Afta süreyi uzatan yasa, Cumhurbaşkanı onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek

 

19.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

TBMM’de çıkan prim affı için 20 gün uzatma kararı şu anda işlemde mi? Yani SSK bugün itibarı ile, hala af kapsamında başvuru alırken, Bağ-Kur ( Kadıköy Bürosu ) yasayı Cumhurbaşkanın onaylamadığını, ayrıca; Bağ-Kur'a ait bilgisayarlarda bulunan prim affı programı kapalı olduğundan( müracaat ettiğimizde bize öyle söylendi) müracaatları kabul etmiyorlar. Eğer henüz uzatılan 20 gün olarak belirtilen süre başlamadıysa ne zaman başlayacak, başladıysa nasıl başvuru yapabiliriz( Bağ-Kur başvuruları kabul etmiyor)?

Murat Çeviktay

Cevap: Bağ-Kur Af Kanununda süreyi 20 uzatan yasayı uygulamamakta haklı. Çünkü; TBMM’nin 31 Temmuz 2008 tarihli oturumunda kabul edilen ve 5797 sayılı “ Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” henüz Cumhurbaşkanınca onaylanmadı. Yasa Cumhurbaşkanının onaylamasından sonra, Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek. Akşam sabah onaylanarak, Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Belki siz sorunuzun cevabını okurken yasa yürürlüğe konmuş olur. Bağ-Kur’da SSK gibi başvuruları kabul edip işlemlerini, yasa Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra sonuçlandırabilir. Ancak; maalesef Bağ-Kur’da sigortalının işlerini kolaylaştıran, hizmet kalitesini artırma yönünde bir işleme rastlayamazsınız. Bu açıdan, SSK ile Bağ-Kur aynı kefeye koymak, SSK açısından haksızlık olur.

KEY kullanımı talebe bağlıydı

Soru: 1987-1995 yılları arasında adıma KEY ödentisi yapıldığı halde www.keyodemeleri.com isimli web sayfasında ve başvurduğum Ziraat Bankası şubelerinde adıma KEY ödemesi çıkmadı. 1981-1998 yıllarında Ülker’de görev yapıyordum. O tarihler arasında ben bir kooperatife üye olup, daire almak için o zamanki Emlak Kredi Bankasından kredi aldım. Fakat bir yıl sonra tamamını geri ödedim. Listede ismimin yer almayışı bu nedenle olabilir mi? Beni bu konuda bilgilendirirseniz memnun olurum.
Erdoğan Batak-İstanbul

Cevap: 1887-1995 tarihleri arasında yaklaşık 200 bin kişi Konut Edindirme Yardımını(KEY), konut alımında kullandı. Yardım kullanıldıktan sonraki ayların KEY’ leri de konut alımında Emlak Kredi Bankası ve ya Toplu Konut İdaresinden kullanılan kredi geri ödemesine yatırıldı. KEY’ leriniz Emlak Bankasından kullandığınız kredi geri ödemesine yatırılmış olabilir. Kullanılmamışta olabilir. Çünkü; KEY kullanımı kişinin talebine ve yazılı olarak talep formu doldurarak başvuru yapmasına bağlıydı. Kullanmış olsanız hatırlamanız lazım. Adınıza KEY çıkmamamsını aldığınız daireye ilişkilendirmenizde çok doğru değil. Çünkü KEY ödemelerinde sayılamayacak kadar hata, yanlış, eksik var. Her ihtimale karşı itirazını yapın. İtirazınızı çalıştığınız şirketin bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İL/Merkez Müdürlüne yapacaksınız( itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz.)

Kapanan kurumlar için özel bir düzenleme yapılmalı

Soru: Özelleştirilen ORÜS Kurumu Devrek İşletme Müdürlüğünde 1985’den 1996 Şubat ayına kadar çalıştım. 1987, 1988 yıllarında tam, 1989 yılında ise Haziran ayına kadar 29 ay KEY yardımı düzenli olarak bordromdan işleme tabi tutularak Emlak Bankasına yatırıldı. Ayrıca lojmanda da oturmadım. Haziran 1989’da sözleşmeli personel statüsüne geçtik ve çalıştığım kuruluş 26 Şubat 1996 tarihinde özelleşerek tüm evraklarımız Bolu’daki genel müdürlüğümüze gönderildi. Ancak 1999 depreminde genel müdürlük binası ağır hasar görerek diğer kuruluşlarında özelleşmesiyle sonraki süreçte lağvedildi.

Yapılan KEY ödeme listelerinde ben ve benim gibi çalışanların (memur olarak) isimleri yok. Halen Devrek Orman İşletmesinde memur olarak çalışmaktayım. Ancak itiraz edebileceğim “Orüs A.Ş. Genel Müdürlüğü” lağvedildiğinden itirazımı kime yapacağım konusunda bilgilerinizden yararlanmak istiyorum.

