Prim belgesini 4447 yasa türünü seçerek gönderin

 

24.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Prim belgesini 4447 yasa türünü seçerek gönderin

Ekrem Sarısu - 24 Kasım 2008 Pazartesi - Posta

Soru: İşverene sağlanan 5 puanlık prim indirimine ilişkin olarak prim ve hizmet belgemizi e-bildirge sisteminde veremediğimizden(kurum bilgisayar programını geç düzenlediğinden) aylık bildirgeleri eski sistemden onaylamıştık. şimdi yararlanmak istesek onaylanan bildirgeleri iptal edip 5 puan indirimli tekrar tahakkuk etsek, ödeyeceğimiz prim tutarı düşeceği için, kurum idari para cezası keser mi? Birde istihdamı teşvik için 1 Temmuz 2008 den itibaren işe alınan 18-29 yaş erkek ve tüm kadın sigortalılar için, işveren sigorta prim hissesinin ilk sene yüzde 100 ü, sonraki yıllarda da sırasıyla yüzde, 80 i, 60 ı, 40, 20 si Hazinece karşılanacak. Bu kapsamda işe aldığımız iççilerin aylık prim ve hizmet bildirimlerini nasıl yapacağız?

Sezer Dikmen-İzmir

Cevap: İşverenin prim yükünü 5 puan azaltan düzenleme 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) bilgisayar programını yasaya uygun hale getiremediğinden, Ekim ayına ilişkin prim ve hizmet belgesi verilme süresini 19 Kasım 2009 da, 23 Kasım 2008 den 1 Aralık 2008 Pazartesi mesai saati sonuna kadar uzattı. Ancak, e-bildirge sistemi 5 puan indirimli olarak prim ve hizmet belgesini kabul etmediğinden, çoğu işveren sizin gibi prim belgesini eski usulde gönderdi. Ve prim tahakkuklarını indirimsiz yaptırdı. Ancak, süre uzatıldığından iptal bildirgesi ile eski bildirgenizi iptal edip, ek bildirge ile vererek 5 puanlık indirimden yaralanabilirsiniz. Kanuni süresi içinde işlem yaptığınızdan idari para cezası kesilmez. Karşımızdaki SGK olduğu için, yasal olmasa da o veya bu nedenle idari para cezası kesebilirde. Ancak, yasal olmayan ceza uygulamasını kaldırtmak mümkündür. İstihdamın teşviki kapsamında 4447 sayılı yasanın Geçici 7 nci maddesi kapsamında işe aldığınız 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkek sigortalılar ve yaş aranmadan işe aldığınız kadın sigortalıların işveren prim hissesinin(prime esas kazancın alt sınırı üstünden) ilk yıl yüzde 100 ünün(sonraki yıllarda sırayla yüzde 80,60,40,20 sinin) Hazinece karşılanması uygulamasından yararlanmak için; bu işçilere ait prim ve hizmet belgesini internetten gönderirken kanun türü olarak 4447 yi seçerek göndermeniz gerekiyor.

Belgeler tamamsa aylık gecikmez

Soru: 29 Ekim 1963 doğumlu. Sigortaya giriş tarihi 1979. Babam 17 Kasım 2008 de sigortaya emekli maaşı için başvuru yaptı. Peki maaş hangi süre içinde bağlanır? Ve bağlandığı günün ertesi günü gidip maaş alacağı bankadan kredi çekebilir mi?

Sinem

Cevap: Babanız emekli aylığı bağlanması için aranan şartlarını yerine getirmiş ve eksik evrakı yoksa, emekli aylığının bağlanması gecikmez. Aralık 2008 ayı içinde aylığı bağlanır. Emekli aylığı bağlandıktan sonra kredi kullanıp kullanamayacağı bankanın bileceği bir iştir. Ancak, tüketici kredisi kullanmaması için ortada bir neden görünmüyor.

İsteğe bağlıda sağlık yardımı almayarak prim düşürülmez

Soru: 24 Şubat 1957 doğumlu, boşanmış bir ev hanımıyım. Bir yerden gelirim yok. 18 Mart 1991 tarihinden itibaren Bağ-Kurluyum ve bu tarihten beridir de primlerimi sağlık priminden muaf olarak ödemekteyim. Ancak, 1 Ekim 2008'de gelen sağlık primi ödeme zorunluluğu beni ziyadesiyle mağdur etti. Bu konuda size yöneltmek istediğim bazı sorularım var:

1)Benim prim günüm ne zaman dolacak? Yani en erken ne zaman emekli olabileceğim?
2)Şu durum içerisinde, emekliliğimi düşünecek olursak, en yüksek maaşı alabilmek için ne yapmam gerekiyor?
3)Sağlık primini ödemeden Bağ-Kuruma devam edemez miyim?
4) Bu konuda bana yol gösterecek kişilere, yani 'Sosyal Hizmetler Danışmanlığı' hizmeti veren kişi ya da kurumlara nasıl ulaşabilirim?

