Yedek subaylara da KEY ödendi

 

20.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

27 Haziran 1966 doğumluyum. İlk işe 22 Haziran 1984 tarihinde başladım. Aralıklı olarak değişik iş yerlerinde çalıştım. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. Bir yıl (dört ay öğrenci, sekiz ay hizmet toplam 240 gün) toplamda prim gün sayım 5600 gündür. Çalıştığım işyeri şu an beni asgari ücrette göstermektedir. Prim ödemem, emeklilik için aranan 5225 günü aşıyor. Fazla prim ödemem emekli maaşıma etki edecek midir? Eğer etmiyorsa da, bu konuda bir açıklama yaparsanız sevinirim. Son olarak askerlik dönemimde benden kesilmiş olan KEY ödememi nasıl alabilirim. Elimde Emekli Sandığı No.su bulunmamaktadır.

Nevzat Ak

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi, 17 yıldan fazla 18.5 yıldan az süre sigortalı olanlar, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 48 yaşınızı dolduracağınız 27 Haziran 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Ancak; tek başına emekli aylığı oranını belirlemez. Emekli aylığını: SSK ya bildirilen ve üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ile, prim ödeme gün sayısı belirliyor. Prim ödeme gün sayısı emekli aylığı bağlama oranını belirler. Tek başına emekli aylığı tutarını belirlemese de; ne kadar fazla prim ödenirse, aylık bağlama oranı o derece yüksek olacağından, fazla prim ödeme emekli aylığı tutarına olumlu yansır.

Askerliğinizi 31 Aralık 1995 den önce yapmışsanız(yaptığınız anlaşılıyor) 8 aylık yedek subaylık döneminiz için adınıza KEY yatırılmıştır. Ayrıca 1984 - 1995 arasında 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışmışsanız, bu işyerleri de adınıza KEY yatırmıştır. T.C. kimlik numaranızla adınıza KEY yatırılıp yatırılmadığını internetten sorgulayın, en yakınınızdaki ziraat bankası şubesinden araştırın. Yatmamışsa, askerlik dönemi için askerlik yaptığınız birliğe, sigortalı çalışma döneminiz içinde çalıştığınız işyerlerinin bulunduğu yerdeki “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü”ne itirazda bulunun

Hiç değilse lojmanda oturmadığınız dönem için KEY almanız gerek

Soru: 1)Mart 1989 ile Kasım 1994 ayları arasında Kastamonu ilinin bir köy ilkokulunda öğretmenlik yaptım. Ve okulun resmi ve güzel sayılacak bir lojmanında oturdum. O zamanlar ki kira yardımından kanun gereği yararlanamadık. KEY parası alamadım. KEDY ile ilgili sitede adım yok. Acaba oturduğum ilkokul lojmanı hizmete tahsisli midir? değil midir? O döneme ait KEY parası alabilir miyim? İtiraz için mailinizi bekleyeceğim.
2)1994 Kasım ile 1995 Kasım ayları arasında İstanbul- Bağcılarda bir okulda öğretmenliğe devam ettim. O dönemde lojmanda kalmadım. Ama KEY listesinde gene adım yok. KEY hakkım olması gerekmez mi?
3)Eşim 1990- 1991 yıllarında toplam 20 ay Kastamonu ilinin bir köy okulunda vekil öğretmenlik yaptı. Köyün okulu ahşap bir evden bozma ve bir odalı sözde lojman sayılacak bir yerdi. KEY listelerinde adı çıkmadı. Eşim KEY parası alır mı?

Fahri Çiçek

Cevap:1) Lojmanda oturanlara KEY ödenmedi. Hizmet tahsisli lojmanı yönetmenlik şu şekilde tanımlıyor: “Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi meskun yerlerden uzak yerlerde, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, normal çalışma saatleri ile sınırlandırılması mümkün olmayan görev başında bulundurulması gerekli olan personel ve koruma görevlisi, makam şoförü, kapıcı, kaloriferci gibi personel için inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş ve edilmemiş karavan, kulübe vb. konutlar” görev yaptığınız yer bu tanıma uyuyorsa, lojman hizmet tahsisli olabilir. İtirazınız sonucu hizmet tahsisli konut olup olmadığı ortaya çıkar.

2) İstanbul’da lojmanda oturmadığınız dönem için, adınıza KEY yatırılmış olması gerekir. İtiraz etmenizde yarar var.

