Yeni yasa ile Bağ-Kurdan kurtulacaksınız

 

06.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

10 Şubat 1968 doğumlu bayanım. 1 Ocak 1988 tarihinde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 1998 yılında Ltd. şirket ortağı oldum. Çalıştığım için Bağ-Kur’a kayıt olmadım. SSK lı çalışmalarıma 2002 yılı 3. ay ile 6. ay arasında ve 2005 yılı Ocak ile Şubat ayları arasında ara verdim. Ve o günden bugüne kadar SSK lı olarak çalışmaktayım. 6948 gün toplam prim ödemem var. SSK lı olarak emekli olabilir miyim? Yoksa yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihine kadar, Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü, 1 Ekim 2008 den itibaren başlayacağından şirket hissemi o tarihe kadar devir etmem mi gerekiyor?Yoksa SSK lı olarak çalışmalarıma ara vermeden devam ederek 44 yaşında SSK dan emekli olabilir miyim. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bağ-Kur a kayıt olmam gerekir mi? Ve SSK lı hizmetlerim, Bağ-Kurla birleştirilerek mi değerlendirilecek?

Hale Birsun

Cevap: SSK sigortalısıyken Bağ-Kurlu olmayı gerektiren faaliyete başlayanların, sigortaya ara vermediği sürece, Bağ-Kurlu olması gerekmiyor. Ancak sigortalarına bir gün bile ara verseler, Bağ-Kur sigortalısı olma zorunlulukları doğar ve faaliyetlerini terk etmedikleri sürece SSK lı olmazlar. 1998 de sigortalı iken şirket ortağı olmanızdan dolayı Bağ-Kura kayıt olmamanız normal. Ancak, sigortanıza ara verdiğiniz Mart 2002 ayı itibariyle zorunlu olarak Bağ-Kurlu olmanız gerekiyordu. Ve o tarihten beri SSK ya fuzuli prim ödemiş durumdasınız. Normalde SSK ya ödediğiniz primler kabul olmaz, Bağ-Kurada cezalı prim ödeme durumunda kalırdınız. Ancak, 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek yeni yasa bu büyük sorununuza çare olacak. Sorunuzda da belirttiğiniz gibi Sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılacağından, ya 1 Ekim 2008 den sonra emekli olacağınız tarihe kadar ara vermeden sigortalı olarak çalışmaya devam edeceksiniz. Ya da; 1 Ekim 2008 den önce şirket hisselerinizi devredeceksiniz. Bize göre en doğru olanı, şirket hissenizi devretmek. Sigortadan ziyada ödenmeyen vergi borçlarından dolayı şahsi sorumluluğunuz olduğunu da göz ardı etmemek gerek.

Anneniz doğum borçlanmasıyla 4 yıl kazanabilir

Soru: Annem 1 Ocak 1959 doğumlu. SSK giriş tarihi 1 Aralık 1997 olup, bugüne kadar 3575 gün prim ödemesi var. Ve halende çalışmaktadır. Biz 3 kardeşiz en küçük kardeşim 1992 doğumlu. Annem doğum borçlanmasından yaralanabilir mi? Eğer yaralanabilirse, kısmı yaşlılık aylığı ile veya normal ne zaman emekli olabilir?

Özgür Şimşek

Cevap: Doğum borçlanması yeni bir konu. Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanmasıyla ilgili yeterli açıklamayı henüz yapmadı. Her yeni uygulamada olduğu gibi, doğum borçlanmasında da farklı yorumlar ve görüşler ortaya çıkmış bulunuyor. Bu nedenle ortada farklı görüşler var. Ancak bize göre; Kardeşlerinizden birinin daha doğum tarihi 1 Aralık 1997 den önce ise, anneniz 1 Ekimden sonra 2 çocuk için doğum borçlanması yapması halinde, sigorta başlangıç tarihi 4 yıl geri gider ve emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olur. 660 gün daha prim ödeyerek doğum borçlanması dâhil 5015 gün olan prim ödemesini 5675 güne çıkartacağı tarihte emekli olabilir(ara vermeden prim öderse Temmuz 2010 ayında). 3600 günle 2 çocuk için borçlanırsa 56 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2017 tarihinde bir çocuk için borçlanma yaparsa 58 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2019 tarihinde emekli olabilir.

