Evlendiğinizde eşinizin KEY hesabı sizin hesabınızla birleştirildi.....

 

15.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru :Eşim 3 Ekim 1988'de Devlet memuru olarak, bende bir kamu kurumunda 4 Haziran 1990 da SSK’ lı olarak çalışmaya başladık. Eşimle Temmuz 1991'de evlendim. Adıma, 424 YTL "KEY ödemesi" çıktı. Eşime KEY ödemesi gözükmüyor. Benim aldığım para ödemesi normal mi?

Abdullah/Adana

Cevap: Eşiniz adına Konut Edindirme Yardımı (KEY) görünmemesi normal. Çünkü, hak sahibi kadının evlenmesi halinde, evlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren KEY ödemsi durduruldu. KEY hesabı da kocasının hesabı ile birleştirildi. Dolayısıyla, KEY uygulanan 1987-1995 tarihleri arasında evlenen kadın adına KEY ödemesi çıkmaz. Bu nedenle eşiniz adına KEY görünmüyor. Ancak; sizin adınıza çıkan KEY de eksik gibi görünüyor. Çünkü; adına 108 ay KEY yatırılan 1.391 YTL alırken, sizin gibi adına 86 ay KEY yatırılan( ve eşinin 55 aylık KEY hesabı birleştirilen) birinin en azından 1.000 YTL civarında KEY alması gerekir. Bazen listelerde birden fazla KEY ödemesi olabiliyor. İnternetten sorgulamada ise, bunlardan sadece bir tanesi görünüyor. T.C. kimlik ve sigorta sicil numaranızla yaptığınız sorgulamada ve ziraat bankasından yaptığınız araştırmada adınıza 424 YTL den başka KEY ödemesi çıkmazsa, “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne” itiraz edin.

İtirazı kayınbabanızın mirasçıları yapacak

Soru: 4 Ağustos tarihli posta gazetesindeki yazınızda 6.16 YTL anaparası olanın 1.391 YTL alacağını yazmışsınız. Hatta bir okurunuzun 2.7 YTL anaparaya karşılık 499 YTL KEY almasının normal olduğunu belirtmişsiniz.

Bende 1991 yılında göreve başlayan bir öğretmenim. Ana param 2.22 YTL ve 145 YTL KEY aldım. Bu durumda benimki yanlış hesaplanmış oluyor mu? Paramı aldım ve banka dekont vermedi. Okulum bana bordrolarımı bir örneklerini verdi. Ay ay topladım ana param sorgu ekranlarındaki gibi çıkıyor. Hata görünmüyor. Ama 2.7 YTL ye 499 YTL alırken 2.22 YTL anaparaya 145 YTL almam normal mi? itiraz edeyim mi? İtirazı mı eski kurumuma mı yapacağım?

Birde 2003 te vefat eden kayınpederimin hesabında 580 YTL KEY ödemesi görünüyor. Kayınvalidem, kayınçom ve eşim olarak 3 mirasçısı var. Bu parayı alabilir miyiz?

Tabi kayınpederimin 1987-1995 arasında çalıştığını ve bu paranın az olduğunu kabul edersek, itirazı varislerinden kim yapacak? Ve nereye yapacaklar?

M.Kemal Sevim-Bozüyük

Cevap: KEY’ lerde net hesap yapmak mümkün değil. Çünkü, KEY’ lerin nemalandırılması hususunda kamuoyu yeterince aydınlatılmadı. Fakat yaklaşımınız doğru. Hesabında 6.16 YTL KEY olan nemasıyla birlikte 1.391 YTL aldığına göre, sizin gibi hesabında 2.22 YTL KEY aslı olanında en azından 400 ila 500 YTL arasında KEY almanız gerektiğini düşünüyoruz. Hukuk devletinde itiraz bireyin yasadan kaynaklanan en doğal hakkıdır. İtirazınızı yapın. İtirazınızı KEY ödemelerinin yapıldığı dönemde görevli olduğunuz okula yapacaksınız.

