T.C. Kimlik numarası bildirilmeyenler KEY’ i nasıl alacak

 

06.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

T.C. Kimlik numarası bildirilmeyenler KEY’ i nasıl alacak

Ekrem Sarısu - 06 Ağustos 2008 Çarşamba - Posta

28 Temmuz 2008 Pazartesi günü başlayan Konut Edindirme Yardımı ödemelerinde, sıkıntı bitmek tükenmek bilmiyor. Hak sahibi olduğu halde adı listelerde yer almayanlar, listede adı yer almakla birlikte adına 50 kuruş, 1, 2 lira gibi komik tutarda ödeme olanlar, adı listede yer almakla birlikte, Ziraat Bankasında adına ödeme görünmeyenler, sosyal güvenlik numarasına göre adına KEY ödemesi görünen, ancak; T.C. kimlik numarasına göre görünmeyenler. Resmi gazete de adı olmayıp, internetteki listelerde adı olanlar. Adına birden fazla KEY ödemesi çıkanlar. Boşanmış olduğundan KEY ödemesi yapılmayan kadınlar, aynı kurumda çalışan 4 bin kişiden hiç birinin KEY alamaması, listede adını gören ve saatlerce ziraat bankası önünde kuyruk bekledikten sonra T.C. kimlik numarası listede yer almadığı gerekçesiyle ödeme yapılmayanlar, ölen hak sahiplerinden kanuni mirasçılarından birinin ödemeyi alamaması ve tamamının istenmesi gibi, bitmek tükenmek bilmeyen şikayetler, eksikler, noksanlıklar…

KEY de şikayete yol açan eksiklerin başında T.C. Kimlik numarası bildirilmeyenlerin yer aldığı görülüyor.

T.C. Kimlik Numarası bildirilmeyenler

Gerek Resmi Gazetede yayımlanan KEY ödemesi yapılacak hak sahibi listelerinde, gerekse; Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. nin (EGYO) www.keyodemeleri.com internet sitesinde yayımlanan Hak sahibi listelerinde, KEY ödemesi yapılacak olan hak sahiplerinin adı soyadı, sosyal güvenlik numarası, T.C. Kimlik numarası ve ödenecek KEY tutarı, EGYO A.Ş. deki nominal hisse tutarı ve hisse adedi yer almaktadır. Ancak; bazı hak sahiplerinin T.C. kimlik numarası listede yer almıyor. Listede T.C. kimlik numarası sütununun karşısı boş bırakılmış. Yani T.C. kimlik numarası yok.

Listede T.C. kimlik numarası yer almayan hak sahibi, KEY ödemesi olup olmadığını T.C. kimlik numarası ile aradığında, adını listelerde bulamıyor. KEY lerim bildirilmemiş üzüntüsü yaşıyor. Daha sonra sosyal güvenlik numarası ile adını aradığında, KEY ödemelerini listede yer aldığını görüyor. Bu kez de KEY sevincini yaşıyor. İki tezat duygunun şaşkınlığıyla, Ziraat Bankası kuyruğunda buluyor kendisini. Saatlerce kuyruk bekledikten sonra, sıra kendisine geldiğinde, banka memurundan, listede T.C. kimlik numarası yer almadığından ödenme yapılamayacağını öğreniyor. Elinde T.C. kimlik numarası olduğu ve listelerde adı ve sosyal güvenlik numarası yer aldığı halde, ödemenin yapılmamasını bir türlü kabul edemiyor. Ancak, yapacak bir şey olmadığını görüp, parasını itiraz yoluyla alabileceğini öğrenmenin hüznü ile bankadan ayrılıyor. Fakat “banka T.C. kimlik numaramı görüp sosyal güvenlik numarasına göre KEY imi ödeyebilirdi” duygu ve düşüncesini kafasından bir türlü atamıyor. Uygulamayı yersiz ve saçma buluyor.

Banka ödeme yapamaz mı?

