Kademeli geçişte milat 8 Eylül 1999

 

04.10.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kademeli geçişte milat 8 Eylül 1999

Ekrem Sarısu - 04 Ekim 2008 Cumartesi - Posta

Soru: 1955 doğumluyum. 1976-1980-1992 yıllarında 3 doğum yaptım. SSK’ya giriş tarihim 2003’tür. 1700 günüm var. 1 Ekim yürürlüğe giren yasanın doğum ile ilgili hükümlerinden yararlanabilir miyim? Yararlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Emine KURAL /Trabzon

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihiden itibaren yeni yasa ile birlikte uygulanmaya giren1 Ekim 2008 tarihiden itibaren yeni yasa ile birlikte yürürlüğe girecek olan doğum borçlanmasının usul ve esasları, Sosyal Güvenlik Kurumunun 28 Eylül 2008 Pazar günkü Resmi gazetede yayımladığı “ Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” ile belirlenmiş bulunuyor. Kurumun söz konusu tebliğ ilk yaptığı açıklamaya göre, ilk defa sigortalı olunan tarihten sonraki doğumlar için borçlanma yapılabilecek. Ancak; bu açıklama 5510 sayılı yasanın borçlanmayı düzenleyen 41 nci maddesine aykırı. Çünkü; 41 nci maddede doğum borçlanmasından söz edilmekte ve borçlanmadan yararlanacak doğumlar için sigorta başlangıcından önce veya sonra yapılan doğum şeklinde bir ayrım yapılmamaktadır. Yasada olmayan ayrımı, Sosyal Güvenlik Kurumu tebliğle yapamaz. Tebliğle, ancak yasada var olan hükmün uygulamasına ilişkin bazı şekil şartları getirebilir. Örneğin, kullanılacak dilekçe ve formlar. Bunlarının verileceği yerler vb. gibi. Yoksa, kendisini TBMM sinin yerine koyarak yeni bir borçlanma şartı ihdas edemez. Nitekim; birkaç gün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı uzunca süre konuk olduğu bir TV kanalında, doğum borçlanmasının askerlik borçlanmasından bir farkı olmadığı açıkladı. Erkeklerin askerlik süresince, sigortalı olarak çalışamadıklarından, askerlik sürelerini borçlanarak mağduriyetlerinin önlendiğini, ancak, doğum nedeniyle çalışamayan kadınlarında mağduriyetlerini önemek için, borçlanma hakkı getirdiklerini, ve doğum borçlanmasının aynen askerlik borçlanması gibi uygulanacağını açıkladı. Kurumun tebliği hem yasanın 41 nci maddesine, hem Bakanın açıklamalarına, hem de genel hukuk kurallarına aykırı bulunmaktadır. Tebliğin açılacak olan bir davada iptal edileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, dava açan sigortalılarında mahkeme kararıyla borçlanma hakkı kazanacağına hiç şüphemiz yok.

Dava açarak yargı yoluyla borçlanma hakkı alabilirsiniz. Mahkeme yoluyla borçlanma hakkı alıp, sigorta başlangıç tarihinden önceki iki doğumunuz için borçlanarak 1440 gün kazanabilirsiniz. Borçlanma aynı zamanda sigorta başlangıç tarihinizi 4 yıl geri götürür. Sigorta başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan önceki bir tarihse emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 5975 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Şayet sigorta girişiniz 8 Eylül 1999’dan sonraki bir tarih ise, emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 7000 güne dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Üç ay prim ödenmediğinde isteğe bağlı sigorta iptal olur

Soru: Ev hanımıyım. Eşimden ayrıldığım için, babamdan dolayı SSK’dan dul-yetim maaşı alıyorum. İsteğe bağlı Sigortalı için başvurdum. 1989 yılında girişim ve 1950 günüm var.

1- İsteğe bağlı sigorta ödemesini yaparsam; dul-yetim maaşım kesilir mi?

2- Başvuru yaptım daha cevap gelmedi. Vazgeçsem nasıl iptal ettirebilirim?

Nalan DANGA

Cevap: 1- SSK’dan aldığınız yetim aylığı, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmaya başladığınızda ve evlendiğinizde kesilir. İsteğe bağlı prim ödediğinizde kesilmez.

