Çift aylık alanların aylıkları kesilmeyecek

 

23.09.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Soru: 25 yaşında öğrenci bir bayanım. Annem, ,kız kardeşim ve ben (babamdan) emekli sandığına bağlı dul ve yetim maaşı alıyoruz. Ve sağlık hizmetinden yararlanıyoruz.
çıkacak olan yeni yasada;

1)Biz kız çocukları artık maaş alamayacak mıyız?

2)Sağlık hakkımız nereye kadar devam edecek?

3)Eğer sigortalı bir işe girersem maaşım kesilecek mi?

4)İşten ayrılırsam tekrara bağlanacak mı?

5)Ayrıca annem, hem dedemden hem de babamdan maaş alıyor. İki maaşı da almaya devam edebilecek mi?(dedem SSK lı babam emekli sandığına bağlı)

6)Ve bu yasa ne zaman geçerlilik kazanıp yürürlüğe girecek?
Biz kirada oturuyoruz, başka bir gelir kaynağımız yok. Bu konuda herkes farklı şeyler söylüyor. Bu konuda acil bizi bilgilendirmeniz rica ediyoruz.

Nazan Terzi

Cevap: 1) Yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 de, dul ve yetim aylığı alanlar, yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra da aylıklarını almaya devam edecekler.

2) Bugün dul ve yetim aylığı alanlar, yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak. Ve bugün aldığı gibi, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden sonrada sağlık yardımı almaya devam edecekler.

3) SSK ve Bağ-Kurdan yetim aylığı alanlar sigortalı bir işe girdiğinde yetim aylığı kesiliyor. Emekli Sandığından yetim aylığı alanların ise, ancak, emekli sandığı iştirakçisi olarak çalışmaya başladığında kesiliyor. Sigortalı veya Bağ-Kurlu olarak çalışmaya başladığında yetim aylığı kesilmiyor. Sigortalı olarak çalışmaya başladığınızda yetim aylığınız kesilmez.

4) Aylığınız kesilmeyeceğinden, tekrar bağlanması gibi bir durum söz konusu olmaz.

5) Yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihte anneniz gibi, babasından yetim, eşinden dolayı dul aylığı alanlar, yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren de çift aylık almaya devam edeceğinden, anneniz yeni yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren de aylıkları kesilmeden, çift aylık almaya devam edecek.

6) Yeni yasa 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Bağ-Kur kaydından geri dönüş olmaz


Soru: 1 Ocak 1983 doğumluyum. 1999 yılında 1 aylık sigortam var. Ama 2000 yılında Ltd.Şti. ortağı oldum. 2000 yılına kadar da hiç SSK ya prim yatırmadım. Şimdi çıkan yasadan yararlanmak için yapılandırma yapmak istedim. Ama bağ kur a hiç müracaat edilmemiştim. Aftan yararlanmak için bağ-kur a dilekçe verdim. 2000 yılından 2008 yılına kadar olan borç 12 taksite bölündü. Ama şimdi 17 Eylül 2008 tarihli posta gazetesinde Bağ-Kura kayıt ve tescil yaptırmayanların, sigorta hak ve yükümlülükleri 1 Ekim den itibaren başlatılacağını okudum. Yeni başvurmuş olduğum Bağ-Kuru iptal ettirip sigortaya devam edebilir miyim? Eğer böyle olursa 1999 dan itibaren SSK lı olacağım. Ve 5 sene kaybım olmayacak.

Sercan

Cevap: Posta gazetesinde okuduğunuz yazı, süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılacağı ile ilgili olduğu için sizin durumunuzu kavramıyor. Çünkü, Bağ-Kura kayıt olup hesaplanan prim borçlarınızı af kanundan yararlanarak 12 taksite bağlatmışsınız. Bağ-Kura kayıt olduğunuzdan, aftan vazgeçerseniz prim borçlarınızı cezalı ödemek zorunda kalırsınız. Bırakın aftan vazgeçmeyi, yapılandırmanın bozulmaması için, taksitlerinizi belirlenen sürelerde ödemeye bakın. Ayrıca çokta doğru bir iş yapmış ve 8 sene kazanmışsınız. 8 seneyi kaybetmenin anlamı da yok.

Doğum borçlanmasında memur ve Bağ-Kurlulara boş yere ümit verildi

Soru: 1986 yılında SSK başlangıcım var 3 ay prim ödedim. 6 Temmuz 1987 tarihinden itibaren memur olarak Emekli Sandığı iştirakçisiyim. Bir çocuğum var. Doğum tarihi 19 Aralık 1999'dur. Doğumdan sonra 6 ay ücretsiz izin kullandım. Haberlerde bahsedilen 1 çocuğu olan çalışan bayan, 2 yıl önce emekli olacakmış. Bu durumda ben ne zaman emekli olurum?

