Sigortalı bir işe girdikten sonra yurtdışı çalışmanızı borçlanın

 

08.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigortalı bir işe girdikten sonra yurtdışı çalışmanızı borçlanın

Ekrem Sarısu - 08 Kasım 2008 Cumartesi - Posta


Soru: 1 Ocak 1973 ve 31 Ekim 1983 tarihleri arasında yurt dışında çalıştım. 31 Ekim 1983 tarihinde Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Türkiye’ye dönüşümden bu güne kadar sigorta ve Bağ-Kura kayıt yaptırmadım.(Türkiye’de kayıtlı değilim) Emekli olabilmem için yeni çıkan yasadan yararlanmak istiyorum. 18 Ağustos 1954 doğumluyum. Ev hanımıyım. Emekli olabilmem için ne yapmam gerektiğini? Nereye başvuracağımı? Ve ne kadar para yatırmam gerekiyor?

Fikriye Avcu

Cevap: Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışması olanlar en son tabi oldukları sosyal güvenlik kuruluşuna borçlanma yapıyor. Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışması olmayanlar, Sosyal Güvenlik Kuruma Başkanlığına borçlanma yapabiliyor. Ve borçlandığı günler 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. 4/b sigortasından(Bağ-Kurdan) emekli olmak, 4/a(SSK ya) göre daha zor. O açıdan, borçlanma yapmadan önce sigortalı bir işe girerek 4/a sigortalılığınızı(SSK nızı) tescil ettirdikten sonra yaklaşık 10 yıl 10 ay olan yurtdışı çalışma sürenizi borçlanın. Yılsonuna kadar borçlanma yapmanız halinde, 10 yıl 10 ay için(3900 gün) için borçlanma tutarı 26.559 YTL dir.

Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmanız mümkün. 15 Kasım 2008 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınızı ve Aralık ayı içinde borçlanarak bedelini ödediğinizi varsaydığımızda, sigorta başlangıç tarihiniz 15 Ocak 1998 e gider ve Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmeniz için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlandığınız süreden sonra prim ödemeseniz de, 56 yaşınızı dolduracağınız 18 Ağustos 2010 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik).

Anneniz boşanırsa babasından sağlık yardımı alamaz


Soru: Annem ve babam yakında boşanacaklar. Annem babasının emekli sandığından sağlık yardımı alabilir mi? Yeni çıkan yasalar kafamızı karıştırdı. Bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim.

Murat Demiroğlu

Cevap: Yeni sosyal güvenlik yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren, Genel Sağlık Sigortası uygulanmaya başladı. Genel sağlık sigortası uygulamasında 18 yaşını doldurana kadar tüm çocuklar ana ve babası ister sigortası olsun, ister olmasın, prim ödemeden sağlık yardımı alacak. Çocuklar, orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını doldurana kadar ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alabilecekler. Bu yaş hadlerini dolduran çocuklar ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alamayacaklar. Sağlık yardımını Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek alabilecekler.

1 Ekim 2008 e kadar olan uygulamada bekâr, evlense de boşanan veya kocacı öldüğünden dolayı dul kalan kız çocukları, sigortalı çalışmamak ve sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almamak şartıyla, yaşları ne olursa olsun ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı alabiliyordu. Ancak; 1 Ekim 208 den sonra anneniz gibi boşanan veya dul kalan kız çocukları ana ve babasının sigortasından sağlık yardımı alamıyor. Anneniz boşandığında babasının üstünden sağlık yardımı alamayacak. Genel sağlık sigortalısı olarak primini ödemek suretiyle kendi sigortasından sağlık yardımı alacak.

Başlangıç için yaşlılık sigortasına prim yatırılması gerek

Soru: 13 Ocak 1981 de sigorta girişim gözüküyor. Ama prim ödemelerin 1987 de yatmış gözüküyor. Sigorta girişim 1981 de mi başlıyor? Yoksa 1987 de mi? 1981 den 1987 ye kadar pim yatmamış görünüyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

Volkan Olur

Cevap: Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi; ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim yatan gündür. Adınıza ilk defa prim yatan 1987 emeklilik açısında başlangıç sayılacaktır. 1981 deki başlangıcınız çıraklık veya stajyerlik ise, bu dönemde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim yatmadığından, başlangıç sayılmaz. Ancak, 1981 den 1987 ye kadar bir işyerinde çalışmışsanız ve çalışma süreleriniz SSK da çıkmıyorsa durum farklı. Ya SSK ya gönderilen aylık bildirge ile dört aylık bordolarda yanlışlık vardır. Ya da işveren çalışmalarınızı bildirmemiştir. İşyerinizle görüşün şayet çalışmalarınız bildirilmişte, günlerininiz yanlışlıktan dolayı dosyanıza işlenmemişse, işveren Ek bildirge ve bordo düzenler ve sorun giderilir. Ancak, çalışmalarınız bildirilmemişse, ya işveren bildirimlerinizi yapacak. Ya da hizmet tespit davası açarak hakkınızı mahkeme yoluyla almaya çalışacaksınız.

