Çalıştığınız üç askeri birliğe de itiraz gerekiyor

 

26.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru: Ben emekli astsubayım. KEY ödemeleri açıklandığında T.C.Kimlik numaramı ve emekli sandığı numaramı yazıp sorgulattığımda ekranda şahsıma ait hiçbir bilgi çıkmadı. Ben bu parayı almak için dilekçe yazmayı düşünüyorum. Fakat KEY ödemeleri kesintileri yapılırken ben İzmir, İstanbul ve Elazığ vilayetlerinde görevliydim. Şuanda bu hesapları bir araya getirmem mümkün değildir. Sizden ricam nasıl bir dilekçe yazmalıyım, tam olarak hangi adrese göndermeliyim? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Cengiz Fidan-Bilecik

Cevap: Memuriyet döneminizde lojmanda oturmamışsanız adınıza 1.391 YTL KEY çıkması gerekir. KEY de sayılamayacak kadar fazla yanlış, eksik ve hatalı işlem var. Sizin de KEY hesaplarınızda da yanlışlık olduğuna hiç kuşku yok. KEY ödemelerinin yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında memur olarak çalışanlar, KEY itirazlarını çalıştıkları kamu kurumlarına yapacaklar. KEY itirazınızı İzmir, İstanbul ve Elazığ’da görev yaptığınız askeri birliklere yapmanız lazım(KEY dilekçesini www.yaklasim.com adresinden indirebilirsiniz).

KEY için hem SGK ya hem askeri birliğinize itiraz edeceksiniz

Soru:1 Ocak 1969 doğumlum. Şubat 1988 sigorta başlangıç tarihimdir. 1993 - 1999 yılları arasında altı yıl uzman erbaş olarak görev yaptım.

1-Adıma KEY ödemesi çıkmamaktadır. KEY almak için ne yapmam lazım?

2-Halen sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Mehmet Ceyhan-Karaman

Cevap: 1- Sigortalı olarak çalıştığınız işyerinde 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyeri ise adınıza Konut Edindirme Yardımı(KEY) yatırılmıştır. Uzman erbaş olarak görev yapmaya başladığınız tarihten 31 Aralık 1995 tarihine kadar da adınıza KEY yatırılması gerekir. Adınıza KEY çıkmadığına göre, sigortalı çalıştığınız dönem için çalıştığınız işyerinin bulunduğu yerdeki “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğüne”, uzman erbaşlık yaptığınız dönem içinde, görev yaptığınız askeri birliğe itiraz etmeniz gerekiyor.

2-Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 5375 gün prim ödemeniz şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İtiraz sonucunda ödenecek KEY’ ler yeni yıla sarkabilir


Soru: 1972-2006 yılları arasında 34 yıl, sınıf öğretmeni olarak göreve yaptım. Yıllarca KEY paralarını alabilme umuduyla bekledim. Maalesef ne Ziraat Bankasında, ne de resmi gazetede adıma rastlayamadım. KEY parasını alamadım. Görev yaptığım üç yere itiraz dilekçesi verdim. (Sındırgı, Balıkesir, Gaziosmanpaşa ilköğretim okuluna). Bu üç yer “biz listeleri gönderdik bizde problem yok” dediler. İtiraz dilekçelerini doğru yere mi verdim mi? KEY paramı alabilecek miyim? En erken ne zaman alabilirim? Söylenenlere göre, 2009’un Mart ve Nisan aylarında alabilecekmişiz. Gerçekten hatalar yanlışlıklar var mı?