2- Bir dilekçe vererek iptal ettirebileceğiniz gibi, üç ay art ardına prim ödemediğiniz zaman isteğe bağlı sigortanız kendiliğinden iptal olur. Ancak, aylığınız kesilir endişesiyle iptal etmeyi düşünüyorsanız, aylığınız kesilmeyeceğinden iptale gerek yok.

Borçlanma tebliğine göre bir doğumunuz için borçlanabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1959 doğumluyum. 1989 yılında SSK başlangıcım var. Şu ana kadar 2570 günüm bulunuyor. Hala isteğe bağlı olarak ödemekteyim. 1978-1982-1992 tarihlerinde doğmuş 3 çocuğum var. 2 çocuğum üzerinde doğum borçlanması yaparsam kaç yılında emekli olabilirim? Benim gibi SSK’dan isteğe bağlı olanlar aynen devam mı edecek yoksa Bağ-Kur’a mı geçecek? Bağ-Kur’a devredersem ne zaman emekli olabilirim? Yoksa sigortalı olarak çalışmaya mı başlamalıyım?

Gülbüz ÇÖRDÜK / İzmir

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumunun 28 Eylül 2008 Pazar günü yayımladığı tebliğe göre, ilk defa sigortalı olunduğu tarihten sonra doğum yapan ve doğumdan sonraki iki yıl süresince sigortalı bir işte çalışmayanlar, doğum borçlanması yapabilecek. Kurumun yayınladığı tebliğe göre; sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yaptığınızdan, doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak, 1992 yılındaki doğumunuzdan sonra 2 yıl sigortalı olarak çalışmamışsanız borçlanma yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanmasından sonra 2085 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

965 gün daha prim öderseniz emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1961 doğumluyum. SSK giriş tarihim 4 Nisan 1982 olup bugüne kadar 3510 gün prim ödemem var. Askerlik borçlanmasını sordum SSK’dan 600 gün olduğunu söylediler. Emekli olmam için daha kaç gün çalışmam gerekiyor? Ne zaman emekli olabilirim?

Nurettin KOÇAK / Muğla

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 20 yıldan fazla 21,5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi 5075 gün prim ödeme ve 46 yaş haddine tabi bulunuyor. 965 gün daha prim ödeyerek askerlik borçlanmanızla birlikte 4110 gün olan prim ödemenizi 5075 güne çıkartacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (ara vermeden prim öderseniz Haziran 2011 ayında emekli olabilirsiniz).

Kanunda olmayan şart tebliğle getirildi

Soru: 13 Şubat 1962 doğumluyum. 1980 ve 1982 doğumlu iki çocuk sahibi bir anneyim. 2 Ağustos 1993 tarihinde SSK’lı olarak özel bir şirkette çalışmaya başladım. Hala çalışıyorum. Yaklaşık 5300 iş günü prim ödemem var. Doğum öncesinde herhangi bir sigortalılığım yok. Ne zaman emekli olabilirim? Yeni yasadan yararlanarak doğum borçlanması yapabilir miyim?

Hatice NİGAR/İstanbul

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumunun 28 Eylül 2008 Pazar günü yayımladığı tebliğe göre, ilk defa sigortalı olunduğu tarihten sonra doğum yapan ve doğumdan sonraki iki yıl süresince sigortalı bir işte çalışmayanlar, doğum borçlanması yapabilecek. Kurumun yayınladığı tebliğe göre; sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yaptığınızdan, doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak, tebliğ yasaya aykırı. Çünkü; Yasa da doğum borçlanmasından yararlanmak için, doğum tarihine ilişkin bir şart yok. İş Mahkemesine dava açarsanız, yargı yoluyla iki doğumunuz için borçlanma hakkı alıp 4 yıl yani 1440 gün kazanabilirsiniz

Borçlanma aynı zamanda sigorta başlangıç tarihinizi 4 yıl geri götürerek emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğu için, bundan sonra prim ödemeseniz de, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 2009 da emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanmasıyla 1 yıl erken emekli olursunuz


Soru: 17 Nisan 1958 Bulgaristan doğumluyum. Sigorta girişim 1 Mayıs 1994, prim ödemem 5.000 gündür. 2 yıl Bulgaristan’da yaptığım askerliğimi borçlanarak ödersem, erken emekli olmama faydası olur mu? Yaştan veya normal ne zaman emekli olabilirim. 28 Şubat 1992 yılında misafir vizesiyle geldim. 25 Mayıs 2001 yılında T.C. vatandaşı oldum.

