Çalıştığınız üç askeri birliğe de itiraz gerekiyor.....

 

25.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru: Ben emekli astsubayım. KEY ödemeleri açıklandığında T.C.Kimlik numaramı ve emekli sandığı numaramı yazıp sorgulattığımda ekranda şahsıma ait hiçbir bilgi çıkmadı. Ben bu parayı almak için dilekçe yazmayı düşünüyorum. Fakat KEY ödemeleri kesintileri yapılırken ben İzmir, İstanbul ve Elazığ vilayetlerinde görevliydim. Şuanda bu hesapları bir araya getirmem mümkün değildir. Sizden ricam nasıl bir dilekçe yazmalıyım, tam olarak hangi adrese göndermeliyim? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Cengiz Fidan-Bilecik

Cevap: Memuriyet döneminizde lojmanda oturmamışsanız adınıza 1.391 YTL KEY çıkması gerekir. KEY de sayılamayacak kadar fazla yanlış, eksik ve hatalı işlem var. Sizin de KEY hesaplarınızda da yanlışlık olduğuna hiç kuşku yok. KEY ödemelerinin yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında memur olarak çalışanlar, KEY itirazlarını çalıştıkları kamu kurumlarına yapacaklar. KEY itirazınızı İzmir, İstanbul ve Elazığ’da görev yaptığınız askeri birliklere yapmanız lazım(KEY dilekçesini www.yaklasim.com adresinden indirebilirsiniz).

İtiraz sonucunda ödenecek KEY’ ler yeni yıla sarkabilir

Soru: 1972-2006 yılları arasında 34 yıl, sınıf öğretmeni olarak göreve yaptım. Yıllarca KEY paralarını alabilme umuduyla bekledim. Maalesef ne Ziraat Bankasında, ne de resmi gazetede adıma rastlayamadım. KEY parasını alamadım. Görev yaptığım üç yere itiraz dilekçesi verdim. (Sındırgı, Balıkesir, Gaziosmanpaşa ilköğretim okuluna). Bu üç yer “biz listeleri gönderdik bizde problem yok” dediler. İtiraz dilekçelerini doğru yere mi verdim mi? KEY paramı alabilecek miyim? En erken ne zaman alabilirim? Söylenenlere göre, 2009’un Mart ve Nisan aylarında alabilecekmişiz. Gerçekten hatalar yanlışlıklar var mıdır?

Cevat Doğan-Balıkesir

Cevap: KEY’ deki yanlışlıklar say, say bitmez. 1.5 milyona yakın kişi sırf T.C. Kimlik numarası bildirilmedi diye KEY’ ini alamıyor. 2 milyon kişinin KEY ödeme listesi, istenilen formatta gönderilmedi gerekçesiyle kurumlarına iade edildi. Şikayetlere baktığınızda en az 1, 1.5 milyon kişide de hata olduğu görülüyor. Alın size 5 milyon hatalı KEY. 1987 - 1995 arasında lojmanda oturmamışsanız 1.391 YTL KEY almanız gerekir. Memurlar itirazlarını çalıştıkları kamu kurumlarına yapacaklarından, itirazınızı doğru yere yapmışsınız. 28 Ekim 2008 tarihine kadar itiraz edilebilecek. İtirazlar 2 ay içinde sonuçlandırılarak, yeni listeler Emlak Bankasına gönderilecek, emlak bankasından Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş(EGYO), EGYO dan da Ziraat Bankasına gittiğinde ödemeler başlayacak. Eğer yetkililer süreci hızlandırmak için özel bir düzenleme yapmazsa, KEY ödemelerinin sorunuzda belirttiğiniz gibi, Mart 2009 ayına sarkması muhtemeldir. Ancak, istenirse bir iki ay içinde ödenebilirde.

Özelleştirilen kuruşlarda çalışanlar itirazda muhatap bulamıyor

Soru: Etibank A.Ş. Bilecik şubesinde 657 Sayılı Devlet Memuru Kanununa tabi olarak 1979-2000 tarihleri arasında çalışarak Emekli Sandığından emekli oldum. 1987-1995 yılları arsında Konut Edindirme Yardımı tahakkuk ettirilerek adıma Emlak Bankası Bilecik Şubesine yatırıldı. Ben emekli olduktan bir yıl sonra bankanın Bilecik Şubesi kapatılarak Eskişehir Şubesine devredildi. Daha önce özelleştirilmiş olan Etibank’a devletçe el konularak T.M.S.F.’ye devredildi ve diğer bir kaç banka ile birleştirilerek Birleşik Fon Bankacılığı oldu.

