1.391 YTL KEY almanız gerekir

 

18.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Özel bir şirkette 1981 yılından 2001 yılına kadar SSK’lı olarak çalıştım ve emekli oldum. KEY ödemesi alabilir miyim? Miktarı ne olabilir?

Demir Tuna

Cevap: 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışmışsanız Konut Edindirme Yardımı(KEY) alabilirsiniz. KEY in başladığı 1 Ocak 1987 den bittiği 31 Aralık 1995 tarihine kadar 108 ay(9 yıl) adına KEY yatanlar 1.391 YTL almaktadır. KEY uygulandığı 9 yıl süresince aralıksız çalışmışsanız 1.391 YT KEY almanız gerekir.

SSK emeklisi itirazını SGK İl Müdürlüğüne yapacak

Soru:3320 sayılı Konut Edindirme Yardımı Kanunu yayımlanınca emekliydim. Emeklilerinde istemeleri halinde bu kanundan yararlanabilecekleri ve başvurularını isterlerse maaş aldıkları T.C.Ziraat Bankasına veya o zamanki S.S.K. Genel Müdürlüğüne yapabilecekleri belirtilmişti. Bende 21 yıl evvel maaş aldığım Ziraat Bankası vasıtasıyla başvurumu yaptım. Şimdi ise ilan edilen listede sadece adım soyadım var. Ancak bununla birlikte çıkan sigorta sicil numarası bana ait değil. Sadece 8.00 YTL görünmektedir. T.C.Kimlik numaramda görünmüyor. Aynı isim altında çıkan bu kaydın bana ait olup olmadığı belirsiz. Ayrıca ne bağımsız bir konutum var. Ne de hizmet tahsili lojmanda oturuyordum. İtiraz başvuru dilekçemi hangi kuruma yazmam gerekiyor.?

Tahsin Yeniay-Rize

Cevap: Konut Edindirme Yardımının(KEY) yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasın da emekli olup adına bağımsız konutu(tamamı kendine ait konut) olmayanlar adına KEY yatırıldı. Ancak KEY ödemelerinde çok büyük karşılık ve yanlışlıklar yaşanıyor. 8.5 milyon olduğu açıklanan ancak gelişmelerden en az 10 milyon hak sahibi olduğu anlaşılan KEY ödemelerinde, hak sahiplerinin yarısının hesabında yanlışlık var. Büyük bir ihtimalle sizinki de yanlış. Sosyal güvenlik numaralı tutmayan 8 YTL’ lik KEY ödemesi size ait değildir. Aynı adı taşıyan yüzlerce kişi olabiliyor. Size en yüksek tutarda yani 1.391 YTL KEY çıkması lazım. Bir yanlışlık olduğu ortada. Hemen itiraz edin. SSK dan emeklisi olduğunuzdan itirazınızı bulunduğunuz yerdeki “Sosyal Güvenlik İl/Merkez müdürlüğüne” yapacaksınız. İtiraz dilekçenizde T.C. Kimlik numaranıza ve sosyal güvenlik numaranıza mutlaka yer verin.

Almanız gerekene yakın KEY almışsınız gönlünüz rahat olsun

Soru: Ben emekli polis memuruyum. Konut Edindirme Yardımı başladığında lojmanda oturuyordum. 40 ay lojmanda oturdum. 68 ay sistemde kalıp eski parayla 3500 TL ile başlayıp 80,000 TL ile biten KEY hesabıma 68 Ayda 3.325,000 TL birikmiş fakat İnternet’ten bakıldığında 214,00 YTL almam gerekirken bankamatikten 513,00 YTL ödendi. Aldığım para doğrumudur? Doğru değil ise 3.325,00 YTL karşılığında ne kadar KEY ödemesi almam gerekirdi. Şikayetimi yapacağınız açıklamaya göre, yapacağım.

Ahmet Kurşun

Cevap: KEY hesaplarına doğrudur veya yanlıştır demek medyumluk olur. Ancak tahminde bulunulabilir. Çünkü; Cumhuriyet tarihinin belki de en karışık ve yanlış işleri KEY ödemelerinde yaşanıyor. 8.5 milyon olarak açıklanmasına rağmen gelişmelerden en az 10 milyon olduğu tahmin edilen hak sahiplerinin yarısından fazlasının hesabı yanlış. Sizinkinde de mutlak yanlışlık vardır. 108 ay boyunca yapılan KEY in toplamı bugünkü para birimimize göre 6.16 YTL dir. Adına 108 ay botunca toplam 6.16 YTL yatırılan biri bu gün 1.391 YTL KEY almaktadır. Adınıza 6.16 YTL nin yarısından fazla KEY yatırıldığına göre, düz mantıkla en az 600, 700 YTL arasında KEY almanız gerekir. 513 YTL de azda olsa almanız gerekene yaklaşık bir tutar. Aldığınız değil, internette görünün tutarda yanlışlık var. Gönlünüz rahat olsun.