Asiye

Cevap: 1) Bağ-Kur’da emekli olmak için; 20 tam yıl(7200 gün) prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Aralıksız prim ödemeniz halinde, prim ödemenizi 20 tam yıla çıkartacağınız 1 Nisan 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bu tarihten önce emekli olmanız mümkün değil.

2) En yüksek emekli aylığı için en yüksek primi ödemek gerekiyor. Hem de ilk defa sigortalı olunduğu günden beri. Son birkaç sene içindeki prim ödemesiyle en yüksek emekli aylığı mümkün değil. 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kurda basamak sistemi kalktı. Sigortalı prim hesabına esas kazancın alt sınırı(bugün için 638.70 YTL) ile üst sınırı(bugün için 4.151.55 YTL) arasında tespit edeceği aylık kazanç tutarı üstünden prim ödeyecek. İsterseniz emekli olana kadar tavan tutar üstünden prim ödeyebilirsiniz. Tavan üstünden prim öderseniz her ay 1.328.- YTL prim ödemeniz gerekir.

3)1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı sigortalılar sağlık yardımı almaya başladılar. Bağ-Kurda basamak sistemi kalktı. İsteğe bağlı sigortalı, kendi tespit edeceği kazanç üstünden prim ödeyecek. Prime esas kazancın alt sınırı üstünden aylık 205 YTL prim ödenmesi gerekiyor. İsteğe bağlı sigortalının, sağlık yardımı almayarak daha düşük prim ödemesi söz konusu olamaz.

4) Emekliliğinizle ilgili olarak bulunduğunuz yere en yakın Sosyal Güvenlik İl veya Merkez müdürlüğüne başvurarak gerekli bilgileri alabilirsiniz.

16 ay daha prim ödemeniz gerek

Soru: Doğum tarihim 12 Aralık 1955 dir. 3 Ocak 1990 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. 31 Ocak 2003 tarihinde zorunlu Bağ-Kur sigortasından çıktım. 1 Ocak 2006 tarihinden isteğe bağlı Bağ-Kur sigortasına kayıt oldum. 1 Kasım 2006 da ara verdim. Ekim 2008 tarihinden itibaren tekrar isteğe bağlıya müracaat ettim. 693 YTL borç çıkarttılar. Aylık 204 YTL prim ödemem istendi.(Sağlık primi dâhil) Toplam 12 yıl 4 ay 15 gün prim ödemem var. En son bize çıkarılan borç karşılığı gün var mı bilmiyoruz. Çıkarılan 693 YTL borcu, Kasım ayı sonuna değin ödedik diyelim. Sonra da aksatmadan kaç ay 204 YTL' yi ödemeliyiz emekli olalım? Yasa çıkacak, isteğe bağlılar için de hemen kredi olanaklı emeklilik olacak deniyor, aklımız karıştı. Bu doğru mu? Ne zaman emekli olabilirim?

Remziye Kapan

Cevap: En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi aylıkla emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Bir yıl dört ay daha prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 12 Aralık 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 yıl 4 ay daha prim ödemeniz gerekiyor. İsteğe bağlı prim ödeyene kanun çıkacak, kredi alarak isteğe bağlı sigortalı erken emekli olacak palavralarına da inanmayın.

Prim borcunuzu sildirmek için beklemelisiniz

Soru: 1 Ekim 1963 doğumluyum. 2 Eylül 1980 tarihinde SSK lı olarak çalışmaya başladım. 9 Aralık 1993 tarihinde şirket ortaklığımdan dolayı Bağ-Kur sigortalısı oldum. Şirket 31 Temmuz 2008 tarihinde tasfiyeye gitti ve SSK lı olarak özel bir şirkette çalışmaya başladım. Bağ-Kura şu anda 35.000 YTL borcum bulunmakta. Ve en son prim ödemem 10 Haziran 2003 tarihidedir. SSK 4035 gün, Bağ-Kura da yaklaşık 1000 gün prim ödemem var. Bu durumda Bağ-Kur prim sigortalılığımdan feragat edip borcumu sildirerek SSK dan emekli olabilir miyim? Bu arada ek 19.maddeden yararlanmak için Mart ayında Bağ-Kura yazılı başvuru yapmıştım. Bağ-Kurdan gelen cevapta yasa başvuru tarihinizde yürürlükte olduğundan, Ek 2 formunu doldurup gönderdiğinizde durumunuz incelenip işleme alınacaktır deniliyor. Bu durumda sizce Bağ-Kur prim borcum silinir mi? Veya 5754 sayılı kanunla 5510 sayılı yasaya eklenen geçici 17.maddeden yararlanabilir miyim?

