Mirasçılara KEY işkencesine son verilsin

 

02.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Rahmetli olan babamın bize miras kalan KEY parasını almak için bankaya başvurduk. Mirasçıların bir arada olması gerektiğini söylediler. Kardeşlerimden biri bir olaya karıştığı için savcılık tarafından aranmaktadır. Bir yıldır bulunamamaktadır. Bankanın sistemi bu parayı bölemediği için veremeyeceklerini söylediler. Banka bizden Gaiplik çıkarırsanız olur dedi. Fakat savcılık böyle durumlara Gaiplik çıkmaz dedi. Kaybolan kardeşimin bankada hesabı var olmasına rağmen onun hakkına düşeni hesabına yatırın dedik. Banka kabul etmedi. Kardeşim bulunamazsa KEY parasını alabilme şansımız yok mu? Varsa hangi yolu izlememiz gerekir? Bize yardımcı olursanız çok sevinirim.

D.Erdoğan

Cevap: Maalesef KEY ödemeleri mirasçılar için tam bir işkenceye dönüştü. Mirasçılara KEY ödememek için ellerinden gelen zorluğu çıkartıyorlar. Mirasçılar hep birlikte gelecekte ne demekmiş? Hangi yasanın hangi maddesinde böyle bir hüküm varmış. Mirasçının bir Amerika’da, biri İtalya’da diğerleri de yurdun dört bir tarafına dağılmışsa, üç kuruşluk KEY için binlerce dolar masraf ederek Ziraat Bankası önünde kuyruğa mı dizileceklermiş? Yasa da bu şekilde bir düzenleme yok. Ayrıca olamazda. Mirasçılar isterlerse birlikte isterlerse ayrı ayrı veraset ilamı ile başvurusunu yapar. Hissesine düşen KEY’ i alabilir. Bunun aksi yönünde ki bir uygulama hukuki olmaz. Çünkü; bazen sosyal imkansızlıklar, bazen teknik imkansızlıklar, bazen de ekonomik imkansızlıklar mirasçıların birlikte müracaat etmesine mani olur. Örneğin sizde olduğu gibi mirasçının biri bulunamadığında, bulunmasına rağmen ziraat bankasına gelmediğinde KEY alınamaz. Böyle bir uygulama olabilir mi? 5664 sayılı Kanunun KEY’ in ödenmemesi için değil, tam aksine KEY’ in ödenmesi için çıkartıldı. Mirasçılar açısından işkenceye dönüşen KEY ödemesindeki bu yanlış ve saçma uygulamadan derhal vazgeçilerek, veraset ilamı ile başvuran mirasçıya hissesine düşen KEY ödenmelidir. Mirasçılara yapılan bir başka işkencede, KEY ödemesi için ziraat bankasına gelen mirasçıların, veraset ve intikal vergisi ilişiğini kesmek için vergi dairesine gönderilmesidir. Kişi başına 96.075 YTL miras hissesi veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulmasına karşılık 200, 300 YTL’ lik KEY ödemesi için veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kesilmesi istemi, toplumundaki deyimi ile “Müslüman’a gavur eziyeti” dir. İllaki veraset ilişiğini aranacaksa mirasçıları vergi dairesi kapılarında süründürmeye gerek yoktur. Veraset ve intikal vergisi kanununa göre, miras kalan bankalardaki nakit paralar için bile yüzde 5 vergi stopajı(kesintisi) yapılmakta ve kalanını mirasçıya ödenmektedir. Bankadaki trilyonlarca parayı bu şekilde mirasçıya ödeyeceksin. Üç kuruş KEY’ i bu usulde ödemeyecek, mirasçıları vergi dairelerinde perişan edeceksiniz. Bu da çok yanlış ve yersiz bir uygulamadır. Derhal bu uygulamadan da vazgeçilerek, yüzde 5 kesinti yapıldıktan sonra KEY’ in kalanı mirasçılara ödenmelidir. Sonuç olarak bankanın yaptığı işlem yanlış. Yazılı olarak başvuru yapın. Banka ödemezse, hemen dava açın. Ve KEY’ inizi yargı yoluyla alın. Vatandaş hakkını aramadığı için, eline fırsat geçen görevliler keyfi uygulama yapmaktan kaçınmıyor.

Her evlenenlere çeyiz yardımı yapılmıyor

Soru: Sorum internette arkadaşımın okuduğu 24 maaş tutarında verileceği belirtilen çeyiz yardımı hakkındadır. Evlenmemiş 23 yaşında 1 oğlum ve 22 yaşında 1 kızım var. Söz konusu yazıda çeyiz yardımının 24 maaş olduğu yazılmakta. Eğer böyle bir şey var ise; ödenecek miktar, gerçekten şu anda elime geçen maaşımın 24 katı kadar mıdır? Onu merak ediyorum. Ayrıca bu yardımdan çalışmayan oğlumdan dolayı yararlanıp yararlanamayacağımızı? Ve hangi şartların oluşması gerektiğini öğrenmek istiyorum.