43 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru:5 Ağustos 1968 doğumlu bayanım. SSK başlangıç tarihim 1 Temmuz 1983, bitiş tarihim 1 Mart 1997 dir. Bu süre içinde 4991 iş günü prim ödedim. Bağ-Kur başlangıç tarihim 18 Aralık 2000 olup, halen Bağ-Kur sigortam devam ediyor. 7 yıl 9 ay prim ödemem var. İlk çocuğumu doğurduğum 7 Eylül 1995 tarihinden sonraki iki yıl değil, daha sonraki 3 yıl boşluğum var. Yinede yasadan yararlanabilir miyim? Emekliliğimi öne çekebilir miyim?

Mine Gençtürk

Cevap: Sosyal güvenlik kurumu doğum borçlanmasının usul ve esaslarını belirleyen tebliğinde, borçlanma yapabilmek için, sigortalı bir işte çalışmak, doğum nedeniyle işten ayrılmak, doğum tarihinden sonra iki yıl süresince çalışmamak ve bu durumu işverenden alınacak onaylı belge ile kanıtlama şartları aradığından, doğum borçlanması yapamazsınız. Dolayısıyla; sigorta başlangıç tarihinizi öne çekerek erken emekli olamazsınız.

1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 4 yıldan fazla 5 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için: 20 tam yıl prim ödeme ve 43 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 43 yaşınızı dolduracağınız 5 Ağustos 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

1 Ekimden sonra basın işine yıpranma yok

Soru: 1) Basın işkolunda yerel bir gazete çıkarmaktayım. Prim hizmet belgemi muhasebecim belge türü 3 olarak (2098 sayılı kanun) yüzde 22 malullük, yaşlılık primi üzerinden işçilerimi göstermektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren basın iş kolunda fiili hizmet zammının kalktığı belge türü 1 olarak ve yüzde 15 malullük, yaşlılık primi üzerinden işçilerimi göstereceğini söylemektedir. Doğru mu?
2) Eşim ev hanımı. Kendisine mutlaka prim ödememiz gerekiyor mu? Bağ-Kurluyum eskisi gibi eşim ve 18 yaşından küçük çocuğumu benim üzerimden sağlık yardımı alamayacak mı? Ödenecekse eşime ve çocuğuma ne tür bir prim ödeyeceğim.

Alper Güvenç

Cevap:1) Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren gazetecilik işi itibari hizmet süresi alan işler arasından çıkartıldı. 1 Ekim 2008 den itibaren iş kolunuzdaki çalışma süreleri itibari hizmet süresi almayacağından 2 puan fazla prim ödemeyeceksiniz. Ayrıca, istihdamın teşviki amacıyla yapılan ve işverenin prim yükünü 5 puan düşüren düzenlemede, 1 Ekim 2008 den itibaren yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre; işçi işveren payı olarak toplam yüzde 20 olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranı da yüzde 15 e indirildiğinden muhasebeci arkadaşın yaptığı işlem doğru.

2) Bağ-Kurlu olarak Genel Sağlık Sigortalısısınız. Ev hanımı olan eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler olup, sigortanız üstünden sağlık yardımı alacaklar. Eşiniz ve çocuklarınız için prim ödemeyeceksiniz.

En erken 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 8 Temmuz 1956 doğumlum.1 Ocak 1998 ile 5 Haziran 2000 arası Bağ-Kur tarım sigortalısına toplam 2 yıl 5 ay 4 gün prim ödedim. Bağ-Kur sigorta başlangıç tarihi 21 Kasım 2000 dir. Halen prim ödemeye devam ediyor. Toplam 8 yıl 9 gün ödenmiş (aralıksız) primim var. Bu ay sağlık primi de eklendi. Tam emekli olmak istiyorum. Bunun için borçlanma yapabilir miyim? Emekli olduğum zaman hangi kurumdan emekli olmam gerekir? 25 yılı nasıl ne şekilde tamamlayabilirim? En güzel şekilde tam emekli olabilmem için öneriniz nedir? Ve de bunun için ne yapmam gerekir? Kaç yılda emekli olabilirim? Yaş sınırını doldurdum mu? Borçlandığımız takdirde ödemede esas alınan prim ücreti hangisidir?

