KEY ödemesine haciz konabilir

 

08.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KEY ödemesine haciz konabilir

Ekrem Sarısu - 08 Ağustos 2008 Cuma - Posta

Soru. Konut Edindirme Yardımına haciz konulmuş olabilir mi?

Fikret Karaoglan

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY), haciz konulamayan emekli aylığı değil. Kısmen haczedilebilen ücret ve ücret benzeri ödemede olmadığından, maalesef tamamına haciz uygulanabilir. Nitekim; banka kredi kartı borcundan dolayı 60 binin üstündeki KEY hesabına haciz konduğu basında yer aldı.

KEY de geç ödemeye faiz yok

Soru: T.C.Kimlik numaram listede yazılı olmadığından 29.07.2008 de tahakkuk eden KEY tutarı olan 1356 YTL yi alamadım. Gerekli yerlere itirazda bulundum. Ancak KEY parasını ne zaman alacağım meçhul. Sorunum gecen zaman süreci içinde paramı kullanan Ziraat Bankası ödeme yapacağı zaman bana ana para ile birlikte FAİZ ödemesi de yapacak mı? Yapmadığı takdirde yasal yollara başvurma hakkım doğuyor mu? Lütfen bu konuda görüşlerinizi yazarak halkımızı bilinçlendirmenizi rica ederim.

Ünal Aydınalp

Cevap: Sizin gibi listelerde adı soyadı, sosyal güvenlik numarası ve ödenecek KEY tutarı yer almasına karşın sadece T.C. kimlik numarası yok diye 1 milyon 300 bin kişiye ilk partide KEY ödemesi yapılmadı.Ve KEY lerini almak için itiraz yolu önerildi. Aslında basit bir tespitle hak sahiplerinin KEY i ödenebilirdi. Ancak, ödeyen kurum farklı, ödeme talimatını yapan kurum farklı olduğu için maalesef, T.C. kimlik numarası olmayanların ödemeleri ikinci partiye kaldı. Yasaya göre itiraz tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde itirazların sonuçlandırılarak, KEY ödeme listelerinin bankaya gönderilmesi gerekiyor. Ancak; sizin gibi T.C. kimlik numarası olmayanların itirazını sonuçlandırmak çok basit. Listeden sosyal güvenlik numarasındaki kimlik bilgileri ile hak sahibinin bildirdiği T.C. kimlik numarasından sorgulama yapılarak mutabakat sağlandığında, KEY’ ler ödenebilir. Başka bir ifadeyle T.C. kimlik numarası eksik olanlarının KEY ödemesi kısa sürede ödenebilir. Ancak maalesef ne zaman ödenirse ödensin gecikmeden dolayı, faiz ödemesi olmayacak. Çünkü, Şubat 2008 den beri KEY’ lere nema tahakkuk ettirilmiyor. Ancak, tabiî ki gecikme için her birey gibi yargıda hakkınızı arayabilirsiniz. Ancak, yaptığınız masraf alacağınız faize değmez. Ayrıca, ödemelerin geciktirilmeyeceği kanaatindeyim.

Emlak bankasından aldığınız kredide KEY i kullanmış olabilirsiniz

Soru: Çalışmaya ilk başladığımdan itibaren KEY ödemelerine katıldım. 1988 de emlak bankasından kooperatif kurup ev kredisi aldık. 1993 de aldığımız paranın tamamını ödedim ben KEY parası alabilir miyim?

Kamil Sönmez

Cevap: Emlak bankasından aldığınızız kredinin geri ödemelerinde Konut Edindirme Yardımını kullanmamışsanız, KEY ödemenizi alabilirsiniz. Ancak; belirttiğiniz dönemde kooperatiften veya toplu konut kredisi veya emlak bankası kredisi ile daire alanlar, hesaplarını biriken KEY’ leri kullandılar. Daire alımından sonraki KEY leri de kredi geri ödemesine yattı. Muhtemelen KEY’leri emlak bankasından aldığınız daire sırasında kullanmışsınızdır. Kullanmamışsanız İnternetten T.C. kimlik numaranıza göre veya sosyal güvenlik numaranıza göre sorgulama yaptığınızda adınıza KEY ödemesi çıkar.

Sigortalıların KEY tahakkuku ve kayıtlarının tutulmasından SSK sorumlu

Soru: 1988 yılından başlayarak 2003 yılına kadar İzmir Basma Sanayii AŞ. de çalıştım ve emekli oldum. Tahminimize göre, 1,200 YTL civarı KEY ödemesi beklerken 96 YTL KEY ödemsi ile karşılaştık. SSK ya itiraz için gittiğimde ise fabrikadan belge getirmemi söylediler fakat fabrika yaklaşık 2 sene önce kapandı ve binası tamamıyla yıkıldı. yani fabrikayla ilgili hiçbir şeye ulaşamıyorum. SSK çalışanlarına bunu söylediğimde ise o zaman yapacak bir şey yok dediler. Bu yıllar arasında İzmir Basma Sanayii AŞ. de çalıştım ve hatta bu fabrikadan emekli oldum. KEY alacağımla ilgili nereye nasıl başvuracağım hakkında bana yardımcı olursanız çok sevineceğim.

