Yeni yasa oğlunuza ilaç gibi gelir

 

24.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru: 1) 1982-1999 yılları arasında şahsa ait inşaat şirketinde çalıştıktan sonra, 2005 yılında emekli oldum. Ama Ziraat Bankasında TC kimlik numaramla adıma KEY bulunamadı. Firmam 2000 yılında kapanmış. SSK ya başvurmak için gittim ama çok sıra vardı. Benim gibi ismi olmayanlara KEY ödemesi yapmak için mutlaka SSK’ ya dilekçe vermeli miyim?

2 – 25 Mayıs 2007 tarihinde 21 yaşındaki oğlumun adına çocuk giyimi üzerine küçük bir yer açtım. Ticaret odası kaydı da var. İşler iyi gitmediğinden, oğlum 1 Şubat 2008 tarihinde SSK’ lı olarak işe girdi. Halen çalışıyor. Ama dükkânı açtığında, önümü göremediğim için Bağ-Kur’a kayıt yapamadım. Belki de bu gidişle dükkânı kapayacağım. SSK’lı çalışan oğlumun Bağ-Kur problemi olur mu?

Avni Günaçtı

Cevap: 1) Çalıştığınız inşaat firması 10 ve daha fazla iççi çalıştıran bir yerse 1987-1995 arasında adınıza Konut Edindirme Yardımı yatırılmış olması lazım. KEY’ de çok fazla yanlış ve hata var. TC. kimlik numaranızla çıkmamışsa internetten sosyal güvenlik numaranızla sorgulayın. Çünkü TC. kimlik numarasıyla çıkmayan KEY, sosyal güvenlik numarasıyla çıkabiliyor. Sosyal Güvenlik numarasıyla da KEY çıkmazsa itiraz etmekten başka yolunuz kalmıyor. İtirazınızı çalıştığınız şirketin bulunduğu yerdeki “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü”ne yapmanız gerekiyor.

2) Oğlunuz işyerinden dolayı Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektiren faaliyetine son vermediği sürece SSK sigortalısı olamaz. Oğlunuz normalde problem yaşar. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinde yeni yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, Bağ-Kur sigortası kapsamında olmasına rağmen, bu tarihe kadar kayıt ve tescilini yaptırmayanlar, sigortalılık hak ve yükümlülükleri bu tarihten itibaren başlatılacak. Bu düzenleme oğlunuza ilaç gibi gelir. 1 Ekim 2008 e sigortalı olarak girip, bu tarihten sonrada sigortasına ara vermeden devam etmesi halinde sigortalı olmasına gerek yok.

200 bin kişi KEY i konut alımında kullandı

Soru: 1987 - 1992 yılları arasında özel kurumda çalıştım. Adıma çıkan 255 YTL yi düşük buldum. Bu miktarın doğru olup olmadığını size sormaya karar verdim. Ancak; üyesi olduğum yapı kooperatifi bütün üyeler gibi benim adıma da Emlak kredi bankasından kredi kullanmıştı. İleriki yıllarda (tahminen 1990 - 1991 yıllarında) ise adıma kullanılan bu krediyi ödedim. Bu ödemeyi yaparken KEY’ deki alacağımı borcuma mahsup ettirmiş olabileceğim aklıma gelmekte. Ancak, uzun yıllar geçtiğinden ve makbuzları da saklamadığımdan bu konuda emin değilim. Acaba, bu borcu öderken KEY alacağımdan mahsup edilmiş olabilir mi? Görüş ve cevaplarınıza göre itiraz hakkımı kullanmak istiyorum.

S.Ersöz

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapılan 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yaklaşık 200 bin kişi KEY hesabında biriken paralarını konut alımları sırasında kullandılar. Konut aldıktan sonraki KEY’ lerde emlak kredi bankasından veya toplu konut idaresinden kullanılan kredilerin geri ödemesinde kullanıldı. KEY’ inizi konut alımında kullanmış olma ihtimaliniz yüksek. Ancak şüpheniz varsa, itiraz etmeniz halinde sonuç ortaya çıkar. İtirazınızı çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu “Sosyal Güvenlik Kurumu İl/Merkez Müdürlüğü” ne itirazda bulunmanız gerekiyor.

