Ölenin KEY’ mirasçılarına

 

13.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Babam Milli Eğitimde memur olarak çalışmakta iken 1976 yılında emekli oldu. Çalışırken ve emekli olduğu yıllarda ve vefat ettiği 1995 yılında ne devlete ait bir konutta oturmuş ne de kendi üzerine ait tapulu bir evi olmamıştır. Bu durumda olan kişilere emeklilikleri sırasında KEY yatmış mıdır? Şu an varisleri faydalanabilir mi?(eşi, kızı, erkek çocukları).Faydalanırsa ne gibi evraklar gerekir? Nereye müracaat etmeliyim?

İsmail Kadri Tekin

Cevap: 1987 - 1995 yılları arasında konutu olmayan emeklilere de Konut Edindirme Yardımı yapılmıştır. Babanız adına 1 Ocak 1987 den 1995 deki ölüm tarihine kadar KEY yatırılmış olması gerekir. Babanız adına yatan KEY’ leri mirasçıları olarak eş ve çocukları alabilir. Bunun için veraset ilamı ve bir dilekçe ile, size en yakın olan ziraat bankası şubesine müracaat etmeniz gerekiyor.

Ancak, KEY ödemelerinde büyük karışıklık yaşanıyor. Eksik ve yanlış işlem sayılamayacak kadar çok. Babanız adına KEY ödemesi olup olmadığını, babanızın T.C kimlik numarası ve emeklilik sicil numarası ile internetten sorgulayın, ziraat bankasından araştırın. Babanızın adı KEY ödeme listelerinde çıkmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumu’na(devreden emekli sandığına) itirazda bulunun.(itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Köydeki lojmanın hizmet tahsisli olması gerekir


Soru: 25 yıldır ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yapan bir öğretmenim. Konut Edindirme Yardımı dönemini kapsayan 1987 – 1995 yılları arasında, görev yaptığım bir köyde, bir odalı öğretmen evinde oturuyordum. Maalesef KEY alamadım. Çeşitli kaynaklar “Köydeki öğretmen lojmanlarında oturanlar KEY’ den yararlanır.” demelerine rağmen, ben ve benim durumumda olan öğretmen arkadaşlar ya eksik, ya da hiç KEY alamadılar. Lütfen bu konuda bizlere yardımcı olursanız çok memnun olacağız.

Gürcan H.
Cevap: Oturduğunuz köy evi, hizmet tahsisli lojman tanımına uyuyor. Çünkü; Hizmet tahsisli lojman, konut edindirme yardımı yönetmenliğinde, “Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi meskun yerlerden uzak yerlerde, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, normal çalışma saatleri ile sınırlandırılması mümkün olmayan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş ve edilmemiş karavan, kulübe vb. konutlar” şeklinde tanımlanmıştır. Hizmet tahsisli lojmanda oturanlar adına da KEY yatırılmıştır. Oturduğunuz lojman tanıma uyduğundan adınıza KEY yatırılmış olması gerekir. O dönemde bağlı olduğunuz Milli Eğitim Müdürlüğüne itirazda bulunun. Adınıza KEY yatmışsa ortaya çıkar. Yatmamışsa de neden yatırılmadığını öğrenmiş olursunuz.

1000 YTL nin üstünde KEY alan 1 milyon 100 kişi arasındasınız.

Soru: İşe giriş tarihim 14 Mayıs 1978’dir. 103.5 ay Konut Edindirme Yardımı Kesintim var. Aldığım KEY tutarı 1.163 YTL’ dir. Aldığım KEY tutarı doğru mudur? Bilgilendirseniz memnun olurum.

Hasan Kültür-Adana

Cevap: Hak sahiplerine 108 ay(9 yıl) Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapıldı. Adına 108 ay KEY yatırılan 1.391 YTL almaktadır. KEY son 80 ayda aynı tutarda yatırılmasına karşın, ilk 28 ayının her altı ayında farklı turtada KEY yatırıldı. 8.5 milyon hak sahibinden 3 milyon 800 bin kişi 50 YTL nin altında KEY ödemesi alacak. Sizin gibi 1.000 YTL’ nin üstünde KEY alan 1 milyon 100 bin şanslı kişi var. KEY ödemenizde peşine düşmeye değecek kadar önemli bir yanlışlık olmadığını düşünüyoruz.

Adınıza görünen KEY’ i almanızda sakınca yok

Soru: 1 Ocak 1987-14 Şubat 1989 tarihleri arasında Konut Edindirme Yardımı olarak 333,50 kesilmiş olup, ev sahibi olduğumdan dolayı Türkiye Emlak Bankası’na müracaat etmem sonucu 1994 yılında tarafıma 360,00 YTL Konut Edindirme yardımı yapıldı.

28 Temmuz 2008 tarihinden itibaren hak sahiplerine ödemeye başlanan konut edindirme yardımından tarafıma 350,00 YTL ödeme gözükmektedir. Bu parayı tekrar kullanabilir miyim?

Habib Çetin
Cevap: Konut edindirme Yardımı yapılan 1987-1995 arasında sizin gibi yaklaşık 200 bin kişi yardımı kullandı. Ancak, yardımın kullanıldığı aydan itibaren KEY’ler Emlak Kredi Bankası ve Toplu konut idaresinden kullanılan kredilerin geri ödemesine karşılık yatırıldı. 1994 de kredi kullanmadan konut almışsanız, yardımı kullandığınız tarihten sonraki aylara ait KEY’ ler adınıza yatırılmış olabilir. Adınıza listelerde görünen 350 YTL KEY’i neden almayacaksınız’ ki? Devlet KEY listesine adınızı o parayı almanız için yazmış. Almanızda sakınca yok.