Cevat Doğan-Balıkesir

Cevap: KEY’ deki yanlışlıklar say, say bitmez. 1.5 milyona yakın kişi sırf T.C. Kimlik numarası bildirilmedi diye KEY’ ini alamıyor. 2 milyon kişinin KEY ödeme listesi, istenilen formatta gönderilmedi gerekçesiyle kurumlarına iade edildi. Şikayetlere baktığınızda en az 1, 1.5 milyon kişide de hata olduğu görülüyor. Alın size 5 milyon hatalı KEY. 1987 - 1995 arasında lojmanda oturmamışsanız 1.391 YTL KEY almanız gerekir. Memurlar itirazlarını çalıştıkları kamu kurumlarına yapacaklarından, itirazınızı doğru yere yapmışsınız. 28 Ekim 2008 tarihine kadar itiraz edilebilecek. İtirazlar 2 ay içinde sonuçlandırılarak, yeni listeler Emlak Bankasına gönderilecek, emlak bankasından Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş(EGYO), EGYO dan da Ziraat Bankasına gittiğinde ödemeler başlayacak. Eğer yetkililer süreci hızlandırmak için özel bir düzenleme yapmazsa, KEY ödemelerinin sorunuzda belirttiğiniz gibi, Mart 2009 ayına sarkması muhtemeldir. Ancak, istenirse bir iki ay içinde ödenebilirde.

Eşiniz evlilik nedeniyle iade aldığı primi faiziyle birlikte öderse günlerini kazanır

Soru: Eşim 3 Ağustos 1981 doğumlu. 21Ağustos 2004 tarihinde evlendik. Evliliğimizden belli bir süre sonra, eşim işten ayrıldı. Eşim işten ayrıldığı sırada eşimin SSK'ya ödenmiş 1743 iş günü (4.576.88 YTL) bulunuyordu. Kulaktan duyma sözlerle yeni evli çiftlere (evliliğinin üzerinden üç yıl geçmeme şartıyla) SSK tarafından nikâh yardımı yapıldığını öğrenmemiz üzerine, dilekçe ile SSK 'ya başvuru yaparak nikâh yardımı talep ettiğimizi belirten bir dilekçe ile müracaat ettik. Akabinde 24 Ekim 2004 tarihinde PTT şubesinden 1.794.34 YTL ödeme almış bulunuyoruz. Şu an eşim çalışmaktadır.

Daha sonra yine kulaktan duyma sözlerle böyle bir nikâh yardımı alan sigortalıların sigorta günlerinin silindiğini sigortasının iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Hizmet dökümü sorgulamada ödeme günlerini görebiliyorum.

Sizden ricam eşimin sigortası iptal edilmiş midir? Sigorta günleri silinmiş midir? Daha sonra bu ödemeyi aldığımızdan dolayı emeklilik günü geldiğinde sorun yaşar mıyız? Eğer bu şartlarda sorun yaşamamız söz konusu ise bu almış olduğumuz ödemenin telafisi mümkün müdür? Bu konuda kafamızdaki soru işaretlerini silmemize yardımcı olabilir misiniz?

Selçuk Paçacı

Cevap: Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işinden ayrılan veya işinden ayrıldıktan sonra bir yıl içinde evlenen kadın sigortalı, yazılı talepte bulunması halinde, kendi ve işverence ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının yarısını “evlilik toptan ödemesi” adı altında geri alabilir. Daha sonra sigortalı olarak çalışmaya başladığı takdirde, aldığı primleri kanuni faiziyle birlikte ödemediği sürece, ilk defa sigortalı olarak çalışıyor gibi işleme tabi tutulur. Başka bir ifadeyle iade aldığı prim günleri dikkate alınmaz. Ancak, evlilik toptan ödemesi adı altında aldığı primleri kanuni faiziyle birlikte ödediği takdirde günlerini yeniden kazanması mümkündür.

İtirazınızı çalıştığınız liseye yapacaksınız

Soru: 1985- 1996 yılları arasında Devlet lisesinde görev yaptım. KEY ödemelerinde adım çıkmadı. 1985 yılında ev aldım ve kredi kullandım. KEY ödemesini kredime saydırdım. 1992 yılında kredi borcum bitti, elimde Türkiye Emlak Bankasının bitiş belgesi var. 1993- 1995 yıllarında KEY ödentilerim devam etti. Bu yıllara ait KEY ödentilerini alabilir miyim? Emekliyim ve nereye müracaat etmeliyim.

