Sormayla yetinmeyin KEY itirazında bulunun

 

16.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru: Annem emekli memurdur. 1983 - 2003 yılları arasında üç okulda hizmetli olarak çalışmasına rağmen KEY’ den yararlanamadı. Okul müdürlüğüne sorduğumuz zaman ise gerekli evrakların SGK’ ya gönderildiği söylendi. Sizden ricam, bundan sonra nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Ayrıca, itiraz ettikten sonra ne kadar sürede ödememiz gerçekleşir.

Adnan Karakaş

Cevap: Anneniz Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapılan 1987 - 1995 arasında memur olduğundan en yüksek tutarda KEY ödemesi alması gerekir. KEY de sayılamayacak derecede yanlışlık ve karışıklık var. Anneniz adına KEY ödemesi olup olmadığını, T.C. kimlik numarası ve emekli sandığı numarası ile internetten sorgulayın, en yakınızdaki ziraat bankası şubesinden araştırın. Çünkü, birinde çıkmazsa diğerinde çıkabiliyor. Anneniz adına KEY ödemesi bulamazsanız, şifahi olarak sormayla kalmayın, çalıştığı okullara yazılı olarak itirazda bulunun. Yasaya göre itirazın; itiraz edilen kurum tarafından en geç 2 ay içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Kurumun 2 ay içinde itirazı sonuçlandırılması, hak sahibinin 2 ay içinde KEY alacağı anlamına da gelmiyor. Çünkü; kurum itiraz sonucunu Emlak Bankasına bildirecek. Emlak Bankası hak sahiplerine ilişkin yeni oluşturacağı listeleri Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.(EGYO)’ye bildirecek. EGYO da listeleri ziraat bankasına göndererek hak sahiplerine ödeme yapılmasını istediğinde KEY ler ödenecek. Sonuç olarak KEY almanız 4, 5 ay sürer gibi görünüyor. Ancak Hükümet isterse kısa sürede ödenmesi de mümkün. Aslında olması gerekende budur. Çünkü, hataların faturası hak sahiplerine çıktı ve mağdur oldular.

Sigortalılar KEY itirazını SGK ya yapacak


Soru: Yaklaşık 96 ay KEY hesabım var. Ancak, adıma 448 YTL KEY ödemesi çıktı. Ne yapmam gerekiyor? Nereye itiraz etmem gerekiyor? 1987-1989 arası Eczacıbaşı Artema da çalıştım. 1990-1996 arası İSKİ (İstanbul sular idaresi) çalıştım. Hangisine başvurmam gerekiyor? Yoksa ikisine birden mi başvurmam lazım? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Cenk Erkut

Cevap: 108 ay Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapılan 1.391 YTL alırken sizin gibi adına 96 ay KEY yatırılanın 448 YTL den fazla KEY alması gerekir. Birden fazla yerde çalışmış olduğunuzdan muhtemelen bildirilmeyen KEY vardır. İtirazınızı çalıştığınız işyerlerine değil, işyerlerinizin bağlı olduğu “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne” yapacaksınız(itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

İtirazda düzeltme süreci SGK -Emlak Bankası- EGYO -Ziraat Bankası şeklinde işleyecek
Soru: KEY tahakkuk süresi olan 1987-1995 yılları arasında, Doğu Linyitler Orta Bölge İşletmesinde çalışıp 1996 yılında emekli oldum. Konut Edindirme Yardımımı almak için Ziraat Bankasına gittiğimde KEY tahakkukunun olmadığını söylediler. SGK’ ya(Devredilen SSK) gittiğimde görevli 108 aylık KEY tahakkukumun olduğunu ve bankadan alabileceğimi söyledi. Tekrar Ziraat Bankası’na gittiğimde bu kez Banka olmadığını ve SGK ya gitmemi söyledi. Şimdi SGK ile Ziraat Banka’sı arasında mekik dokumaktayım. Ne yapabilirim, KEY paramı nasıl alabilirim, kime başvurmalıyım? Yardımcı olabilirseniz sevinirim?
Mehyettin Ergün/İstanbul