Çocuklarımı şimdi mi yoksa yeni yasa yürürlüğe girince mi evlendirmem daha uygun olur?

Hasan Yüksel

Cevap: Toplumda çeyiz yardımı olarak adlandırılan evlenme yardımı, SSK veya Emekli Sandığından(1 Ekimden sonra Bağ-Kur’da da başlayacak) ana veya babasından dolayı yetim aylığı almaktayken evlenen kız çocuklarına verilmektedir. Örneğin; SSK dan ölen babasından dolayı yetim alığı almakta olan Ayşe hanım evlendiğinde, talebi üzerine 24 aylık tutarında evlenme yardımı(çeyiz yardımı) alacak ve yetim aylığı evlendiğinden dolayı kesilecektir.

Babası veya annesi ölmüş olmasına rağmen yetim aylığı almayan(sigortalı çalıştığından dolayı) kız çocuğu evlenirse, evlenme yardımı alamayacaktır. Örneğin; Babası ölen ve sigortalı olduğundan dolayı SSK dan yetim aylığı almayan Ayşe hanım evlendiğinde, çeyiz yardımı alamayacaktır. Sizde olduğu gibi, toplumda evlenenlere Devletin çeyiz yardımı yaptığı gibi yanlış anlamalar var. Oysa bu tamamen yanlış. Çünkü; evlenen kız çocuklarına Devletin çeyiz yardımı ödemesi gibi bir durum söz konusu değil. Örneğin; Babası SSK ya tabi olarak çalışan Ayşe hanım, evlenmesi halinde, evlenme yardımı alamayacaktır. Maalesef çocuklarınızı evlendirdiğinizde evlenme yardımı alamazsınız.

Hem çalışma hem de emeklilik döneminiz için itiraz gerekli


Soru:1965- 1988 yıllarında K.K.K.lığında astsubay olarak görev yaptım. Son görev yerim 3.ordu hava alay komutanlığından Mart 1988 ayında emekli oldum. KEY süresince lojmanda oturmadığım gibi, emekli olduktan sonra KEY süresince şahsıma ait konutum da olmadı. Bu durumda ne kadar KEY alacağım? Ödeme listelerinde adım çıkmadı, nereye başvurmam gerekiyor?

Ethem Özçelik-ESKİŞEHİR

Cevap: Konut Edindirme Yardımının tamamından yararlanarak 1.391 YTL KEY almanız gerekir. Ancak KEY de görülmemiş derecede karışıklık ve yanlışlıklar var. Sizin gibi en yüksek tutarda KEY alması gerekirken, adına tek kuruş KEY çıkmayanların yanında, 5, 10 YTL gibi komik para çıkanlar ve adına en yüksek tutarda çift, yani iki KEY çıkanlarda bulunuyor. KEY hesaplarınızda yanlışlık olduğuna hiç şüphe yok. Çalışma döneminiz olan 1 Ocak 1987 ile Mart 1988 tarihleri arasındaki dönem için çalışmış olduğunuz askeri birliğe, emeklilik döneminiz olan Mart 1988 ile 31 Aralık 1995 arası içinde, ya bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez müdürlüğü aracılığı ile, ya da doğrudan doğruya Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğünün Milli Müdafaa cad. NO: 24 Bakanlıklar/Ankara adresinde bulunan “Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı” na itiraz edeceksiniz(itiraz dilekçelerini www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Doğum Borçlanması yapabilirsiniz

Soru: 2 Ekim 1955 doğumluyum. SSK sigortasına girişim Haziran 1972 dir. Şu anda 1070 gün ödenmiş primim var. 1997 yılında açık kalp ameliyatı oldum. Malulen emekli olmak için geri kalan 730 günü yeni çıkacak annelik sigortasını borçlanarak ödeyebilir miyim?(1975 yılında tek çocuğum olan kızımı dünyaya getirdim) Bir sınırlama yada süre kısıtlamasına takılır mıyım? Şanssız olduğum için 2 yapılandırmadan da yararlanamadım. Hangi yolları izlemeliyim? Zira bu sefer de aksilik olmasını istemiyorum. Bu arada evli değilim ve kalp gibi önemli bir rahatsızlığım var. Çalışamıyorum. Sadece kızım ve ben yaşıyoruz ve kızım da uzun bir zamandır çalışmıyor. Durumumdan dolayı sağlık sigortası ve maaşa ihtiyacım var. Güvencem yok.

Filiz Çelik

Cevap: Malulen emekli olmak için çalışma gücünün 2/3 nün(yüzde 66.66 sının) kaybı(bu oran 1 Ekim 2008 den itibaren yüzde 60 a düşecek) ve en az 1800 gün prim ödemesi gerekiyor. 1 Ekim 2008 den itibaren 2 doğumla sınırlı olmak üzere doğum sonrası çalışılmayan 2 yıl borçlanılabilecek. Kızınızı dünyaya getirdiğiniz 1975 yılında doğumdan sonraki 2 yılı çalışmadan(prim ödemeden) geçirmişseniz, 2 yıl doğum borçlanması yapabilirsiniz. 10 günde bir yerde çalışarak prim ödemenizi 1800 güne tamamlayarak, malulen emekli olmak için aranan gün sayısını tamamlamış olursunuz.