Konut Edindirme Yardımlarının geri ödenmesi sırasında Ziraat Bankasındaki ve İnternetteki listelerde ismim çıkmadı. Birleşik Fon Bankacığını telefonla aradığımda 1996 yılından önceki yıllara ait evrakların kendilerinde olmadığını söylediler. En son emekli olduğum kurum ortada olmadığı için, Bilecik’teki Sosyal Güvenlik Kurumuna şifahi olarak müracaat ettiğimde, kendilerinin S.S.K. Emeklilerinin müracaatlarına baktıklarını Emekli Sandığına tabi olarak emekli olanların sistemlerinde olmadığını dolayısı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne müracaat etmemi söylediler. İlgili kurumu telefonla aradıysam da herhangi bir sonuç elde edemedim. Benim KEY ödememi alabilmem için, hangi kuruma müracaat etmem gerektiği Posta Gazetesi aracılığı ile bildirirseniz çok memnun olurum.

Nermin Boduroğlu-Bilecik

Cevap: KEY ödemelerinde özelleşen, kapatılan, devredilen, birleşen vb. kurumlarda çalışan ve adına KEY ödemsi çıkmayanlar: itiraz hakkını kullanmak için muhatap bulamıyor. Binlerce kişi sizin gibi, o kurumdan bu kuruma muhatap arayarak mağdur olurken, ne yazıktır’ ki yetkililerde bu durumu tiyatro seyreder gibi sessizce seyrediyorlar. Yasa sizin gibi memur olanların KEY itirazını çalıştığı kamu kurumuna yapacağını belirtiyor. Çalıştığınız kurum özelleşse de, kapansa da sonuç ta bir kamu kurumu olduğundan kayıtlarının saklanması gerekir. Özellikle de özlük dosyalarının. Şayet bir görev ihmali ile çalışanların özlük dosyaları saklanmamışsa, Hukuk devletinde Devlet çalışanların hak kayıplarını karşılamak zorundadır. Çalıştığınız kamu bankasının sorunuzda belirttiğiniz özelleşme sürecinde ilişkisi olan tüm kurumlara ayrı ayrı itiraz edin. KEY’ inizi alamazsanız, açacağınız davaya belge oluşturmuş olursunuz.

İsteyen sözleşmeli KEY’i cebinden ödedi

Soru:1975 yılında PTT’de memur olarak işe başladım. 1999 yılının son aylarında emekli oldum. Sözleşmeli kanun çıktıktan 5-6 yıl sonra 657 tabi memurlar kanununa göre kadrolu sözleşmeye geçtim. Yine benden KEY parası kesildi. 30 Temmuz 2008 günü KEY parasını almaya gittiğimde, T.C.Ziraat Bankasında ne ismim, ne T.C. Kimlik numaram ne de emekli sandığı sicil numaram çıkmadı. Vatandaşlık numaram olmadığı için size soruyorum. 1975 yıllarda vatandaşlık numarası var mıydı? Peki bizi niçin bilgilendirmediler. Vatandaşlık numarası çalışmış olduğunuz kuruma bildirin denmedi. Sadece nüfus cüzdanı ile gidilecek diye haber yapıldı. Eskiden kâğıt kalemle işlem yapılıyordu. Şimdi bilgisayarla bu işlemi yapan görevli bilgisayardan T.C. Kimlik numarasını yazamaz mıydı? Şimdi de sözleşmeli diyorlar, peki bu insanlar başka bir ülkeye mi hizmet ettiler. Niçin haklarını aramıyorlar? Niçin mağdur durumuna düşelim? KEY paramı alabilir miyim?

