Çalıştığınız kurum kapanmışsa bağlı olduğu kurumda yok olmadı ya

 

12.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

16 Mart 1987 tarihinde Adana defterdarlığına bağlı bir saymanlık müdürlüğünde memur olarak göreve başladım. 24 Haziran 1996 tarihinde Mersin Defterdarlığına bağlı Tarsus Malmüdürlüğüne tayin oldum. 4 Temmuz 2000 tarihinde ayrılıp SSK bağlı çalışıp emekli oldum. KEY ödemeleri ile ilgili olarak T.C.Ziraat Bankasına gittiğimde adıma herhangi bir ödemenin olmadığını söylediler. Bende internetten araştırdım. Ne sicil numaram ne de T.C.Kimlik numaramın hiçbir yerde kayıtlı olmadığını gördüm.

Adana Defterdarlığına gittiğimde çalıştığım Saymanlık Müdürlüğünün lav edildiğini (kapatıldığını) söylediler ve hiçbir yere devri yapılmamış. Bu nedenle KEY ödemelerini alabilmem için sicil dosyamın bulunduğu Mersin Defterdarlığına gitmemi söylediler. Mersin Defterdarlığına gittiğimde son mutemetlik daireme gitmemi istediler. Tarsus Müdürlüğüne gittiğimde onlarda kesintinin yapıldığı daireye gitmemi söylediler. KEY ödemeleri için yetkili kişilerle de görüştüm onlarında bu konuda bilgilerinin olmadığını ve ne yapacaklarını bilmediklerini söylediler.
Bu konuda bayağı mağdur oldum ve şaşırdım. İtiraz dilekçemi nereye kime vereceğimi bilmiyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum.

Mükremin Hasan Işık/Mersin

Cevap: Konut Edindirme Yardımının yapıldığı 1987 - 1995 tarihleri arasında çalıştığınız kamu kurumuna itirazınızı yapacaksınız. O dönemde çalıştığınız kamu kurumu kapanmışsa tutmuş olduğu kayıtların devredildiği sorumlu bir kamu kurumu vardır(bağlı olduğu ve üstü olan kamu kurumu gibi). İtirazınızı o kuruma yaparsınız. Sonuçta Türkiye bir hukuk Devletidir. Devlette devamlılık esastır. Kapanan bir kamu kurumunun kayıtları o kurumla birlikte gitmez. Bağlı olduğu kamu kurumu tarafından saklanır. Özelliklede özlük dosyaları. Çalıştığınız saymanlık Adana Defterdarlığına bağlı ve kapanmış olduğuna göre itirazınızı Adana Defterdarlığına yapın. Adana Defterdarlığı kayıtlar kendisinde değilse, itirazınızı kayıtların olduğu ilgili yere gönderir. KEY ödememelerinde şifahi olarak başvuranları sizin gibi daire, daire gezdiriyorlar. Kendinizi boşa eskitmeyin. İtirazınızı yazılı olarak yapın.

Askerlik görevi yaparken sigortalı olunmaz

Soru: 12 Haziran 1967 doğumluyum. 20.06.1988 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. Kısa bir süre sonra işi bıraktım. Çünkü, askerden izine geldiğim sırada 1 haftalık bir iş bulmuştum. Ağustos 1988 ayında terhis oldum. 12 Haziran 1989 tarihinde belediyesinde iş başı yaptım. Halen çalışmaya devam ediyorum. Askerlik borçlanmamı ödedim. Buna göre;
1. Ne zaman emekli olabilirim?
2. KEY ödemesi olarak 664 YTL aldım. Bunun doğru olup olmadığını bilemiyorum. Çünkü; belediyesinde benimle beraber işe başlayan arkadaşlar, çok değişik rakamlar aldılar. Benden fazla alanda var. Çok az alanda var. Kararsız kaldım hiç kimse doğru bir bilgi veremiyor. Aldığım KEY ödemesi doğru mudur? KEY’ e itiraz edeyim mi?

Ahmet Aydın Yurdakul-Düzce

Cevap: 1) Askerlik görevini yapmakta olanlar sigortalı olamazlar. İzineyken 5 gün sigortalı olarak çalışmanızda yapılan sigorta, emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Sigorta başlangıç tarihiniz 12 Haziran 1989 dur. Ancak askerlik borçlanması, başlangıç tarihinizi askerlik süreniz kadar(18 ay kabul edilmiştir) geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 50 yaşınızı dolduracağınız 12 Haziran 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) 108 ay boyunca adına 6.16 YTL Konut Edindirme Yardımı(KEY) yatırılanlar 1.391 YTL alıyor. 78 ay boyunca adınıza 5.73 YTL KEY yatmış olması gerektiğinden, yaklaşık 1.250 YTL civarında KEY almanız gerekirdi. Ancak; KEY ödemelerinde sayılamayacak kadar çok yanlışlık var. Sizin KEY hesabınızda da yanlışlık olduğu ortada. İtiraz etmenizde yarar var.