3) Karı kocanın ikisinin de hak sahibi olduğu durumlarda, KEY aile reisi sıfatıyla koca adına yatırıldı. Evli hanımlara KEY ödenmedi. Eşiniz adına KEY çıkmaması normal

Hak sahibi olmadığı halde adına KEY çıkanlarda var

Soru:1 Ocak 1987 - 15 Mart 1989 tarihleri arasında(27 ay) Konut Edindirme Yardımı olarak 333,00 YTL kesinti yapılmıştır. 2 Mart 1989 tarihinde sözleşmeli personel olarak çalışmaya devam ettiğimde bir daha kesinti yapılmadı. 1992 yılında ev sahibi oldum. Kredi kullandım. 1994 yılında Türkiye Emlak Bankasına müracaat ederek tarafıma 1994 yılında 359,00 YTL KEY parası aldım. 28 Temmuz 2008 tarihinden itibaren ödemeye başlanan KEY yardımından tarafıma 347,00 YTL ödeme görünmektedir. Bu parayı tekrar kullanabilir miyim? Sakıncası var mı?

Mehmet Duran-Ankara

Cevap: KEY ödemeleri kimsenin ücretinden kesilmedi. KEY’ leri Devlet ve işveren ödedi. Sözleşmeli personele KEY ödenmedi. Sözleşmeli statüsüne geçtikten sonra adınıza KEY ödenmemiş olması gerekir. Önceki KEY’ lerinizi de aldığınıza göre, adınıza görünen KEY de yanlışlık olduğu ortada. Ancak KEY uygulamasındaki yanlışlıklar sayılmakla bitmeyecek kadar fazla. Hak sahiplerinden adına hiç KEY görünmeyenler, eksik KEY görünenler olduğu gibi sizin gibi KEY ini kullandığı halde adına KEY çıkanlarda var. Adına çıkan KEY’ i aldığınızda kimse neden alıyorsun demez. Ola’ ki bir yanlışlık varsa da, sonradan geri isterler. Başkacada bir sakıncası olmaz. Ancak, alıp almamak sizin takdiriniz.

Konutu olan memura da KEY ödendi

Soru:1987 Ocak ayından 1990 yılı Haziran ayı dahil Tekirdağ Tapu Sicil Müdürlüğü’nce, 1990 yılı Temmuz ayından 1995 yıl sonuna kadar Marmara Ereğlisi Tapu Sicil Müdürlüğü’nce adıma KEY ödemesi yapılmıştır.

2003 yılında emekli oldum ve 1991 tarihinde de müstakil evim oldu. Bu durumda KEY ödemesi alabilir miyim? İtirazımı nereye yapacağım. Değerli bilgileriniz için teşekkürlerimi arz ederim.

Mümin Arslan-Tekirdağ

Cevap: Konut Edindirme Yardımının(KEY) yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında memur olarak çalışmışsınız. 1991 de konut sahibi olmanızın bir önemi yok. Konutu olan memur adına da KEY ödendi. Adınıza 108 ay(9Yıl) KEY ödenmiştir. En yüksek tutarda yani 1.391 YTL KEY almanız gerekir. İtiraz etmeden önce adınızın KEY ödeme listelerinde yer alıp almadığını T.C. kimlik numaranız emekli sicil numaranızla internetten sorgulayın. Ve en yakınınızdaki Ziraat Bankası şubesinden araştırın. Çünkü, yanışlık had safhada. Birinde çıkmazsa diğerinde çıkabiliyor. Şayet adınızı bulamazsanız, çalıştığınız iki Tapu Müdürlüğüne ayrı ayrı itirazda bulunacaksınız.(itiraz dilekçesini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Hem SGK’ya, hem de çalıştığınız kuruma itiraz edeceksiniz

Soru: Ödenmekte olan KEY miktarı SSK numaramla sorgulandığında 584,40 YTL olarak sistemde görülüyor. Ancak; T.C.Kimlik numaram bildirilmediği gerekçesiyle , T.C.Ziraat Bankası KEY’ imi ödememektedir. KEY kesintisinin yapıldığı çalışmış olduğum 2.370 161 798 833,03, Sicil Nolu Can İnşaat Şirketi kapanarak faaliyetine son verilmiştir. Bu konuda hangi kuruma müracaat etmem lazım. SGK’ ya mı? Yoksa PTT. Anadolu Yakası 150.Yıl Müdürlüğünde memur olarak çalıştığım yere mi? Nereye müracaat etmem konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Yaşar Coşkunlu-İstanbul

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapılan 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında hem SSK lı, hem de memur olarak çalıştığınız anlaşılıyor. Sigortalı çalışmanız için KEY itirazınızı çalıştığınız şirketin bulunduğu yerdeki “Sosyal Güvenlik Kurumu İl/Merkez Müdürlüğüne”, memur olarak çalıştığınız dönem için itirazınızı, çalıştığınız kamu kurumuna yani sorunuzda belirttiğiniz PPT Müdürlüğüne yapmanız gerekiyor. İtiraz dilekçeniz de T.C. kimlik numaranıza ve sigorta sicil numarası ve emekli sicil numaranıza mutlaka yer verin.

