KEY İtirazı üstüne kurumların yapacağı işlemler açıklanmalı

 

03.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bir kamu kurumunda görevli 4 personeliz. 4 personel KEY ile ilgi yasa çıkmadan görevde olup halen fiilen görev yapmaktadır. Yani 1987-1995 yılları arası hesaplarına KEY aktarılmış olup, halen görevlerine devam ediyorlar. KEY ile ilgili olarak düzenlenmesi gereken evraklar Kurumumuzca süresinde düzenlenip Isparta Maliyesine bildirilmiş olmasına rağmen, 4 personele de KEY çıkmamıştır. Bu güne kadar bu konularla ilgili şikâyet ve görüşlere verilen yanıtlarda itirazların kurumlara yapılacağı bildirilmekte, ancak bu itirazlar üzerine kurumun ne yapacağı hiç belirtilmemektedir. Kurum hak etmiş olmasına rağmen personel ismini bildirmemişse, o kişi itiraz eder kurumda inceler hak etmiş ise evraklarını düzenler ve gönderilmesi gereken kuruma iletir. Bizim durumumuz bu değildir. 4 Personelin ismini Kurumumuz süresinde evrakları ile bildirilmiş olmasına rağmen, hesaplarına KEY aktarılmamıştır. Bu durumda bizlerin ve kurumumuzun yapacağı işlem hakkında bilgi verirseniz seviniriz.

Selahattin Otru-Isparta

Cevap: Öncelikle adınıza KEY ödenmesi çıkmadığı için çalıştığınız kuruma itiraz dilekçesi vereceksiniz. Bu yasa hükmü.( 5664 sayılı Kanunun 5 nci md.) Söz konusu yasaya göre; çalıştığınız kurumda, itiraz sonucunda düzenleyecekleri hak sahiplerini gösteren yeni listeyi ilk listeleri gönderdikleri yoldan göndereceklerdir. Ancak, ayrıca bir yazı ile, itiraz eden 4 kişinin daha önceki liste ile usulüne uygun olarak bildirildiği halde, ilan edilen listelerde adları yer almadığından KEY’ ini alamadıklarından itiraz ettiklerinin açıklanmasında yarar var.

KEY ödemelerinde sayılamayacak kadar hata ve yanlış işlem var. Bildirdiğiniz listeler üstüne doğru dürüst işlem yapılsaydı, 4 kişide KEY’ ini alabilirdi. Yanlış işlem yapıldığı için itiraz etmeniz ve kurumunuzda ilk yaptığı işlemleri itiraz sonucu olarak tekrar yapması gerekiyor.

Bulgaristan çalışmanızı borçlanarak hemen de emekli olabilirsiniz

Soru:13 Haziran 1955 doğumluyum. Bulgaristan göçmeniyim. SSK’ya giriş tarihim 2 Şubat 1990 dır. Şu ana kadar 3064 gün prim ödemem var. Yurt dışındaki çalışma sürerlimi de borçlanmak istiyorum. Ne kadar borçlanırsam emekli olabilirim? 3600 günlen emekli olabilir miyim? En uygun nasıl emekli olabilirim?

Gülnaz Cesur-İstanbul

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 2311 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca; 536 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 13 Haziran 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Bulgaristan’dan zorunlu göç kapsamında gelmişseniz, Bulgaristan’daki çalışma sürenizin 5 yıl 5 ayını borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz borçlandığınız süre kadar geri gider ve emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 41 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanma bedelini ödediğiniz gün de emekli olabilirsiniz. 3600 günle emekli olmak için yurtdışı borçlanması yapmanıza gerek yok.

Affı kaçırmadınız 8 Eylül’e kadar süre var

Soru: Bizler son gün olan 28 Ağustos 2008 tarihindeki ödemeyi maddi olanaksızlıklar nedeniyle yetiştiremedik. Paramızı ancak 29 Ağustos günü temin edebildik. Ancak ödeme tarihinin geçmiş olması ve yapılandırmanın bozulması sebebiyle bu aftan yararlanmamız mümkün olmadı. Ancak 8 Eylül 2008 tarihine kadar devam eden yapılandırma hakkı süresine kadar yapılandırması bozulanlara en azından o tarihe kadar paranın yatırılması için bir hak daha tanınması için sizin medya aracılığı ile yardımlarınızı bekliyoruz.

Serpil Tan

Cevap:19 Ağustos 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlaman 5797 sayılı yasa ile, aftan yararlanamayanlara 20 günlük süre verildi. En geç 8 Eylül 2008 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuranlar, prim affından yararlanacak. En geç 8 Eylül 2008 pazartesi mesai saati sonuna kadar yeni bir af başvurusu yaparak, prim aslı ile gecikme zammının yüzde 20 sini Ekim ayı sonuna kadar ödemeniz halinde, gecikme zammı borcunuzun yüzde 80 i silinir.