Mutlu Dilmen

Cevap: 1988 den 31 Aralık 1995 tarihine kadar aralık çalışmanız varsa, alacağınız KEY tutarını doğru tahmin etmişsiniz. Tahmin ettiğiniz gibi yaklaşık olarak 1.200 YTL civarında KEY almanız lazım. Ancak; 96 YTL çok düşük bir tutar. Bariz bir hata olduğu ortada. Sigortalı çalışanların KEY tahakkukları ve KEY kayıtları SSK’ca tutuldu. SSK’ya itirazınızı yapın. İtiraz dilekçenizde çalıştığınız işyerinin adı adresi ve işyeri sicil numarasını ve kendi sicil numaranızı belirttin. Elinizde o şirkette çalıştığınızı gösterir belge varsa dilekçenize ekleyin. Şayet KEY’erinizi çıkartmazlarsa, İş Mahkemesine dava açın. Çünkü; yasa sizin gibi sigortalıların KEY tahakkuklarını, kayıtlarının tutulması, KEY ödemeyen işverenlerin takibini, KEY bildirimin de bulunmayan işverenlerin için resen KEY tahakkuku yetkisi ve sorumluluğu vermiştir.

Öğretmen çalıştığı okula itiraz edecek

Soru: Babam Emekli Öğretmen 1987 den 1995 in Mayıs ayına Emekli olana kadar kendisinden Key kesintisi alınmış. Ödemeler başlayınca Bankada KEY ödemesi olarak sadece 16 YTL (onaltıyenitürklirası) para yatırıldığını öğrendik ve şok olduk. Size sorum bu konuda şikayetimizi veya itirazımı nereye? nasıl ? yapmamız gerektiğidir.
Şimdiden alakanız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dilerim.

Sinan Yılmaz / İstanbul

Cevap: Babanız KEY hesabında ciddi bir yanlışlık olduğu ortada. Babanız vakit geçirmeden itiraz etsin. İtirazını öğretmenlik yaptığı okula yapması gerekiyor. Ancak, itiraz etmeden önce, internetten hem sosyal güvenlik numarası ile, hem de T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapın. Çünkü, adına birden fazla 2,3 hatta 4 tane KEY bildirilen var. İnternetten sorgulandığında bunlardan sadece biri görünüyor. Bu açıdan ziraat bankasından da araştırma yapmanızda yarar var.

KEY ödemelerinde eksikliğin Hangi biri ..hangi biri…

Soru: Adalet Bakanlığına bağlı Manisa Cezaevi Baş Gardiyan emeklisiyim. www.keyodemeleri.com adresine girip sorgulama yaptığımda ismimin listede olduğu halde, Ziraat Bankasına gittiğimde ödeme yapılmadı. Çünkü; TC. kimlik numarası ile arama yapılınca adım listede çıkmıyor. Ama emekli sicil numaram ile aramada tüm bilgilerim çıkıyor. Ziraat Bankası da TC. kimlik numarasına göre arama yapıyor. Ve ismime bir ödeme yapılmadığını söylüyor. Ne yapacağımızı sorduğumda kuruma başvurmanız gerekmektedir diyorlar. Şimdi benim adım resmi gazetede ve internet sitesinde görüldüğü halde, nasıl oluyor da Ziraat Bankasında görülmüyor? Benim bunu düzeltmem için nereye başvurmam gerekmekte?

Arif Kocaeli

Cevap: Temel Amerika’da ters yola girdiğinde, radyolardan ve trafik helikopterinden sürücüleri uyarmak için yapılan; “ otoyolda ters yönde giden bir araç var. Aman dikkat… Otoyolda ters yönde giden bir araç var. Aman dikkat…” anonsunu duyan Temel; camdan kafasını çıkartıp, helikoptere doğru seslenmiş... “Ne bir aracı. Hangi birisi… hangi birisi …”

Temel’in dediği gibi, TC. kimlik numarası bildirilmeyen hangi birisi... hangi birisi… Sizin gibi listede adı, sosyal güvenlik numarası ve KEY ödemesinin tutarı belirtildiği halde, TC. kimlik numarası belirtilmeyen 1 milyon 300 bini aşkın kişi var. Ziraat bankası önünde saatlerce kuyrukta bekleyenlere sıra geldiğinde TC. kimlik numarası yok diye ödeme yapılmıyor. Ve tepki gösteren vatandaştan itiraz etmesi isteniyor.