Kadir Turan-İzmir

Cevap: KEY ödemeleri 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapıldı. 1985 te aldığınız daire için, KEY i ancak kredi geri ödemelerinde kullanmış olabilirsiniz. Kredi borcunuzu da 1992 de kapattığınıza göre adına 2 yıllık KEY çıkması gerekir. Çünkü, çalışanlardan dairesi olanlara da KEY ödendi. Sadece dairesi olan emeklilere KEY ödenmedi. KEY de sayılamayacak kadar çok hata ve yanlış var. Muhtemelen sizde de yanlışlık var. KEY’ e itiraz etmeniz gerekiyor. İtirazınızı 1987-1995 tarihleri arasında görev yaptığınız Devlet lisesine yapacaksınız.

Yetim aylığınız kesilmez ancak sağlık yardımını SSK dan alın

Soru: Babamdan dul ve yetim aylığı (emekli sandığından) alan bir bayanım. Yaklaşık 3 ay kadar önce SSK’ lı olarak çalışmaya başladım. Emekli Sandığını aradığımda, maaşımın kesilmeyeceğini, ama Emekli Sandığından olan karnemi iade etmem gerektiğini söylediler. Halen Sigortalı olarak çalışmaktayım. Babamdan olan maaşım sigortalı olarak çalıştığım için kesilir mi? Bir de karne konusunda ne yapmam gerekiyor? Bilgi verirseniz memnun olurum.

Gülten KARA-İzmit/Kocaeli

Cevap: Babanız emekli sandığına tabi olduğu için şanslısın. SSK ve Bağ-Kur sigortalı olarak çalışanların yetim aylığını keserken, Emekli Sandığı sadece sandığı tabi olarak çalışmaya başlayanların yetim aylığını kesiyor. SSK’lı ve Bağ-Kur’lu olarak çalışanların yetim aylığını kesmiyor. Dolayısıyla, sigortalı olarak çalıştığınız gerekçesi ile yetim aylığınız kesilmeyecek. Evlenmediğiniz sürece yetim aylığı alırsınız. Ancak, sağlık yardımını kendi sigortanızdan almanız gerekiyor. Emekli sandığının sağlık karnesini kullanırsanız, sağlık harcamalarını Emekli Sandığı faiziyle birlikte geri ister.

Babanız askerliğini borçlanırsa ay sonunda emekli olabilir

Soru: Babam 14 Mayıs 1959 doğumlu. SSK girişi 26 Nisan 1985 dir. Şu an 6.615 gün prim ödemesi var. 20 aylık askerlik süresini borçlandığımız zaman hemen emekli olacağını düşünüyoruz. Doğru bir yol mu izliyoruz? Eğer doğru yolsa askerlik borçlanmasının yatırılması maaşında etkili olur mu? Ayrıca, babam 1973 - 1974 yıllarında Almanya’da çalışmış. Oranın SSK belgeleri var (yabancı yazılar)
2 yıl önce oradaki başlangıç tarihi geçerli olur mu? Diye SSK’ ya başvurduk burada. Ne olduğunu tam bilmediğimiz bir 800 YTL verildi. Oradaki başlangıç tarihi geçerli değil mi? Türkiye’ye geldikten sonra 2 yıl içinde SGK’ ya başvursaymış geçerli sayılırmış. Bu doğru mu? Ayrıca emeklilik işlemleri ne kadar sürer ve maaş konusunda bilgi verebilir misiniz? Bizi bu konularda aydınlatırsanız çok seviniriz.

Mehtap Kalın

Cevap: Babanız askerliğini sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsa(önce yaptığı anlaşılıyor), borçlanması halinde sigorta başlangıç tarihi 20 ya geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olur. Prim ödemesi yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 26 Ağustos 2008 tarihinde emekli olabilir. Babanız ay içinde emekli olacağından yurtdışı çalışma süresinin bir önemi yok. Ne olduğunu bilmediğim dediğiniz 800 YTL, babanızın yurtdışında çalışmalarında ödediği prim. Talebiniz üzerine primleri iade edilmiş. Emeklilik işlemleri uzun sürmez. Ancak, öncelikle askerlik süresini borçlanıp, bedelini 26 Ağustos 2008 den önce öderseniz ay sonunda da emeklilik talebinde bulunursunuz. 1 Eylül 2008 den itibaren emekli aylığınız bağlanır. Babanız askerlik süresini borçlanmazsa, 26 Nisan 2010 tarihinde emekli olabilir.