Mustafa Çakıcı-Zonguldak

Cevap: Çalıştığınız kamu kurumu kapanmışsa, tutmuş olduğu kayıtların devredildiği sorumlu bir kamu kurumu vardır(bağlı olduğu ve üstü olan kamu kurumu gibi). İtirazınızı o kuruma yaparsınız. Sonuçta Türkiye bir hukuk Devletidir. Devlette devamlılık esastır. Kapanan bir kamu kurumunun kayıtları o kurumla birlikte gitmez. Yok olmaz. Kayıtlar, özelliklede sarf(gider) kayıtları Sayıştay’ın denetimine tabi olduğu için saklanır. Ayrıca, kişilerin özlük dosyalarının birden fazla yerde kaydı vardır. Yıllar sonra kişiler emekli olacağı zaman lazım olacağından, mutlaka kapanan kurumun bağlı olduğu üst kurum tarafından saklanıyordur. Çalıştığınız kurumun bağlı olduğu kamu kurumuna itirazınızı yapın. Sonuç alamazsanız hakkınızı yargı(mahkeme) yoluyla almaya çalışmaktan başka yol kalmıyor.

Çalışılan süreye bağlı olmasa herkese KEY ödenmesi gerekirdi

Soru: Bayındırlık ve İskan Müdürlüğünden 15 Nisan 1991’de ayrıldım. KEY ödememi 286 YTL olarak aldım. 600 YTL civarında almam gerektiğini söylediler. İtiraz etmem gerekir mi? Yoksa aldığım 286 YTL doğrumudur?

1987 yılından önce emekli olanlara tam 1.400 YTL ödendiği halde çalışanlara neden süreye göre ödeme yapılmaktadır. 1987’den önce emekliler tam aldığına göre süresine bakılmaksızın herkese 1.400 YTL ödenmesi gerekmez mi? Haksızlık olmuyor mu?

Ali Ertaşkın

Cevap: 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında adına 108 ay(9 yıl) Konut Edindirme Yardımı(KEY) yatırılanlar, 1.391 YTL KEY almaktadır. Çalıştığınız 51 ayda adınıza yatan KEY 1.60 YTL dir. Adına 6.16 YTL KEY yatan 1.391 YTL aldığına göre yaklaşık 361 YTL civarında KEY almanız gerekirdi. Almanız gerekene yaklaşık tutarda KEY almışsınız. Bize göre itiraz etmenize gerek yok. KEY çalışan memur, 10 ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde çalışan işçilere ve adına kayıtlı bağımsız(tamamı kendine ait) konutu olmayan memur ve işçi emeklilerine ödendi. Amacı ödeme yapılanları konut sahibi yapmaktı. Çalışanlara çalıştığı süreye bağlı olarak ödenmezse o zaman ülkedeki her vatandaşa ödenmesi gerekirdi.

Sizin numaranızda adı çıkanda sizin gibi KEY alamamıştır

Soru: Emekli sicil numaramda, ekte gönderdiğim yazıdan göreceğiniz gibi başkasının adı yazıyor. Bu sebeple paramı (KEY) alamıyorum. Ayrıca vatandaşlık numaramda görünmüyor. Size nüfuz cüzdanımla ve emekli sicil numaramla beraber internetten çıktısını gönderiyorum. Beni ne yapabileceğim hususunda aydınlatırsanız sevinirim.

Mehmet Ünal-Muğla

Cevap: T.C. kimlik numaranıza göre adınıza KEY görünmüyor. Sosyal Güvenlik numaranızda da Celal Kılıç adına KEY görünüyor. Bir yanlışlık olduğu kesin. Adı yanlışlıkla sosyal güvenlik numarasında çıktığı için, Celal Kılıçta KEY alamamıştır. Bu türden sayılamayacak kadar yanlış ve hata var. Konut Edindirme Yardımı yapılan 1 Ocak 1987 de ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında çalışıyorsanız, görev yaptığız askeri birliğe itiraz edeceksiniz. Emekliyseniz, ya bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne, ya da doğrudan Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün Milli Müdafaa Cad. NO:24 Bakanlıklar/Ankara adresinde bulunan “Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı” na itiraz edeceksiniz. İtiraz dilekçenizde T.C. Kimlik numaranızı ve sosyal güvenlik numaranızı mutlaka belirtin.

Askerliğiniz borçlanıp sigortanızı birleştirmelisiniz


Soru: 20 Aralık 1960 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 25 Ağustos 1975 dir. SSK'da 1975 - 1993 yılları arasında toplam 790 gün prim ödemem var. 16 Eylül 1996 dan itibaren öğretmenliğe başlayıp Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışıyorum. Hizmetlerimi Emekli Sandığında birleştirirsem, emekliliğime katkısı olur mu? Ayrıca 1984' te 4 ay askerlik yaptım. Askerlik süresini borçlanmamın faydası olur mu? Ne zaman emekli olabilirim?