SSK evli kız çocuğuna yetim aylığı ödemez

Soru: 8 Nisan 1971 doğumluyum. Evliyim. Babam 2000, annem 2003 yılında vefat etti İkisi de SSK'dan emekliydi. Boşanma olayı olmadan da annem ve babam üzerinden maaş alabilir miyim?

M.A.

Cevap: SSK; bekâr, evlenmiş olsa da boşanan veya dul kalan, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Evli olan kız çocuklarına yetim aylığı bağlamaz. Evli olduğunuzdan dolayı SSK dam yetim aylığı alamazsınız.

100 YTL lik işyeri kirası da bankaya yatacak

Soru: Bina ruhsatında işyeri olarak gözüken fakat kiracımın depo olarak kullandığı
bir adet işyerinden kira geliri olarak 100 YTL almaktayım. Birde dairem var. Buradan da 300 YTL kira geliri elde etmekteyim. Yeni çıkan kanun gereğince 500 YTL’ yi aşan kira gelirleri 1 Kasımdan itibaren bankaya yatacağını posta gazetesinde ki yazıdan öğrendim. İşyeri kiramız (depo) bankaya mı yatacak yoksa elden alabilir miyiz?

M.E.K.

Cevap: Depo da işyeridir. Dolayısıyla kirası da işyeri kira geliri olarak vergilendirilir. Maliye Bakanlığının yasadan aldığı yetkiyi kullanarak, 1 Kasım 2008 den itibaren, aylık 500 YTL’ i aşan konut kiraları ile, tutara bağlı olmaksızın işyeri kiralarına banka kanalıyla ödeme zorunluluğu getirdi. İşyeri kiralarının, tutarı ne olursa olsun 1 Kasım 2008 den itibaren banka kanalıyla ödenmesi gerekiyor. Maalesef kiracınız aylık 100 YTL olan depo kirasını, bankaya yatırılmak zorunda.

Evlendikten sonra bir yıl içinde işinden ayrılan kadın sigortalı primlerinin yarısını alabilir

Soru: 34 yaşında bir bayanım. 3 Şubat 1988 tarihinden 26 Haziran 1990 tarihleri arasında 847 günlük prim ödemem var. Ve şu an evlendim ve çalışmıyorum. Bu yıllardaki sigortamdan vazgeçip ödediğim primleri geri alabilir miyim?

Türkan Yarıcı

Cevap: Evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın sigortalının yazılı talebi halinde, kendisi ve işverenince ödemiş olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ödenen primlerinin yarısı yazılı talebi üzerine “evlilik toptan ödemesi” adı altında geri verilir. Yasa, işten ayrıldıktan sonra bir sene içinde evlenen veya evlendiği tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılan kadın sigortalıyı “evlenme nedeniyle işten ayrılma” olarak tanımlamıştır. İşten ayrıldıktan sonra bir yıl içinde evlenmediğiniz veya evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrılmadığınızdan, ödediğiniz primleri geri alamazsınız. Şayet; 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte, emekli olma şartlarını yerine getiremezseniz ödediğiniz primleri o tarihte geri alabilirsiniz.

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 20 Eylül 1953 doğumluyum. 1980 de sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1543 gün SSK ya prim ödedim. 1986 yılında Bağ-Kur’a kaydımı yaptırdım. Aynı zamanda esnaf odasına tescilim yapılmıştı. 22 yıldır vergi mükellefiyim. 1986 - 1991 yılları arasında esnaf odasından kaydım silindiği için emekli olamayacağım söylendi. Emeklilik tarihim nedir?

Fethi-Yüksel

Cevap: 14 Şubat 1985 tarih ve 3165 sayılı yasa ile, 1479 sayılı yasanın 24 ncü maddesinde yapılan değişlik sonucu 22 Mart 1985 tarihinden itibaren, gerçek ve götürü usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, Esnaf ve Sanatkar siciline kayıtlı bulunanlar ve kanunla kurulu mesleki kuruluşlarına kayıtlı olanlar zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılmıştır. 1986 - 1991 yılları arasında vergi mükellefi olduğunuzdan Bağ-Kur sigortalısısınız. Şayet, 1986 ile 1991 yıları arasında vergiden muaf esnaf olsanız veya vergi mükellefi olmasaydınız, bu dönemde Bağ-Kur sigortalısı olabilmeniz için, esnaf ve sanatkâr siciline veya kanunla kurlu meslek odasına kayıtlı olmanız gerekecekti.

1986 daki Bağ-Kur başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz, ancak, Bağ-Kur’unuz 1986 sonunda başlasa bile, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. SSK prim ödemenizle birlikte 25 tam yıl prim ödeme şartını yerine getirip, 47 yaşınızı da doldurduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2444

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yedek subaylara da KEY ödendi