Kadir YILDIZ

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinizden önce yaptığınız için borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz 2 yıl geri gider. Ve emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra prim şartını yerine getirmiş olacağınızdan, bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mayıs 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız 675 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Özürlü aylığı 3 aydan 3 aya ödeniyor

Soru: Oğlum doğuştan engelli olduğu için kendisine maaş bağlandı. Ama maaşlar düzenli yatmıyor, bazen 3 ay yatmıyor. Bu davranış keyfi mi yoksa uygulama mı böyle bilgilendirirseniz sevinirim?

E.G./Rize

Cevap: 2022 sayılı kanunla maaş bağlanan vatandaşlarımıza verilen maaşlar her yılın Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir bulunduğunuz yerdeki Ziraat Bankası şubesine veya PTT’ye yatırılmaktadır. Bu nedenle aldığınız aylık her ay değil, 3 ayda bir 3 aylık toptan ödenmektedir. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında bankaya veya PTT şubesine uğrayarak maaşınızı alabilirsiniz. Ayrıca, aylıklarla ilgili gelişmeleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesindeki Yaşlı ve Özürlüler başlığı altındaki duyurulardan da öğrenebilirsiniz.

Sebepsiz yere primlerinizi iptal edemezler dava açın

Soru: 1986,87, 89, 90, 91, 99, 2000 ve 2001 yılları arasında Bağ-Kur mükellefi olup ödemiş olduğum primlerimin gün olarak sayılmadığı gibi, ödemiş olduğum paramın tarafıma iade edilmemektedir. Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Hasan ANIK.

Cevap: Sorunuzda belirttiğiniz yıllarda Bağ-Kurlu olmayı gerektiren aktif bir faaliyetiniz var ve vergi mükellefi iseniz, ödediğiniz primleri neden saymasınlar. Mutlaka sorunuzda belirtmediğiniz başka bir eksiklik vardır. Şayet söz edilen yıllarda vergi mükellefi olarak, ticari faaliyette bulunmuş ve başkaca bir eksiğinizin olmadığı iddiasındaysanız, iş mahkemesine dava açarak günlerinizi kazanabilirsiniz. Bağ-Kur sebepsiz yere ve keyfi olarak ödenen primlerinizi iptal edemez. Böyle bir iptal varsa hakkınızı yargı yoluyla alırsınız.

Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 48 yaşını doldurduğunuzda emeklisiniz

Soru: 20 Kasım 1962 doğumluyum. 25 Mayıs 1985 tarihinden beri Bağ-Kurluyum ve bugüne kadar ödedim. 1995 yılında aftan yararlandım ve ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Galerici / İstanbul

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle, 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 6,5 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Ara vermeden 25 Mayıs 2010 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 20 Kasım 2010 tarihide emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur faaliyeti terk edilmedikçe sigortalı olunmaz

Soru: 1 Ocak 1968 doğumluyum. 6 Haziran 1983 tarihinde sigortaya girişim var. Sigortadan 197 gün ödenmiş primim var. 19 Şubat 1997’de Bağ-Kur kaydım var. Halen Bağ-Kur’umu devam ettirmekteyim. Sigortadan nasıl emekli olabilirim. Sayısal toto bayiliğim var. Emekli olurken veya sigortaya geçersem bayiliğimi nasıl garanti altına alabilirim?

Hızır DEMİR / Aydın

Cevap: SSK’dan emekli olabilmek için, Bağ-Kur sigortasından çıkıp bir işyerinde sigortalı çalışarak SSK’ya en az 1260 gün prim ödemek gerekiyor. Şayet Bağ-Kurunuzu bitirip SSK’ya geçerek 1260 gün prim öderseniz, 47 yaşınızı dolduracağınız 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Loto bayiliğiniz devam ettiği sürece, Bağ-Kur sigortasından çıkmanız mümkün değil. Bayiliği ailenizden birine devrederek, SSK’lı olabilirsiniz. Aksi halde hem loto bayiliği hem de SSK sigortalısı olamazsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1946

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kademeli geçişte milat 8 Eylül 1999