Bağ-Kur’da emzirme yardımı 1 Ekim 2008 de başlayacak

Soru: Bağ-Kur primi ödeyen bir esnafım. Eşim 16 Ağustos 2008 tarihinde doğum yaptı. Doğum yardımı ve emzirme yardımı konusunda bir türlü bilgi edinemedim. Bu haklarım var mı? Varsa ne yapmam gerekir. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Fatih Akkaya

Cevap: Bağ-Kur’da sigortalının eşinin doğum yapması halinde, doğum nedeniyle sağlık yardımı(hastane ilaç vb. masraflar) dışında, doğum yardımı ve emzirme yardımı, vb. bir yardım bulunmuyor. Ancak yeni yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren, SSK’lılar da olduğu gibi Bağ-Kur’lulara da emzirme yardımı yapılacak.

Af borçlanma hakkı getirmedi

Soru:1997 yılında isteğe bağlı Bağ-Kur’lu oldum. Fakat hiç prim borcumu yatırmadım. 2003 yılında ise SSK ' lı oldum. Halen devam etmekteyim. Acaba af yasasından yararlanarak, aradaki boşluğu ödeyerek gün kaybımı engelleyebilir miyim? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Murat Toker / İstanbul

Cevap: Bağ-Kur isteğe bağlı sigortada, toplam üç aylık prim borcu olduğunda, sigortalılık; en son prim ödenen ay sonu itibariyle kapatılıyor. Sigortalılığınız prim ödemediğinizden 1997 de kapatılmıştır. Dolayısıyla bugün için Bağ-Kura prim borcunuz olmadığından, aftan yaralanmanızda söz konusu değil. Çünkü af; Bağ-Kura ve SSK ya prim borcu olanlara ödeme kolaylığı getirdi. Ayrıca yasalarımız geçmişteki primi ödenmemiş boş günleri toplu para ödeyerek kazanmaya izin vermediğinden, geçmiş günleri borçlanma yoluyla kazanmanızda mümkün değil.

Babanız prim ödemesini 3600 güne tamamlamalı

Soru: Babamla ilgili bir soru sormak istiyorum.1946 doğumlu olan babam, 1978 den itibaren 154 gün sigortalı görünüyor.(askerlini de saydırmamış) Öğrenmek istediğim; Babamın emekli olabilmesi için ne yapılabilir?(detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim)

Dursun Güler

Cevap: Babanızın doğum tarihini ve sigorta başlangıç tarihini yıl olarak verip, askerlik süresini belirtmediğinizden sorunuza varsayımlı olarak cevaplandırabiliyoruz. Babanızın sigorta başlangıç tarihinin 1 Temmuz 1978 olduğu ve bu tarihten önce 24 ay askerlik yaptığını varsaydığımızda, askerlik süresini borçlanırsa sigorta başlangıç tarihi 2 yıl geri gider ve emekli olmak için eski yasa hükümlerine tabi olur. Babanız eski yasaya göre kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmek için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Babanızın süre ve yaş sorunu olmadığı için, 2726 gün daha prim ödeyerek, askerlik dahil 874 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

SSK da yaş düzeltmesi dikkate alınmaz

Soru: 1 Ekim 1965 doğumlum. 12 Aralık 1977 tarihinde Sigorta başlangıcım var. 5097 ödenmiş prim günüm var. 2002 tarihinde emeklilik başvurusu yaptığımda bana 44 yaşımı doldurmam gerektiğini söylediler. Neyse bunu kabullendim. Ama karşıma bir problem daha çıktı. 1984 tarihinde yaşımı 2 yaş büyüttüm. Babam beni 2 yaşıma gelince nüfusa yazdırmış. Nüfusta 1967 doğumlu görünüyordum. Gerçeği öğrenince, hem yaşım düzelsin, hem de biran önce askere gideyim diye, 1984 de yaşımı mahkeme kararı ile 2 yaş büyüttüm. Çürük raporu verdiklerinden askere de gidemedim. Birilerinden SSK da yaş düzeltmesinin kabul edilmediğini duydum. SSK ya gittiğimde aynısını söylediler. 1967 doğumlu görünüyorsun, 1 Ekim 2011 tarihinde emekli olabilirsin dediler.
Bu konuda ne yapabilirim? Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.

Ali Bayraktar

Cevap: SSK emeklilik işlemlerine, ilk defa sigortalı olunduğu tarihte, nüfus kütüğünde kayıtlı olan doğum tarihi esas alınır. İlk defa sigortalı olunduğu tarihten sonra yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınmıyor. İlk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yapmış olduğunuz yaş düzeltmesi dikkate alınmaz. Emeklilik işlemlerinizde ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte nüfusta kayıtlı olan 1967 tarihi dikkate alınacaktır. Maalesef bu konuda yapacak her hangi bir işlem yok.

