KEY bankadan da çıkmazsa çalıştığınız kuruma itiraz edeceksiniz

 

12.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

108 ay boyunca adına 6.16 YTL KEY yatan 1.391 YTL alıyor

Soru: KEY paramı aldım. Ama 11 YTL aldığım için bana çok az geldi. Benim 1975 ten 1990’ a kadar çalışmışlığım var. Bankaya nasıl itiraz edebilirim? Cevap Yazarsanız sevinirim.

Yasin Güner

Cevap: Sorunuzdan sigortalı olarak çalıştığınızı anlıyoruz. Konut Edindirme Yardımı(KEY) 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapıldı. 108 ay(9 yıl) KEY ödemesinin bu günkü para birimimize göre toplamı 6.16 YTL’ dir. Adına 108 ay boyunca toplam 6.16 YTL KEY yatırılan biri bugün, nemasıyla birlikte toplam olarak 1.391 YTL alıyor. Eğer 1990 yılı sonuna kadar 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerinde çalışmışsanız, adınıza 36 ay KEY yatırılmış olması lazım. 36 aylık KEY tutarı bugünkü para birimimize göre 31 Yeni kuruştur. Adına 9 yıl süresince 6.16 YTL yatan biri, 1.391 YTL aldığına göre, adınıza 3 yıl süresince 31 Yeni kruş yattığından, 11 YTL den daha fazla KEY almanız gerekirdi. İtirazınızı Sosyal Güvenlik Kurumu İL Müdürlüğüne(devreden SSK ‘ya) yapmanız gerekiyor.

KEY bankadan da çıkmazsa çalıştığınız kuruma itiraz edeceksiniz

Soru: İzmir Aliağa Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuruyum. KEY kesintilerinin başladığı ve bittiği tarihlerde görevdeydim. Bu tarihler arasında adıma KEY kesintisi yapıldı. Toplam 2 yıl lojmanda oturdum. 28 Temmuz 2008 günü açıklanan KEY ödeme listesinde adıma kayıt bulunamadı. T.C. Kimlik Numarama göre baktım yine bulamadım. Emekli sicil numaramla baktığımda adıma 188.00 YTL olduğunu gördüm. 2 yıl lojmanda oturduğumu sayarsak yaklaşık 1.250 - 1.300 YTL KEY almam gerekirdi. Bunun için nereye müracaat etmeliyiz? Ne şekilde bildirim yapacağız?

Mustafa Tonkuş-İzmir

Cevap: 24 ay lojmanda oturduğunuza göre, adınıza 84 ay Konut Edindirme Yardımı ödentisi yatırılmış olması lazım. Adınıza görünen 188 YTL de KEY de yanlışlık olduğu ortada. İtiraz etmeden önce ziraat bankasından da adınıza başka KEY görünüp görünmediğini kontrol ettirin. Çünkü, listelerde adına birden fazla KEY ödemesi görünenlerin internet sorgulamasında sadece KEY lerden biri görünüyor. Diğerleri görünmüyor. Şayet ziraat bankasından da çıkmazsa, 1987-1995 yılları arasında görev yaptığınız Emniyet Müdürlüğüne itiraz dilekçesi vereceksiniz.(dilekçeyi www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Banka müdürün lojmanı hizmet tahsisli lojman değildir

Soru:1986 Yılından itibaren KEY ödemelerinin sona erdiği 1995 yılına kadar T.C. Ziraat Bankasında ki şube müdürü görevim gereği, yalnız şube müdürlerine tahsisli lojmanlarda m2 hesabı üzerinden kira ödeyerek oturdum. Eğer yanılmıyorsam, kira ödeyerek oturduğum konutlar, hizmet tahsisli konutlardı. KEY ödemelerinden faydalanıp faydalanmayacağım hususunda bana bilgi verir misiniz?

Mikail Tok

Cevap: Hizmet tahsisli lojmanda oturanlar hariç, lojmanda oturanlara Konut Edindirme Yardımı Yapılmadı. Hizmet tahsisli lojman, konut edindirme yardımı yönetmenliğinde, “Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi meskun yerlerden uzak yerlerde, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, normal çalışma saatleri ile sınırlandırılması mümkün olmayan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş ve edilmemiş karavan, kulübe vb. konutlar” şeklinde tanımlanmıştır. Tanıma uyan lojmanda oturmuşsanız adınıza KEY yatırılmıştır. Tanımın dışındaki lojmanda oturmuşsanız, bir miktar kirada ödeseniz, adınıza KEY yatırılmamıştır. Banka müdürünün oturduğu lojmanın hizmet tahsisli lojman olmadığı kanaatindeyiz. Yine de şüphenizi gidermek için, o dönemde çalıştığınız ziraat bankasına itirazda bulunabilirsiniz.