Hamza Şahin/ Mersin

Cevap: İsyanınızı anlıyorum. Her gün yüzlerce okurdan KEY şikâyeti alan biri olarak tepkilerinize katılmamak mümkün değil. KEY ödemelerini nereden tutarsanız elinizde kalıyor. Sanki doğru hiçbir şey yok gibi görünüyor. İnsanlar işini gücünü bıraktı saatlerce KEY kuyruğunda bekledikten sonra, kimi T.C. kimlik numarası yok diye çevrildi. Kimileri listede adın yok diye çevrildi. Kimileri sosyal güvenlik numarasından çevrildi. Kimleri Veraset İntikal Vergisi ilişiği kesmesi için çevrildi. Çevrilmeyenlerde dalga geçer gibi, 3, 5 YTL ödendi. Ülkede çok ciddi iş kaybı oldu ve olmaya devam ediyor. Hak sahiplerini hiçte hak etmediği şekilde mağdur ederek üzdüler.

Sözleşmeli personele KEY ödenmemesi yasa hükmüdür. Yaklaşık 22 yıl önce yasayı çıkartan iktidardaki siyasilerimiz öyle takdir etmişler. Ancak, sözleşmeli personelden isteyenler çalıştığı kuruma ücretinden KEY kesilmesi yönünde talepte bulunarak KEY’ i cebinden ödedi. Sorunuzda sözleşmeli personel statüsüne geçtikten sonra ücretinizden KEY kesildiğine göre, KEY ödeme talebinde bulunmuş olmalısınız. Sizin durumunuzda olan milyonlarca kişi var. Onun için kendinizi boş yere üzmeyin. KEY ödemesini yapıldığı 1987-1995 yılları arasında çalıştığınız kuruma(veya kurumlara) itiraz etmeniz gerekiyor.

Eşiniz evlilik nedeniyle iade aldığı primi faiziyle birlikte öderse günlerini kazanır

Soru: Eşim 3 Ağustos 1981 doğumlu. 21Ağustos 2004 tarihinde evlendik. Evliliğimizden belli bir süre sonra, eşim işten ayrıldı. Eşim işten ayrıldığı sırada eşimin SSK'ya ödenmiş 1743 iş günü (4.576.88 YTL) bulunuyordu. Kulaktan duyma sözlerle yeni evli çiftlere (evliliğinin üzerinden üç yıl geçmeme şartıyla) SSK tarafından nikâh yardımı yapıldığını öğrenmemiz üzerine, dilekçe ile SSK 'ya başvuru yaparak nikâh yardımı talep ettiğimizi belirten bir dilekçe ile müracaat ettik. Akabinde 24 Ekim 2004 tarihinde PTT şubesinden 1.794.34 YTL ödeme almış bulunuyoruz. Şu an eşim çalışmaktadır.

Daha sonra yine kulaktan duyma sözlerle böyle bir nikâh yardımı alan sigortalıların sigorta günlerinin silindiğini sigortasının iptal edildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Hizmet dökümü sorgulamada ödeme günlerini görebiliyorum.

Sizden ricam eşimin sigortası iptal edilmiş midir? Sigorta günleri silinmiş midir? Daha sonra bu ödemeyi aldığımızdan dolayı emeklilik günü geldiğinde sorun yaşar mıyız? Eğer bu şartlarda sorun yaşamamız söz konusu ise bu almış olduğumuz ödemenin telafisi mümkün müdür? Bu konuda kafamızdaki soru işaretlerini silmemize yardımcı olabilir misiniz?

Selçuk Paçacı

Cevap: Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde işinden ayrılan veya işinden ayrıldıktan sonra bir yıl içinde evlenen kadın sigortalı, yazılı talepte bulunması halinde, kendi ve işverence ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının yarısını “evlilik toptan ödemesi” adı altında geri alabilir. Daha sonra sigortalı olarak çalışmaya başladığı takdirde, aldığı primleri kanuni faiziyle birlikte ödemediği sürece, ilk defa sigortalı olarak çalışıyor gibi işleme tabi tutulur. Başka bir ifadeyle iade aldığı prim günleri dikkate alınmaz. Ancak, evlilik toptan ödemesi adı altında aldığı primleri kanuni faiziyle birlikte ödediği takdirde günlerini yeniden kazanması mümkündür.

