KEY’ i anneniz değil, babanız adına arayın

 

14.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

1990 yılında kaybettiğimiz babam SSK kurumuna bağlı deniz nakliyat AŞ.de baş makinist olarak 30 yıl görev yapmıştı. Şu anda emekli maaşını annem almakta. 1987 den 1990 yılı Ağustos ayına kadar babamın KEY ödemesi olduğunu düşünüyorum. Annemin TC. Numarasına baktık. Ama ödeme görülmüyor. Elimizde tek
belge babama ait sigorta sicil no su var. Ödemesinin olup olmadığını nereden
öğrenebiliriz? Ve nereye nasıl başvurmalıyız? Cevabınızı acil bekliyoruz.

Müzeyyen Meral

Cevap: Sorunuzda da belirttiğiniz gibi babanız adına 1987 den 1990 yılına kadar Konut Edindirme Yardımı(KEY) yatırılmış olması gerekir. KEY’ i anneniz adına aramanız yanlış.Çünkü: KEY’ i Anneniz değil, babanız adına aramanız lazım. Babanızın T.C. Kimlik numarası ve sigorta sicil numarası ile İnternetten adına KEY ödemesi görünüp görünmediğini sorgulayın. Ayrıca, en yakınızdaki ziraat bankası şubesinden araştırın. Birinde çıkmazsa diğerinde çıkabiliyor. KEY’ de karmaşa ve karışıklık çok fazla. Belirtilen şekilde aramanıza rağmen babanız adına KEY ödemesi bulamazsanız itiraz etmeniz gerekiyor. İtirazı, “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne” yapmanız gerekiyor.(itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Hizmet tahsisli lojmanda oturana KEY yatırıldı

Soru: 1987 yılı ile 17 Nisan 1994 yıllarında Muğla Orman Genel Müdürlüğünün üç işletmesinde orman muhafızı (koruma) memuru olarak çalıştım. Orman muhafaza memurlarının mesai sınırı yoktur. 24 saat 7 gün ve bir ay sürekli görevlidir. Çünkü yaptığımız iş Orman Kaçakçıları ile mücadele ve yaz mevsimlerinde yangından yangına koşmaktadır. Bunun için mesai sınırlaması yoktur.

İnternet ve ilgili Ziraat bankası şubesine müracaat etim ve adıma KEY ödemesinin olmadığını söylediler. Ayrıca söz konusu üç orman işletmesine de itiraz dilekçesi verdim. Fakat KEY ödemem çıkmayacağını, çünkü lojmanda oturduğumu söylediler. Halbuki, oturduğumuz yer lojman değil 45 m2 ‘lik barınaktır. Bizler, yıllarca meskun yerlerden uzak sosyal ve ekonomik zorlukları olan orman köylerinde görev yaptık bu para bizlere ödenmezse bu bir haksızlıktır. Bu konuda neler yapabiliriz, kime gidebiliriz?

İsmail Duvarlı/MUĞLA
Cevap: Hizmet tahsisli lojmanda oturanlara Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemesi yapıldı. Diğer lojmanda oturanlara Konut Edindirme Yardımı yapılmadı. Hizmet tahsisli lojman; konut edindirme yardımı yönetmenliğinde, “Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi meskun yerlerden uzak yerlerde, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, normal çalışma saatleri ile sınırlandırılması mümkün olmayan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş ve edilmemiş karavan, kulübe vb. konutlar” şeklinde tanımlanmıştır. Oturduğunuz ev hizmet tahsisli lojman tanımına uyuyor. Adınıza KEY ödemesi yapılmış olması gerekirdi. Ancak, çalıştığınız kamu kurumu lojmanda oturduğunuz için KEY ödenmedi dediğine göre, oturduğunuz evi hizmet tahsisli lojman kabul etmiyor. Bu durumda kurumunuz itirazınıza yazılı olarak cevap verdiğinde, memur olduğunuz için İdare mahkemesine dava açmaktan başka yol kalmıyor.

Konutu olmayan emekli işçide KEY alır

Soru: Babam 1986 yılında işçilikten emekli oldu. Babamın KEY hakkı var mı? Varsa KEY’ i almak için ne yapmalıyız?