Cevap: Ziraat Bankası bu işte aracıdır. Bankaya hak sahiplerinin listesi gönderildi. Banka da listede adı olanlara, listelerde belirtilen tutarda KEY ödedi. Listelerde adı olduğu halde ödeme için bankaya bildirilmeyen sizin gibi binlerce kişi var. Sorunuzdan sigortalı çalıştığınız anlaşılıyor. SGK ile Ziraat Bankası arasında gidip gelmekle KEY alamazsınız. KEY almanız için yapmanız gereken şudur: SGK’ na durumu anlatan yazılı bir itiraz dilekçesi vereceksiniz.(dilekçede T.C. kimlik numaranız, sigorta sicil numaranız ve çalıştığınız kurumun adına mutlaka yer verin.) SGK isminizi ve ödenecek KEY tutarınızı en geç 2 ay içinde belirli bir formatta Emlak Bankasına bildirecek. Emlak Bankası mutabakat sağlayacak ve düzenleyeceği Ek Listeyi Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ. ye(EGYO) gönderecek. EGYO’ da ödeme yapması için listeyi Ziraat Bankasına gönderdikten sonra, KEY’ inizi alacaksınız. Maalesef yasa gereği süreç bu şekilde işleyecek. Esasında başka bir şekilde de bu işin çözümü mümkün değil. Çünkü; 8.5 milyon olduğu açıklanan hak sahibinin en az yarsında yanlışlık var.

SSK dan emekli olursanız emekli ikramiyesi alamazsınız

Soru: Doğum tarihi 29 Ağustos 1964, sigorta işe giriş tarihi 27 Ocak 1982 dir. SSK’dan emekli olmam için yaşımı beklemem gerekiyor. Ancak emekli sandığına tabi olarak çalışmaktayım. Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmem için 7 yıl daha çalışmam gerekiyormuş. SSK’dan emekli olduğum takdirde, tazminat alabilir miyim?

Mehmet Emin Katran

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda(son 2520 günde) fazla prim ödenen(1260 gün) kurumdan emekli olunur. Emekli Sandığına 1260 günden(3.5 yıldan) beri prim ödüyorsanız Emekli Sandığı şartlarıyla emekli olmak durumundasınız. SSK’dan emekli olmak istiyorsanız son yedi yılda SSK ya en az 1260 gün prim ödemiş olmanız gerek. En son emekli sandığına tabi olan bir işte çalışırken emekli olmadığınız sürece, emekli ikramiyesi alamazsınız.

İsteğe bağlının Bağ-Kur’da devam etmesinden etkilenmeyeceksiniz

Soru:10 Ağustos 1967 doğumluyum. Ev hanımıyım. SSK başlangıç tarihim 1 Ekim 1980 dir. SSK’ya bağlı işyerlerinde çalışarak 1247 gün prim ödedikten sonra, evlilik nedeniyle işten ayrılarak primlerimi “toptan ödeme” olarak geri aldım. Primlerimi aldığım tarihten itibaren hesaplanan kanuni faiziyle birlikte 2001 yılında geri ödeyerek, isteğe bağlı sigortayı devam ettirmek için yeniden müracaatta bulundum.

1 Eylül 2001 tarihinden itibaren bu güne kadar, hiç ara vermeden SSK’da isteğe bağlı olarak 2430 gün prim ödedim. Toplam 3677 gün (SSK ve isteğe bağlı sigorta ile birlikte) ödenmiş prim günüm mevcuttur.

1- Yeni yasaya göre isteğe bağlı durumum ne olacak?

2- Geriye dönük borçlanabilir miyim?

3- Emekliliğime esas olan 5000 prim gününü doldurmam için 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1203 gün daha prim gün ödemem gerektiğinden, geriye kalan süremin 1259 günden az olduğu için SSK’dan emekliye ayrılabilir miyim?

Dilek Yeşilyurt-İstanbul

Cevap:1)1 Ekim 2008 den itibaren yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, isteğe bağlı prim ödemeleri sadece Bağ-Kur’a yapılabilecek. Prim oranı 7 puan artarak yüzde 25 den, yüzde 32 ye yükselecek. Buna karşın isteğe bağlı sigortalılarda 1 Ekim 2008 den sonra diğer sigortalılar gibi sağlık yardımı almaya başlayacaklar.

