasçılarına yapılıyor. Ancak, ziraat bankası mirasçılardan Veraset ve İntikal Vergisi ilişini kesmesini istiyor. Sanki sorunlar azmış gibi buyurun size kendinden menkul bir sorun daha. Soruna geçmeden önce mirasçının durumuna göz atmakta yarar var.

Ölenlerin KEY’ i mirasçılara

Yukarıda da belirttiğimiz gibi KEY ödemsi başlayalı yaklaşık 22 yıl geçmiş. KEY başladığındaki, çocuklar gençlik çağının sonlarına geldi. Gençler orta yaşa ulaştı. Orta yaşta olalar bugün yaşlanmış durumdalar. Orta yaşın üstünde olanlarında bir kısmının rahmetli olduğuna hiç şüphe yok. KEY 1987-1995 yıllarında konutu olmayan memur emeklisi ve işçi emeklilerine de yapılmıştı. Bu tarihler arasında emekli olup, KEY yardımı yapılanların büyük kısmı bugün hakkın rahmetine kavuştu.

14 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “ Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmenlik ” in 8 nci maddesinin 3 nolu fıkrası hükmünde; adına KEY yardımı yapılan ve ölmüş olanların adına biriken KEY ler, nemalarıyla birlikte kanuni mirasçılarına ödenmesi gerekiyor. Mirasçıların KEY alabilmesi için; bir dilekçe ekinde Veraset ilamı ile birlikte ziraat bankası şubelerine başvuru yapması yönetmenlikte hüküm altına alınmış.

Buraya kadar her şey normal. Yönetmenliğe göre; Ölen kişinin KEY leri, nemalarıyla birlikte kanuni mirasçılarına(eşi ve çocuklarına) ödenecek. Ödeme yapılabilmesi için; mirasçılar bir dilekçe ve veraset ilamını ile birlikte en yakınındaki Ziraat Bankası şubesine başvuracaklar. İşte yeni KEY sorunu da tam bu noktadan sonra başlıyor. Banka mirasçılardan Veraset Ve İntikal Vergisi ilişinin kesildiğine dair yazı istiyor. Başka bir ifadeyle banka diyor’ ki; vergi dairesine git. Veraset ve İntikal Vergisi beyannameni verdiğini ve vergilerini ödediğine dair ilişiksiz belgesi al ve bana getir diyor.

Bu işlem halk arasındaki deyimle “ müslümana gavur eziyeti” çünkü; birincisi KEY ödemeleri vergiye tabi değil. Veraset ve intikal vergisine tabi olduğu birey aleyhine çok katı bir maliyeci yorumu olur. Son günlerin deyimiyle Velev’ ki tabi olsa bile; en yüksek KEY ödemesi dahi, Veraset Ve İntikal Vergisi istisna hadleri altında kaldığından vergi ödenmez. Ödenmeyecek vergi için vatandaştan neden belge isteniyor. Neden eziyet ediliyor.

KEY vergiye tabi değil

KEY ödemelerinin tasfiyesine karar verildiğinden bugün mülga olan 3320 sayılı Konut Edindirme Yardımı Kanun’unun uygulama yönetmenliğinin 33 ncü Maddesine göre, Konut Edindirme Yardımı her türlü vergi resim ve harçtan müstesna tutulmuştur. Sadece yardımın kullanılmasına ilişkin olarak, yapılan işlem ve düzenlenen kağıtlar için Katma Değer vergisi ödenmesi gerektiği takdirde bu verginin ödeneceği hüküm altına alınmıştır. KEY uygulamasında şayet KDV ödenmesi gerekiyorsa KDV ödenecektir. KDV haricinde başkaca herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmeyecektir.

Yönetmenliğin açık hükmü ile Konut Edindirme Yardımı her türlü vergi resim ve harçtan müstesna tutulduğundan(KDV hariç) veraset ve intikal vergisi aranması yanlış bir uygulamadır. En yüksek tutarı 1.391 YTL olan KEY ödemeleri de, 50 YTL’ nin altında KEY alacakların sayısı 3 milyon 800 bin kişidir. 100, 200 YTL alacak binlerce insan var. Yönetmenlikteki açık hükme karşın, bir de bunlardan git veraset ve intikal vergisi ilişiğini kes belge getir demek, bu parayı sana ödemiyorum hadi gülü güle anlamına geliyor….