Eşiniz 45 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabilir

Soru: Eşimin doğum tarihi 20 Ekim 1973 olup, 3 Ekim 1988 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladı. Evlenmeden öncede 28 Haziran 1993 yılında işten ayrıldı. 1668 gün ödenmiş SSK primi var. Daha sonra 1 Ekim 2001 ile 30 Nisan 2002 arasında da ödediğimiz 210 gün SSK isteğe bağlı primi var. Toplam 1878 gün prim ödemişliği var. Durduğumuz (dondurduğumuz) isteğe bağlı prim ödemesi uygulamasını yeniden başlatmak için 29 Temmuz 2008 de müracaat ettik. Bundan sonra SSK’dan emekli olabilmesi için ne kadar isteğe bağlı prim ödemeliyiz ve ne zaman emekli olabilir.

Cumhur Doğan Çelebi

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle eşiniz gibi,13 yıldan fazla 14 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Eşiniz 3422 gün daha prim ödeyerek, 1878 gün olan prim ödemesini 5300 güne çıkartması şartıyla, 45 yaşını dolduracağı 20 Ekim 2018 tarihinde emekli olabilir.

Bağ-Kur emekliye yetim aylığı bağlamaz

Soru: Telekom’dan emekli sandığına bağlı olarak 2001 da emekli oldum. Babam 1994 te vefat etti. Babamın Bağ-Kur emekli maaşı anneme kaldı. 2000 yılında annem vefat etti. Ben 1958 doğumluyum. Hiç evlenmedim. Ve şimdi yalnızım. Bu durumda ben babamın parasını hak kazanmış olmuyor muyum? Babamın maaşının almam gerektiğini düşünüyorum. Çünkü; kocası ölen bir kız çocuğunun kocasının maaşını aldığı gibi, birde babasının maaşını da alıyor. Memur emeklisi olarak pek iç açıcı bir maaş almadığım için babamın maaşının tarafıma bağlanması için neler yapmalıyım? Bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

Ayşe Kahraman

Cevap: Bağ-Kur; bekâr, evlenmiş olsa da boşanan veya dul alan ve sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve bu kurumlardan, kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almayan kız çocuklarına ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Emekli sandığından emekli aylığı aldığınız için, Bağ-Kur’dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak, tersi olsaydı. Siz Bağ-Kur emeklisi, babanız emekli sandığı emeklisi olsaydı. Emekli sandığından yetim aylığı alabilirdiniz. Çünkü; Emekli Sandığı tabi olarak çalışmayan ve sandıktan emekli almamak şartıyla SSK ve Bağ-Kurlu çalışan veya bu kurumlardan emekli aylığı alanlara yetim aylığı ödüyor.

Konutu olan emekliye KEY yatırılmadı

Soru: Babam emekli sandığı emeklisiydi. 1979 da emekli oldu 2006 yılında Vefat etti. Babam KEY ya da başka bir hak sahibimidir? Şayet öyle bir hakki var ise, hayatta olan annem yararlanabilir mi?

Aydın Bostancı-Bodrum

Cevap: KEY ödemeleri yapılan 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında, babanızın adına kayıtlı bağımsız konutu(tamamı kendine ait) yoksa, adına KEY yatırılmıştır. Emekli sicil numarası ve T.C. kimlik numarası ile internetten sorgulayın, ayrıca en yakınınızdaki ziraat bankası şubesinden araştırın. Çünkü KEY ödemelerinde çok yanlış ve hata var. Birinde çıkamazsa diğerinde çıkabiliyor. Babanız adına KEY çıkarsa; annenizde birlikte diğer mirasçıları veraset ilamı ile ziraat bankasına bir dilekçe ile başvurarak KEY’ i alabilirler. Ancak; 1987-1995 arasında babanızın konuru varsa, adına KEY yatırılmamıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1039

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalıştığınız üç askeri birliğe de itiraz gerekiyor