Bağ-Kurlu olması gereken isteğe bağlı sigortalı olamaz

Soru: Ben 1986'dan beri vergi mükellefiyim. 1986'da bir yerde çalışmaya
başladım. 450 gün çalışmışlığım var. 1991 de isteğe bağlı sigortalı oldum. Hiç ara vermeden bu zamana kadar ödedim. Bağ-Kurda kaydım çıkmıyor. Halen vergi mükellefiyim. Askerliğimi ödedim. Sigortadan emekli olurken Bağ-Kurla problem yaşar mıyım?

Hasan Kızıltaş

Cevap: İsteğe bağlı sigorta, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanların sosyal güvenlik şemsiyesi dışında kalmalarını önlemek için getirilmiş bir müessesedir. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığına tabi olmayanların, sosyal güvenliği isteğe bağlı sigorta ile sağlanmaktadır. Dolayısıyla, isteğe bağlı sigortalı olmak için herhangi bir sosyal güvenlik kurumu kapsamında olmamak gerekiyor. Vergi mükellefi olarak kendi nam ve hesabınıza faaliyette bulunmanız, zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı olmanızı gerektiriyor. Normalde emekli olurken sorun yaşardınız. Ancak, 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olan yeni sosyal güvenlik yasası ile, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta hak ve yükümlülükleri, 1 Ekim 2008 den itibaren başlatılacak. Yeni yasa ile,1 Ekim 2008 den önceki dönem için Bağ-Kur sorumluluğunuzdan kurtulursunuz. Ancak, bu tarihten sonraki dönemle ilgili olarak sorun yaşamamak için, ya vergi mükellefiyetinizi kapatıp, işinizi terk edin. Ya da isteğe bağlı sigortadan çıkarak emekli olana kadar priminizi çalışarak ödeyin.

Sigortalı çalıştığınızda ve evlendiğinizde yetim aylığı kesilir

Soru: Yetim maaşı alıyorum. Babam SSK'dan emekliydi. Maaşım hangi durumlarda kesilir? Bunu merak ediyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Herhangi bir sigortalı işe girince kesilir mi?

Kader Ustaoğlu

Cevap:SSK dan babanızdan dolayı almakta olduğunuz Ölüm(yetim) aylığı, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmaya başladığınızda ve evlenmeniz halinde kesilir. Sigortalı olarak çalıştığınız işten ayrıldığınızda ve boşandığınızda talep etmeniz halinde tekrar bağlanır.

Ekim 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ekim 1956 doğumluyum. İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 5 Mayıs 1988 dir. Mevsimlik tütün işçisiyim. 2000 yılında iş ile birlikte isteğe bağlı sigorta ödemeye başladım. 1784 günü isteğe bağlı olmak üzere toplam 3096 gün prim ödemem var. Acaba yaş haddinden ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca, Aralık 1988 tarihinde doğum yaptım. Acaba yeni çıkan yasaya göre, doğum ödemesinden yararlanabilir miyim?

Müzeyyen Buruk-İzmir

Cevap: 1 Ekim 2008 de yürürlüğe girecek olan yeni yasa ile, doğum borçlanması uygulaması da başlayacak. Doğum borçlanmasının belli şartları var. Öncelikle doğum yapan kadın SSK sigortalısı olacak. Doğan çocuk yaşayacak. Doğumdan sonraki 2 yıl sigortalı olarak çalışılmamış olacak. En fazla 2 doğum için borçlanılabilecek(4 yıl). Borçlanma bedeli bir ay içinde ödenmiş olacak.

Doğum yaptığınız Aralık 1988 tarihinden sonra 2 yıl sigortalı olarak çalışmamışsanız, doğum borçlanması yaparak 2 yıl(720 gün) kazanabilirsiniz. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. 2129 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ayrıca, en geç 23 Mayıs 2011 tarihine kadar 504 gün daha prim ödeyerek 3096 gün olan prim ödemenizi 3600 güne çıkartmanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Ekim 2012 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik)

Yetim aylığı alanın çocukları sağlık yardımı alamaz

Soru: Bir yakınım hanım babasından dul yetim aylığı alıyor ve aynı zamanda kendisi sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Fakat bu kişinin 2 yaşında kızı var sağlık hizmeti alamıyor. Bu konuda bilgi verirseniz çok memnun olurum. Alabilir veya alamaz diye.