Adnan Çam

Cevap: Bağ-Kur, Ek 19 ncu madde hükmüne göre sigortalılığını durdurarak prim borcunuzu siliyorsa hiç durmayın prim borcunuz sildirin. Çünkü, Bağ-Kur Ek 19 ncu madde 1 Ekim 2008 tarihine kadar yürürlükte olmasına rağmen, yersiz ve haksız olarak 30 Nisan 2008 den sonra Ek 19 ncu madde hükmünü uygulamadı. Ancak, Ek 19 ncu maddeyi uygulayarak prim borcunuzu silmezlerse, yeni yasanın geçici 17 nci maddesi hükmünden yararlanarak prim borcunuzu sildirebilirsiniz. Ancak, bu maddeye göre prim borcunuzun silinmesi için SGK nın yayımlayacağı tebliğini ve tebliğden sonrada 6 ay beklemeniz gerekiyor. Çünkü geçici 17 nci madde hükmüne göre; SGK nın bir tebliğ yayımlayarak Bağ-Kura 5 yıldan fazla süre prim borcu olanlara, tebliğin yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 ay içinde prim borçlarını ödemelerini, aksi halde sigortalılıklarını durdurulacağını duyuracak. 6 ay içinde prim borcunu ödemeyenlerinde sigortalılığını durdurarak prim borcunu silecek.

SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,5000 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak, SSK şartlarıyla emekli olmanız için; primi ödenmiş son yedi yılda SSK ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemeniz gerekiyor. Bu şartı yerine getirmek için SSK lı bir iş yerinde çalışarak 1260 gün prim ödemeniz lazım. 1260 gün prim ödemen izi dolduracağınız tarihte SSK dan emekli olabilirsiniz.

SSK da devam etmenizde yarar var


Soru:1) Bağ-Kur 19 ncu basamaktan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmama 5 yıl 2 ay var. Şu an zorunluluktan bir iş yerinde en alt seviyeden SSK li olarak 1 veya 2 yıl çalışacağım. Bu sure benim ileride alacağım maaşı ne kadar düşürür?

2) Bu 1 veya 2 yılın sonunda çalıştığım yerden ayrıldıktan sonra kalan 3-4 yıllık sureyi Bağ-Kura dönmeden SSK' nın en üst seviyesinden isteğe bağlı ödeyip SSK'dan kısmi isteğe bağlı emekli olabilir miyim?

3) Şu andaki durumuma bakarak 1 veya 2 yıl SSK lı olarak kalacağımı düşünürsek bu süreden sonra nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Benim için SSK ya geçmek mi yoksa Bağ-Kur da kalmak mı daha avantajlı olur?

Sermin Bas

Cevap:1)Sigorta başlangıç tarihiniz ve doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. Ancak, 5 yıl 2 ay daha prim ödeyerek Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olacağınıza göre Bağ-Kura 9 yıl 10 ay prim ödemeniz olduğu anlaşılıyor. 2 yıl SSK lı olarak çalıştıktan sonra 1.5 yıl daha çalışarak SSK ya en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK dan da Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

2) Sorunuzu net olarak cevaplandırabilmeniz için verdiğiniz bilgiler yetersiz. Ancak, SSK dan emekli olmanız daha avantajlı olur.

3) 2 yıl SSK lı olarak çalıştıktan sonra 1.5 yıl daha prim ödeyerek SSK dan emekli olmanızda yarar var.

25 yıl prim ve 50 yaş şartıyla emekli olacaksınız


Soru: Doğum tarihim 22 Mart 1964 olup, 10 Mart 1988 Bağ-Kur girişliyim. Askerlik borçlanması yaparsam, ne zaman emekli olurum? 22.03.1964 doğumluyum.

Recep Gündoğdu

Cevap: Sorunuzdan askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızı anlıyoruz. Askerlik borçlanması Bağ-Kur başlangıç tarihinizi askerlik süreniz(18 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürür ve emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve50 yaş şartlarına tabi olmanız sağlar. 10 Temmuz 2011’e kadar aralıksız prim ödeyerek, askerlik borçlanması dâhil prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 22 Mart 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 922

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Prim belgesini 4447 yasa türünü seçerek gönderin