Gül Atakan

Cevap: Yeni yasa ile birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan doğum borçlanması maalesef basına yanlış intikal etti. Ve insanlar yanlış yönlendirildiler. Sizde de olduğu gibi, doğum yapan kadınlar erken emekli olacakmış gibi yanlış anlaşılmaklarla yol açıldı. Daha da kötüsü çalışan kadınlar, 4 yıl erken emekli olma gibi boş hayallere kapıldılar.

Öncelikle doğum yapan kadının erken emekli olması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtelim. Sadece sigortalı çalışan kadınlar, belli şartların varlığı halinde 2 doğumla sınırlı olmak üzere, her doğum için 2 yıl olmak üzere toplam, 4 yıl borçlanarak( 10 bin YTL ye yakın para ödeyerek), prim ödemelerini 1440 gün artırabilmektedir. Borçlanmayla kazanılan Prim artışı bazı sigortalıları emekli ederken, bazılarında hiç işine yaramamaktadır.

Diğer taraftan doğum borçlanmasından Emekli Sandığı iştirakçileri(memurlar) ve Bağ-Kur sigortalıları yararlanamıyor. Memur olduğunuz için doğum borçlanması yapamazsınız. Ayrıca yeni yasayı beklemenize de gerek yok. Bugünkü mevcut yasa ya göre, doğumdan sonra aldığınız 6 ay ücretsiz izin süresini borçlanarak 6 ay hizmet süresi kazanabilirsiniz.

Emekli olmak için 20 Fiili hizmet süresi ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 20 Fiili hizmet süresi şartını yerine getirdiğinizden 42 yaşınızı dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 42 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Özürlü Kimlik kartı için rapor ve yazılı başvuru gerek

Soru: Özürlü kartı hakkında bilgi almak istiyorum. Eşim mide kanseri. Midesi tamamen alındı. Halen kemoterapi görüyor. Kemoterapi bittikten sonra, tekrar başvurmamızı söylediler. Sizce doğru mu?

Alev Baştuğ

Cevap: Sorunuzdan eşiniz için özürlü kartı almak istediğiniz anlaşılıyor. Özürlü kimlik kartı almak için;

a) Kimlik Kartı talebine ilişkin dilekçe,

b) Sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği,

ile bulunduğunuz ildeki valiliğe veya il sosyal hizmetler müdürlüğüne müracaat ederek, eşiniz adına özürlü kimlik kartı çıkarttırabilirsiniz.

Hizmet birleşmesini emekliliği hak ettiğinizde yaparsınız

Soru: 10 Eylül 1977 Doğumluyum. SSK girişim 10 Nisan 1997 dir. 575 gün ödenmiş prim günüm var. 1 Eylül 2003 yılında sözleşmeli memur olarak emekli sandığında sigortam başladı, halen çalışmaktayım. İşyerinde tebliğ edilen bir yazıda 1 Ekim'e kadar hizmet birleştirilmesi yapabileceğim yazıyor.
1)Hizmet birleştirmesi yaparsam sigorta girişim hangi kurumdan hangi yıl olur?
2)Eğer işimden ayrılıp tekrar SSK lı bir işe girersem; SSK sigorta başlangıç tarihim hangi yıl olur?
3)Hizmet birleştirmesi yapmazsam ilerde herhangi bir problemle karşılaşır mıyım?

Mehmet Aslan/-İzmir

Cevap: 1) Hizmet birleşmesi emeklik hak edildiğinde yapılır. Hizmetlerinizi birleştirdiğinizde Emekli Sandığındaki fiili hizmet süreniz 575 gün artar.

2) İşinizden ayrılıp SSK ya dönerseniz sigorta başlangıç tarihiniz olarak 10 Nisan 1997 dikkate alınır.

3) Problem yaşamazsınız.

Yurtdışı borçlanması yapıp 48 yaşın dolmasını beklemeniz gerek

Soru: 16 Şubat 1968 doğumluyum. SSK girişim 15 Ağustos 2001 dir. 900 gün ödenmiş prim günüm var. 1 Ağustos 1986 dan itibaren Avustralya'da 9 yıl 4 ay 6 gün çalışmam var. 2005 yılında doğum yaptım.
1) Yurtdışında çalıştığım günlerimi borçlanabilir miyim? Borçlanırsam sigorta başlangıç tarihim hangi yıl olur?
2)Doğumdan sonra ödenmiş prim günüm yok. Doğum borçlanması ile 720 gün daha kazanabilir miyim?
3)Bu borçlanmaları ödersem ne zaman nasıl emekli olabilirim?

