Yeni yasa kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olmayı yasaklıyor

 

05.10.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeni yasa kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olmayı yasaklıyor

Ekrem Sarısu - 05 Ekim 2008 Pazar - Posta

Yeni yasa kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olmayı yasaklıyor

Soru: Bir Ltd. şirket ortağıyım. Şirket ortağı olmadan önce SSK’lı olarak bir işte çalışıyordum. Şirket kurulduktan sonra SSK’da hiç boşluk vermeden kendi şirketime sigortalı olarak giriş yaptım ve halen kendi şirketimde sigortalı olarak çalışıyorum. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasanın kendi şirketinizde sigortalı olarak çalışmayı engellediğini yazılarınızdan okudum. Bu durumda SSK’dan çıkıp Bağ-Kur’a mı geçmeliyim? Veya kendi adıma olmayan başka bir şirkete mi sigorta girişi yatırmalıyım? Yoksa kendi şirketime devam edebilir miyim?

Bülent BUDAK

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni yasa; kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olunmayı yasaklıyor. Esasında, bugünde kendi işyerinde ve ortak olduğu şirkette sigortalı olunmak sıkıntılı bir konudur. Çünkü hukuken; bir kişi aynı işyerinde ve aynı anda hem işveren hem işçi olamaz. Dolayısıyla, yeni yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra sıkıntı yaşamamanız için, bir işyerinde sigortalı olmanızda yarar var. Şayet sigortanızı ara vermeden devam ettiğiniz sürece de, Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek yok.

Askerliğinizi borçlanırsanız 5000 günle emekli olabilirsiniz


Soru: 3 Şubat 1953 doğumluyum. 1 Ocak 1981’de sigortam başladı. Askerlik borçlanmasını yaptırdım. Fakat ödemesini yapmadım. Askerlik borçlanmasından sonra ne zaman emekli olabilirim? Tekrar borçlanma yapabilir miyim? Hakkım yandı mı?

Nevzat YETİMOĞLU

Cevap: Borçlanma bedelinin tebliğ tarihinden itibaren altı ay içinde borçlanma bedelini ödemeniz gerekiyordu. Altı aylık süre geçmemişse ödeme yapabilirsiniz. Ancak, altı aylık süre geçmişse, tekrar askerlik borçlanması yapmanız gerekiyor. Askerliğiniz borçlanırsanız sigorta başlangıç tarihiniz askerlik süreniz kadar(20 ay kabul edilmiştir) geri gider. Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olursunuz. Askerlik borçlanması ile 5000 günü dolduruyorsanız hemen emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 5000 günü dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sağlık yardımı için her ay 30 gün sağlık primi ödemek gerekiyor

Soru: 20 Temmuz 1964 doğumluyum. 1994 yılından 2005 yılına kadar Bağ-Kur primi ödedim. Bu arada askerlik borçlanmasını da ödedim. Bağ-Kur’da toplam 4320 iş günüm var. 24 nisan 1983 tarihinde SSK girişim var. Şubat 2005 ayından beri kesintisiz primim ödeniyor (1275 gün).

1- Hangi tarihte SSK’dan emekli olabilirim?

2- Prim ödeme gün sayım yeterli fakat sağlık karnemi kullanabilmem için hangi aralıklarla SSK primlerinin ödenmesi gerekiyor?

Ali CANTÜRK

Cevap: 1- SSK’dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 20 Temmuz 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2- 1 Ekim 2008’den itibaren genel sağlık sigortası yürürlüğe girdi. Sağlık yardımı alabilmek için her ay 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemek gerekiyor. Genel sağlık sigortası; çalışılsın çalışılmasın herkesin her ay 30 gün prim ödemesini zorunlu kılıyor. Dolayısıyla, sağlık yardımı alabilmeniz için, her ay 30 gün genel sağlık sigortası primi ödemek zorundasınız

Prim iadesi emekliliğinizde sorun teşkil etmez


Soru: Doğum tarihim 16 Kasım 1955’dir. 2004’e kadar Almanya'da çalıştım. Temelli geri dönüp, iki sene bekledikten sonra, Ocak 2006 ayında prim iadesi için müracaat ettim. Bu arada Eylül 2005 ayında borçlanarak emekli oldum. Bu emekli olmam prim iadesi için sorun yaratır mı? Yaratırsa ne yapmam gerekir?