Temel Diktaş

Cevap: 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında Konut Edindirme Yardımı(KEY) kendi adına bağımsız konutu olmayan emekli işçi ve emekli memurlara da ödendi. Babanızın adına kayıtlı bağımsız(tamamı kendine ait) konutu yoksa, adına KEY yatırılmıştır. T.C. Kimlik numarası ve sosyal güvenlik numarası ile internetten sorgulayın ve en yakınızdaki ziraat bankası şubesinden araştırın. KEY de çok karışıklık ve yanlışlıklar var. Birinde çıkmayan diğerinde çıkabiliyor. Babanız adına KEY ödemesi çıkarsa en yakın ziraat bankası şubesinden T.C. kimlik numarasını içerek kimlik belgesini ibraz ederek alabilirsiniz. Şayet adına KEY çıkmazsa, “Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilât Daire Başkanlığına” itirazda bulunun.

KEY hakkınız gönül rahatlığı içinde alın

Soru: Konut Edindirme Yardımları başlamadan önce, 1978 yılında TSK’ dan emekli oldum. KEY ödemelerinde adıma 1.414,40 YTL tarafıma yatırılmış görünmektedir. Bu parayı almaktan endişe duymaktayım. Hakkım mı değil mi bilgi verirseniz sevinirim?

Mehmet Gürkan-Eskişehir

Cevap: 1 Ocak 1987 tarihinden itibaren memurlara, 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışan işçilere ve konutu olmayan işçi ve memur emeklilerine 31 Aralık 1995 tarihine kadar Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapıldı. Söz konusu yardımlar, 12 yıl 6 ay 27 gün sonra, 28 Temmuz 2008 den itibaren nemalarıyla birlikte hak sahiplerine ödenmeye başladı. Memur emeklisi olduğunuz için, yasa gereği adına yatırılan KEY’ leri almanızda hiçbir sakınca yok. Ayrıcada KEY alan ilk emekli siz değilsiniz. KEY alan milyonlarca emekli var. Hak sahiplerini konut sahibi yapmak için uygulamaya konan KEY’ ler maalesef bugün nemalarıyla birlikte bırakın konut almayı konutun bir kapsını dahi alamıyor. Bu durumdan siyasiler rahatsız olmuyorsa siz hiç rahatsız olmayın. KEY inini gönül rahatlığı içinde alın.

Listede KEY’iniz göründüğünden işiniz kolay

Soru: KEY ödemelerine ilişkin internet ortamında T.C.Kimlik numaramla ve SSK Sicil numaramla sorgulattığımda adıma 951,00 YTL görünmektedir. Ancak, Ziraat Bankası’na gittiğimde KEY ödememin olmadığını söylediler. Durumu Banka’ya ilettiğimde kurumuma gitmemi söyledi. Kurumuma gittim kurumum Bankayı aradı ve KEY ödememin olduğunu söyledi. Fakat Kurumun şifahi talebiyle Banka tarafıma KEY ödemesi yapmadı. EGYO durumumu bir dilekçe ile ilettim. EGYO, duruma ilişkin Kurumumdan yazılı belge alıp Banka’dan KEY’ imi alabileceğimi belirtti. Fakat kurumum ilgili yazıyı vermemekte. Şimdi KEY paramı nereden ve nasıl alabilirim. Bana bir yol gösterir misiniz?

Raşit Taşkıran

Cevap: Konut Edindirme Yardımının(KEY) hak sahiplerine ödenmesinde yaşanan sorunlar, yapılan yanlışlıklar ve karışıklıklar, Üniversitelere ders olacak nitelikte. Sırf KEY ödemelerinde yaşanan sorunlar bile, imparatorluk soyundan gelen koskoca bir ülkenin neden bu halde olduğunun en güzel göstergesidir. KEY ödeme listelerinde de adı ödenecek tutar yer aldığı halde, 1 milyon 300 bin kişiye sırf T.C. kimlik numarası yok diye ödeme yapılmadı. Bankada adı olup Resmi Gazetede adı olmayan, EGYO listesinde adı olup bankada adı olmayan, EGYO listesinde adı olup resmi gazetede adı olmayan, sosyal güvenlik numarasına göre adına KEY görünen, ancak; T.C. kimlik numarasına göre görünmeyen sizin gibi her iki listede adı olup, bankada olmayan ve daha benzer pek çok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor KEY ödemelerinde. KEY’ inizi alamadığınıza göre itiraz da bulunmanız gerekiyor. Sorunuzdan sigortalı olduğunuz anlaşılıyor. Sigortalılar KEY itirazını “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne” yapmaları gerekiyor. Adınız listede yer aldığından itirazla fazla uzun sürmeden KEY ini alırsınız. İşiniz zor değil. Rahat olun.

