Harcamalarınızı kiradan düşüp kalanı bankaya yatırın

 

06.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Harcamalarınızı kiradan düşüp kalanı bankaya yatırın

Ekrem Sarısu - 06 Kasım 2008 Perşembe - Posta

Soru: Kirada oturan bir kişiyim. Ev sahibim evle ilgili harcama yaptırdı. Yaptığım masrafı kiradan düşerek ödeyeceğim. Fakat bu yeni yasa ile bu iş nasıl olacak? Çünkü kiranın tamamını bankaya yatırıyorum. Mal sahibi de vergisini öyle ödeyecek. Düşerek yatırsam devletle ev sahibi sorun yaşayacak. Yatırmazsam ben ev sahibinden tahsil etmek için sorun yaşayacağım. Daha doğrusu böyle bir sorunda yasal bir güvence istiyorum fazla uğraşmadan? Yardımcı olursanız sevinirim.

Şafak Günaydın

Cevap: Maliye Bakanlığı yasanın verdiği yetkiyi, 29 Temmuz 2008 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 268 seri nolu Tahsilat Genel Tebliği ile, 1 Kasım 2008 den itibaren 500 YTL ve daha fazla olan konut kiralarının bankaya veya postaneye yatırılması zorunlu hale getirdi. 1 Kasım 2008 den itibaren aylık tutarı 500 YTL ve daha fazla olan konut kiraları bankalara veya postanelere yatırılacak. Sorunuzdan kiracı olarak oturduğunuz daireye mal sahibi adına bazı harcamalar yaptığınız ve harcama tutarlarını her ay ödediğiniz kiradan eşit olarak mahsup edeceğiniz anlaşılıyor. Mal sahibi adına yapmış olduğunuz harcamaların belgesi varsa, mal sahibi ile aranızda yazılı bir protokol yaparak, harcamalarının tutarını ve her ay kiradan düşecek olan tutarı belirleyin. Protokol yaptıktan sonrada 1 Kasım 2008 tarihinden sonra kiralarınızı banka kanalıyla ödeyin. Örneğin; aylık 600 YTL bedelle kirada oturduğunuz dairenin mal sahibi adına 3.000 YTL harcayarak banyosunu ve mutfağını tamir ettirdiğinizi ve harcamış olduğunuz bu parayı 10 eşit taksitte, yani her ay kiradan 300 YTL düşerek tahsil edeceğinizi varsayalım. İleride bir vergi incelemesinde cezalı duruma düşmemek için; mal sahibi ile aranızda bir protokol yaparak, 3000 YTL lik harcaman belgelerinin sıralanarak, mal sahibi adına kiracı tarafında daireye yapılan harcamaların her ay ödenmekte olan 600 YTL konut kirasından ,300 YTL olmak üzere 10 ay boyunca düşmek suretiyle tahsil edileceğini belirtip, mal sahibi ve kiracı ve bir şahit huzurunda imzalayın. Bir nüshası mal sahibinde bir nüshası sizde kalsın. Ve 10 ay süresince aylık 300 YTL kira bedelini mal sahibi adına bankaya veya postaneye yatırın.

Taksitlendirmeden vergi borcu olanlar yararlanıyor


Soru: Babam 2002 yılında emekli oldu ve kendi işyerini açtı. Yasa gereği emekli olanlar işyeri açarsa gelirinin bir kısmı devlet tarafından vergi olarak alınacak diye bir yasa var. Kimse bu yasaya uymuyor esasında. Fakat babam vergi dairesine giderek borcunu çıkarttı ve 6 milyar olduğunu öğrendi. Ve peşin olarak istenmekte. Yeni çıkan kanun gereği vergi borçları 18 eşit taksitte ödenecek. Bu yasa bizi de kapsıyor mu acaba?

Zafer Etiler

Cevap: Sorunuza konu ettiğiniz borç vergi değil, Sosyal Güvenlik Destek primidir. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaktayken, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren bir faaliyete başlayanlar, emekli aylığını kestirmeden çalıştığı sürece Sosyal Güvenlik Destek primi ödemesi gerekiyor. 1 Ekim 2008 e kadar Bağ-Kur 12 nci basamak gelir diliminin yüzde 10 u kadar prim ödendi.(1 Temmuz 2008 den sonra aylık 75 YTL) 1 Ekim 2008 den itibaren yılsonuna kadar emekli aylığından, aylığın yüzde 12 si, 2009 da yüzde 13 ü, 2010 da yüzde 14 ü, 2011 den itibaren de yüzde 15 i oranında destek primi kesintisi yapılacak.

Sorunuzda da belirttiğiniz gibi, denetim yetersiz olduğundan destek primi ödeme zorunluluğuna fazla uyanda yok. Ancak, resmi daireler işlemlerini elektronik ortamda yapmaya başladıkça(e-devlete geçtikçe) bu tür prim kayıp ve kaçağı azalıyor. Kurum destek primi ödemeden çalıştığını tespit ettiği emeklilerden destek primini re’sen istiyor. Babanız başvuru yapmasa bir gün ortaya çıkardı.