Bağ-Kurdan emekli olmak için 25 tam yıl prim ödemelisiniz

Soru:15 Ocak 1965 doğumluyum. SSK giriş tarihim 2 Ocak 1984 dür. SSK ya 2001 yılına kadar,1991 gün prim ödemem var. 1 Haziran 2005 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. Halende Bağ-Kur sigortam devam ediyor. Bağ-Kur’dan çıkmam çok zor. Bu durumda, nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Abdül Kurtulmuş

Cevap: Bağ-Kur’da emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 16 yıl 3 ay 15 gün prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız 20 Kasım 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK ya geçebilirseniz 1984 deki SSK başlangıcınız sağladığı avantajla yaklaşık 10 yıl erken emekli olabilirsiniz. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz.

SSK ya geçip 3.5 yıl prim ödeyerek emekli olabilirsiniz

Soru: 11 Şubat 1964 doğumluyum. 1982 yılında girmiş olduğum sosyal güvenlik kapsamında 693 gün SSK sigorta primim ödenmiş bulunmaktadır. 1984 yılında askere gittim. 15 ay süren askerlik görevimi yerine getirdim. Daha sonra Bağ-Kur kapsamında
sigorta primlerim 15 yıl 5 ay 20 gün ödendi. Bu durumda SSK kapsamına yeniden geçmek istersem, emekli olma koşulları ne olur, kaç gün prim ödemem gerekir, kaç yaşında emekli olurum, askerlik borçlanması gerekir mi?

Cengiz Sağlık

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen sosyal güvenlik kurumundan emekli olunduğundan, SSK ya geçip en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkını elde edersiniz. Sigorta başlangıç tarihiniz 23 Mayıs 1982 ve öncesi bir tarihse emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olarak, SSK ya geçtikten sonra prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağız tarihte emekli olabilirsiniz. Örneğin; 15 Ağustos 2008 de SSK’ya geçseniz ve ara vermeden 1260 gün prim ödeseniz 15 Şubat 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kura 1993 den kayıt ve tescil mümkün değil

Soru: 1 Ocak 1952 doğumlu olan eşim, hiç bir sosyal güvenlik kurumuna tabi değil. 1993 yılında maliyeye kayıtlı vergi mükellefiydi. Fakat o yıllarda muhasebecisi ve kendi ihmali sonucunda, Bağ-Kura kayıt yapılmamıştı. Yeni çıkan sosyal güvenlik kanunu ile o yıllar arası vergi mükellefi olduğunu kanıtlayıp borçlanıp emekli olma imkânı var mı? Bizi bilgilendirirseniz seviniriz.

Ahmet Er

Cevap: Yeni yasa emekli olmayı kolaylaştırmıyor. Aksine zorlaştırıyor. Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılmaktadır. Eşinizin 1993 yılı itibariyle Bağ-Kura kayıt ve tescili mümkün değil. Eşiniz 1993 de Bağ-Kura kaydını yaptırıp bugüne kadar prim ödemeseydi, af kanunundan yararlanarak prim borçlarını öder ve emekli olurdu. Ancak, bugün için yapacak bir şey yok.

Babanızın aylığının tamamını alamazsınız

Soru: Bağ-Kur emeklisi olan babamı 1.5 yıl önce kaybettim. Babamı kaybettiğimde ben sigortalı olarak çalışıyordum. Şimdi ise işten ayrıldım ve babamdan yetim aylığı bağlatmayı düşünüyorum. Başvuruda bulundum. Annemle babam ayrıydı. Tek varis benim. Babamın maaşını tamamını bağlarlar mı? Bağlamazlarsa ne kadarını bağlarlar?

Serap Kula

Cevap: Evli değilseniz sigortalı olarak çalışmadığınız sürece yetim aylığı alabilirsiniz. Babanızın aylığının tamamını alamazsınız. Çocukların aylık bağlama oranı yüzde 25’dir.

Priminiz 3600 güne çıkartmanız gerek


Soru: 1957 doğumluyum. 15 Mart 1972 tarihinde sigorta girişim var. 1600 gün ödenmiş günüm bulunuyor. 1 Ocak 2008' den beri isteğe bağlı prim ödüyorum. 3600 günle emekli olmam için, ne yapmam gerekiyor? Yeni yasada benimle ilgili ne gibi değişiklikler var? Aydınlatırsanız çok sevinirim. İkinci sorum ise rahmetli eşimden maaş alıyorum bu kesilir mi?

