Eşiniz 1 Ekim 2008 e kadar şirket hisselerini devrederse kurtulur

 

04.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eşim 15 yıldır bir şirkette üst düzey yöneticilik yapıyor. Bu süre içinde, kurulan şirketlerin bazılarına kurucu ortak, bazılarına ise sonradan ortak olarak görünüyor. Bu şirketlerin bazıları da halen tasfiye halinde. Şirketlere ortak olurken SSK’sı aralıksız (1 gün dahi) devam ettiğinden, Bağ-Kur’lu olmadı. Yazılarınızdan takip ettiğim kadarıyla, SSK ya aynen devam edebiliyordu. Eşim kişisel sebepler yüzünden işinden ayrılmak durumunda. Sorularım şunlar;

1)Ortak olduğu şirketlerden hisse devri ile ayrılırsa(SSK’sı kesilmeden) Bağ-Kur olayı çözülür mü? Herhangi bir problem çıkar mı? Yoksa tasfiyelerin sonuçlanmasını beklemek en doğrusu mu?

2)Bu arada, eşimi kendi işyerime sigortalasam, önlem olarak işe yarar mı?

3)Olası problemleri önlemek için ne yapmalıyız.

4)Ya da en kötü problem olarak karşımıza ne çıkabilir? Neye dikkat etmeliyiz.

Harun Erkubilay

Cevap: 1)Eşiniz sigortalıyken limitet şirkete veya şirketlere ortak olmuş ve sigortasını aralıksız olarak devam ettirmişse, Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğu yok. Sigortası devam ederken hisse devri suretiyle şirket ortaklığını da devrederse Bağ-Kur yükümlülüğü devir tarihinden itibaren ortadan kalkacağından, daha sonra sigortaya ara verse de, Bağ-Kur yönünden problem yaşamaz. Eşinizin tasfiye sonucunu beklemesinin sigortalılık açısından bir anlamı yok. Tasfiye sonucunu beklemeden ayrılmasında yarar var.

2) Eşiniz sigortasına ara vermeden şirket oraklığından çıkabiliyorsa, kendi firmanızdan sigortalı yapmanıza gerek yok.

3)Eşinizin Bağ-Kur’dan ziyade vergi yönüyle risk altında. Limitet şirket ortakları ve Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri kanuni temsilci sıfatıyla ödenmeyen vergi borçlarına karşı tüm mal varlığıyla sorumludur. Ortak ve yönetici olduğu şirketlerin vergi borcu olup olmadığını kontrol edip, varsa ödettirdikten sonra ayrılmasında yarar var.

4) Bağ-Kur yönünden fazla bir problem yok. Şöyle’ ki yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihine kadar Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların, sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılacak. Eşiniz 1 Ekim 2008 e kadar şirket hisselerini devrederse, en azından Bağ-Kur riskini sıfırlamış olur.

İtirazınızı çalıştığınız liseye yapacaksınız

Soru: 1985- 1996 yılları arasında Devlet lisesinde görev yaptım. KEY ödemelerinde adım çıkmadı. 1985 yılında ev aldım ve kredi kullandım. KEY ödemesini kredime saydırdım. 1992 yılında kredi borcum bitti, elimde Türkiye Emlak Bankasının bitiş belgesi var. 1993- 1995 yıllarında KEY ödentilerim devam etti. Bu yıllara ait KEY ödentilerini alabilir miyim? Emekliyim ve nereye müracaat etmeliyim.

Kadir Turan-İzmir

Cevap: KEY ödemeleri 1 Ocak 1987 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında yapıldı. 1985 te aldığınız daire için, KEY i ancak kredi geri ödemelerinde kullanmış olabilirsiniz. Çünkü 1985 de KEY ödemeleri başlamamıştı. KEY başladığı tarihten kredi borcunuzu kapattığınız 1992 ye kadar olan KEY’ leriniz kredi borcunuzun taksitlerine yattığından, daha sonraki 2 yıllık KEY çıkması gerekir. Çünkü, çalışanlardan dairesi olanlara da KEY ödendi. Sadece dairesi olan emeklilere KEY ödenmedi. KEY de sayılamayacak kadar çok hata ve yanlış var. Muhtemelen sizde de yanlışlık var. KEY’ e itiraz etmeniz gerekiyor. İtirazınızı 1987-1995 tarihleri arasında görev yaptığınız Devlet lisesine yapacaksınız.