30 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4 sayılı Tahsilât Genel Tebliği vergi borçlarını ilgilendiriyor. Vergi borcu olanlar yıllık yüzde 3 faizle, vergi borçlarını 18 eşit taksitte ödeyebilecekler. Bu düzenleme prim borçlarını kapsamıyor. Prim borçları için çıkartılan ödeme kolaylığı yasasından(prim affından) 8 Eylül 2008 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yararlanılabiliyordu. 8 Eylüle kadar başvuru yapıp, prim aslı ile gecikme zammının yüzde 20 sini takip eden ay sonuna(Ekim ayı sonuna) kadar ödemiş olsaydınız, gecikme zammı ve cezasının yüzde 80 i silinebilirdi. Maalesef süreyi kaçırmışsınız. Hesaplanan Sosyal Güvenlik Destek Primini ödemekten başka çare yok.

Kız çocuğu işten ayrıldığında

babasının üstünden sağlık yardımı alamayacak


Soru: 5510 sayılı yasada kız ve erkek çocuk ayırımı kaldırılmıştır. Ancak 30 Eylül . 2008 tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olan kız çocukları evlenene veya çalışana kadar anne ve babanın sağlık yardımlarından yararlanırlar. Evlendikleri veya çalıştıkları takdirde eskiden olduğu gibi

bu haktan faydalanamazlar. Bu gruba giren kız çocukları yani, 30 Eylül 2008 tarihi itibariyle 18 yaşından büyük olan kız çocukları, işten ayrıldıklarında veya boşandıkları takdirde anne ve babanın sağlık yardımlarından tekrar yararlanabilirler mi? Yoksa onlar da, 1 Ekim 2008 den sonra 18 yaşını dolduranlar gibi, anne ve babasının sağlık sigortasından yararlanamazlar mı?

5510 sayılı yasanın geçici 12. md bunumu demek istiyor acaba?

Bu konuda bir açıklama yaparsanız memnun olacağım.

İbrahim küçükbaşaran

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihte ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları, yeni Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılacak. Bu,1 Ekim 2008 den önce ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alan kız çocuklarının, 1 Ekim 2008 den sonrada sağlık yardımı almaya devam edecekleri anlamına geliyor. Ancak, durumlarında değişiklik olduğunda ise, sorunuzda da belirttiğiniz gibi sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları yeni yasa hükümlerine göre yeniden belirlenecek. Örneğin; 30 Eylül 2008 tarihi itibariyle babasının sigortasından sağlık yardımı almakta olan 30 yaşındaki Ayşe hanım, 1 Ekim 2008 den sonra da babasının sigortasından sağlık yardımı almaya devam edecek. Ayşe hanımın Aralık 2008 ayında sigortalı işe girdiğini varsaydığımızda, Ayşe hanım artık sağlık yardımını kendi sigortasından almaya başlayacaktır. Ayşe hanımın Haziran 2009 da işten ayrıldığını varsayarsak, Ayşe hanım 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi dönüm tekrar babasının sigortasından sağlık yardımı alamayacak. Genel sağlık sigortası Primi ödemek suretiyle Sağlık yardımı alacaktır.

30 Eylül 2008 de sigortalı olarak çalışan kız çocukları, yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle “bakmakla yükümlü olunan kişi” olmadıklarından yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonra işinden ayrıldığında, ana ve babasının sigortasından sağlık yardımı alamayacak. Oysa yeni yasa yürürlüğe girmemiş olsaydı, bekâr kız çocukları yaşları ne olursa olsun işten ayrıldığında, ana ve babasının sigortasından sağlık yardımı alabilecekti.

Örneğimizdeki Ayşe hanım; 30 Eylül 2008 de sigortalı olarak çalıştığını ve 15 Kasım 2008 de işten ayrıldığını varsaydığımızda, Ayşe hanım yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayıp, sağlık yardımını kendi sigortasından almaktadır. İşten ayrıldığı 15 Kasım 2008 den sonrada 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi ana ve babasının sigortasından sağlık yardımı alamayacaktır. Primini ödemek suretiyle genel sağlık sigortasından sağlık yardımı alacaktır.

Ara vermeden sigortanız devam ettiğinden sorun yaşamazsınız

Soru:1980 yılından beri SSK lı olarak hizmet vermekteyim. Ancak son 10 yıldır inşaat sigortasında devam ediyorum. SSK primlerim halen ödenmeye devam etmektedir ( inşaat işçisi olarak SSK dan sigortalıyım ) Ancak, Ocak 2005 ayından itibaren kendi adıma açmış olduğum işyerim var. SSK ödemelerimi devam ettirdiğimden Bağ-Kur girişim yapılmadı. Çünkü; SSK primlerim aralıksız devam ediyor. Bu durumda işyerimde de zaman zaman faaliyet yapıyorum. Yanımda herhangi bir SSK ‘lı çalışanım yok. Bağ-Kur İl Müdürlüğü ileride herhangi bir cezai işlem uygular mı? SSK şubesine sorduğumuzda boşluk vermediğimiz süre içinde herhangi bir sorun olamayacağını beyan ettiler.

