Boşanman eşler KEY’ i paylaşmalıydı

 

17.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Boşanman eşler KEY’ i paylaşmalıydı

Ekrem sarısu - 17 Ağustos 2008 Pazar - Posta

Soru: 1987-1995 yılları arasında bir telekomunikasyon şirketinde çalışıyordum. 1998 yılında emekli oldum. 1985 yılından 2005 yılına kadar evli olduğum eski eşimden 2005 de boşandık. O da 1987-1993 yılları arasında bir şirkette çalışıyordu. Boşanmış kadınlara KEY ödenmediğini biliyorum. Ancak, eski eşim 960 YTL KEY ödemesi aldı. Bildiğim kadarıyla, kadının KEY ödemesi de kocasına yapıldı. Benim KEY lerim eski kocamın hesabına yatmadı mı? Yoksa, evlilerde KEY kesintileri sadece kocaya mı yatırıldı? Yani benim KEY almaya hakkım var mı? Ve KEY’ lerim eski eşimin hesabına mı yattı? Bu sorunun yanıtını eski çalıştığım şirket vermedi.

Sevil Turgut

Cevap: Konut Edindirme Yardımının(KEY) yapıldığı 1 Ocak 1987 ve 31 Aralık 1995 tarihleri arasında evli olan Karı ve kocadan iki sininde KEY’ e hak sahibi olduğu hallerde, KEY sadece kocanın hesabına yattı. Evli kadın adına KEY yatırılmadı. Ayrıca kadın adına yatacak KEY’ in kocanın hesabına yatırılması gibi bir durumda olmadı. Ancak; adına KEY yatırılırken evlenen kadına, evlendiği tarihi takip eden ay başından itibaren KEY durduruldu. KEY hesabı da kocasının hesabı ile birleştirildi.

KEY ödenen dönemde evli olduğundan adınıza KEY yatırılmadı. Size ait olup eski eşiniz adına yatan KEY’ de yok. Ancak tabi ki bu durum adil değil. Kadın adına KEY yatmamasının tek nedeni o dönemde evli olması. Evlilik birliği devam ettiğinde, nasıl ki alınan KEY i karı ve koca birlikte tasarruf ediyorsa, sizin gibi ayrılmış olan eşlerde de KEY ödemesi en azından eski eşler arasında paylaşılmalıydı.

KEY’ de mekik dokutuluyor


Soru: 12 Haziran 1980 yılında Doğu Linyitler Orta bölgesinde 12 Şubat 1996 tarihine kadar çalıştım ve bu tarihte emekli oldum. Yaklaşık 13 yıldır Konut edindirme Fonu altında benden kesilen KEY parasını almak için 29 Temmuz 2008’de Ziraat Bankasına gittiğimde, hesabımda para olmadığını öğrendim. Beni SSK’ya gönderdiler. SSK’ya gittiğimde görevli arkadaş benim hesabıma T.C. Kimlik Numaram ile SGK’ nın sitesine girerek dokuz yıllık KEY hesaplandığını söylediler.
Görevli arkadaşa bu konuda ne yapabilirim? diye sordum. Erzurum SGK’ ya gitmem gerektiğini söyledi. Erzurum SGK’ yı arayarak adıma KEY çıkmadığımı söyledim. Erzurum SGK’ daki görevli adıma 108 ay KEY yatırıldığını ve bankaya gitmemi söyledi. Bankaya gittiğimde yine KEY paramın olmadığını söylediler. Ve benim yine SGK’ ya gitmemi istediler. Bankayla SGK arasında mekik dokumaktayım. Sizden ricam bu sorunun çözülmesi için nereye başvurmalıyım.
Mehyettin Ergün/İstanbul