Bugün bağlanmayan dul aylığı 1 Ekim 2008 den itibaren bağlanacak

Soru: 1971 yılında eşim İzmir emniyet müdürlüğünde polis memuru iken vefat etti. ölüm tarihi itibariyle 10 yılını doldurmadığından dolayı, dul aylığı alamadım. Sonra hiç evlenmedim. Yeni yasadan yararlanarak dul aylığı almaya hakkım var mı? Rahmetli eşimin 5 yıldan fazla 10 yıldan az hizmeti bulunmaktadır.

O.Zalaş-İzmir

Cevap: 10 yılını doldurmadan vefat eden memurun eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanmıyor. 5 yıldan fazla 10 yıldan az olan memurun çocuklarına eğitim süresince yetim aylığı, malul ve muhtaç olan eşine ise dul aylığı bağlanıyor. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 5 yıl hizmet süresi olan memurun eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanacak. Eşinizin 5 yıldan fazla hizmet süresi olduğundan, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra dul aylığı bağlatabilirsiniz.

Sağlık yardımı ve emzirme parası alabilirsiniz

Soru: 5 Ağustos 2005 yılından itibaren sigortalı çalışmaktayım. 21 Temmuz 2008 tarihinde bebeğimiz oldu. Eşim çalışmıyor. Doğum yardımıyla ilgili veya emzirme yardımı gibi bir şeyler duyuyorum. Ama tam detaylı bir bilgim yok. Doğum nedeniyle SSK’ dan alacağım yardım miktarı ve süresi nedir acaba.

Erkan İmam

Cevap: 506 sayılı yasanın doğumda sağlayan yardımları düzenleyen 43. maddesi;

“Sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde şu yardımlar sağlanır:

- Gebelik muayenesinin yaptırılması ve gerekli sağlık yardımlarının sağlanması,

- Doğumda gerekli sağlık yardımlarının sağlanması,

- Emzirme yardımı parası verilmesi,

- Sigortalı kadının doğumdan önce ve sonra işinden kaldığı günler için ödenek verilmesi,

-Analık hali sebebiyle gerekirse yurt içinde başka bir yere gönderilmesi…”

Hükmünü içermektedir. Söz konusu maddeye göre; eşinizin doğumu nedeniyle; eşinizin hamilelikten doğuma kadar sağlık yardımı yapılması ve emzirme parası verilmesi gerekmektedir. Doğum olduğuna göre, sağlık yardımını almışsınızdır. Kuruma müracaat etmeniz halinde 50 YTL de emzirme parası alabilirsiniz.

10 kişiden fazla çalışanı olan işyerinde çalışmışsanız KEY almanız lazım

Soru: Sigorta sicil numaramla Nursel Yenigün Kılıç adlı bayanın numarası karışmıştı. Düzeltilmesi için dilekçe verdim. Daha sonra düzeltildi dediler. Ama benim 1982 den 1994 e kadar 1800’e yakın ödenmiş primime rağmen, ne KEY’im nede nemam çıkmadı. Ama Nursel hanımın 295 gün çalışmışlığına 5.900 YTL alınmamış nema ve KEY’ toplamı çıkıyor. Bu nasıl olur? Bunda bir yanlışlık var. Ama yol yordam bilmiyorum. Bana yol gösterip ne yapmam konusunda en kısa zamanda beni aydınlatırsanız sevinirim. Sigorta numaraları karışıklığıyla ilgili Ankara’dan gelen evraklar elimde.

Nurten Koçak

Cevap: Öncelikle özel sektörde çalışanlardan, 10 ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde çalışanlardan Tasarrufu Teşvik Kesintisi yapıldı. Konut Edindirme Yardımı yapıldı. Çalıştığınız işyeri 10 ve daha fazla çalışanı olan işyeriyse, nema da KEY’ de almanız lazım. Ancak, KEY ödemelerinde sayılamayacak kadar yanlış, hatalı ve eksik işlem var. 10 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerinde çalışışsanız, muhtemelen sizin hesaplarınızda da yanlışlık yapılmıştır. İtiraz etmekten başka yapacak bir şey yok. Gerek KEY’ de gerekse nemada itiraz mercii SSK dır. İtirazınızı işyerinizin bağlı olduğu, “Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü” ne yapacaksınız.