Figen Aslan/ İzmir

Cevap: 1) Yurt dışındaki çalışma sürelerinizi borçlanabilirsiniz. Yurt dışı çalışma sürelerini borçlanmanız halinde; sigorta başlangıç tarihiniz borçlandığınız süre kadar geri gider ve 9 Ağustos 1991 olur.

2) Doğum borçlanmasının usul ve esasları henüz belli olmadı. Ancak, yasaya göre 2005 yılında doğum yaptığınız tarihten sonra iki yıl süresince sigortalı olarak çalışmadığınızdan dolayı, borçlanma yaparak 2 yıl(720 gün) kazanabilirsiniz.

3) Yurtdışı ve doğum borçlanmasından sonra emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. 539 gün daha prim ödeyerek, borçlanmalar dâhil toplam 4986 gün olan prim ödemenizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 16 Şubat 2016 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Az prim borcu olan cezalandırılıyor

Soru: Benim bir sorum olacak yardım ederseniz çok sevinirim. Babamın 56 aylık ödenmemiş prim borcu var. Bağ-Kurda eğer ondan kurtulabilirsek sigortadan emekli olabiliyor. Sizinde yazınızda belirttiğiniz gibi prim borcu 60 ay, yani 5 yıl olursa, prim borcunu sildirip Bağ-Kurdan kurtulabiliyor. 1 Ekimde ki yasayla acaba babamın prim borcu silinebilir mi? Çok aradım ama bir şey bulamadım. Cevaplarsanız memnun olurum.

Hasan USLU

Cevap: Gerek bugün yürürlükte olan 1479 sayılı Kanunun Ek 19 ncu madde hükmü, gerekse yeni yasa(5510 sayılı) ile getirilen geçici 17 nci madde hükmü, Bağ-Kura 5 yıl ve daha fazla prim borcu olanların sigortalılıklarını durdurmak suretiyle, prim borçlarının silinmesine imkân sağlıyor. Babanız gibi 5 yıldan(60 aydan) az süre prim borcu olanların prim borçları silinmiyor. Maalesef babanızın 56 aylık Bağ-Kur prim borcunu bugünde, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 den sonra da sildirmek mümkün değil. Bu uygulamanın adil olduğu söylenemez. Adeta az prim borcu olan cezalandırılıyor. Çok prim borcu olan ödüllendiriliyor. Ama yapacak bir şey yok yasa bu şekilde.

Üç ay prim ödemeyenin isteğe bağlı sigortası kapatılıyor

Soru: 3 Ocak 1977 doğumlu ev hanımıyım. İsteğe bağlı olarak Bağ-Kura başvurdum. Üçüncü basamaktan giriş yaptım. 20 Şubat 2007 tarihinden itibaren Bağ-Kurum başladı. Şubat 2008 tarihine kadar her ay yatırdım. Mart 2008 de basamak 4 e çıktı ve yatıramadım. Şimdi terk etmiş sigortalı olarak görünüyorum(sağlık pirimi ödemiyorum)yeniden başlamak için ve mart ayından bu yana olan borçlarımı ödemem için ne yapmam gerekiyor? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Nurdoğan Sarı

Cevap: Bağ-Kur isteğe bağlı sigortada, üç aydan fazla prim borcu olanların, sigortalılıkları en son prim ödenen ay sonu itibariyle sonlandırılmaktadır. Mart 2008 ayı itibariyle dosyanız kapatılmış ve prim tahakkuku yapılmadığından, ortada da ödeyeceğiniz prim borcu yok. Sonuç olarak, Mart 2008 ayından bu tarafa Bağ-Kura isteğe bağlı prim ödeyemezsiniz. Ancak, yeni bir başvuru yaparak dosyanızı açtırarak önümüzdeki ayların primlerini ödeyebilirsiniz.

58 yaşını doldurduğunuz zaman emekli olabilirisiniz

Soru: 25 Mayıs 1956 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 7 Ocak 1994, işten ayrılış tarihim 1998 dir. 1080 günden fazla prim ödemem olduğundan, 2008 yılı Ocak ayından itibaren isteğe bağlı ödemekteyim. 1971 yılında evlendim. 4 çocuk annesiyim. En son çocuğum 24 Aralık 1982 doğumlu. Bende doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim? Yararlanırsam ne kadar(kaç yıl) yararlanabilirim? Ne zaman emekli olabilirim? En kısa zamanda cevabınızı bekliyorum.

Emine ÖZGÜ

Cevap: Doğum borçlanmasının usul ve esasları henüz açıklanmadı. Ancak, yasada aksine bir hüküm olmadığından sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar içinde borçlanma yapılabileceğini düşünüyoruz. İki doğumunuz için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilirsiniz. Doğum borçlanması, sigorta başlangıç tarihinizi 4 yıl geri götürerek emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemenizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 25 Mayıs 2014 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 851

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çift aylık alanların aylıkları kesilmeyecek