Cevap: Öncelikle kimsenin ücretinden ve emekli aylığından KEY kesintisi yapılmadığını belirtelim. KEY’i Devlet ve İşveren ödedi. Ancak;KEY’lerin geri ödemesinde tam bir fiyasko yaşanıyor. KEY ödemelerinde hak sahipleriyle, top oynar gibi oynuyorlar. Sorununuzu ilettiğiniz kişilerde, bir şey bilmediği için yalan yanlış yönlendirmeler ve fuzuli gel-gitlerle vatandaşı canından bezdiriyorlar. Sizin gibi KEY ödeme listelerinde adı çıkan buna karşın bankaya gönderilen ödeme listelerindeki listelerde adı olmayan milyonlarca insan var. 8.5 milyon olarak açıklanan ancak, gelişmelerden 10 milyondan fazla olduğu anlaşılan hak sahiplerinden en az yarısının KEY hesabında hata var. Şifahi olarak gidip gelmeyle sorunu çözemezsiniz. Git-gele devam ederseniz sorunuzda belirttiğiniz gibi daha çok mekik dokuturlar. Yasaya göre İtiraz etmeniz gerekiyor. İtirazı o dönemde çalıştığınız kurumun bağlı olduğu Erzurum SSK İl Müdürlüğüne yapmanız lazım. İtiraz tarihinizden itibaren en geç 2 ay içinde itirazınızın sonuçlandırılarak KEY’ inizin ödenmesi gerekiyor.

Konutu olan memur adına da KEY yatırıldı


Soru: 1972 yılından 2000 yılına kadar Emekli Sandığına bağlı olarak çalıştım. Adıma kayıtlı bir dairem var idi. KEY ödemesi alabilir miyim? Miktarı ne olabilir?

Uygun Tuna

Cevap: Memur ve işçilerde adına konut olup olmadığına bakılmaksızın Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapıldı. Ancak, adına bağımsız(tamamı kendisine ait) konutu olan emekli memur ve işçilere KEY ödenmedi. Adına 108 ay KEY yatırılanlar 1.391 YTL KEY alıyor. KEY uygulanan 1987-1995 yılları arasında memur olarak çalıştığınız için, 1.391 YTL KEY almanız lazım.

1 Kasım 2008 den itibaren kiralar bankaya yatırılacak

Soru: Ben bir ltd. şirket sahibiyim. Diğer ortağım da eşim. Kiraların bankaya yatırılması konusunda sorum şu: Bizim şirketin merkezi ve şubenin bulunduğu işyerleri şirket ortaklarının mülkü. Biz yasa gereği, buraları şirkete kiralamış görünüyoruz. Kasım ayından itibaren biz de kiralarımızı bankaya yatırmak zorunda mıyız?

Selim Özakar

Cevap: Maliye Bakanlığı yasadan aldığı yetkiyi kullanarak 1 Kasım 2008 tarihinden sonra 500 YTL yi aşan konut kiraları ile tutarına bakılmaksızın tüm işyeri kira ödemelerinin banka, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirildi. Bu aylık 500 YTL ve üstündeki konut kiraları ile tutarına bakılmaksızın işyeri kira ödemelerinin 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren elden ödenemeyeceği anlamına geliyor. Söz konusu kiralar 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren banka kanalıyla ödenecek. Kira ödediğiniz gayrimenkullerin şirket ortaklarına ait olması, kiranın bankaya ödenmesi hususunda ayrıcalık sağlamıyor. 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren işyeri kiralarınızı bankaya ödemeniz gerekecek.

Ödemek isteyenden de prim alınmazsa Bağ-Kur’ un mali durumu düzelir mi?

Soru:13 Eylül 2007 tarihinden itibaren bir özel şirkete % 99 hisse oranında ortağım. Aynı zamanda SSK emeklisiyim. Prim borçlarına getirilen ödeme kolaylığından (13 Eylül 2007 ile 31 Mart 2008 dönemi için) faydalanarak sosyal güvenlik destek primlerimi ödemek istedim. Bunun için; 03 Temmuz 2008 tarihinde Bağ-Kur İstanbul bölge müdürlüğüne başvurarak, Bağ-Kur kaydımın yapılmasını ve primlerimin hangi Bağ-Kur numarasına yatıracağını belirlenmesini istedim. Sicil numaram çıkmadığı için yapılandırmadan istifade ettirilmedim. Bugün, Bağ-Kur yetkilileri birikmiş destek primlerinin T.C. numarama yatırılmasını sözlü olarak belirtti. Bu durumda 20 günlük yapılandırma uzatması Resmi Gazetede çıkmadığından işlem yaptıramıyorum. Bağ-Kur primlerimin T.C. numarama yatırabileceğimi yazılı müracaatıma rağmen bildirmedi. Kendi çabamla bunu öğrendim. Bu durumda yapılandırmadan yararlanamadığım için, mağdur durumdayım. Bu konuda ne yapabilirim?