Kamunun KEY deki umursamazlığı korkutucu düzeyde

Soru: KEY ödemelerinin başladığı 01.01.1987 tarihinden beri Devlet opera ve balesinde sözleşmeli sanatçı olarak çalışmaktayım. Bizlerin KEY’ den istifade edemeyeceğini, sadece kurumumuza bir dilekçe ile talep etmemiz halinde maaşımızdan kesilip yatırabileceği söylediler. Bizde birkaç sanatçı arkadaşlarla beraber müracaat ettik ve her ay maaşımızdan belirli bir miktar kesinti yapıldı. Ama şuanda kurumuma müracaat ettiğimizde, KEY hesabımızın olmadığını, arşiv depolarına sel geldiğini, tüm evrakların zayi olduğunu ve ödeme yapılan evrakların imha edildiğini ve kurumuma müracaat ettiğimde hiçbir şey elde edemeyeceğimizi bildirdi. Daha sonra T.C.Ziraat Bankası Genel Müdürlüğüne gittik ama bir sonuç elde edemedik. Bizim birkaç sanatçı olarak nereye müracaat etmemiz gerekir? Bizde uzun süre KEY parası ödedik. Ne yapmamız gerektiğini lütfen bize yol gösterirseniz bizde size minnettar kalırız.

M.Tufan Kaytmaz

Cevap: Sorunuzda da belirttiğiniz gibi sözleşmeli personele KEY ödenmesi. Ancak, sizin gibi ücretin KEY kesintisi yapılanlar KEY i cebinden ödedi. Kendi cebinizden KEY ödemenize rağmen bugün adına KEY ödemesi çıkmamasının hiçbir mazereti olamaz. İş yerinizin sel geldi, evraklar imha oldu, diğer evrakları da imha ettik savunması sizi bağlamaz. Hukuk Devletinde, Devlet kendi hatasından kaynaklanan nedenlerle kişilerin hak kaybına kılıf aramaz. Varsa bir hatası bedelini öder ve kişiyi mağdur etmez. Kurumunuza yazılı olarak itirazınızı yapın. Yazılı olarak itirazınıza aynı cevabı verirlerse, hakkınızı dava yoluyla aramaktan başka u yol kalmıyor. Maalesef kamu kurumlarımız KEY ödemelerinde anlaşılmaz bir umursamazlık içindeler. Avrupa Birliğine girmeye uğraşan bir Ülkenin kamu kesimin de bu kadar umursamazlık varsa, o ülkede çok ciddi sorunlar var demektir.

Aldığınız KEY eksik

Soru:1987 son dört ayı ve 1995 yılı sonuna kadar toplam 100 ay adıma KEY kesintisi yapılmış olup 799. 51 YTL para aldım. Ben bu miktarın az olduğunu düşünüyorum. Sizce de doğrumu itiraz etmeli miyim? Cevap gönderirseniz sevinirim.

Mehmet Çınar-İzmir

Cevap: Adına 108 ay boyunca toplam 6.16 YTL yatanlar 1.391 YTL KEY almaktadır. Adınıza 100 ay 6.12 YTL KEY yattığına göre, yaklaşık 1.380 YTL civarında KEY ödemesi almanız lazım. Bize göre de KEY hesabınızda yanlışlık var.

Kardeşinizin eşine dul aylığı bağlanır annenize zor

Soru: Kardeşim 34 yaşında vefat etti. 5 seneden beri sigortalı işte çalışıyordu. 8 aylık evliydi. Çocuğu yok. Annemin hiçbir sigorta güvencesi ve geliri de yok. Ev hanımı. Sormak istediğimiz; annem ve gelin hangi haklardan faydalanabiliyor veya ne hakları var? Babam asgari ücretle çalışıyor.