Süleyman Esetekin-Mersin

Cevap: Rahat olun. Yurt dışından döndükten sonra prim iadesi almanız hiçbir sorun yaratmaz. Yurt dışındaki çalışma sürelerinizi borçlanarak emekli olmuşsunuz. Bu normal bir durum. Ancak, prim iadesi alıp, yurt dışı çalışmanızla Türkiye’deki çalışmanızı birleştirerek kısmi aylıkla emekli olsaydınız sorun olurdu.

Yüzde 33 raporla erken emekli olamazsınız

Soru: 21 yaşındayım sosyal güvenlik kurulunu onayladığı bir devlet hastanesinden yüzde 43 oranında özürlü raporum var. Şimdi SSK’lı olarak bir işte çalışıyorum. Vergi indiriminden faydalanmam için raporumu defterdarlığa verdim. Oradan bir ay sonra raporumun incelendiğini çalışma gücünün kaybımın yüzde 33 olduğu ve vergi indiriminden yararlanamayacağım bildirildi. Tam teşekküllü bir hastanenin verdiği rapora vergi dairesi sağlık kurulunda nasıl yüzde 33 olarak değerlendirilir. Ben bu yüzde 43 lük raporumla kaç yılda emekli olurum?

Ahmet Yakın-Bursa

Cevap: Özürlü hakkıyla erken emekli olabilmeniz için en az yüzde 40 özürlü raporunuz olması lazım. Yüzde 33 özür raporu ile erken emekli olamazsınız. Eğer yüzde 33’lük rapora inanmıyor, yüzde 43 oranında raporunuza güveniyorsanız, Dava açarak mahkeme kararıyla raporunuzun yükseltilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak, mahkemeden bir netice alamayacağınızı düşünüyoruz.

Hem emekli hem de dul aylığı alabilirsiniz

Soru: 20 Nisan 1961 doğumluyum. 1 Ocak 1993 tarihinde SSK’ya kaydım var. Ve 5-10 gün primim var. Eşim 13 Şubat 1992 tarihinde vefat etti. 1992 yılından bu yana SSK’dan dul maaşı almaktayım. 6 Eylül 1992 tarihinde isteğe bağlı ev kadını olarak Bağ-Kur’a kesintisiz prim ödemekteyim.

1- Bağ-Kur’dan ne zaman emekli olabilirim?

2- Bağ-Kur emekliliği SSK’dan almakta olduğum dul maaşımı etkiler mi?

Huriye ÇAY / İstanbul

Cevap: 1- Bağ-Kurdan emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 20 tam yıla çıkartacağınız Eylül 2012 ayında emekli olabilirsiniz.

2- Bağ-Kurdan alacağınız emekli aylığı, SSK’dan almakta olduğunuz dul aylığınıza tesir etmez. Yani dul aylığınız kesilmez. Hem emekli aylığınızı hem de eşinizden dolayı dul aylığınızı alabilirsiniz.

58 yaşını dolduran kadın emekli olamazsa primlerini geri alır

Soru: Gazetedeki yazılarınızı dikkatle okuyorum, benim sormak istediğim isteğe bağlı sigorta ile ilgili. Eşim ile ilgili olarak 7 Ağustos 1998 tarihinde isteğe bağlı sigorta dilekçemiz kabul olup, 19 Haziran 2003 tarihine kadar aralıksız olarak toplam 1.851.745 TL artırımlar dâhil prim ödenmiştir. Bu tarihten sonra hiç ödeme yapılmamıştır. Eşimin doğum tarihi 19 Mayıs 1955 olup, SSK’lı olarak hiçbir yerde çalışmamıştır. Ödemeye devam edersek, emekli olabilir mi? Olmuyorsa ödediklerimizi iade alabilir miyiz?

