KEY almanız gerekir

 

10.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olarak 26 yıl çalıştım.30 Aralık 2005 tarihinde de emekli oldum. 1991 den 1995 yılı sonuna kadar. KEY kesintisi devam etti. Şimdi ise KEY ödemeleri yapılıyor. Bana geriye kalan yaklaşık 4 yıllık KEY kesintisinin ödenip ödenmeyeceğini bilmiyorum. Bu para benim adıma kesildiğinden bana ödenmesi gerekmez mi? Bu konuda bilgi verir misiniz?

Ali İrfan Başpınar-Afyon

Cevap: 26 yıl çalıştıktan sonra 2005 de emekli olduğunuza göre 108 ay Konut Edindirme Yardımı almanızı gerekir. Konut Edindirme Yardımı ücretten kesilmedi. Kamuda çalışanlar için Hazine, yani; Devlet, sigortalıların KEY’ ide işverence ödendi. KEY almanız gerekir. İnternetten T.C. kimlik numaranız ve sosyal güvenlik numaranız ile KEY’ iniz araştırın. Ayrıca, en yakınızdaki Ziraat Bankasından da araştırın. Çünkü, büyük karışıklık ve yanlışlıklar var. Birinde çıkmayan diğerinde çıkabiliyor. Çıkmazsa çalıştığınız İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne itirazda bulunun.

KEY ’de veraset vergisi ilişiksizlik belgesi aranması eziyetin yanında iş kaybına da yol açıyor

Soru: KEY mirasçıları ile ilgili dünkü yazınızdan sonra gerçekten aynı sorunla bizde karşılaştık. Ve ne zorluklar çektiğimizi birde siz bize sorun. Bu sorunun üzerine iyice yönelmenizi rica ediyoruz. Birde işinden izin alamayıp gidemeyenlerin düşünün.

Ahmet Aksöz

Cevap: Hak sahibi öldüğünden dolayı mirasçılara ödenecek olan KEY ödemesi sırasında, mirasçılardan veraset ve intikal vergisi ilişiksizlik belgesi istenmesi, hem vatandaşa eziyet, hem de çok büyük iş kaybına yol açan yersiz bir uygulama. Veraset ve intikal vergisinde kişi başına 96.075 YTL istisna var. Yani her kişinin miras yoluyla edindiği malın 96.075 YTL kısmı, Veraset Ve İntikal Vergisine tabi değil. Miras yolu ile edinilen malın 96.075 YTL yi aşan kısmı vergiye tabi. Hal böyleyken en yüksek tutarı 1.391 YTL olan KEY ödemesi için veraset vergisi ilişiksiz belgesi aranmasını anlamak mümkün değil. Yönetmenlik; veraset ilamının ibrazı ile, KEY’ in mirasçılara ödeneceği hüküm altına almış. Mirasçılar veraset ilamını çıkartıyor, bir araya gelerek, ziraat bankası önünde saatlerce kuyruk bekliyor, sıra geldiğinde de veraset intikal vergisi ilişiksiz belgesi getirmesi isteniyor. Vergi doğmayacak bir işlem için, vergi ilişiksizliğine dair belge aranması, hem mirasçılara büyük bir eziyet olduğu gibi, Hem de ciddi iş kaybına yol açtığına hiç şüphe yok. Maalesef Maliye Bakanlığının duyarsız kalmayarak, yersiz uygulamayı sonlandırmasını ümit etmekten başka yapacak bir şey yok.

Eşinizin Nema alması zor görünüyor

Soru: Eşim 1995 yılında 11005882 sicil nolu işyerinde çalışmaya başladı.
Anne adı, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi yanlış yazılmış. Bunu düzeltmek istedik. Fakat çalışmaya başladığım yerler kapandı. Yani iflas etti. Nema tutarını alamadık.
Nasıl bir yol izlemsi gerektiğini anlatırsanız seviniriz

Behice Gürgünlü

Cevap: Eşinizin işi zor. Çünkü, sorunuzdan adından başka tüm sosyal güvenlik bilgilerinin yanlış olduğunu anlaşılıyor. Bu gibi sorunlar ancak mahkeme kararıyla aşılabilir. Eşiniz; belirttiğiniz yanlışların düzeltilmesi talebi ile İş Mahkemesine dava açarak, adı geçen iş yerinde çalıştığını ve söz konusu bilgilerinin yanlış olduğunu somut delillerle ispat etmesi gerekir. Mahkemeden de lehine karar çıkartabilirse nemasını alır.

Sağlık yardımı için borcun 4 taksitinin ödenmesi gerek

Soru: Bağ-kur af yasasından yararlandık ve var olan Bağ-Kur prim borçlarımızı taksitlendirdik. Ödememiz istenen prim borçlarını da ödedik. Fakat sağlık karnesinden faydalanamıyoruz. Bu konuyla ilgili sıkıntılıyız. Mümkünse bu bağlamda detaylı bir bilgi alabilir miyiz?