25 yaşını dolduran erkek çocuk malul olmadıkça yetim aylığı alamaz

Soru: Bir sorum olacak. Ablam eşinden dolayı SSK’dan dul maaşı alıyordu. Eşinin, önceki eşinden olan kızları anlaşmalı olarak eşlerinde boşandı. Ve yıllardır maaşı paylaşıyorlar. Ayrıca 25 yaşını geçen bir erkek çocuğu da hala maaş almakta. Maaşının tamamını alabilmesi için ne yapabiliriz? Nihal Ceyran

Cevap: 25 yaşını geçen erkek çocuğunun SSK dan yetim aylığı alabilmesi için çalışamayacak derecede Malul(özürlü) olması gerekir. Aksi takdirde yetim aylığı alamaz. Bir yanlışlık sonucu aylık alıyordur. SSK farkına vardığında veya herhangi bir şikâyette aylık kesildiği gibi yersiz ödenene aylıklarda kanuni faiziyle birlikte geri istenir. SSK dan yetim aylığı almak için eşinden muvazaalı olarak boşanan ve gayri resmi evlilik hayatını devam ettirenlerde tespit edildiklerinde aylıkları kesilir ve yersiz ödenen aylıklar kanuni faiziyle birlikte geri alınır. Ablanızın eşinin maaşının tamamını dul aylığı olarak alması mümkün değil. Eşinin çocuklarının aylığı kesilirse, aylığının yüzde 75 ini alabilir.

Görev yaptığınız okullara ayrı ayrı itiraz edeceksiniz

Soru: 1976 - 1997 yılları arasında İstanbul da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı değişik okullarda kesintisiz olarak görev yaptım. Ancak, KEY ödemeleri listesinde adım yok. İtirazımı nereye yapmam gerekiyor?

Nihat Kiremitci

Cevap: Kamu kurumunda çalışanlar, KEY itirazlarını çalıştıkları kurumlara yapması gerekiyor. KEY ödemelerinin yapıldığı 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında görev yapmış olduğunuz okul müdürlüklerine itiraz etmeniz gerekiyor.(itiraz dilekçenizi www.yaklasim.com dan indirebilirsiniz)

Annenizin Bağ-Kur devam etmiyorsa aftan yararlanamaz

Soru: Annemin Bağ-Kur affından yararlanarak emekli olabilmesi için, çözemediğimiz bir problem hakkında yardımlarınızı istiyorum. Annem 1983 yılında Bağ-Kur’lu olmuş. Eskişehir Bağ-Kur İl Müdürlüğüne bağlı üç ay prim ödemiş. Mali kayıt var. Fakat iş yeri onayı yok. Bu konu da emekli olmasına engel. Toplu prim ödeyip emeklilik hakkından yararlanabilmesi için, iş mahkemesine başvuruda bulunup, yargı yoluyla hakkını arayabilir mi? Bu durumda nasıl bir yol izlemesi gerekir?

Hülya Şahin

Cevap: Anneniz 1983 de Bağ-Kura kayıt olmuş ve o günden bugüne kadar vergi kaydı devam ediyorsa, Bağ-Kur prim borçlarını af kanunu kapsamında ödeyerek, emekli olabilir. Ancak, anneniz 1983 de 3 ay prim ödedikten sonra, vergi kaydını kapatıp işini terk etmişse, Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektiren bir durum olmadığından, prim de ödeyemez. Emekli de olamaz.

Hem askeri birliğe hem de SSK ya İtiraz edeceksiniz

Soru: 1987-1995 yılları arasında farklı kurumlarda SSK’lı olarak çalıştım ve hepsinde KEY ödemesi yapıldı. Ayrıca bu süre zarfında 4 ay yedek subaylık eğitiminde KEY ödemesi yapılmadı fakat daha sonraki 12 aylık dönemde asteğmen olarak Gölcük’te görev yaptım ve KEY ödemeleri adıma yapıldı. 1987-1995 yılları arasında sadece 4 aylık bir dönem için ödeme yapılmadı. Fakat daha sonraki zamanlarda farklı banka ve firmalarda çalıştığım için ödemelerin yapılmasına rağmen sadece 750 YTL KEY parası aldım. İtirazımı İstanbul SSK ana merkezine (Zeyrek) yapmak istedim fakat bana çalıştığın yerlerin bağlı olduğu SSK şubelerine yapacaksın dediler. Ben bunların hangi şubeler olduğunu bilmiyorum. Fakat tek bir SSK sicil no var ne yapacağım? Ayrıca askerlik süresindeki itirazımı İstanbul’da hangi kuruma yapmam gerekiyor?