KEY itirazdan sonuç çıkmadığında ne yapılacağı belirsiz

Soru: Ben emekli astsubayım. Benimde KEY listesinde T.C.Kimlik numaram var. Ama emekli sandığı sicil numaramda 50,00 YTL alacağım görünüyor. Hâlbuki benim en az beş senelik alacağım olması gerekirdi. Hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesine, hem de Emekli Sandığına dilekçe ile itiraz ettim. Gelişmelerden nasıl haberim olacak, bana cevap verecekler mi? Üç ay sonra yayımlanacak listeyi mi bekleyeceğim?
Yine hata olursa bu sefer ne yapmalıyım?

Vahit Tosun

Cevap: Sorunuzdan KEY hesaplamanızda yanlışlık olduğu anlaşılıyor. KEY ödenen dönemde memuriyet yapıyorsanız, itirazınızı çalıştığınız kamu kurumuna(askeri birliğe), emekliyseniz(emekli sandığına) yapmanız gerekiyor. İtirazının 2 ay içinde sonuçlandırılması yasa hükmü. İtiraz ettiğiniz kurum veya sandık itirazınızı en geç 2 ay içinde sonuçlandıracak ve sonucu Tasfiye halindeki Emlak Bankasına bildirecek. Emlak Bankası gerekli kontrol ve mutabakat yaparak hak sahiplerinin listesini oluşturacak ve bu listeleri Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ.(EGYO) ye gönderecek. EGYO’da yeni listeleri hak sahiplerine ödeme yapılması için Ziraat Bankasına bildirdikten sonra, hak sahipleri KEY ödemelerini almaya başlayacaklar. Normal itiraz süreci bu şekilde işleyecek. Başka türlüsü de zaten mümkün değil. Çünkü; yanlış formatta bildirildiğinden kurumlarına iade edilen 3 milyonun üstünde hak sahibi var. 1 milyon 300 bin T.C. kimlik numarası bildirilmeyen var. İtiraz edenlerle birlikte sayı 5 milyona ulaşıyor. 5 milyon kişiye ilişkin yanlışlığın tek tek sonuçlandırılmasının altından kalkmak mümkün değil. İtirazlar topluca sonuçlandırılarak, ikinci bir ödeme listesi oluşturulur. Genel bir duyuru ile hak sahiplerine KEY ödemeleri başlatılır.

İtiraz ettiğiniz kurumun itirazınızın sonucundan ayrıca sizi bilgilendirmesi gerekir. İtiraz sonucu oluşacak yeni listede adı olmayanların, ya da KEY ödemeleri eksik olanların ne yapacağı yasada belirlenmemiş. İşin can alıcı noktası da burada. Sizin gibi Hak sahibi olduğu halde adına KEY ödemesi çıkmayan ve yasanın belirlediği usul ve esaslarda itirazı yapan ve itiraz sonucunda da hakkını alamayanların durumu ne olacaktır? Bize göre itirazından sonuç alamayanlar için hakkını mahkemede aramaktan başka yol kalmıyor.

Babanız Bulgaristan’daki askerliğini borçlansın

Soru: Babam 16 Şubat 1947 doğumlu. Bulgaristan göçmeniyiz. Türkiye’ye 1998 geldi. 1 Eylül 1999 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başlamıştır. Halen de çalışıyor. Babam ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Askerlik için ödeme yapılırsa, bir yardım olabilir mi?

Aydın Mutlu

Cevap: Babanız en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmesi içinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Babanız ara vermeden prim ödemişse 1 Eylül 2008 tarihi itibariyle 3600 gün prim ödemesini tamamlayacağından, 15 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 1 Eylül 2014 tarihinde emekli olur. Babanız askerlik süresini borçlanırsa, askerlik süresi kadar erken emekli olur. Örneğin; 2 yıl askerlik yapmışsa 1 Eylül 2012 tarihinde emekli olabilir.