Eşiniz ve çocuklarınız sağlık yardımını kendi sigortasından alacaklar

Soru: Ben SSK emeklisiyim, eşim Bağ-Kur emeklisi. Kızım ve oğlum üniversite öğrencisi. Aynı zamanda anonim şirket Yönetim Kurulu üyeleri oldukları için, Bağ-Kurlular. Eşim ve çocuklarım benim üzerimden SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı sağlık yardımı alacaklar? Hem Bağ-Kurdan hem de benim üzerimden SSK sağlık yardımı alabilirler mi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Mehmet TUNÇ-Aydın

Cevap: Eşiniz emekli olduğu için, çocuklarınızda Bağ-Kur sigortalısı olduğu için sizin üstünüzden SSK dan sağlık yardımı alamazlar. Herkes kendi sigortasından sağlık yardımı almak zorunda. Aksi takdirde SSK tespit ettiğinde eşiniz ve çocuklarınız için katlandığı sağlık harcamalarını kanuni faiziyle birlikte sizden isterler. Ayrıca hem SSK dan, Hem de Bağ-Kurdan sağlık yardımı alma gibi bir uygumla yok. Aman dikkat…

Yakınınız SSK dan daha erken emekli olabilir

Soru: Bir yakınım 20 Ocak 1964 doğumludur. 10 Ocak 1982 tarihi SSK başlangıç tarihi olup bu tarih itibari ile 300 gün SSK hizmeti mevcuttur. 18 ay askerlik yapmıştır.(askerlik 1984-1985 yılları) 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren bu güne kadar tarım Bağ-Kur’u primi ödemektedir.(bugün itibari ile 6 yıl 6 ay 3 gün) Tarım Bağ-Kur’u ödemeye devam ederse, ne zaman emekli olur? Tarım Bağ-Kur’unu durdurup SSK’lı olarak çalışmaya başlarsa ne zaman emekli olur? Askerlik hizmetini borçlansa ne zaman emekli olur? Eğer askerlik hizmeti borçlanacaksa, SSK’dan mı yoksa Bağ-Kurdan mı borçlanmakta fayda vardır?

Yasin Çelik

Cevap: Tarım Bağ-Kur’undan emekli olabilmesi için, 25 tam yıl(9000 gün) prim ödemesi gerekir. Yakınızın SSK başlangıcı, emeklilik için avantaj sağlıyor. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi. SSK ya geçip 2743 gün daha prim ödeyerek 2343 gün olan prim ödemesini 5075 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Askerlik süresini borçlanırsa, ödeyeceği prim sayısı askerlik süresi olan 540 gün azalır. Askerlik borçlanmamsını Bağ-Kura yaparsa daha az prim öder.

1 Ekimden sonrada sağlık yardımı alabileceksiniz

Soru: 5 Mayıs 1960 doğumluyum. Sigorta başlangıcım Aralık 1985 dir. 1260 gün prim ödedikten sonra 1994 yılından 1 yıl 12 ay 27 gün olmak üzere toplam 507 gün Bağ-Kurum var. 2002 yılından bu yana da isteğe bağlı olarak sigorta primlerim aralıksız yatmaktadır.
Askerliğim olan 20 ayıda saydırdım 600 gün ve ödedim. Askerliğimi saydırdıktan sonra sigorta başlangıcım 4 Mart 1982 olmuş olup, Eylül 2008 ayı primlerim dahil olmak üzere toplam 4728 gün prim ödemem vardır.
1) Ne zaman emekli olabilirim?
2) Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı sigorta primler Bağ-Kura ödenecekmiş. İsteğe bağlıya devam edeyim mi? Yoksa bir iş yerinde çalışarak mı ödesem daha iyi olur?
3) İsteğe bağlı olarak emekli olursam sigortanın sağlık hizmetlerinde faydalana bilir miyim?

Doğan BAĞCI

Cevap: 1)Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 347 gün daha prim ödeyerek 4728 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Ağustos 2009 ayında)

2)Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kura ödenebilecek. SSK’ya isteğe bağlı prim ödenemeyecek. 347 gün prim eksiğiniz kaldığından eksik günleriniz Bağ-Kurda değerlense de SSK dan emekli olabilirsiniz. Sizin için Bağ-Kurlu olma riski yok. Gönül rahatlığı içinde isteğe bağlı prim ödemeye devam edin.

3) Emekli olduğunuz zaman sağlık yardımı alabileceğiniz gibi, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den itibaren sağlık yardımı almaya başlayacaksınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1755

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY İtirazı üstüne kurumların yapacağı işlemler açıklanmalı