KEY’de şimdi de veraset vergisi çilesi

 

06.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KEY’de şimdi de veraset vergisi çilesi

Sezgin Özcan - 06 Ağustos 2008 Çarşamba - gazeteport

KEY ödemelerinde sular durulmuyor. KEY ödemesi çıkmayanlar, eksik çıkanlar, adına ödenen KEY’ini boşandığı eşine kaptıranlar derken, şimdi de mirasçı olarak KEY ödemesi alacaklardan veraset ve intikal vergisi ile ilgili ilişiksizlik belgesi isteniyor.

KEY ödemelerini yapmak üzere görevlendirilen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, mirasçılara yapılacak KEY ödemelerinde veraset ve intikal vergisi yönünden ilişiksizlik belgesi aranması için şubelerine talimat göndermiş.

Buna göre, ölen eşinden ya da babasında dolayı KEY ödemesi alacak olanların önce veraset ve harçlara bakan vergi dairesinden, veraset ve intikal vergisi açısından KEY ödemesinde sakınca bulunmadığına dair yazı alacak. Aksi halde ölen eşten veya babadan intikal eden KEY’ler ödenmeyecek.

ÖNCE VERGİ DAİRESİNDEN BELGE

Düşünebiliyor musunuz, bin YTL KEY ödemesi çıkmış bir kişinin bir eş ve üç çocuktan oluşan mirasçıları 250’şer YTL KEY ödemesi alabilmek için nelere katlanmak zorunda. Bir çoğu da bu durumdan habersiz. Önce kuyruğa giriyor, belki saatlerce bekliyor. Tam sıra kendisine geliyor, veraset ilamı ve kimliğini uzatıyor. Memur, veraset ve harçlar vergi dairesinde yazı istiyor. Hadi bakalım dön başa. Vergi dairesine git, belgeyi al, tekrar bankaya gel, sıraya gir, saatlerce bekle…

Mirasçı başına 250 YTL’yi örnek verdik ama bu zulme 250 YTL için katlanacak olanların sayısı da muhtemelen çok az. Çoğu 10, 20, 40 YTL için bu zulme katlanmak zorunda kalacak. Ya da lanet olsun deyip vazgeçecek.

Kuşkusuz burada bankayı suçlamamız söz konusu değil. Onlar yasaların gereğini yapıyor. Zira yarın Maliye veraset ve intikal vergisinden ödemeyi yapanları sorumlu tutabilir. Banka da haklı olarak sorunluluktan kaçınıyor.

ÇÖZÜM NE?
2008 yılı itibriyle mirasçı başına 96.075 YTL veraset ve intikal vergisinden müstesna. KEY ödemesi nedeniyle verast ve intikal vergisi ödenmesi için daha önce intikal etmiş olan miras payının bu tutarın üzerinde olması gerekiyor. KEY ödemesi alacak kaç mirasçının miras payı bu tutarın üzerindedir acaba?

Bir an için daha önce intikal etmiş olan miras payının bu tutarın üzerinde olduğunu ve KEY ödemesi üzerinden veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerektiğini varsayalım. 100 YTL KEY ödemesi üzerinden alınacak 1 YTL’lik vergi için bu eziyet çektirilir mi?

Vergi Usul Kanununun mükerrer 115. maddesine göre, ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi ve bunlara ilişkin cezaların toplam miktarının 2008 yılı için 16 YTL’yi aşmaması ve tahakkukları için yapılacak giderlerin bu miktardan fazla olacağının tespiti halinde, Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslar dahilinde tahakkuklarından vazgeçilebiliyor.

Maliye Bakanlığı, mirasçılara KEY ödemesi yapılırken veraset ve intikal vergisi yönünden ilişiksizlik belgesi aranmayacağı, daha öce intikal etmiş olan miras payının, istisna tutarını aşmış olması nedeniyle ödenmesi gereken veraset ve intikal vergisinin de 16 YTL’nin altında kalacak olması nedeniyle tahakkukundan vazgeçilmesine ilişkin bir Tebliğ yayımlayabilir.

Böylece hem Banka sorumluluktan, hem de hak sahipleri çile çekmekten kurtulmuş olur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1371

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY’de şimdi de veraset vergisi çilesi