Prim Borcu olan Bağ-Kurlu sağlık yardımı alamaz

Soru: 23 Ekim 2007 tarihinde tedavi gördüğü Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde vefat eden kardeşimin, ölüm tarihindeki Bağ-Kur borcu nedeni ile faturalanan yaklaşık 5.000 YTL hastane giderlerini ben ödeme mecburiyetinde kaldım. Mirasçıları ise, 7 Şubat 2008 tarihinde Bağ-Kur prim borçlarını ödeyerek iki çocuklarının yetim aylığı bağlattıklarını öğrenmiş bulunuyorum. Yatırmış olduğum hastane giderlerini geri almak istiyorum. Bu durumda benim bu giderleri hastaneye ödemem gerekli miydi? Bu ödemenin Bağ-Kur tarafından karşılanması gerekmiyor muydu? Bakanlık, SGK, Bağ-Kur, il müdürlükleri ile olan yazışmalarımdan da muhatap bulamadım. Veya tatmin edici bir cevap alamadım. Karşılamış olduğum hastane giderlerini geri alabilmem için ne yapmam gerekir? Dava açmam gerekliyse, nasıl bir dava açmam gerekiyor?

Özkan Dilmen

Cevap: Bağ-Kur’a prim borcu olan sigortalılar, sağlık yardımından yararlanamıyor.(1479 sayılı Kanun. Ek.md.12) Kardeşiniz hastanede yattığı dönemde prim borcu olduğu için sağlık yardımından yararlanamamış ve hastane masraflarını siz ödemişsiniz. Kardeşiniz rahmetli olduğunda da mirasçıları prim borçlarını ödeyerek, çocuklarına yetim aylığı bağlatmışlar. Kardeşinizin prim borcu ödenmeden önce sağlık yardımı aldığı için, Bağ-Kur sağlık harcamalarını karşılamaz. Çünkü; tedavi olduğu tarihte prim borcu var. Bağ-Kur; prim borcu ödendikten sonra, geçmişte sigortalı veya hak sahipleri tarafından karşılanan sağlık harcamalarını ödemez. Kardeşinizin durumunda olanlar, sağlık harcamasına vereceği para ile prim borcunu kapatıyor ve sağlık yardımı alıyor. Yani önce prim borcunu ödüyor, sonra tedavi oluyor. Maalesef ödediğiniz sağlık yardımını Bağ-Kurdan alamazsınız. Boş yere kendinizi yormayın. Üzmeyin.

49 yaşınız dolduracağınız tarihte emekli olacaksınız

Soru:18 Aralık 1968 doğumluyum. Eylül 1986 sigortam başladı. SSK da 6700 gün ödemem var. 13 Ağustos 2008 de işten ayrıldım. Ne zaman emekli olurum? Ve ne kadar maaş alırım?

Kemal Sökmen

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 15.5 yıldan fazla 17 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 18 Aralık 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Emekli aylığınızı hesaplamak için, hem SSK ya bildirdiğiniz aylık kazanç tutarlarının, hem de 2017 ye kadar oluşacak güncelleme katsayılarının bilinmesi gerekiyor.

Emekli olacağınız zaman SSK ile Bağ-Kur sigortanız birleşir

Soru: Ben Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. 1998 yılında gördüğüm staj nedeni ile SSK başlangıcım oldu. Daha sonra bir özel şirkette yaklaşık 17 ay sigortalı olarak çalıştıktan sonra askerlik görevimi yaptım ve geldim. 2006 yılının 9. ayında bir şirkette çalışmaya başladım ve ortak olduğum için Bağ-Kur’ lu oldum.

Size sorum ve öğrenmek istediğim şudur; Eğer Bağ-Kur’ lu olarak emekli olmaya hak kazanırsam, daha önceki SSK’lı olduğum günler silinecek mi, yoksa Bağ-Kur prim günüme mi eklenecek. Birde yakın bir zamanda Bağ-Kur’ um iptal olacak ve tekrar SSK’ya geçiş yapacağım. Benim bu değişikliklerden ötürü, primimin silinmesi, ya da buna benzer bir kaybım olur mu acaba? Birde Bağ-Kur’lu olarak emekli olmak mı daha avantajlı olur? SSK’lı olarak emekli olmak mı?

U.K.

Cevap: Bağ-Kur’dan emekli olmaya hak kazandığınızda, SSK’ya prim ödenen günlerinizin silinmesi gibi bir durum olamaz. SSK’lı günlerinizle Bağ-Kur’lu günlerinizi birleştirmek suretiyle emekli olacaksınız. Yani SSK’daki primi ödenmiş günleriniz, Bağ-Kur günlerinize eklenecek. Bağ-Kur sigortanızı kapatıp, SSK’ya geçmeniz halinde de herhangi bir prim gününüz silinmeyecek. SSK’ya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödediğiniz de SSK dan emekli olma hakkı elde edeceksiniz. SSK dan emekli olmanız avantajlıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2340

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

1.391 YTL KEY almanız gerekir