Emeklilere de KEY yatırıldı

Soru: 1981 yılında emekli oldum. Ve evim yoktu. KEY ödemelerinde ismim yok. İtiraz edebilmem için ne yapmam gerekir? Ve nereye itiraz dilekçesi vereceğim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Fikret Senturk

Cevap: Sizin gibi adına kayıtlı bağımsız konutu olmayanlara, Konut Edindirme Yardımı(KEY) yapıldı. Sigortadan emekli olmuşsanız itirazınızı “Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilât Daire Başkanlığı”na yapacaksınız. Memur emeklisi iseniz, Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlükleri aracılığı ile veya doğrudan doğruya Sosyal Sigortalar genel Müdürlüğünün Milli Müdafaa cad. NO: 24 Bakanlıklar/Ankara adresinde bulunan “Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına” itiraz edeceksiniz.

Borçlanarak emekli olunamıyor


Soru: 1990 tarihinde başlanmak üzere 19 gün primim var. Buna bağlı olarak emekli olmak istiyorum. Yatırılmamış prim borçlarını geriye dönük olarak yatırabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim?

Durmuş Can Acar

Cevap: 19 gün primi SSK ya ödediğinizi tahmin ediyoruz. SSK’da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 5506 gün daha prim ödeyerek 19 gün olan prim ödemenizi 5525 güne çıkartacağınız tarihte 52 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Yasalarımız gerideki prim ödenmemiş günlere toplu para ödenerek gün kazanılmasına izin vermediğinden, geriye dönük borçlanarak emekli olamazsınız.

Yaş haddinde 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Ocak 1959 doğumluğum. İlk işe giriş tarihim 23 Mayıs 1989 dur. 2005 kadar iş nedeniyle ara ara çalıştım. Fakat Ocak 2005 ayından itibaren isteğe bağlı ödeme yapmaktayım. Hala isteğe bağlı prim ödemeye devam ediyorum. Toplam 2341 gün prim ödemem var. 3600 günle yaş haddiyle ne zaman emekli olabilirim?

Emine Aysubar

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli(yaş haddinden emeklilik) olabilmek için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra yerine getiren kadın sigortalılar 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. 1259 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 15 Ocak 2017 tarihinde, kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirisiniz.

Yakınınız Aftan yararlanmak için yeni başvuru yapabilir

Soru: Yakınımızın Bağ-Kur yapılandırmasında yararlandığı af sonucu kendisine tanınan süre içinde parayı temin edememesi sonucu yapılandırması bozuldu. Bir-iki gün içinde parayı bulmasına rağmen su anda ödeme yapamadığı için mağdur duruma düştü. Bu durumda olan tek kişi olmadığını da duyduk. Acaba bu kişiler için ikinci bir ödeme şansı mümkün müdür? Bu konuya köşenizde yer verirseniz çok minnettar oluruz.
Yardımınızı bekliyoruz.

Nil Doğan

Cevap: Aftan yararlanamayanlara ikinci bir şans verildi. 19 Ağustos 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlaman 5797 sayılı yasa ile aftan yararlanmak için, bu tarihten aşlamak üzere 20 günlük süre verildi. En geç 8 Eylül 2008 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuranlar prim affından yararlanacak. Yakınınızda yeni bir af başvurusu yaparak, prim aslı ile gecikme zammının yüzde 20 sini Ekim ayı sonuna kadar ödemesi halinde, gecikme zammının yüzde 80 i silinir.

Yetim aylığı talebe bağlıdır talep etmeyene aylık bağlanmaz

Soru: Eşim bundan 10 yıl önce vefat etti. Eşimin sigortası olmadığı için babamdan dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı bağlandı. Bundan bir yıl önce ablamın eşi vefat etti. eşinden dolayı sigortadan maaş alıyor. Ve ayrıca benim maaşıma da ortak oldu. Yeni kanuna göre iki ayrı kurumdan maaş alabilir mi? Kendisi talepte bulunmadan bir kişiye babasından dolayı aylık bağlanabilir mi? Ekimde çıkacak olan yeni kanun bu gibi durumları kapsayacak mı?

Özlem Türköz

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle dul ve yetim aylığı Alanların durumlarında bir değişiklik olmayacak. Bu tarih itibariyle alınmakta olan aylıkların kesilmesi, tekrar bağlanması, yükseltilmesi vb. işlemler yeni kanuna göre değil, bugünkü kanuna göre yapılacak. Dolayısıyla yeni kanunun bu yönüyle sizi ve ablanızı ilgilendiremiyor. Yetim aylığı talebe bağlıdır. Yazılı olarak talep edilmediği sürece yetim aylığı bağlanmaz. Ablanız Bağ-Kur’a yazılı olarak başvurduğundan yetim aylığı bağlanmıştır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3249

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mirasçılara KEY işkencesine son verilsin