Biran için Ziraat Bankasının haklı olduğunu ve KEY’ in veraset ve İntikal Vergisine tabi olduğunu düşünsek bile, en yüksek KEY tutarı bile istisna haddi altında kalıyor.

Veraset vergisine tabi olsa bile istisna haddinin altında olduğundan vergi çıkmaz

KEY’ lerin biran için veraset ve intikal vergisine tabi olduğunu varsaysak bile; veraset yoluyla intikallerde 2008 yılı itibariyle mirasçı başına 96.075 YTL istisna var. Yani kalan mal tutarının mirasçı başına 96.075 lirası veraset ve intikal vergisinden müstesna.

KEY ödemesi 28 Temmuz 2008 de başladığından, mirasçı açısında elde etme 2008 yılında meydana gelmektedir. Dolayısıyla daha önce( 1987 den bu güne kadar) veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmiş vergi ödenmiş olsa bile, KEY mirasçı açısından 2008 de elde edildiğinden, 2008 inin istisna tutarından yararlanacak. Yani KEY için veraset vergisi ödenmesi için, ortada mirasçı başına 96.075 YTL yi aşan tutarda bir KEY ödemesi olması gerekiyor. Örneğin; 400.000 YTL lik bir KEY ödemesi varsa. Ve bu eş ve üç çocuğa kalmışsa, mirasçı başına 100.000 YTL KEY düşeceğinden, istisna dışında kalan 3.925 YTL(100.000 – 96.075) üstünden veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekir. Oda kişi başına ödenmesi gereken vergi 39 YTL dir.

Ancak, en yüksek KEY tutarı 1.391 YTL(çok az sayıda bu tutarda KEY alacak var) olduğundan, örneğimizdeki mirasçılara kişi başı yaklaşık 348 YTL KEY düşer. 348 YTL de, 96.075 YTL lik istisna haddinin altında kaldığından, ödenecek veraset vergisi çıkmaz. En yüksek KEY ödemesi olan 1.391 YTL’ nin tamamının tek mirasçıya kaldığını varsaysak bile, bu tutar 1.391 YTL’ lik istisna tutarının altında kaldığından yine ödenecek veraset vergisi çıkmaz.

Veraset vergisi teorik olarak ancak şu şekilde çıkabilir. KEY de hak sahibi KEY ödemeleri başladığı 28 Temmuz 2008 den önce ölmüş ve mirasçılara kişi başı istisna tutarı olan 96.075 YTL den fazla mal bırakmış ve mirasçılarda verdikleri veraset ve intikal vergisi beyannamesi üstünde bu istisnayı kullanmışlarsa, KEY beyanında kullanacakları istisna tutarı kalmayacağından, KEY ödemesi üstünden veraset ve intikal vergisi hesaplanabilir. Ancak, bu durumda olan kişi var mıdır? Varsa kaç kişidir? Belki 3, 5 kişi olabilir. Ancak, 3, 5 kişiden 50, 100 YTL vergi alacağım diye, milyonlarca kişiden ilişiksizlik belgesi istenmesinin adı, olsa olsa işkence olabilir. Ayrıca, vergi dairesinde çalışanlar içinde bu işlemler bir işkencedir. Mesai kaybı ve kullanılan evrakların maliyeti de düşünüldüğünde, cüzi tutarda vergi alacağım diye(şayet vergi ödeyecek varsa) Hazine de zarara da sokulmuş olacaktır.