Emekli olmayan Destek primi ödemez

Soru: Eşim Emekli Sandığına bağlı Devlet memuru. Ben SSK’ ya bağlı özel işte çalışmaktayım. Kardeşim ise, SSK sigortalısı olarak çalışmaktayken, 31 Temmuz 2008 tarihinde emekli olup, aynı iş yerinde tekrar çalışmaya başladı. Destek primi iş yerince ödenmektedir. Biz üç kişi bir Limitet şirkete ortak olacağız. Üçümüzün bu şirket ortaklığından dolayı destek primi ödememize gerek var mı?

Şefik Gürpınar

Cevap: Destek primini emekli olup, emekli aylığını kestirmeden çalışanlar ödemektedir. Emekli olmadan çalışanlar destek primi ödemez. Bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumuna kişileri emekli eden, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini öderler.

Limitet şirket ortağı olmak, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektirir. Ancak; sizin SSK sigortanıza ara vermeden çalıştığınız sürece, Bağ-Kur’lu olmanıza gerek yoktur. Ancak, sigortanıza bir gün bile ara verseniz, Bağ-Kur sigortası devreye girer ve şirket ortaklığından çıkmadığınız sürece bir daha SSK’lı olamazsınız. Emekli olup bir işyerinde destek primi ödeyerek çalışmakta olan kardeşinizde ara vermeden çalışmasına devam ettiği sürece, Bağ-Kur’a destek primi ödemesi gerekmez(bazı Bağ-Kur İl Müdürlükleri ayrıca kez kendilerine de destek primi ödenmesini istemektedirler. Ancak, bu istek hukuki değildir) Eşinizde Devlet memuru olarak emekli sandığı iştirakçisi olduğu için, Bağ-Kur’lu olması gerekmiyor. Ancak, eşinizin Devlet memuru olarak hangi görevde olduğunu bilmiyoruz. Bulunduğu görev limitet şirket ortaklığı için sakıncalı olabilir. Çalıştığı kurum açısından bu konuyu inceledikten sonra ortak olmasında yarar var. Yetkisiz masa memuru bile olsa, limitet şirkette kanuni temsilci sıfatı taşıyan ortak olamaz. Görev tanımlanması yapılmayan limitet şirketlerde tüm ortaklar kanuni temsilci sıfatını taşıdığından, özel olarak kanuni temsilcisi belirlenmemiş şirkete ortak olması da sakıncalıdır.

Süreyi doldurduğunuzda Kıdem Tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: 15 Mart 1985 SSK ya girişim var. 1966 doğumluyum. Ve halen SSK’lı olarak çalışıyorum. SSK sorgulama sonuçlarına göre, kalan hizmet yılım 1 yıl 8 ay, kalan yaş 5 yıl 6 ay gösteriyor. Prim olarak 7620 gün. İşyeri ile bazı sorunlar yaşıyorum. Benim size sorum şu olacak: Prim günümde sorun olmadığına göre hizmet yılımı dolduracağım 1 yıl 8 ay sonra SSK’dan yazı almak koşulu ile işyerinden Tazminatlarımı talep edebilir miyim? İşverenim bu tazminatlarımı hangi şartlarda bana ödemek durumundalar, ödemezler ise ne yapabilirim?

A.Ç-Adana

Cevap: Emeklilik için aranan 25 yıl sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını yerine getirip emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenler, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılıp, yaş haddinin dolmasını çalışmadan bekleyecekleri gibi başka bir işyerinde çalışarak da bekleyebilirler.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödeme şartını yerine getirdiğinizden, 25 yıllık sigortalık sürenizi dolduracağınız 15 Mart 2010 tarihinde kıdem tazminatınızı alarak işyerinizden ayrılabilirsiniz. Kıdem tazminatını alabilmek için yapacağınız işlem; SSK’dan kıdem tazminatını alarak işyerinden ayrılabilir yazısı alıp işverene ibraz etmektir. İşveren kıdem tazminatını ödemezse, İş Mahkemesine dava açar tazminatınızı kanuni faiziyle birlikte alırsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1352

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY’ i anneniz değil, babanız adına arayın