Aydın Mutlu

Cevap: 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi olan sigortalının hak sahiplerine ölüm(dul-yetim) aylığı bağlanır. Kardeşinizin 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi varsa, eşine dul aylığı bağlanır. Kardeşinizin 5 yıl sigortalılık süresi ve prim eksiği varsa, askerlik süresini borçlanarak da tamamlayabilirsiniz. Ancak, annenize aylık bağlanabilmesi için annenizin geçiminin vefat eden kardeşiniz tarafından sağlanması gerekir. Babanız sigortalı ve geliri olduğu için annenize aylık bağlanması zor.

1 Ekim 2008 e kadar kayıt olmazsanız sigortanız bu tarihten başlatılır

Soru: 21 Eylül 1983 doğumlu bir erkeğim. 1999 yılında SSK’ ya girişim ve 1 ay prim ödemem var. Daha sonra 17 Nisan 2001 yılında bir şirkete ortak oldum. Fakat o günden bugüne Bağ-Kur’a kayıt ve tescilimi yaptırmadım. Yazılarınızda yeni SGK Kanunu’na göre 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılıkları 1 Ekim 2008 tarihinden başlatılır diyorsunuz. Bende bu tarihten sonra Bağ-Kur’a kayıt ve tescil yaptırırsam, geçmişe dair prim ve gecikme cezası isterler mi? Geçmişe dönük herhangi bir ödeme yapmak istemiyorum. Sigortalılığımın 1 Ekim 2008 den itibaren başlamasını istiyorum. Bu kanun hakkında bilgi verir misiniz? Birde ben bu yeni af yasasına girmek istemiyorum. Zaten 50 yaşından önce emekli olamam. Yeni prim öderim daha iyi nasıl bir yol izlemeliyim?

Aras Şam –İstanbul

Cevap: Sizin gibi zorunlu Bağ-Kur sigortası kapsamında olup da yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 e kadar kayıt ve tescilini yaptırmayanlar sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacak. Geriye yönelik olarak sigortalı olmak istemediğinize göre, 1 Ekime kadar Bağ-Kur’a kayıt olmazsanız sigortalılığınız bu tarihten itibaren başlatılır. 1 Ekim 2008 den önceki dönem için prim borcu aranmaz.

Doğru olan kararı vermişsiniz zaten. Bağ-Kurdan emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 60 yaşını doldurana kadar nasıl olsa 25 yıl prim şartını yerine getireceğinizden, şimdiden prim ödemenizin fazlaca bir anlamı da yok.

Eşiniz 28 Ağustos’tan önce emeklilik talebinde bulunmazsa Bağ-Kur şartlarına tabi olur

Soru: Eşimin emekliliği hakkında bilgi istiyorum. Eşimin sigorta başlangıç tarihi 18 Mayıs 1978’dir. SSK’ya 3916 gün ödenmiş primi var. 28 Şubat 2005'de Bağ-Kur’a geçiş yaptı. İlk ay prim ödendi. Daha sonra hiç ödenmedi. Eşimin emekli olabilmesi için ne yapmak gerekiyor?

Süreyya Muslu

Cevap: SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına ilişkin af kanunun uygumla süresi 19 Ağustos 2008 den itibaren 20 gün uzatıldı. Öncelikle eşinizin 28 Şubat 2005 den beri ödemediği Bağ-Kur prim borçlarını aftan yararlanarak Prim asılları ile gecikme zammının yüzde 20 sini peşin ödemeniz halinde, gecikme zammının yüzde 80 i silinir.

Eşiniz SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi. Eşinizin yaşını belirtmemişsiniz. Ancak muhtemelen 44 yaşını dolduruyordur. Prim ödemesi yeterli olduğundan, istediğiniz zaman emekli olabilir. Ancak, SSK dan emekli olabilmesi için 28 Ağustos 2008 den önce Bağ-Kur prim borçlarını ödeyip emeklilik talebinde bulunması lazım. Aksi takdirde 28 Ağustos 2008 den sonra Bağ-Kura prim ödemesi 1260 gün olur ve Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalır.