İtirazınızı SGK(devreden SSK) İstanbul İl Müdürlüğüne yapmanız gerek

Soru: Sorun gündemdeki KEY’ le ilgili. 1 Temmuz 1965 ten 31 Aralık 1999 tarihine kadar İstanbul’da sigortalı olarak çalıştım. 1999 yılı sonunda emekli oldum. Şimdi Kayseri’ de oturmaktayım. Ancak; KEY listelerinde adımı bulamadım. Kayseri Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, İstanbul İl Müdürlüğüne başvurmam gerektiğini söylüyor. KEY’ i almam için ne yapmam gerekiyor? İtirazımı nereye yapmam gerek?

Şaban Yalçın Şişli-Kayseri

Cevap: Öncelikle adınızın KEY listelerinde yer alıp almadığını, hem T.C. Kimlik numaranıza hem de sosyal güvenlik numaranıza göre araştırın. Ayrıca ziraat bankasından adınıza KEY görünüp görünmediğine baktırın. Çünkü; maalesef KEY listeleri çok karışık ve yanlışlıklarla dolu. Birinde yer almayan diğerinde yer alabiliyor. Tüm aramalarınıza rağmen listelerde adınıza KEY ödemesi görünmüyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumuna(devreden SSK’ya) itirazda bulunmanız gerekiyor. İşinizin hızlı yürümesi için, o dönemde bağlı olduğunuz İstanbul İl Müdürlüğüne İtirazda bulunmanızda yarar var.

Askerliğinizin tamamına gerek yok 150 gününü borçlanıp emekli olun

Soru:44 yaşındayım. 1980 senesinde sigortalı olarak ilk işe başladım. Bugüne kadar ödenmiş 3450 günüm var. Askerlik günlerimi borçlanırsam 4000 günüm olacak.(vergi indiriminden faydalanmak üzere) tam teşekküllü(SSK) araştırma hastanesinden % 51 ( yüzde ellibir ) özürlü heyet raporum var. 3600 gün ile 4000 gün arasında emeklilik maaşları tahmini ne kadar fark ediyor. Emeklilik dilekçemi 3600 - 4000 gün ile mi vereyim?(550 gün askerlik gün bedeli için kaç lira yatırmam gerekiyor)

Murat POLAT - AĞRI

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış olan özürlüler, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesiyle emekli olabiliyor. Vergi indirim hakkı almışsanız askerlik sürenizin 150 gününü hemen borçlanın ve emekli olun. 150 gün askerlik borçlanması için 638.70 YTL ödersiniz. 1 Ekimden sonra borçlanma maliyeti yüzde 62 artacak. Hemen borçlanmanızda yarar var. Askerliğinizin kalan kısmını borçlanmanızın emekli aylığına faydası olmaz. Eksik günlerinizden fazlasını borçlanmanıza gerek yok.

Vergi indirimi almamışsanız, hemen vergi indirim hakkı alın. 3600 güne eksik kalan günlerinizi de belirttiğimiz şekilde askerlik borçlanmasıyla tamamlayın ve yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 208 den önce emekli olun.

Hak sahibi olan karı ve kocada KEY koca adına yattı


Soru: İkiz kız kardeşim ve ailesi 8 Ekim 1991 trafik kazası sonucu vefat etti. 17 yıllık devlet memuru idi. Tek varisi benim. Bunun tazminatı ve KEY paralarını alma olanağım var mı? Varsa almam için nasıl bir işlem yapmam gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Serdar Manisa

Cevap: Ölüm halinde Konut Edindirme Yardımı’nın mirasçılara yapılacağı yönetmenlikle belirlenmiştir. Mirasçı veya mirasçılar veraset ilamı ve bir dilekçe ile ziraat bankasına müracaat ederek ölen kişinin KEY’ lerini alabiliyorlar.