Tanser Işıl-İstanbul

Cevap: SSK emeklisi olan limitet şirket ortakları, Bağ-Kur’a her ay sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekir. Şirket ortağı olduğunuz 13 Eylül 2007 tarihini takip eden aybaşı olan 1 Ekim 2007 tarihinden itibaren destek primi ödemeniz gerekiyordu. 5763 sayılı yasa ile getirilen ödeme kolaylığından yararlanmak için, 3 Temmuz 2008 de yaptığınız başvurunun, başvuru süresinin sonu olan 28 Temmuz 2008 e kadar sonuçlandırılmaması, çok ciddi bir eksikliktir. Sonuçta Bağ-Kur’un yapacağı iş; destek primi yönünden tescilinizi yapmak ve ödeyeceğiniz prim tutarını hesaplamak. Hesaplamaların bilgisayarda, program desteği ile yapıldığı da göz önüne alındığında, ortada ciddi bir görev ihmali oluğuna hiç şüphe yok. Ödeme kolaylığından yararlanma süresi 20 gün uzatıldı. Bağ-Kur’a bizzat başvurun ve durumu anlatın. Ödeyeceğiniz prim tutarını hesaplayıp bildirmezlerse, Sosyal Güvenli Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca’ ya ulaşarak durumu anlatın. Mustafa Kuruca değerli bir bürokrattır. Sorununuzu aynı gün çözeceğine hiç şüphemiz yok.

Erkekler çeyiz yardımı alamaz

Soru: 4 yıl önce evlendim ve çeyiz parası almadım. Bu parayı şimdi alabilir miyim? Sizden bu soru için cevap bekliyorum.

Feyzullah

Cevap: Toplumda çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımı, ana ve babasından dolayı, SSK’dan veya Emekli Sandığından yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuklarına ödenmektedir. Erkeklere çeyiz yardımı yapılmıyor. Maalesef çeyiz yardım alamazsınız.

Borçlanırsanız Askerlik süreniz kadar erken emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Ocak 1964 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıcım 13 Mart 1996 tarihindedir. Ve hala yatırmaya devam etmekteyim. İsteğe bağlı Bağ-Kur’a 14 basamaktan prim ödemekteyim. Ve çok yüksek miktar yatırıyorum. Sürekli yükseltiyorum. Emeklilikte bir faydası olur mu? Askerliğimi yatırdım. Askerlik benim Bağ-Kur başlangıç tarihimi öne alır mı? Ve ben ne zaman emekli olabilirim?

Osman Karasu

Cevap: Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihin askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider.Ve emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Ara vermeden prim ödemeye devam etmeniz halinde, prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 13 Temmuz 2019 tarihine emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 13 Mart 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yaş düzeltmesi dikkate alınmaz

Soru: 1966 olarak nüfusa kayıt yapmışlar. İlkokula da 1966 doğumlu olarak başladım. 1972 de ilkokul diploması aldım. Sigorta giriş tarihim 1 Nisan 1979 dur. Emeklilik için yaş sınırlaması çıktığından, prim ödemem tamam olmasına rağmen emekli olamıyorum. Nüfus müdürlüğüne mahkeme kararı ile yaş düzeltmesi yaptırdım. Adli Tıp raporu ile 1962 olarak düzelttirdim. SSK bunu geçerli saymadı. Esas doğumum 1959 dur. Burada iki Devlet kuruluşunun yanlışı vardır. Birincisi nüfus müdürlüğü, beni göre, göre 6 yaşında iken 1 yaşında yazmış. İkincisi milli eğitim müdürlüğü, 1 yaşında ilkokula neden kaydetti. Bu iki Devlet kuruluşu hatasını kabul etti. Ama SSK kabul etmiyor. Ben hakkımı nasıl arayacağım? Ve emekliliğime SSK tarafından 2 yıl kaldığı bildirilmiştir. Bana yardımcı olursanız sevinirim. İzleyeceğim yol nedir?