Kayınbabanızın KEY ödemesini mirasçıları alabilir. Bunun için, veraset ilamı ve bir dilekçe ile en yakınlarındaki ziraat bankasına başvurmaları yeterli. Ancak, kayınbabanız, KEY uygulandığı 1987-1995 arasında tam olarak çalışmışsa 1.391 YTL alması gerekir. Kayınbabanız memursa çalıştığı kamu kurumuna, sigortalıysa “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne” mirasçıları itirazda bulunacak(detaylı bilgi ve itiraz dilekçeleri için www.yaklasim.com daki KEY Rehberine bakın)

Sözleşmeli personelden isteyen KEY i cebinden ödedi

Soru: 1982 yılında PT.T.’de kadrolu olarak göreve başladım. Sözleşmeli personel yasasından dolayı 1 Eylül 2007 tarihinde 657’ye tabi kadrodan sözleşmeli statüye geçtim. Sözleşme imzalarken de Kurumumuz KEY ödemesinin kesilmesini istemiyoruz diye bizden bir dilekçe aldı. Bu nedenle bizlere Konut Edindirme Yardımı tahakkuk etmedi. Personelden kesilmeyen bir para olmadığı halde bizden bu dilekçeleri almaları doğru mu? Kurum çalıştırdığı personele KEY parasını ödemek zorunda değil midir? Bu durumda ne yapmam gereklidir?
Reis Aktemur

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapıldı. KEY kimsenin ücretinden veya emekli aylığından kesilmedi. Memurların KEY ini Devler, 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalışanların KEY’ ini de işveren ödedi. Bu dönemde sözleşmeli personele KEY ödenmedi. Ancak, sözleşmeli personelden kurumuna dilekçe ile başvurarak ücretlerinden KEY kesilmesini isteyenlerin ücretlerinden KEY kesintisi yapılarak adlarına yatırıldı. Başka bir ifadeyle sözleşmeli personelden isteyen KEY’ i kendi cebinden ödedi. İşyeriniz KEY ödemek istemediğinize dair bir dilekçe almış. Aslında KEY ödemek isteyenden dilekçe alınır. Ama işyerinizi işi biraz daha ileri götürüp KEY kesintisi yapılmamasına dairde dilekçe almış. Bize göre gereksiz bir işlem. Çünkü, dilekçe verilmese de kimseden KEY kesilmeyecekti.

Sorunuzdaki sözleşmeli personel statüsüne geçme tarihinizde bir yanlışlık olmalı. 1 Eylül 2007 de sözleşmeli olduğunuz ve kurumunuzun KEY dilekçesi aldığını belirtiyorsunuz. KEY uygulaması 31 Aralık 1995 de sona erdi. Verdiğiniz tarih doğruysa adınıza 108 ay KEY yatmıştır. Yanlışsa, sözleşmeli statüsüne 1 Ocak 1987den sonra geçmişseniz, sözleşmeli statüsüne geçtiğiniz tarihe kadar adınıza KEY yatmıştır. Araştırın, adınıza KEY çıkmazsa, çalıştığınız kuruma itiraz edin.

Kurum itiraz sonucunu emlak bankasına bildirecek

Soru: KEY tahakkuklarının yapıldığı, 1987 - 1991 yılları arasında DMO’da memur olarak çalıştım. Ancak adıma KEY çıkmadı. Çalıştığım kuruma dilekçe ile başvurdum. Maalesef sonuç alamadım. Çalıştığım Kurum listeyi Ziraat Bankası’na gönderdiğini söyleyip, Banka’ya gönderdiği Konut Edindirme Yardımı tahakkuklarımın dökümlerinin listesini tarafıma da gönderdi. Ama Ziraat Bankası’nda KEY tahakkuklarım çıkmıyor. KEY’ imi alabilmek için ne yapmalıyım, hangi yolu izlemeliyim, yardımcı olursanız sevinirim? Bana bir yol gösterir misiniz?

Emrullah Öztürk/Trabzon

Cevap: Kurumlar Konut Edindirme Yardımı(KEY) hak sahiplerini ziraat bankasına göndermedi. Tasfiye halinde olan Emlak Kredi Bankasına gönderdi. Emlak Kredi Bankası KEY listelerini düzenledikten sonra EGYO A.Ş. ye oradan da, Ziraat bankasına gönderildi. Emlak bankası yetkililerinin açıklamasına göre istenilen formatta bildirilmediği için, 3 milyonu aşkın hak sahibinin listesi, düzeltildikten sonra tekrar gönderilmesi için kurumlarına iade edildi. Diğer yanlışlıklarla birlikte 8.5 milyon hak sahibinden en iyimser tahminle, yarısının KEY hesabında yanlışlık olduğu anlaşılıyor. İtirazınızı çalıştığınız kuruma yapacaksınız. Kurumda en geç iki ay içinde itirazı sonuçlandırarak, adınızın da yer aldığı yeni KEY listesini Emlak Bankasına gönderecek. Emlak Bankası mutabakat sağlayarak hazırladığı hak sahibi listesini EGYO na bildirecek. EGYO da Ziraat Bankasına bildirdikten sonra KEY’ inizi alacaksınız. Bu aşamada itiraz etmekten başka yapmanız gereken bir işlem yok.