Ömer Aslan

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sizin gibi, 23 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan eski yasa hükümlerine göre 3600 gün prim ödemek ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabiliyorlar. Ara vermeden 2000 gün daha prim ödeyerek, 1600 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız, Nisan 2014 kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik)

Afta süre uzatıldı davaya gerek yok

Soru: Bizim de bir sorunumuz var. Haksiz olarak Bağ-Kur dan pirim borcu çıkardılar. Yargıya gitmeyi düşünüyoruz. İdari veya is mahkemesinin hangisine başvuracağımızı bilemedik. Bu konuda bir yardımız olursa seviniriz. Ekte yazmış olduğumuz dilekçeyi 23.07.2008 Bağ-Kur İl Müdürlüğüne verdik. Şimdiye kadar bir yanıt alamadık.

Akan Topcam

Cevap: Bağ-Kur için İş Mahkemesine dava açmanız gerekiyor. Ancak; SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına getirilen ve uygulama süresi 28 Temmuz 2008 de dolan Af yasasından yararlanma süresi, 19 Ağustos 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5797 sayılı yasa ile 20 gün uzatıldı. Af yasasından yararlanmak için en geç 8 Eylül 2008 Bağ-Kur’a af kanunundan peşin ödeme seçeneğinden yararlanmak talebiyle yazılı olarak başvurup, başvuru tarihiniz takip eden ay sonuna kadar prim aslı ile gecikme zammının yüzde 20 sini ödemeniz halinde, gecikme zammının kalan yüzde 80 i silinir. Davayı kazanma garantiniz yok. Bağ-Kura kayıt olurken yazılı olarak, çalıştığınız kurumları bildirecek ve basamak intibakınızı yaptıracaktınız.

Aftan yararlanarak 5 yıl kazanabilirsiniz


Soru: 2004 yılında ailemize ait olan şirkete bir ortaklığım oldu. Ancak, bu ortaklığım sonucunda Bağ-Kur'a bir kayıt yaptırmadık. Bu nedenle Bağ-Kur'da bir kaydım yok. Şimdi yeni bir şirket kuracağım, bu şirketi kurarken eski Bağ-Kur borcum çıkar mı? Zira çıkmazsa 4 senelik Bağ-Kur borcumu ödemeden, yeni Bağ-Kur kaydı açmayı planlıyorum. Eğer bu mümkünde şöyle bir sorum daha olacak. Şu anda malum bir af var. Bu bağlamda geçmiş borçları ödeyip aftan yararlanmak benim için daha mı mantıklı olur? Emekliliğim ne kadar erken olur? Eski yasadan mı faydalanmış olurum?

Okan Arı

Cevap: Sorunuzdan limitet şirket ortağı olduğunuz anlaşılıyor. Limitet şirket ortakları Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Aile şirketinize ortak olduğunuz 2004 den itibaren Bağ-Kur sigortası kapsamındasınız. Bağ-Kura kayıt olmamanız sigortalı olma zorunluluğunuzu ortadan kaldırmıyor. Ancak; 1 Ekim 2008 tarihine yürürlüğe girecek olan yeni yasa sorunuzu çözebilir. Çünkü; 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacak. 1 Ekimden sonra Bağ-Kur’a kayıt yaptırırsanız bu tarihten önceki dönem için prim borcu aranmaz. Ancak; 19 Ağustos 2008 tarihinden itibaren Af kanunundan yararlanma süresi 20 gün uzatıldı. En geç 8 Eylül 2008 tarihine kadar aftan yararlanmak için yazılı olarak başvurur ve başvuru tarihinizi takip eden ay sonuna kadar prim borcunuzun aslı ile gecikme zammının yüzde 20 sini peşin ödemeniz halinde, gecikme zammı borcunuzun kalan yüzde 80 i silinecek. Bu fırsatı kaçırmayın. Yüzde 20 gecikme zammıyla yaklaşık 5 yıl sigortalılık süresi kazmak önemli.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 815

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalıştığınız üç askeri birliğe de itiraz gerekiyor.....