Hasan Aydilek

Cevap: SSK işlemlerinde doğum tarihi olarak: ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlandığı tarihte, nüfus kütüğüne kayıtlı bulunan doğum tarihi dikkate alınır. Mahkeme kararıyla da olsa ilk defa sigortalı olunan tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz(506 sayılı K. Md.120). SSK kendi kanununa göre iş yapar diğer kurum ve kuruluşların uygulaması SSK yı ilgilendirmez. Bu yasa hükmüdür. Yasa değişmediği sürece uygulanmak zorunda. Maalesef yaş düzelmeniz emeklilik işlemlerinde dikkate alınmaması yasa hükmü olduğundan bu konuda yapılabilecek bir şey yok.

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. 5000 gün prim ödemeniz varsa, 44 yaşınızı dolduracağınız 2010 da emekli olabilirsiniz.

Yeni yasanın sağladığı avantaj yok emekli olun

Soru: 23 Ekim 1990 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısıyım. Bugüne kadar Primlerimi eksiksiz olarak ödedim. Tam gün olarak primlerimi ödedim. 28 Ağustos 2008 tarihinde emekli olacağım. Yeni sosyal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesi nedeniyle emekli müracaatımı 1 Ekim 2008 den sonra yapmamım faydası olur mu? Yeni yasayı beklemeli miyim? 15 yıl dolduktan sonra yaş nedeniyle iki yıl daha prim ödedim. Bu iki yıllık süre maaşımda ne kadar fark yaratır?

Nurten Demirkan

Cevap: Yeni yasanın, emekli olma şartlarınıza olumlu, ya da olumsuz etkisi yok. Emeklilik şartları açısından bugünkü yasaya tabi olduğunuzdan, emekli olacağınız tarihte emekli olmanız da fayda var. Her ay prim ödemekten kurtulduğunuz gibi, her ay aylık almaya başlarsınız. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olacağınızdan 2 yıl fazla prim ödemenizin emekli aylığı tutarına önemli bir katkısı olmaz.

Sigortalı olarak çalışmaya başlayan erkek çocuğunun aylığı kesilir

Soru: 21 Temmuz tarihli gazetede Emekli Sandığından yetim aylığı alanlardan sigortalı olsalar bile kesinti yapılmayacağına dair yazınız vardı. Ben 1989 doğumluyum. Babamdan yetim maaşı alıyordum. Babam 1995 yılında Garanti Bankası’ndan malulen emekli olmuştu. 2006 - 2007 yıllarında sigortalı işe başladığım ve Emekli Sandığına bilgi vermediğim için, yetim maaşımı faiziyle birlikte geri aldılar. Ne yapmam gerekir?

Sedat Göncü –Ankara

Cevap: 21 Temmuz 2008 tarihli Posta gazetesinde sorusunu cevaplandırdığımız okur kadın. Bekâr, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan ve anan ve babasından dolayı Emekli Sandığından yetim aylığı alan kız çocukları, sandığa tabi bir işte çalışmamak şartıyla SSK lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışsalar da, hatta bu kurumlardan emekli aylığı alsalar da yetim aylıkları, kesilmez. Evlenmedikleri sürece yetim aylıklarını almaya devam ederler. Erkek çocuklarının durumları farklı. Erkek çocuklar çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödenme dönemi başından itibaren aylıkları kesilir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1547

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Boşanman eşler KEY’ i paylaşmalıydı