KEY ödeme listelerinde adı, sosyal güvenlik numarası ve KEY ödemesinin tutarı belirtildiği halde, TC. kimlik numarası belirtilmeyen 1 milyon 300 bini aşkın kişi var. Ziraat bankası önünde saatlerce kuyrukta bekleyenlere sıra geldiğinde TC. kimlik numarası yok diye ödeme yapılmayan hak sahiplerinin ziraat bankasına gösterdiği tepki yersiz. Çünkü; Ziraat Bankası TC. Kimlik numarasına göre ödeme yapmak zorunda. Ziraat bankasının bu noktada T.C. kimlik numarasını tespit ederek ödeme yapma gibi bir yetkisi yok. Zira, 27 Temmuz 2008 tarihli 26949 sayılı Resmi gazetenin mükerrer sayısında, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. Tarafından yayımlanan KEY ödemelerine ilişkin listelerin yayımlandığı Tebliğde; ödemelerde T.C. kimlik numarası ibrazının zorunlu olduğu, T.C. kimlik numarası olmadığı halde, ismi listelerde yer alan hak sahiplerinin, 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesine göre itirazda bulunması gerektiği hüküm altına alınmış bulunuyor. Tebliğde açıkça yer alan bu hükme göre ziraat bankasının ödeme yapması mümkün değil.

T.C. Kimlik numarası olmayan nasıl itiraz edecek


EGYO AŞ. nin 27 Temmuz 2007 Pazar günü resmi gazetenin mükerrer sayısında yayımladığı hak sahiplerinin listelerinin yer aldığı Tebliğine göre; listelerde adı yer aldığı halde, T.C kimlik numarası yer almayan hak sahiplerinin, 5664 sayılı yasanın 5 nci maddesine göre itirazda bulunmaları gerektiği hüküm altına alınmış bulunuyor.

Hak Sahiplerine KEY ödemesi yapılmasına ilişkin 5664 sayılı yasanın 5 nci ve söz konusu yasaya ilişkin tebliğin 7 nci maddesinde; itirazın, listelerin yayımlandığı tarihten itibaren üç ay içinde, konut edindirme yardımı hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara yapılması gerektiği belirtilmektedir. Yasanın bu hükmüne göre, listelerde T.C. kimlik numarası olmayan memurlar, çalıştıkları kamu kurumuna, memur emeklileri Sosyal Güvenlik Kurumuna(devredilen Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne), Sigortalı çalışanlar bulundukları yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne(devredilen SSK İl Müdürlüğüne), SSK emeklileri ise, Sosyal Güvenlik Kurumuna( devredilen SSK Genel Müdürlüğüne) yazılı olarak itirazda bulunacaklar. İtiraz dilekçelerinde mutlaka T.C. kimlik numaralarını belirtmeye özen göstermelerinde yarar var(dilekçe için aşağıdaki KEY Rehberine bak).

Sözü edilen kuruluşlarda, itirazları, itiraz tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde sonuçlandıracak. Ve yeni listeleri Tasfiye halindeki Emlak Kredi Bankası A.Ş. ne ileteceklerdir.

Listelerde adı ve KEY tutarı olup, sadece T.C. kimlik numarası yer almayanların itirazlarını sonuçlandırmak diğer hak sahiplerine göre daha kolay. Çünkü; itiraz edenin bildirdiği T.C. kimlik numarası sorgulanıp, doğruluğu sağlandıktan sonra, listeye işlenecek. Ve yeni Liste Tasfiye halindeki emlak Bankası A.Ş bildirilecek. Yapılacak işlemin hepsi bu.

KEY REHBERİ:

KEY ödemelerine ilişkin yayımlanmış olan Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı, Uygulama Yönetmelikleri ve Tebliğini, itiraz süresi, itiraz yeri, itiraz için gerekli şartları, kamu ve özel sektör çalışanı KEY sahipleri ve T.C. Kimlik numarası olmayanlar için ayrı ayrı hazırlanmış itiraz dilekçelerini içeren KEY rehberini, imtiyaz sahibi olduğum Yaklaşım Dergisinin, www.yaklasim.com ana sayfasına koyduk. Okurlarımız KEY ile ilgili tüm sorularının cevabını rehberde bulabilir. Formatlı İtiraz dilekçesini indirerek kullanabilir. Ayrıca Ne kadar KEY alacağını, T.C. Kimlik Numarası veya Sosyal Güvenlik Numarasını girerek sorgulayabilirler.

SORU VE CEVAPLAR

KEY ödemeniz eksik itiraz edin

Soru: Haziran 1989 aydan itibaren kesintisiz çalışmaktayım KEY tutarım 303 YTL görünüyor. Benden bir sene sonra iş giren arkadaşım 516 YTL aldı. Acaba benim KEY imde hesaplama hatası mı var? Mümkünse bana sonucu bildirir misiniz?