Yasalarda bu gibi durumlar için herhangi bir açıklama mevcut mu? Yukarıda bahsettiğim konular hakkında beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Metin Üresin -Adapazarı

Cevap: SSK sigortalısı olarak bir işte çalışırken, Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren faaliyete başlayanlar, sigortalarına ara vermediği sürece Bağ-Kurlu olmalarına gerek yok. SSK sigortanızı ara vermeden devam ettiğiniz sürece, Bağ-Kur sigortalısı olmanıza gerek bulunmuyor. Ancak, sigortanıza bir gün dahi ara vermeniz halinde, Bağ-Kur sigortanız devreye girer ve faaliyetinize son vermediğiniz sürece SSK lı olamazsınız.

Anneniz 755 gün Bağ-Kura prim ödese de SSK dan emekli olur

Soru: Ben sizden İsteğe Bağlı Sigorta hakkında bilgi almak istiyorum. Hiçbir yerden yeterli ve gerekli bilgiyi alamadım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Annem; 1 Mayıs 1959 doğumlu. İlk işe giriş tarihi 23 Şubat 1981 olup sigortalı çalışarak 105 gün prim ödemesi var. Kasım 1995 den itibaren de isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye başladı. İsteğe bağlı prim ödemesi de 4650 gün olmak üzere Bugüne kadar toplam 4755 gün prim ödemsi var.

Bu bilgilere istinaden 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yeni kanununa göre yapmamız gereken herhangi bir şey var mıdır?

Hilal Semiz

Cevap: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı kanuna tabi olmadan eski kanuna tabi olarak 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarıyla emekli olacak.

Anneniz 755 gün daha prim ödeyerek, 4755 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir(ara vermeden prim öderse Ocak 2011 ayı sonunda)

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren, isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kura sayılacak. Haklı olarak isteğe bağlı prim ödeyenler sizin gibi tedirginler. Tedirgin olmakta haksız da değiller. Çünkü; emekli olunacak kurumu son yedi yılda ödenen prim belirliyor. Son yedi yılda fazla prim ödenmen kurumdan emekli olunuyor. Bu açıdan 1 Ekim 2008 den sonra, son yedi senesinde isteğe bağlı olarak 1260 gün prim ödeyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalacak. Bu açıdan, isteğe bağlı prim öderken dikkatli olmak ve bir plan ve hesap dâhilinde prim ödemek gerekiyor. Annenizin emekli olmak içim ödemesi gereken prim gün sayısı 1260 günden az olduğundan, anneniz için Bağ-Kur şartlarıyla emekli riski yok. eksik 755 gün primi isteğe bağlı olarak Bağ-Kura ödese de SSK dan emekli olabilir.

Anneniz Bağ-Kurdan emekli olabilir

Soru: Annemin sigortasını önce Bağ-Kurdan ödüyorduk. Bir iş yerimiz vardı. İşyerini kapattıktan sonra, isteğe bağlı sigortadan ödemeye devam ettik. Şimdi bu şekilde devam edersek, annem nasıl emekli olacak? Babam 30 yıl daha ödeme yapılacak, ya da hiç ödemeyin gibi bazı asılsız şeyler duymuş. Ama emin olamıyoruz. İsteğe bağlı devam edersek bir problem var mı? Yoksa annem işe bile girmeyi düşünüyor. İsteğe bağlı ne kadar gün prim ödememiz gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim. Annem 43 yaşında. Yaklaşık 6, 7 yıldır isteğe bağlı prim ödüyoruz.

Seda Özkan

Cevap: Annenizin sigorta başlangıç tarihini bildirmediğiniz için sorunuza varsayımlı olarak cevap veriyoruz. Annenizin sigorta başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 dan sonraki bir tarih olduğu anlaşılıyor. Şayet annenizin sigorta başlangıç tarihi tahmin ettiğimiz gibi 8 Eylül 1999 dan sonraki bir tarihse en erken Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için 15 tam yıl(5400 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi. Anneniz prim ödemesini 15 tam yıla çıkartması şartıyla 60 yaşının dolduracağı tarihte Bağ-Kurdan emekli olabilir. Anneniz eksik primlerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlayabilir.

Yanlış bilgi verildi diye dava açmak olmaz

Soru: 1952 doğumlum. 1982 yılı Haziran ayı Bağ-Kur girişliyim. 2002 yılında yaştan emekliliği beklemek amacıyla Bağ-Kurumu durdurdum. O tarihte 2008 yılında emekli olacağım söylenmişti. Fakat bu sene kuruma gittiğimde 2009 u beklemem gerektiği söylendi. Sizce mahkemeye başvurmalı mıyım?

Ramiz Çoşkun-Yozgat

Cevap: Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 55 yaş şartlarını 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle doldurmaya sizin gibi 6 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalanlar, 57 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. 2009 da 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik) Bağ-Kurdan yanlış bilgi verildi diye dava açmak olmaz. Açsanız bile bir şey elde edemezsiniz. Önemli olan yasadır. Bir memur yanlış bilgi vergi diye bir yıl erken emekli olmanız mümkün değil.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1266

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Harcamalarınızı kiradan düşüp kalanı bankaya yatırın