Ümit Manavoğlu

Cevap: Çalıştığınız kurumların bazılarının KEY listelerini gönderdiği, bazılarının da göndermediği anlaşılıyor. Çünkü; sorunuzda belirttiğiniz gibi, 1987 - 1995 yıllarında adınıza 104 ay KEY ödemesi yapılmışsa; 108 ay KEY yatanların aldığı 1.391 YTL ye yakın tutarda KEY almanız gerekirdi. Askerlik döneminiz için KEY itirazınızı, askerlik yaptığınız askeri birliğe, SSK lı olarak çalıştığınız işyerleri için itirazınızı da, çalıştığınız işyerlerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl/ Merkez Müdürlüklerine yapmanız gerekiyor. Çalıştığınız işyerlerinin semtlerine göre, bağlı olduğu Müdürlükleri SSK dan öğrenebilirsiniz.

Bağ-Kurdan 2018, SSK da 2014 de emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 2 Eylül 1966, ilk SSK giriş tarihim 17 Şubat 1992 olup, 31 Temmuz 1992 tarihine kadar SSK lı olarak çalıştım. 7 Mayıs 1993 tarihinde doğum yaptım. 15 Mayıs 1995 - 31 Ekim 2000 arası bir kurumda SSK' li olarak çalıştım.( Sonuçta 31 Ekim 2000 tarihine kadar toplam 2131 gün SSK prim ödemem var.) 12.07.2002 tarihinde limitet şirket ortaklığıyla birlikte çalışarak Bağ-Kur'lu oldum.(ay sonu itibariyle, yaklaşık 2250 günlük Bağ-Kur prim ödemem var) Hangi kurumun şartlarıyla emekli olunacağını belirleyen faktör nedir? SSK ve Bağ-Kur'un emeklilik şartları farklı. Hangi kurumun emeklilik maaşı neye göre hesaplanıyor? SSK'lı ya da Bağ-Kur'lu olarak ne zaman emekli olabilirim? SSK' lı olarak emekliliğimi kazanmam menfaatim gereği ise, halen prim ödemesi yaptığım Bağ-Kur sigortalılığından çıkıp SSK' lı olarak prim ödemelerimin yapılabilmesi için ne yapmam gerekiyor?

Sibel Özkan Erozan

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda(son 2520 günde) fazla prim ödenen kurumdan emekli olunmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarında emekli aylığı hesabı uzun ve karmaşık bir konudur. Ancak, özetle ifade etmek gerekirse; tüm kurumlarda prim ödeme süresi ile üstünden prim ödenen kazanç tutarı emekli aylığını belirlemektedir. Gerek SSK da, Gerekse Bağ-Kurda, sistemde ne kadar uzun süre kalınır ve ne kadar yüksek prim ödenirse, emekli aylığı tutarı da o derece yüksek olmaktadır. Bağ-Kur’da emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 2819 gün daha prim ödeyerek 4381 gün olan prim ödemenizi 7200 güne çıkartmanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 2 Eylül 2018 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. SSK ise emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. SSK ya geçip 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, son yedi yılda SSK ya fazla prim ödemiş durumuna geçerek, 48 yaşınızı dolduracağınız 2 Eylül 2014 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim 15 Kasım 1957 ve Bağ-Kur başlangıç tarihim 1 Haziran 1984 dür. İsteğe bağlı girişim 1 Şubat 1997 olup, 1992 affından yararlandım ve primlerimin hepsini ödedim. Sağlık primi kesilmedi. Ne zaman emekli olabilirim? Ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek miyim?

Müzeyyen Gülçin İnce

Cevap: Bağ-Kur’dan emekli olmak için 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemişseniz(sorunuzdan ödediğiniz anlaşılıyor) 7200 gün prim ödemeniz olup, 40 yaşınızı da doldurduğunuzdan istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda sağlık yardımı alırsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2481

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni yasa ile Bağ-Kurdan kurtulacaksınız