Ercan Günde

Cevap: 108 ay(9 yıl) Konut Edindirme Yardımı yapıldı. Yardım ücrete, derecesine, mevki ve makamına bakılmadan herkese aynı tutarda yapıldı.108 ay yardım yapılan 1.391 YTL alıyor. Adınıza yaklaşık 6 yıl 6 ay Konut Edindirme Yardımı yapılmış olması gerekir.

9 yıl yardım yapılan 1.391 YTL aldığına göre sizinde 800, 900 YTL arasında KEY ödemesi almanız gerekir. Bir yanlışlık olduğu ortada. Muhtemelen sigortalı olarak çalışıyorsunuz. Sigortalıysanız vakit geçirmeden SSK ya itirazda bulunun.

Çalıştığınız her kuruma ayrı ayrı KEY itirazında bulunacaksınız

Soru: 1987-1995 yılları arasında kesinti yapılmasına rağmen adım KEY listesinde çıkmadı.1995 yılında emekli oldum. Emekli polis memuruyum. Durumu benim gibi olan bir çok asker, polis var. Bizler o yıllarda bir çok şehirde çalıştık. Şimdi biz emekli sandığına mı başvuracağız? Yoksa görev yaptığımız illerdeki emniyet müdürlüklerinin hepsine ayrı ayrı dilekçe mi yazacağız? Yoksa sadece Emniyet Genel Müdürlüğüne yazmamız yeterli mi? Ayrıca bu yerler bize bordolarımızı verebilecek mi? 8 yıllık bordodan bahsediyoruz. Hala nereye başvuracağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sinan Öztürk

Cevap: 5664 sayılı “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun” un 5 nci maddesi ve “Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmenlik” in 7 nci maddesine göre; 1987-1995 yılları arasında Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapıldığı halde, KEY ödeme listelerinde sizin gibi adı çıkmayanların; üç ay içinde yani 31 Ekim 2008 e kadar, KEY hesaplarını tahakkuk ettirmek ve ilgili bankaya devretmekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlara itiraz etmesi gerekiyor. Bu maalesef çalıştığınız her emniyet müdürlüğüne ayrı ayrı başvuruda bulunacağınız anlamına geliyor. Belge olarak bordo eklemeye gerek yok. Yazacağınızın itiraz dilekçesinde çalıştığınız dönemleri belirterek KEY listelerinde adınızın çıkmadığını belirterek, KEY ödentilerinizin T.C. kimlik numaranızı da içerecek şekilde bildirilmesini talep edin. Dilekçenizde emekli

Sicil numaranızı ve TC. kimlik numaranızı özellikle belirttin.

KEY’ in eşinize ödenmesi size ödenmemesi gerekirken tam tersi olmuş

Soru: Evli emekli öğretmenim. Eşimde emekli Devlet memuru. KEY ödemesi eşime verilmemiş nedenini bilmiyoruz. Acaba o tarihlerde emlak bankasından çekilen krediye mi devredildi. Ama internetten benim hesabıma baktım 168.00 YTL KEY görünüyor. Bir türlü içinden çıkamadık. Yardımcı olursanız sevinirim.

Nursel Kaştı

Cevap: Konut Edindirme Yardımı yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında, evli olan ve her ikisi de hak sahibi olan eşlerden, aile reisi sıfatı ile erkeğe konut edindirme yardımı yapıldı. Hak sahibi olmasına karşın evli kadına yardım yapılmadı. Normalde adınıza KEY ödemesi çıkmamamsı, buna karşın eşiniz adına en yüksek tutar olan 1.391 YTL ödeme çıkması lazım. Ancak, KEY de maalesef işler düzgün yapılmammış ki, yasaya göre size yardım yapılmamasına karşın, adınıza 168 YTL KEY ödemesi çıkarken, asıl yardım yapılan ve adına en az 1.391 YTL KEY ödemesi çıkması gereken eşiniz adına KEY ödemesi görünmüyor. Ancak, sorunuzda Emlak Kredi Bankasından kredi kullandığınızı belirtiyorsunuz. Şayet, başvuru yapmışsanız KEY’ leriniz kredi geri ödemelerin de kullanılmış olabilir. Eşinizde sizde çalıştığınız kamu kurumuna itirazda bulunursanız durumunuz aydınlanır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2653

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

T.C. Kimlik numarası bildirilmeyenler KEY’ i nasıl alacak