Hüseyin TÜRKOĞLU

Cevap: Ana veya babasından dolayı yetim aylığı alan kız çocukları yaşları ne olursa olsun yetim aylığı aldığı sürece, aylık aldığı sosyal güvenlik kurumundan her türlü sağlık yardımı alır. Ancak, yetim aylığı alan kız çocuğunun, çocukları sağlık yardımı alamaz. Başka bir ifadeyle yetim aylığı alan kız çocuğunun çocukları dedelerinin veya anneannelerinin sigortasından sağlık yardımı alamazlar.

Yakınının primini 3600 güne çıkartarak emekli olabilir

Soru: 1946 doğumlu olan bir yakınım (erkek) var. Toplam Prim ödeme gün sayısı 571. Bunun 511 günü SSK’ lı bir işte çalışarak, kalan 60 günü ise isteğe bağlı ödendi. İlk işe giriş tarihi 1 Ekim 1997 dir. Bu yakınımın emekli olabilmesi için neler yapmam gerekiyor?

Gülay Güzel Yılmaz

Cevap: Yakınınız en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Yakınınız kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme 60 yaş şartlarına tabi. Yakınınız 3029 gün daha prim ödeyerek 571 gün olan prim ödemesini 3600 güne çıkartacağı tarihte emekli olabilir. Yakınınızın askerlik durumunu belirtmemişsiniz. Muhtemelen 2 yıl civarında askerlik yapmıştır. Askerlik süresini borçlanırsa, ödemesi gereken prim tutarı askerlik süresi kadar azalır.

Anneniz prim ödemesini 15 yıla çıkartması gerekiyor

Soru: Annem 1954 doğumludur. Ocak 2000 ayında sigortalı olarak çalışmaya başladı. SSK ya 211 günlük prim ödemesi var. Mayıs 2007 ayından itibaren ise Bağ-Kura ödeme yapmakta. Annem ne kadar daha ödeme yaparak emekli olabilir? Yardımcı olursanız çok seviniriz.

Bahar Çakmakçı

Cevap: Anneniz en erken Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Kısmi yaşlılık aylığı emekli olmak için; 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartına tabi. 4705 gün daha prim ödeyerek, toplam 695 gün olan prim ödemesini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ara vermeden prim ödemesi halinde, anneniz Ekim 2021 ayında emekli olur.

15 yılı dolduracağınız 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 30 Ocak 1953 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Ocak 1997 dir. Numaram 342199708553 Kaç yaşında ve ne zaman emekli olabilirim? Bulgaristan göçmeniyim.

Gülüstan KARAATLI

Cevap: En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarını tabisiniz. Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 15 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1Ocak 2012 de kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılabilir

Soru: 5 Ekim 1953 Doğum tarihli bayanım. SSK başlangıcım 1 Mart 1989, prim ödeme gün sayım 2.105 dür. Çocuklarımın doğum tarihleri SSK başlangıcımdan önce.(1972-1974) Şimdi 3600 günden yararlanamadığımı söylüyorlar. Borçlanmanın bana sağlayacağı faydalar nelerdir? 2 Çocuk için borçlanırsam, ne zaman emekli olabilirim? İsteğe bağlı sigortaya prim ödüyorum: 3400018902653

Hacer Yüksel

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den itibaren uygulanmaya başlayacak olan doğum borçlanmasının usul ve esasları henüz belli olmadı. Sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılıp yapılmayacağı hususunda belirsizlik giderilmedi. Ancak bize göre, yasada bir ayrım ve aksine bir hüküm olmadığından, sigorta başlangıcından önceki doğumlar içinde borçlanma yapılabilir.

Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında yerine getirenler, 56 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. 2 çocuğunuz için doğum borçlanması yaparak 55 gün daha prim ödemeniz halinde, 56 yaşınızı dolduracağınız 5 Ekim 2009 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik)

Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartıp 49 yaşınızı bekleyin


Soru:20 Şubat 1964 doğumlu bir beyim. Şubat 1984 ile Haziran 1984 yılları arası sigortalı çalıştım. Askerlikten sonra 3 Mart 1986 aynı işyerine 2 ay çalıştım. Sonra kendi işyerimde 1 Ocak 1987 yılından beri Bağ-Kurluyum. Tabi bu arada 3 yıllık da Bağ-Kur borcum var. Ne zaman emekli olabilirim?

Özçevik

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 Tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Temmuz 2011 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 20 Şubat 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1926

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çalıştığınız kurum kapanmışsa bağlı olduğu kurumda yok olmadı ya