İsteğe Bağlı sigorta 1 Ekim 2008 den sonra Bağ-Kur’da devam edecek


Soru: Eşim 24 Ekim 1994 ile 2000 yılları arasında 6 yıl SSK’lı olarak çalıştı. Şimdi yeni yasa girmeden isteğe bağlı ödemeye başlatırsam, Bağ-Kur’a girer mi? Bir faydası olur mu? Ne yapmalıyım?

Enis Atik

Cevap: Yeni yasanı yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta sadece Bağ-Kur da devam edecek, SSK ya isteğe bağlı sigorta ödenemeyecek. 1 Ekim 2008 den önce isteğe bağlı sigortalı olmak maalesef bu bu durumu değiştirmiyor. Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan eşiniz emekli olmasına 3.5 yıl kala sigortalı bir işe girerek 3.5 yıl(1260 gün) prim öderse SSK’dan emekli olabilir. Dolayısıyla eşinizin prim şartını doldurmasına 1260 gün kalana kadar Bağ-Kura isteğe bağlı prim ödemesinin bir mahsuru yok.

Annenizin emekli olması için prim ödemesini 3600 güne çıkartması gerek

Soru: Annem 1974 SSK girişi var. Annem 1961 Ocak doğumlu. Ve sadece 989 gün SSK olarak küçükken çalışmış. Ve bizde 47 yaşında olan annemizin kalan primlerini ödemek istiyoruz. Kaç günü kaldı? Kaç yaşında emekli yaparız? Hiçbir şey bilmiyoruz. Annem ne zaman ve nasıl emekli olur?

Sedat Selamet-İstanbul

Cevap: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe giren ve emekliliği zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarına tabi olarak emekli olabilecek. En erken kısmi

Yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Anneniz 2611 gün daha prim ödeyerek 989 gün olan prim ödemesini 3600 güne çıkartacağı tarihte emekli olabilir.

Babanız askerliğini borçlansın daha erken emekli olsun

Soru: Babam 1960 doğumlu. İlk SSK girişi 26 Mart 1977 dir. Bu tarihte 95 gün prim ödemiş. Daha sonra 1 Nisan 1999 tarihinde Bağ-Kur’a girmiş ve 19 Mart 2007 tarihine kadar aralıksız Bağ-Kur prim yatırmış. Daha uygun olacağı gerekçesiyle 21 Mart 2007 tarihinde tekrar SSK ya geçti. Ve hala çalışıyor. Babam hangi kurumdan, ne zaman emekli olabilir? Ve askerlik borçlanması işe yarar mı?

Cafer Esgi

Cevap: Babanız SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme eve 44 yaş şartına tabi. 1527 gün daha prim ödeyerek, 3473 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ara vermeden prim öderse Aralık 2012 ayında emekli olabilir. Askerlik süresini borçlanırsa, askerlik süresi kadar erken emekli olur.

Çeyiz yardımı alana 24 aydan önce yetim aylığı bağlanmaz

Soru: Bir yıldan beri evliyim. Anlaşmazlık yüzünden eşimle boşanmak üzereyiz. Evlendikten sonra bana SSK’ dan çeyiz parası ödendi. Şuan öğrendiğim kadarıyla, boşandıktan sonra 2 yıl maaş alamıyormuşum. Ve babamın SSK sağlık sigortasından da faydalanamayacakmışım. Bunlar hakkında sizden bilgi almak istiyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

S.ALTIN

Cevap: SSK dan ana veya babasından dolayı yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuklarına talepleri halinde 24 aylık tutarında evlenme yardımı(çeyiz) yapılır. Evlenme yardımı alana 24 ay geçmediği sürece yetim aylığı bağlanmaz. Evlenirken evlenme yardımı aldığınızdan dolayı, yardımı aldığınız tarihten itibaren 24 ay süresince tekrar yetim aylığı bağlatamazsınız. Yetim aylığı bağlatamadığınızdan sağlık yardımı da alamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2049

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni yasa oğlunuza ilaç gibi gelir