Hem kuruma hem Emekli Sandığına itiraz edin
Soru:1982 yılında Telefon Başmüdürlüğünde işe başladım. 30 Eylül 1992 aynı kurumdan yılında emekli oldum. 28 Temmuz 2008 tarihinde Ziraat Bankası’na emekli maaşımı almak için gittiğimde adıma KEY tahakkuk edilmediğini öğrendim. Adıma Konut Edindirme Yardımı yapılıp yapılmadığını, yapıldı ise tarafıma ödenmesi için ne yapabilirim?
Sefer Yavuz Onbaş/Kocaeli
Cevap: Çalıştığınız dönemde lojmanda oturmamışsanız, emekli olduğunuz dönemde de adınıza kayıtlı bağımsız konut(tamamı size ait) yoksa, Konut Edindirme Yardımı(KEY) alamanız gerekir. KEY ödemelerinde tarifi mümkün olmayan karışıklıklar var. Öncelikle T.C. kimlik numaranız ve emekli sicil numaranız ile listelerde adınıza KEY görünüp görünmediğini internetten sorgulayın. KEY listelerinde adınıza adınız yoksa, çalıştığınız dönem için çalıştığınız kuruma, emekli olduğunuz dönem içinde Emekli Sandığına itiraz edin.

Askerliğini borçlanırsa Aralık ayı sonunda emekli olabilir

Soru: Babam 26 Ocak 1960 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 1978 yılının Şubat ayı. Bu tarihten itibaren 100 küsur gün normal sigortası var. Daha sonra isteğe bağlı sigorta yatırmaya başladı. Ve şuan 4277 günü var. Babam ne zaman emekli olacak? Bu konuda birçok yere başvurdum lakin cevap alamadım.

Cengiz

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle babanız gibi 21.5 yıldan fazla 23 yıldan az süredir sigortalı olanlar, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Babanız 723 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihe emekli olabilir.(ara vermeden prim öderse Ağustos 2010 ayı sonunda)

Babanızın askerlik durumundan bahsetmemişsiniz. Askerlik süresini borçlanmamışsa, borçlanması halinde emekli olmak için; ödemesi gerek prim gün sayısı askerlik süresi kadar azalır. Örneğin; 20 ay(600 gün) askerlik yaptığını ve borçlandığını varsaydığınızda, 123 gün daha prim öder ve Aralık ayı sonunda emekli olabilir.

1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigortaya 5 aydan fazla prim ödemeyin

Soru: 1960 doğumlu bayanım. Bağ-Kur giriş tarihim 20 Nisan 1982, çıkış tarihim 30 Aralık 2002 dir. Bağ-Kura prim ödeme gün sayım 3580 dür. Bağ-Kur’dan sonra 2 yıl özel sektörde çalışmışlığım var. SSK gün sayım 720 güle birlikte toplam 4300 günüm var. Şuan da boştayım. 5000 günden emekli olabilmem için 700 gün eksiğim var. 1080 gün prim ödemesi arandığından dolayı SSK ya isteğe bağlı yaptıramıyorum.1 Ekim 2008’ den sonra isteğe bağlı prim ödeyip 5000 günden emekli olabilir miyim?

Feriha Kara

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda(2520 gün), fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe balı sigorta Bağ-Kurda devam edecek ve SSK ya isteğe bağlı prim ödenemeyecek. 1 Ekimden sonra 700 eksik priminizi isteğe Bağlı sigortaya öderseniz son yedi yılda Bağ-Kura fazla prim ödemiş olacağınızdan, SSK şartlarıyla emekli olamazsınız. Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda kalırsınız. Bağ-Kur’da emekli olmak için en az 7200 gün prim ödemesi arar. Bağ-Kur şartlarına tabi olmamak ve SSK dan emekli olabilmeniz için 700 gün eksik primin en az 550 gününü(18 ayını) sigortalı olarak bir işyerinde çalışarak tamamlamanız gerekiyor. 700 günün 150 gününü(5 ay) isteğe Bağlı sigortaya ödeseniz de olur. Ara vermeden prim öderseniz yaklaşık 2 yıl sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1330

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Evlendiğinizde eşinizin KEY hesabı sizin hesabınızla birleştirildi.....