Emine Düz

Cevap: Prim affıyla ilgili usul ve esasları belirleyen Sosyal Güvenlik Kumrunun 3 Haziran 2008 tarih ve 2008/ 50 sayılı Genelgesine göre: Bağ-Kur prim borcunu, af kanunundan yararlanarak yeniden yapılandırarak taksite bağlatan sigortalılar, yapılandırdıkları prim borcu dışında borcu bulunmaması ve taksite bağlanan toplam prim borçlarının ilk dört taksitini ödemeleri kaydıyla, sağlık sigortasından yararlanmaya başlatılır. Taksite bağlattığınız prim borcunuzun ilk 4 taksitini ödediğinizde sağlık yardığı almaya başlarsınız.

5 yıl ve daha az çalışması olanın izin hakkı 14 gündür

Soru: Ben 31 yıl çalıştıktan sonra emekli sandığından emekli oldum. Şimdi özel bir şirkette çalışıyorum. İşsizlik primi ödüyorum. Benim şimdi yıllık izin hakkım yasal olarak kaç gündür? İşsizlik priminden ileride tazminatım olacak mı?

Rıfat Ünal-Ankara

Cevap: İşsizlik priminden destek primi ödeyerek çalıştığınızı kastediyor olmalısınız. Emekli olduktan sonra özel şirkette kaç yıldan beri çalıştığınız belirtmemişsiniz. Çalıştığınız yerde 5 yıla(5 yıl dahil) kadar çalışmanız varsa 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar çalışmanız varsa 21 gün, 15 yıl( 15 yıl dahil) ve daha fazla çalışma süreniz varsa 26 gün yıllık izin hakkınız vardır.

Kıdem tazminatı alabilirsiniz.


Aylığınız kesildiğinde annenizin aylığı eski oranına göre yükseltilir

Soru: 5 sene önce esimden ayrıldım ve asker emeklisi (emekli sandığı) olan babamdan bana maaş bağlandı. Dolayısıyla, annemin babamdan aldığı maaş da belli bir nispette düştü. Kasım, ya da Aralık 2008 ayında tekrar evleniyorum. Annemin maaşı yine eski oranına(sanıyorum %75) ben evlendiğim tarihten itibaren yükselecek mi? Yoksa yeni
yasada bununla ilgili bir kısıtlama olabilir mi? Bu arada annem kendisi SSK'dan da emeklilik maaş alıyor. Sizden bilgi almak istedim. Neslihan Demirtaş

Cevap: 1 Ekim 2008 itibariyle sosyal güvenlik kurumdan gelir ve aylık almakta olanların, aylıklarının kesilmesi, tekrar bağlanması ve yükseltilmesi vb. işlemler yeni yasaya değil, mevcut yasaya tabi. Evlendiğinizde yetim aylığınız kesilecek. Kesilen yetim aylığı nedeniyle annenizin emekli aylığı, talebi üzerine tekrar eski oranına yükseltilir.

Primleri 1 Ekimden sonra alın elinize daha fazla para geçsin

Soru: Babam 26 Mart 2007 tarihinde vefat etti. Babamın yatırmış olduğu SSK primlerini almaya hakkım var mı? Beni bu konuda lütfen bilgilendirin.

İsmail Çınar

Cevap: Babanızın vefatından sonra, prim ödemeleri ölüm aylığı(dul-yetim aylığı) bağlanmasına yeterli değilse veya ölüm aylığı bağlanmasına hak kazanan kimse yoksa, mirasçıları olarak ödemiş olduğu primlerini “ölüm toptan ödemesi” adı altında geri alabilirisiniz. Ancak, primleri bugün için ödenen tutarlar üstünden alacağınızdan, almanıza bile değmeyecek kadar küçük tutar çıkar karşınıza. Ancak, beklerde yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra alırsanız, primler ödeme tarihinden, toptan ödeme olarak mirasçılara ödeneceği tarihe kadar güncellenerek ödeneceğinden, elinize daha fazla para geçer. Prim iadesini 1 Ekim 2008 tarihinden sonra talep edin.

Eşiniz ya ortaklık payını devredecek ya da yeni yasayı bekleyecek


Soru: Eşim 18 Ocak 1993 tarihinden beri Bağ-Kur’ lu. Bu tarihte kurduğu limitet şirketimiz 2002 yılında battı. Ama ne yazık ki vergi borcumuz nedeniyle kapanış yapamadık. Dolayısıyla hala Bağ-Kur’dan çıkamadık. Bu arada Bağ-Kur borçlarımız da birikti. Sizin sayenizde öğrendiğim Mayıs 15'te çıkan af tasarısına başvurarak Bağ-Kur borcumuzu bir kerede ödedik. Şuan da aylık Bağ-Kur primlerini ödemeye devam ediyoruz. Yalnız eşim son dönemde sigortalı iş buldu. Önceden kalma SSK nosu olduğu için tekrar SSK’ ya girdi. Fakat şu anda eşim hem SSK’lı hem de Bağ-Kur’lu gözüküyor. Acaba SSK’ ya ödenen primler birleştirilip, Bağ-Kur priminden düşürülebilir mi?(aynı tarihe denk geldikleri için) Eğer bu mümkün değil ise, eşimin maaşlı çalışmaya devam edebilmesi için SSK’ lı olma zorunluluğu var. Bunun için de önce şirketin kapanışını verip öyle Bağ-Kur’dan ayrılmamız gerekiyor. Şirketin kapanışı için de(aradan 6 yıl geçtiği için)herkes farklı tavsiyelerde bulunuyor. Kafamız iyice karıştı. Bu konuda bizi yönlendirirseniz çok sevinirim.