Babanız KEY alması gerekir

Soru: Babam Tekel Bira Fabrikası Genel Müdürlüğü’ nde 1971 yılında işe başlayarak 14 Temmuz 1998 yılına kadar çalışmış ve emekli olmuştur. Ancak geçtiğimiz hafta Ziraat Bankası’ na gitmiş ve KEY ödemesi alamayacağını öğrenmiştir. Fakat aynı zamanda emekli olan arkadaşlarının hepsi KEY ödemesi almıştır.

Bu konu ile ilgili ne yapmamız gerekmektedir. Yardımlarınızı rica ederiz.

Deniz KOVAN

Cevap: Babanız 1987-1995 yılları arasında lojmanda oturmamışsa ve sözleşmeli personel olarak çalışmamışsa KEY ödemesi alması lazım. KEY de yanlışlık ve karışıklık çok fazla. Babanızın T.C. kimlik numarası ve sosyal güvenlik numarası ile, adına KEY ödemesi görünüp görünmediği internetten sorgulayın. Bazen bankada olmamasına karşın, T.C. kimlik numarasına veya sosyal güvenlik numarasına göre sorgulandığında KEY ödemesi çıkabiliyor. Şayet sorgulamada babanızın adına KEY ödemesi bulamazsanız, itiraz edeceksiniz. Babanız memur olarak çalışmışsa çalıştığı Tekel bira fabrikası genel müdürlüğüne, işçi olarak çalışmışsa Sosyal Güvenlik Kurumuna(devreden SSK’ya) itirazda bulunacak(itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz).

Hakkınızı yargı yoluyla alabilirsiniz

Soru: Sistemde mesleğe giriş tarihi 4 Ekim 2000 gözükmekle birlikte, mesleğe giriş tarihim 1 Nisan 1994 dür. İlk başlangıç 1994 Mayıs ayı. Fakat 1994 Aralık olarak ödemeye başlanmış. (Muhasebeci tarafından). Tescil işlemlerim eksik yapıldığı için, 1994 yılı başlangıç sayılmamaktadır. Bağ-Kur numaramı alış tarihim veya Bağ-Kur a bildiriş tarihim 1994 olduğu Bağ-Kur numaramdan ve ödeme bilgilerimden de anlaşılmaktadır. 1994 den itibaren Bağ-Kur’lu olmam için yapılandırmadan faydalanabilir miyim? Eğer yapılandırma hakkım varsa, ne kadar borç ödemem gerekmektedir,

Aydan Çeker

Cevap: Sistemde görünen 4 Ekim 2000 başlangıç tarihinden, Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilinizi yaptırmadığınız anlaşılıyor. Çünkü; Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların, Bağ-Kur sigortalılıkları 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Sorunuzda ise, 1994 yılında tescilinizi yaptırdığınız ve Aralık ayından itibaren prim ödemeye başladığınız belirtiyorsunuz. Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurup, tescil tarihinizin yanlış olduğunu ve yanlışlığın düzeltilerek elinizdeki belgeler doğrultusunda, Bağ-Kur sigortanızın 1994 yılından itibaren başlatılmasını ve ödemediğiniz aylara ilişkin prim borçlarınızın da Af Kanunu kapsamında ödeme talebinde bulunun. Talebiniz reddedilirse, İş mahkemesinde dava açarak hakkınızı yargı yoluyla alın. Maalesef Bağ-Kur’ da çoğu sigortalı yargı yoluna başvurmadığı sürece hakkını alamıyor.

Askerlik borçlanmasıyla 2 yıl erken olursunuz

Soru: 7 Aralık 1965 doğumluyum. 1 Şubat 1990 senesinde sigortalı olarak işe başladım. Şu anda 5277 prim günüm var. Hala sigortalı olarak çalışmaktayım.4 Ocak 1984'ten 30 Mart 1986'ya kadar Bulgaristan'da askerlik yaptım. Askerliğimi ödesem kaç yaşında, ödemesem kaç yaşında emekli olurum? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

L.Sever

Cevap: Askerliğinizi borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz olan 806 gün geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Askerlik borçlanmasından sonra prim ödemeseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 7 Aralık 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanmazsanız, 248 gün daha prim ödeyerek 5277 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 7 Aralık 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

4 ay sonra emekli olabilirsiniz


Soru: 10 Aralık 1954 doğumluyum. 1 Şubat 1992 tarihinde SSK’ lı olarak işe başladım. 1 Eylül 1992 tarihinde isteğe bağlı SSK’lı oldum. Primlerimi düzenli olarak ödüyorum. Bu güne kadar yaklaşık (5300) gün prim ödemem var. Halen prim ödemeye devam ediyorum. Yaş haddinden ve normal olarak ne zaman ve ne şekilde emekli olabilirim? Emekli olana kadar prim ödememin, bana ne gibi faydası olabilir? Ödemezsem ne gibi zararı olur?

Nurcan Dağdeviren-İzmir

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz.225 gün daha prim ödeyerek 5300 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Şubat 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olarak, 54 yaşınızı dolduracağınız 10 Aralık 2008 tarihinde de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Yaklaşık 4 ay sonra emekli olacağınızdan, 4 aylık prim ödemenizin emekli aylığınız açısından kazancı veya kaybı olmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2015

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ölenin KEY’ mirasçılarına