KEY’ e hak sahibi olan karı kocada KEY ödemeleri; aile reisi sıfatı ile koca adına yatırıldı. Kadın adına KEY yatırılmadı. Rahmetli kız kardeşiniz KEY ödemelerinin başladığı 1 Ocak 1987 ile, ölüm tarihi olan 8 Ekim 1991 arasında evliyse adına KEY yatırılmamıştır(kocası adına yattığından). Dolayısıyla, mirasçısı olarak alacağınız KEY ödemesi yoktur. Ancak, söz konusu dönemde evli değilse, adına yatırılan KEY leri, mirasçıları veraset ilamı ve bir dilekçe ile ziraat bankasına başvurarak alabilir.(tek mirasçı iseniz siz alırsınız)

Tazminat olarak neyi kastettiğinizi anlayamadık. Ancak, ölüm üzerinden 17 yıl geçtiğinden, bugüne kadar herhangi bir işlem yapmamışsanız, zamanaşımı nedeniyle kastettiğiniz tazminatı alamayacağınızı düşünüyoruz.

Sözleşmeli personel KEY ödenmedi

Soru: Ben kamu da 399 sayılı KHK gereğince 25 Ocak 1989 yılından bu yana çalışmaktayım. Meslekte ilk 2 yılımı yaklaşık olarak SSK’lı olarak tamamladım.2 yıldan sonra kadro karşılığı sözleşmeli olarak SSK’ dan alınıp emekli sandığına bağlandık. KEY ödemelerinden hak edişim var mı? Şayet var ise, ne yapmalıyım?

Yakup Maskan

Cevap: Sözleşmeli Kamu personeline Konut Edindirme Yardımı yapılmadı. Sözleşmeli personelden isteyenler kurumuna yazılı olarak başvurarak, ücretlerinden KEY kesintisi yapılmasını istedi. Başka bir ifadeyle sözleşmeli personelden isteyenler, Devletin ödediği KEY i kendi ceplerinden ödediler. Şayet kendi isteğinizle KEY ödememişseniz(ödeyeni görmediğimizden muhtemelen sizde ödememişsinizdir) 25 Ocak 1989 dan sonra adına KEY yatırılmamıştır. Ancak, bu tarihten önceki 2 yıllık SSK lılık döneminizde KEY ödenmiştir. Bu dem için KEY yatırılıp yatırılmadığını, T.C. kimlik numaranız ve sigorta sicil numaranızla internetten sorgulayın. Ve ziraat bankasından araştırın. Sigortalı olduğunuz 2 yıllık süre içinde adınıza KEY ödemesi çıkmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumuna(devreden SSK ya) itiraz dilekçesi verin.

Afta yazılı başvuru şart


Soru: Eşimin geçmişten Bağ-Kur borcu bulunmaktaydı. Bağ-Kur affından yararlanmak için bankadan kredi çektim. Yanlış yönlendirme sonucu 11,667 YTL borç karşılığı bankaya 3.640 YTL yatırdım. Fakat önce borcun Bağ-Kurdan yapılandırılması gerekiyormuş. Biz bunu bilmiyorduk. Banka dâhil bizi hiç kimse uyarmadı. Daha sonra Bağ-Kurdan extre çıkarttım. 8,035 YTL borç görünüyordu. Bağ-Kur’dan birileri ile konuştum. Yapılandırılmadığı için direk borçtan düşülmüş. Şimdi kalan borç için tekrar yapılandırılmaya gitmem gerekiyormuş. Zaten biz ödeyeceğimiz rakamın yaklaşık iki katını fazlasıyla yatırmışız. Bu konuda yapabileceğimiz herhangi bir işlem var mı? Yoksa tekrar kredi çekip bu borcu kapatmalı mıyız ?

Çetin Acer-Antalya

Cevap: Bağ-Kur haklı, Af yasasından yararlanmak için yazılı başvuru şart. Ancak,

Banka kredisini emekli olmak için Hak Bankasından almışsanız, bu aftan yararlanmak için bir karine oluşturur. Affın süresi de 20 gün uzatıldı. Başvuru dilekçenizi verin. Muhtemelen kabul etmeyeceklerdir. İş Mahkemesine dava açarak, krediyi aftan yararlanıp emekli olmak için aldığınızı ve Bağ-Kura ödediğinizi kanıtlarsanız, eşiniz aftan yararlanabilir. Sonuçta yargı, biraz uzun ve garantisi de olmayan bir yol.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1335

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY bankadan da çıkmazsa çalıştığınız kuruma itiraz edeceksiniz