Nezahat Pakel

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 Tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 8 yıl 1 ay daha prim ödeyerek, 11 yıl 1 ay olan prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Ekim 2017 ayında). Ayrıca; 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olarak; 3 yıl 11 ay daha prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarih de kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Ekim 2012 ayında) Prim ödenmemiş boş günleri borçlanarak emekli olmak mümkün değil. Yasalarımız bu tür borçlanmaya izin vermiyor.

Önemli olan doğum nedeniyle işten ayrılmak


Soru: 1- Doğum borçlanması için; SSK’lı olarak çalışırken mi doğum yapmak şart mı?
2- Hamileyken(doğumdan bir kaç ay evvel ) işten ayrılanlar doğum borçlanması yapamaz mı? Yanıt verebilirseniz çok memnun olurum.

Gülsen Köser

Cevap: 1)Yasada böyle bir şart yok. Yasa; doğum borçlanması için sadece sigortaya tescilli olmayı arıyor. Bize göre şart değil. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumunun, borçlanmanın usul ve esaslarını açıklayan tebliğinden, ilk defa sigortalı olduğu tarihten sonra doğum yapan ve doğum nedeniyle işinden ayrılan ve doğum sonrasındaki iki yıl süresince çalışmayanın ve bu durumu işverenden alınacak olan onaylı belge ile kanıtlayanın borçlanma yapabileceği sonucu çıkıyor.

2) Tebliğ doğum nedeniyle işten ayrılma ve doğum sonrası iki yıl çalışmama ve bu durumu işverenden alınacak onaylı belge ile tevsik edilmesini arıyor. Şayet işvereninizden doğum nedeniyle işten ayrıldığınıza dair onaylı belge alabilirseniz, borçlanma yapabileceğinizi düşünüyoruz.

Bağ-Kurluya doğum borçlanması yok


Soru: 30 Haziran 1961 doğumlum. 7 Nisan 1980 ile 26 Temmuz 1982 tarihleri arası SSK sigortalısı olarak toplam 790 gün prim ödedim. Bağ-Kur sigortalı başlangıç tarihim 5 Kasım 1997 dir. Halen prim ödemeye devam ediyor. Toplam gün 11 yıl 25 gün ödenmiş (aralıksız) primim var. Sigortalı olarak çalışırken işten ayrılıp evlendim. Ve 2 çocuğum var. Benim kulaktan dolma öğrendiğime göre iki doğum için borçlanma yaparak 4 yıl kazanabiliyormuşum. Ancak; Bağ-Kur idaresinde böyle bir şeyden haberleri olmadığını söylediklerinden tereddütteyim. Dava açıp borçlanma hakkı alıp 25 yılımı tamamlayabilir miyim? Böyle bir dava hakkımız varsa, bunu nereye nasıl açmam gerekir? En iyi şekilde tam emekli olabilmem için öneriniz nedir? Kaç yılda ve de hangi yaşta emekli olabilir?

Nevin Yıldız

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 20 tam yıl prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 6 yıl 10 ay daha prim ödeyerek prim ödemenizi 20 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Eylül 2015 ayında)

4/a sigortalıları(eski adıyla SSK’lılar) doğum borçlanması yapabiliyor. Bağ-Kur sigortalıları doğum borçlanması yapamıyor. Sigortalı bir işe girseniz bile, Sosyal Güvenlik kurumu uygulamasına göre, doğum borçlanması yapamazsınız. Çünkü; Sosyal Güvenlik Kurumu borçlanmanın usul ve esasını açıklayan tebliğinde borçlanma yapabilmek için; sigortalı bir işte çalışırken doğum nedeniyle işinden ayrılma, doğum sonrasın da iki yıl süresince çalışmama ve bu durumu işverenden alınacak onaylı bir belge ile kanıtlama şartları arıyor. Ancak, yasada borçlanma için bu şartlar aranmıyor. Sigortalı bir işe girip borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Talebiniz reddedilecektir. Dava yoluyla borçlanma hakkı alabilirsiniz. Ancak, borçlanma sadece gün sayınızı artırır. Borçlanma yerine, SSK lı bir işe girerek SSK şartlarıyla emekli olmanız daha uygun. SSK başlangıç tarihiniz avantaj sağlıyor. Çünkü, 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle, 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, emekli olmak için eski yasa şartlarına tabisiniz. SSK lı bir işe girip 1260 gün(3.5 yıl) prim ödeyerek, son yedi yılda SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödeme şartını da yerine getirmeniz halinde, 3.5 yıl sonra SSK dan emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Haziran 2012 de)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1713

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigortalı bir işe girdikten sonra yurtdışı çalışmanızı borçlanın