Burç NİZAM/İSTANBUL

Cevap: Eşiniz 15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak prim ödemesini 3600 güne çıkartacağı tarihte emekli olabilir. Ancak, yeni yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur’da devam edeceğinden, eşinizin SSK şartlarıyla emekli olabilmesi için, kalan prim ödemesini bir işyerinde çalışarak tamamlaması gerekiyor. Aksi halde, Bağ-Kur şartlarıyla, yani; 5400 gün prim ödediğinde emekli olabilir. Eşiniz 58 yaşını doldurduğunda emeklilik hakkı elde edemezse ödediği primleri iade olarak geri alabilir

Borçlanma için isteğe bağlıdan çıkıp Sigortalı bir işte çalışmak gerekiyor

Soru: 30 Ocak 1968 doğumlu bir bayanım. SSK’ya işe giriş tarihim 23 Haziran 1981’de ve 18 gün çalışmışlığım var. İsteğe bağlı SSK’lı olarak 1 Mayıs 2001 tarihinden itibaren prim ödemekteyim. Yeni yasaya göre; isteğe bağlı SSK damı kalacağım? Yoksa isteğe bağlı Bağ-Kur’a mı geçeceğim? Ve ben ne zaman emekli olabilirim? İki çocuğum var. Biri 1993, diğeri 1997’li doğumlu. Doğum borçlanmasından yararlanabilir miyim?

Emine BARLAS/Bursa

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekliliği zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa hükümlerine göre, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olabileceksiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yeni yasayla birlikte yürürlüğe giren Doğum borçlanmasının usul ve esasları 28 Eylül 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ ile belli oldu. Sigorta başlangıç tarihinden sonra doğum yaptığınızdan, şayet doğum tarihlerinden sonra iki yıl süresincede çalışmamışsanız, iki doğumunuz için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanmadan sonra 872 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız Mart 2011 ayında emekli olabilirsiniz. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta Bağ-Kurda devam edeceğinden borçlanma yapabilmeniz için isteğe bağlıdan çıkıp sigortalı bir işte çalışmanız lazım. Sigortalı işte çalışırken borçlanma yaptıktan sonra tekrar isteğe bağlı prim ödemeye devam edebilirsiniz.

Eşiniz yaş şartına tabi olmandan eski kanuna göre 5000 günle emekli olacak


Soru: Eşim, 5 Mayıs 1980 tarihinde SSK’lı olarak işe başladı. 3 senelik hizmetinin ardından evlenince işinden ayrıldı. Daha sonraki yıllarda isteğe bağlı sigortaya geçtik. Aralıksız prim ödemeyi sürdürüyoruz. Şu an toplam 4101 günümüz var. Eşim 1960 doğumludur. Sorularım şunlardır.

- Emekli olana kadar prim ödemeli miyiz? Ne zaman emekli olabiliriz?

- Eşim iki doğum yaptı, doğum borçlanması yaptırabilir miyiz? Bu durumda emeklilik gününü erkene çekme ihtimali var mıdır?

Aydın ŞANLI

Cevap: Eşiniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekliliği zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla yani 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olacak. Yaklaşık 900 gün daha prim ödeyerek 4100 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir (Haziran 2011 ayında).

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri bağlanır

Soru: 1 Nisan 1979 doğumluyum. 1 Aralık 1995 tarihide SSK girişim ve 1600 gün ödenmiş prim günüm var. 16 Mayıs 2006’da iş kazası sonucu sol ayağımı yüksek diz üstü kaybettim. Malûlen emekli olabilir miyim? Ya da iz kazası olduğundan maaş bağlanır mı? Kimlik kartı çıkarırken yüzde 44 özürlü raporu verdiler. Sakat kaldığım için işyerim bana bir bedel ödemek zorunda mı? Böyle bir hakkım var mı? 2 yıl istirahatlı kaldım ve tedavi gördüm bu iki yıl sigortam yatmadı. Bu iki yılı askerlik gibi geriye dönük borçlanabilir miyim?

Hüseyin KILIÇ / İstanbul

Cevap: SSK’dan malulen emekli olmak için 1800 gün prim ödemesi ve çalışma gücünün 2/3’ünün(yüzde 66.66 sının) kaybı gerekiyor. Yüzde 44 özürlü raporu ile malulen emekli olamazsınız. Ancak, iş kazası sonucunda Yüzde 10’un üzerinde iş gücü kaybı olanlara daimi iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. Kesin raporunuz çıktığında daimi iş göremezlik geliri bağlanır.(emekli aylığı gibi her ay alırsınız).

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 5291

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeni yasa kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olmayı yasaklıyor