2) Maalesef geriye yönelik borçlanmayla gün kazanılamıyor.

3) Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, emekli olmak için eksik gün sayınız 1260 günden az olduğu için, 1 Ekim 2008 den sonra ödeyeceğiniz 1203 gün prim Bağ-Kur’da değerlense de SSK dan emekli olabilirsiniz.

Çırak sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor

Soru:3 Mayıs 1969 doğumluyum. 2 Mart 1987 tarihinde çıraklık sigortası ile işe başladım. Sigorta primlerim Devlet tarafından karşılandı. 1989 yılında askerliğim sebebiyle işten ayrıldım. Ancak; 1987 - 1989 yılları arası herhangi bir sigorta primi gözükmüyor. 1 Ağustos 1991 tarihinden itibaren sigorta primlerim yatmaya başlamış. Şu anda 6450 gün prim ödemem gözüküyor. Bu durum emeklilik yaşıma etki eder mi? Ayrıca, ne zaman emekli olabilirim? Bu konularda bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Saim Dereli

Cevap: Çıraklık döneminde yapılan sigortada kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığından, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde yapılan sigortada hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Çırağın hastalık ve iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Çıraklıkta alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak çalışmaya başladığınız, 1 Ağustos 1991 dikkate alınacaktır.

Emekli olmak için; 25 yaş sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 53 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2022 tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınızdan, askerliğinizin 100 günü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 100 gün geri gider ve 51 yaşınızı dolduracağınız 3 Mayıs 2021 de emekli olabilirsiniz.

İtibari hizmet süresi yaş haddini düşürür sigortalılık süresini artırır

Soru: 15 Ağustos 1969 doğumluyum. SSK başlangıcım 1 Kasım 1987’dir. Askere gidene kadar 1.140 gün prim ödemem var. Askerlikten sonra 1 Haziran 1992 tarihinden itibaren basın işinde çalışmaya başladım. Yaklaşık olarak 16 yıl 3 ay basın işinde hizmetim var. Ödenmiş prim gün sayım şu an 6.180 gün.

Sorum şu; 23 Mayıs 2002 yılında çıkan emekliliğe kademeli geçiş yasasında, emekliliğimize kalan yıllara göre emeklilik yaşı belirleniyordu. Basın hizmetlerimden kazandığım yıllar bu kanun çıktığında benim sigortalılık süremi arttırıp emeklilik yaşından indirim sağlıyor mu? Ayrıca şu an kazanmış olduğum 4 yıl yıpranma emeklilik süremden düşüyor mu? Ne zaman emekli olabilirim?

Nurettin Akbulut-Ankara

Cevap: Basın işinde alınan itibari hizmet süreleri, sigortalılık süresine eklenmekte, emeklilik için aranan yaş haddinden düşerek, sigortalıya süre ve yaş açısından erken emekli olma avantajı sağlamaktadır. Emekli olma şartlarını, 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle, sigortalılık süresi belirlemektedir. Bu tarih itibariyle basın işinde en az 3600 gün prim ödeyenlerin aldıkları itibari hizmet süresi emeklilik şartlarını belirlemesinde ciddi avantaj sağlamaktadır. 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle basın işinde 3600 gün prim ödemediğinizden, emekli olma şartlarınız belirlenirken basın işindeki çalışmanız bir katkı sağlamamasına karşın, bugün katkı sağladığına hiç şüphe yok.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Basın işinde 16 yıl prim ödemeniz varsa; 4 yıl itibari hizmet süresi kazanmış durumdasınız. 1 Kasım 2012 de dolacak olan 25 yıllık sigortalılık süreniz, 4 yıl itibari hizmeti süreniz, sayesinde 1 Kasım 2008 de dolmaktadır. Bu tarih itibariyle sigortalık süresi şartını yerine getiriyorsunuz. 50 olan emekli olma yaşınız da 4 yıl itibari hizmet nedeniyle 46 ya düşmekte. Bu durumda; prim ödemeniz yeterli olduğunuzdan bundan sonra prim ödemeseniz de, 46 yaşınızı dolduracağınız 15 Ağustos 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2011

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sormayla yetinmeyin KEY itirazında bulunun