Rümeysa TAŞKIN

Cevap: Eşiniz şirket ortaklığı devam ettiği sürece, Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Bağ-Kur sigortalısı ilkende SSK’lı olamaz. Olsa da fuzuli prim ödemiş olur. Ancak, SSK ya ödediği ve Bağ-Kur’la çakışan günlerin primlerini aynı döneme ait Bağ-Kur prim borcuna mahsup ettirebilir. Eşinizin Bağ-Kur’dan en kolay kurtuluş yolu, şirket hissesini birine devretmektir. Örneğin; sizden başka ortak varsa size devredebilir. Sizden başka ortak yoksa ortak sayısı 2 den az olamayacağından bir yakınınıza devredebilir. Hissesini devrettikten sonra SSK sigortalısı olarak çalışmaya devam eder. Veya şirket ortakları için Bağ-Kur sigortasının kapatılmasını kolaylaştıran Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 ini bekler. 1 Ekim 2008 den itibaren, şirketin tasfiyesine karar alırsınız, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına karar verildiği tarihten itibaren, talebi üstüne Bağ-Kur sigortası kapatılır.

1 Ekimden sonra herkes sağlık yardımı alacak

Soru:25 Nisan 1969 doğumluyum. 11 Haziran 1984 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. Toplam 4302 gün prim ödemem var.

1) Ne zaman emekli olurum ve maaş almaya başlarım.

2)Yaklaşık ne kadar maaş alırım?

3)SSK prim tarihi dolduktan sonra emekli maaşı almaya başlamadan önce Sağlık Hizmetlerinden faydalanabilir miyim?

Mete

Cevap:1) 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 17 yıldan fazla 18.5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 923 gün daha prim ödeyerek, 4302 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 25 Nisan 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) 600 YTL civarında emekli aylığı alırsınız.

3) 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olan, genel sağlık sigortası kapsamında primi ödeyerek sağlık yardımı alabilirsiniz.

Prim riskinden kurtulmak istiyorsanız 1 Ekim 2008 i bekleyin

Soru:17 Mart 2003 den buyana eşimin kurduğu LTD şirkete % 2 oranında ortağım.
Daha önceden SSK lı olarak çalışmıştım. Söz konusu şirketteki hissem nedeniyle, Bağ-Kur’a herhangi bir bildirim yapılmadığını da belirtmek isterim. Bu nedenle, yani şirket hissedarı olarak Bağ-Kur'a kayıt yaptırmamış olmamızdan dolayı, herhangi bir

Ayrıca, Bağ-Kur’a prim borçlarının taksitlendirilmesinden yararlanarak borçlanıp, tüm Bağ-Kur primlerimi yatırmak istersek, toplam ne kadar prim ödememiz gerekir?

Berna Soley

Cevap: 17 Mart 2003 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Bağ-Kur sigortalılığı zorunludur. Bağ-Kur; şirket ortağı olduğunuzu tespit ettiğinde, primleri gecikme cezası ve zammıyla birlikte ister. Ancak, Prim borcundan kurtulmak istiyorsanız iki yol var.

1) 1479 sayılı Kanunun Ek 19 ncu maddesi hükmünce, 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanlar yazılı olarak başvurmak suretiyle, sigortalılıklarını durdurmak suretiyle prim borcunu sildirebiliyor. Kaydınızı yaptırır, hesaplanan prim borcu için Ek 19 ncu maddeye göre sigortalılığınızın durdurularak prim borcunuzun silinmesini talep ederseniz, sigortalılığınız durdurulur ve prim borcunuz silinir.

2) Hiçbir şey yapmadan yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihini beklersiniz. Bu tarihten sonra sizin gibi Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılacak. 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kaydınızı yaptırır, primlerinizi de düzenli olarak ödemeye başlarsınız.

Sorunuzda belirttiniz ödeme kolaylığından yararlanmak için süre 28 Temmuz 2008 de sona erdi. Ancak, sürenin 20 gün uzatılması için yeni yasal düzenleme yapıldı. Günlerinizi kazanmak istiyorsanız kaydınızı yaptırır, hesaplanan prim borcunuzu af kapsamında peşin öderseniz, gecikme cezası ve gecikme zammının yüzde 80’ i silinir. Ne kadar prim ödemeniz gerektiği bilgisayar ve program desteği olmadan hesaplanamıyor. Ödeyeceğiniz prim tutarını Bağ-Kur’a hesaplatabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1349

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY almanız gerekir