KEY’ de Müslüman gâvur eziyetini Kemal abi durdurabilir

Mirasçılardan veraset ve intikal vergisi ilişiksizlik belgesi, Ziraat bankası Genel Müdürlüğünden şubelere gönderilen bir talimat üstüne aranmaktadır. Hem de istisna haddinin çok altında kalan bir tutar için. Hem de Hükümetin kaldırılması için çalışma başlattığı Veraset ve İntikal Vergisi için. Bu zulmü, ancak; Maliye Bakanımız durdurabilir. Kemal abinin bir açıklaması, bir genel tebliğ yayımlaması KEY de Müslüman’a gâvur eziyetini durdurur. Çıkmayacak vergiyi alacağım diye kamu mesaisinin boş yere sarf edilerek, Hazine’nin zararına son da son verilmesini de önler. Kemal abinin bu tür bir çok yanlış uygulamayı durdurduğunu biliyoruz. Sıra KEY ödemelerinde mirasçılara yapılan zulmü durdurmaya geldi. Yap bir açıklama KEMAL abi… yayımla iki satır tebliğ bitsin bu iş..

SORU VE CEVAPLAR

KEY’ i kullanmış olabilirsiniz


Soru: Ağustos 1996 da Bolu İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü şef kadrosundan emekliye ayrıldım. 1 Ocak 1993 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında konut edindirme yardımı kullanım talep formu tarafıma doldurulmuş ve emekli olurken de bu formlar bana verilmiştir. KEY ödemelerinden tarafıma ödeme yapılmamıştır. Daireme sözlü olarak müracaat ettiğimde, bordrolarda ismimin olmadığı mutemetçe söylendi. Resmi olarak itiraz edersem de aynı cevabı vereceklerini söylediler. Bu aşamada ne yapmam gerekir? Nereye müracaat etmem gerekir?

Fatma Kilitçi- Bolu

Cevap: “Konut Edindirme Yardımı Talep Formu” konut edindirme yardımını kullanmak isteyenlerin düzenlediği bir belgedir. Toplu konut idaresinden kredi kullanarak veya kooperatif yoluyla bir daire almışsanız, bu formu doldurup, T.Emlak Kredi Bankasına başvurarak konut edindirme yardımını kullanmış olabilirsiniz. Bu durumda bankaya olan borcunuza mahsup edilmiş olabilir. Konut alarak, konut edindirme yardımınızı belirtilen şekilde kullanmamışsanız, neden Konut Edindirme Yardımı Talep Formu doldurdunuz? Sorusu akla geliyor.

Ayrıca; yardımın yapıldığı 1987-1995 tarihleri arasında evliyseniz ve eşinizde hak sahibi ise, aile reisi olarak eşinize yardım yapıldığından size yapılmamıştır. Durumunuzu inceleyin. Şayet evli değilseniz veya evli olmakla birlikte eşiniz hak sahibi değilse ve yardımı aldığınız konutta kullanmamışsanız, KEY ödemesi almanız lazım. Çalıştığınız kamu kurumu olan, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne itirazda bulunun. Verdikleri cevapta KEY ödenmemesinin nedenine göre, olayı yargıya taşıyabilirsiniz. Tabiî ki yardımı kullanmamışsanız.

Vatandaşlık numaranız olmadığından SSK ya itiraz etmeniz gerekiyor

Soru: KEY ödemeleri için TC numaramla internetten baktığım da adıma KEY ödemesi görünmüyor. SSK Numaramla baktığım da ise görünüyor. Banka veznesine gidip sorduğum zaman verilemeyeceği söyleniyor. KEY ödememi almam için ne yapmam gerekiyor? Bunun için ne yapmam gerekiyor.

Sevil Kamacı

Cevap: Ziraat Bankası TC. numarası ile ödeme yapıyor. Bunun içinde TC. kimlik numarasının bankaya bildirilmesi gerekiyor. Oysa sizin gibi listelerde sosyal güvenlik numarası olmasına karşın TC. kimlik numarası olmayan 1 milyon 300 binden fazla kişi var. Maalesef KEY ödemenizi almanız için; bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne(devredilen SSK) itiraz ederek, KEY ödemelerinize ilişkin listenin TC. Kimlik numaranızı da içerecek şekilde Ziraat Bankasına intikalinin sağlanmasını talep etmeniz gerekiyor. KEY inizi ikinci parti ödemede alabileceksiniz(itiraz dilekçenizi www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4626

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Key’de Mirasçılara Vergi Eziyeti