Askerlik borçlanmasıyla 3 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 7 Mayıs 1964 doğumluyum. 1992 yılında 2 aylık bir maliye girişim var. Otomatikman Bağ-Kurlu olduğumu zannediyordum. Bağ-Kur’a başvurduğumda kaydım bulunmadı. 1992 maliyeye 2 aylık giriş çıkışım olduğundan dolayı o tarihte gün almam için ne yapmam lazım. Ayrıca 5 Kasım 1999 SSK girişim var. Bugüne kadar 2500 gün prim ödemem bulunuyor. Ne zaman emekli olabilirim?

Mustafa Gündüzalp - Şanlıurfa

Cevap: Kendi nam ve hesabına faaliyette bulunmaya başlayanlar en geç üç ay içinde Bağ-Kura kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Otomatikman kayıt olma söz konusu değil. Bağ-Kura sizin gibi kanuni süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri, 4 Ekim 2000 tarihinden itibaren başlatılıyor. Bu Bağ-Kur’a, en erken 4 Ekim 2000 tarihinde kayıt olunacağı anlamına geliyor. Bu açıdan, 1992 dönemi için Bağ-Kur’a kayıt olmanız mümkün değil.

SSK da emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 4500 gün daha prim ödeyerek 2500 gün olan prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 7 Mayıs 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik durumunuzdan bahsetmemişsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. 2800 gün daha prim ödeyerek, askerlik dahil 3100 gün olan prim ödemenizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız 7 Mayıs 2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Staj döneminde alınan sigorta numarası emekli olana kadar kullanılır


Soru: Ağustos 1966 doğumluyum. SSK girişim Temmuz 1988 dir. Fakat burada stajyer olarak görev yaptım. Ve SSK primi ödenmemiş gözüküyor. 1990-1991 arası askerlik yaptım. Aralık 1991'de SSK primim stajda verilen SSK numarasına ödenmeye başladı. Stajda başlatılan tarih dikkate alınmıyor mu? Eğer alınmıyorsa(1991 girişi kabul ediliyorsa) askerliğimi yatırıp SSK girişimi erkene alabilir miyim? Ödenmiş prim günüm 4400 dür. 1988 giriş kabul edilirse 2017 tarihinde mi emekli olabilirim?

İlhan Akşahin

Cevap: Staj döneminde yapılan sigortada kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatmadığından, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Bu dönemde yapılan sigortada hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılır. Stajyerin hastalık ve iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihiniz olarak, özel sektörde çalışmaya başladığınız Aralık 1991 olarak dikkate alınacaktır.

Askerlik görevinizi sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yaptığınızdan, borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar geri gider ve erken emekli olmanıza katkı sağlar. Askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. Sigorta başlangıç tarihiniz 23 Aralık 1991 ve öncesi bir tarihse, askerliğinizin 7 ayını borçlanmanız halinde(sonrası bir tarihse 8 ayını borçlanmanız gerek), emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olursunuz. 915 gün daha prim ödeyerek, 7 ay askerlik borçlanması dâhil 4610 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, Ağustos 2023 ayında emekli olabilirsiniz.

Yeni yasa kıdem tazminatını değiştirmiyor

Soru: 20 Temmuz 2000 tarihinde özel bir bankada çalışmaya başladım. Evlilik sebebiyle ayrılmayı düşünüyorum ancak ihbar ve kıdem tazminatımı almak istiyorum. Henüz evlilik tarihim tam belli değil.Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde etkilenecek miyim? Yoksa yasa yürürlüğe girdikten sonra işe giriş yapanlarımı kapsayacak? Eğer bende bu yasadan etkilenip tazminatımı alamayacaksam, bana yasanın yürürlüğe gireceği tam tarih ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Çünkü ona göre hemen işlemlere başlamak istiyorum.

Reşide Gülay Dervişoğlu

Cevap: 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olan yasa sosyal güvenlik yasası. Kıdem tazminatı ise İş Kanunun konusu. Yeni yasa kıdem tazminatını değiştirmiyor. Ne yasanın yürürlüğünden önce sizin gibi sigortalı olanların ne de 1 Ekimden sonra sigortalı olanların kıdem tazminatları değişmeyecek. Kıdem tazminatını değişikliği şu anda gündemde değil. TBMM sinin yeni çalışma döneminde de gündemi başta 2009 yılı bütçe kanunu olmak üzere dolu. Sonuç olarak bu yıl içinde kıdem tazminatının değiştirilmesi zor görünüyor. Yıl sonuna kadar evlenirseniz kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabileceğinizi düşünüyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1544

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eşiniz 1 Ekim 2008 e kadar şirket hisselerini devrederse kurtulur