Ziraat Bankası TC. Kimlik numarasına göre ödeme yapmak zorunda. Çünkü: 27 Temmuz 2008 tarihli 26949 sayılı Resmi gazetenin mükerrer sayısında, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ.(EGYO) Tarafından yayımlanan KEY ödemelerine ilişkin listelerin yayımlandığı Tebliğde; ödemelerde T.C. kimlik numarası ibrazının zorunlu olduğu, T.C. kimlik numarası olmadığı halde, ismi listelerde yer alan hak sahiplerinin, 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesine göre itirazda bulunması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Adınız listede yer almasına karşın, listede T.C. kimlik numaranız yer almadığından EGYO AŞ.nin söz konusu Tebliğine göre; Görev yaptığınız kamu kuruluşu olan Manisa Cezaevine itirazda bulunacak, KEY ödemenizle ilgili bilgilerin T.C. kimlik numarasını da içerecek şekilde tekrar gönderilmesini talep edeceksiniz.

Kooperatif üyesi de KEY alabilir

Soru: 1986-1996 yılları arasında özel bir bankada görev yaptım. KEY ödemeleri açıklandığında listede ismimi göremediğimden eski iş yerimi aradığımda bana koop. dolayı kredi kullanmış olduğumu söylediler.1993 yıllarında özel bir kooperatife üyeydim. Fakat ne ben ne de benim adıma üye olduğum kooperatif kredi talebinde bulunmadık. Bu konuyu iş yerime bildirdim gerekli araştırmaları yapacaklarını söylediler. Sadece kooperatife üye olmam bile KEY ödemesinden faydalanmama engel olabilir mi? KEY kesintisi yapılan kişilerin sadece TOKİ ile ilgili kredi alabildiklerini biliyorum. Yanılıyor muyum? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Ayrıca, 29.05.1969 Doğumluyum bu güne kadar 5676 günlük sigortam var 20 yıl sigortalılık süresini doldurduğumdan emekli olmak için 43 yaşımı bekliyorum. Bu arada eski çalıştığım bankanın isteğe bağlı sigortasını ödemeye devam ediyorum. Gün sayısının fazlalığı emekli maaşını çok etkiler mi? 1 Ekim 2008 den sonra ödemeye devam etmem beni olumlu yada olumsuz etkiler mi?Sorularımı ivedilikle yanıtlarsanız sevinirim.

İ.Özarslan

Cevap: KEY uygulandığı 1987-1995 yılları arasında yaklaşık 200 bin kişi KEY hesaplarında toplanan paralarını daire alımında kullandılar. KEY ler kooperatiften alınan dairelerde kullanılabildiği gibi toplu konut idaresinden kullanılan kredilerin geri ödemesinde de kullanıldı. Kooperatif yoluyla edinilen daireler içinde kullanıldı. Ancak, KEY kullanımı talebe bağlı olduğundan kullanmışsanız, doldurduğunuz talep formu ve yapılan ödemelere ilişkin kayıtlar mevcuttur. Kooperatif üyesi olmanız KEY kullandığınız anlamına gelmez. Kullanmamışsanız KEY almanız lazım. T.C. Kimlik numarası, sosyal güvenlik numarası ile internetten sorgulayın. Ayrıca Ziraat bankasından araştırın. Çünkü; bazen birinde çıkmıyor. Diğerinde çıkabiliyor. Oldukça karışıklık var.

Prim ödeme gün sayısının fazlalığı, aylık bağlama oranını artırdığından emekli aylığı tutarını pozitif yönde etkiler. Ancak, emekli aylığını belirleyen bir diğer parametrede, üstünden prim ödenen prime esas kazanç tutarıdır.

Borcu sildirdiğinizi günü takip eden günden itibaren yeni borç başlar

Soru: 5 yıldan fazla Bağ-Kur prim borcumu sildirdim. Bağ-Kur’dan önce de sigortalıydım Ama Bağ-Kur’umu silmeme rağmen limitet şirket ortaklığım sürüyor ve bu yüzden vergi kaydım bulunuyor. Buna rağmen şimdiden itibaren tekrar sigorta girişli yapmamın kanunen sakıncası var mı?

Ahmet Sorak

Cevap: 5 yıl ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar, Ek 19 ncu maddeye göre sigortalılığını durdurarak prim borçlarını sildirmeleri halinde, Bağ-Kur’lu olmalarını gerektiren faaliyetleri devam ediyorsa, ertesi günden itibaren Bağ-Kur prim borcu tekrar tahakkuk etmeye başlar. Şirket ortağı olduğunuz için, prim borcunuzu sildirdiğiniz tarihi takip eden günden itibaren Bağ-Kur primlerini tahakkuk ediyor. Yani Bağ-Kur sigortanız aktif halde sürüyor. Bağ-Kur sigortanız devam ederken de SSK sigortalısı olamazsınız. Olsanız bile fuzuli prim ödemiş olursunuz. Sigortalı olmak istiyorsanız, öncelikle şirketteki ortaklık payını devrederek, Bağ-Kur sigortanızı kapatmanız gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2033

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY ödemesine haciz konabilir