Selahattin Sönmez-Adana

Cevap: Hizmetlerinizi birleştirmenizin emekli olmanıza katkısı olacağına hiç şüphe yok. Emekli olmak için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak, askerliğinizi borçlanıp SSK sigortanızı da birleştirdiğinizde, emekli olacağınız yaş şartı 54’e düşmekte, hizmet sürenizde 2 yıl 6 ay 10 gün artmaktadır. Askerliğinizi borçlanıp, SSK nızı birleştirmeniz halinde, 25 filli hizmet süresini dolduracağınız 6 Mart 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Babanız 1 Ekimden önce askerliğini borçlanırsa SSK dan emekli olabilir

Soru: Sorum babamla ilgili. Babamın SSK’ ya 1880 gün prim ödemesi var. Askerlik borçlanması yapmadık. İsteğe bağlı sigorta için müracaat ettik. Fakat yeni çıkan yasadan mı emekli olacak? Yoksa 3600 günden mi? Yaşı 54, Sigorta başlangıcı 1979 dür. SSK ya soruyoruz, tam olarak aydınlatamıyorlar. Sorunumuzu cevaplarsanız sevinirim.

Hasan Hüseyin

Cevap: 30 Nisan 2008 ve öncesi bir tarihte sigortalı olanlar, bugünkü yasa şartlarına tabi olarak emekli olacaklar. Dolayısıyla, babanızın emekli olma şartlarını yeni yasa değil, bugünkü yasa belirleyecek. Babanız en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Babanız öncelikle askerlik borçlanması yapsın. Çünkü, 1 Ekim 2008 den sonra askerlik borçlanması bedeli yüzde 62 oranında artacak. Ayrıca; yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur’da devam edeceğinden, 1 Ekim 2008 den sonra askerliğini Bağ-Kur’a borçlanmak zorunda kalır. Bu da emekli olacağı süreyi yaklaşık yüzde 50 uzatacağı anlamına gelir. Babanız 1 Ekim2008 den önce SSK ya askerlik borçlanması yaparsa, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 59 yaş şartına tabi olur. 1120 gün daha prim ödeyerek askerlik süresi dâhil(askerliği 20 ay kabul edilmiştir) 2480 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 59 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. 1 Ekimden sonra isteğe bağlı sigorta Bağ-Kurda devam edecek. Ancak, babanızın 1 Ekimden sonra ödeyeceği prim 1260 günden az olduğu için, Bağ-Kur şartlarına tabi olmadan yine SSK şartlarıyla emekli olabilecek.

Bağ-Kur’lu olmamak için SSK’ya ara vermemek gerekiyor

Soru: 24 Şubat 1967 doğumluyum. Sigortaya başlangıç tarihim 1 Kasım 1984 dir. Toplam prim ödeme gün sayım 4072 gündür. Bunun 1920 günü isteğe bağlı sigorta,(1 Mart 2003 ten beri kesintisiz) diğer bölümü de normal sigortalılık.(2152 gün) Emekli olmak için prim ödeme günümü 5225 güne tamamlamam gerekiyor. Şimdi bir işyeri açıyorum. Fakat Bağ-Kur’lu olmak istemiyorum. Sigortadan devam etmek istiyorum. Böyle bir şeyin mümkün olduğu duyumunu aldım. Acaba mümkün mü? Bağ-Kur kaydımı yaptırmadan. En kısa zamanda bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevdet Gül- Tekirdağ

Cevap: SSK sigortalısı olarak devam ederken, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren bir faaliyete başlayanlar, SSK sigortasına ara vermediği sürece, Bağ-Kur sigortalısı olmasına gerek yok. Ancak, bu durum isteğe bağlı sigortalı için geçerli değil. Çünkü; herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda zorunlu sigorta kapsamında olanlar, isteğe bağlı sigortalı olamaz. İsteğe bağlı sigortanız devam ederken işyeri açarsanız, Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundasınız. Ancak, bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlar, daha sonra işyeri açarsanız ve sigortanıza ara vermeden devam ederseniz, Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek yok.

Bağ-Kura 15 tam yıl prim gerek

Soru:1936 doğumlum. Bağ-Kur’a 1 Ocak 1996 tarihinde kayıt oldum. Halen prim ödemeye devam etmekteyim. Ne zaman emekli olabilirim?

Hamide Kurt

Cevap: Bağ-Kur’dan en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 15 tam yıla çıkartacağınız 1 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kurlu olmanız gerekmiyor

Soru: Ben 1961 doğumluyum. 1987 - 1997 arası vergi kaydı ile Bağ-Kur’lu oldum. Rahatsızlığım nedeniyle 1997 yılında işyerimi kapattım. Sicil ve oda kaydım yok. Bağ-Kur’a gittim. Aftan yararlanıp prim borcumu 22.000 YTL ödedim. Şimdi ise vergi kaydı ve sicil olmadığından dolayı, parayı iade edecekler. Benim emekli olma şansım kalmadı. Ne yapmam gerekir?

Zuhal Akyol -İstanbul

Cevap: Vergi kaydınızı kapattığınız tarihte, esnaf siciline kaydınız olsaydı, Bağ-Kur’unuzu devam ettirebilirdiniz. Maalesef Bağ-Kur’un ilettiği bilgi doğru. Ortada Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiren bir neden yok. Ancak; emekli olma şansınız ortadan kalkmaz. Bağ-Kur’a isteğe bağlı sigortaya bundan sonra prim ödemeye başlayarak prim ödemenizi 15 tam yıla çıkartmanız halinde, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2036

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Afta süreyi uzatan yasa, Cumhurbaşkanı onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek