Uygulatamayacakları yasayı neden yaptılar anlamak mümkün değil

 

05.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Uygulatamayacakları yasayı neden yaptılar anlamak mümkün değil

Ekrem Sarısu - 05 Aralık 2008 Cuma - Posta

Soru: Annem 1961 doğumlu,SSK başlangıcı tarihi 1 Ekim 1986 dır. Kamu kuruluşunda Geçici işçi olarak Eylül ile Haziran ayları arası çalışmaktaydı, 1 yılda 9 ay çalışıyordu. İşçi fazlalığı nedeniyle 30 Haziran 1992 tarihinde, geri alınmak üzere işine son verildi. Tazminatını almamasını, çünkü ileride geri alınacağı söylendi. Bizde tazminatı almadık. Bu arada annem 28 Şubat 1994 yılında doğum yaptı ve kardeşim yaşıyor. Sonra 15 Mart 2001 de tekrar işe çağrıldı.

Aynı kurum tarafından. Şuan işe halen devam etmektedir. Doğum borçlanması yapmak istiyoruz. Ve nasıl yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Bize yol göstermenizi rica ederim. SGK'a bilgi almak için gittim. Fakat 1 Ekim 2008 den sonra olan doğumları kapsadığını söylediler. Ayrıca İnternette okuduğum bir yazıda, çalışan ;çocuğunu doğurmak için veya büyütmek için işten ayrılmış olabilir diyordu. Annemin sigortalı olmadan öncede 2 doğumu var. Ama onlardan yararlanma şansı yok herhalde?

Mustafa Arı

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu doğum borçlanması tebliğinde yasada olmayan şartlar getirdi. Söz konusu tebliğde borçlanma yapabilmek için, sigortalı işte çalışırken doğum nedeniyle işten ayrılma, doğum sonrasında 2 yıl süresince çalışmama ve bu durumu işverenden alınacak olan onaylı bir belge ile kanıtlama şartları arıyor. Sizin gibi başvuranlara da 1 Ekim 2008 den sonraki doğumlar için borçlanma yapılabileceğini belirtiyor. Oysa yasa, doğum borçlanması için sadece sigortaya tescil, doğum sonrasına 2 yıl süresince çalışmama, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartlarını arıyor. Hukuk devletlerinde Kanun ne derse o olur. Ama maalesef SGK, kanun hükmünü değil, kendi hükmünü dayatıyor. SGK nın bu yaklaşımı ile kimse doğum borçlanması yapamaz.

Dolayısıyla annenizde doğum borçlanması yapamaz. Yaparda SGK yaptırmaz. Uygulamayacakları, başka bir deyişle uygulatamayacakları yasayı niye çıkarttılar anlamak mümkün değil. Netice olarak, Muhtemelen açılan davalar sonuçlanacak ve SGK nın tebliği iptal edilecektir. Doğum borçlanması için bekleyip gelişmelere göre hareket etmekte yarar var.

Eşiniz prim eksiğinin 120 gününü çalışarak ödemeli

Soru: Eşim 14 Ekim 1970 doğumlu ve ev hanımı. İlk sigortalı işe giriş tarihi 1 Temmuz 1985 dir. 1 yıl SSK’lı çalıştıktan sonra işten ayrıldı. 1999 yılından bu yana isteğe bağlı prim ödüyorum. Toplam prim gün sayısı 3725 gündür. 20 Şubat 2000 doğumlu bir kızımız var ve sizden öğrenmek istediğim şunlar;

Eşim ne zaman emekli olabilir? Ne kadar prim gün sayısı lazım?

Doğum yasasından yararlanabilir mi? Bize faydası olur mu?

1 Ekim 2008 yasası bizi etkiliyor mu?

4- İnternete göre 1350 işgünü sonra eşimin prim gün sayısı dolacak. Bağ-Kur’a tabi olmamak için ne yapmamız lazım? SSK’dan emekli olabilmesi için bir işyerinde ne zaman SSK’lı olarak çalışması lazım? Bu bizim için çok önemli(çünkü ben bu ay 41 ay 1260 günden bir şey anlamadım).En kısa zamanda bizi aydınlatmanızı rica ederim.

Mesut Çabuk

Cevap: 1) Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabi. Aralıksız 1350 gün daha prim ödeyerek prim ödemesini 5075 güne tamamlaması şartıyla 42 yaşını dolduracağı 14 Ekim 2012 tarihinde emekli olabilir.

2)Kurumun borçlanma tebliğinde; borçlanma yapabilmek için, sigortalı bir işte çalışırken doğum nedeniyle işten ayrılmak, doğum sonrası 2 yıl süresince çalışmamak ve bu durumu işverenden alınacak onaylı belge ile kanıtlama şartları aranıyor. Eşiniz doğum yaptığında isteğe bağlı prim ödediğinden tebliğe göre borçlanma yapamaz.

3) 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yasa eşinizin emekli olma şartlarını değiştirmiyor. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına, eski adıyla Bağ-Kura sayıldığından bu yönüyle etkiliyor.

4) Eşiniz gibi 1 Ekim 2008 den önce sigortalı olanlar primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli oluyor. 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri de Bağ-Kura sayıldığından eşiniz bu düzenlemeden etkilenmeden SSK şartlarıyla emekli olabilmesi için; 1350 gün priminin 41 ayını(1230 gününü) isteğe bağlı ödedikten sonra kalan 4 ayını(120 gününü) SSK lı bir işyerinde çalışarak ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde Bağ_Kur şartlarına tabi olarak, yani en az 7200 gün prim ödeyerek emekli olmak zorunda kalabilir.

20 yıllık sürenin dolacağı 2012 de emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Eylül 1959 doğumluyum. 16 yıl 4 ay 28 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Cemile Gül

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmemişsiniz. Sorunuzu, 16 yıl 4 ay 28 gün önce sigortalı olduğunuz ve ara vermeden prim ödediğiniz varsayımına göre cevaplandıracağız. Sigorta başlangıç tarihinizin 15 Temmuz 1992 olduğu varsayımına göre, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 15 Temmuz 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Aylığınızın kızınızın aylığı kesildiğinde yükselir


Soru: Bağ-Kurdan dul maaşı almaktayım. Bir oğlum ve bir kızımda maaş almaktadır. Oğlum 18 yaşını doldurduğu için maaşı kesildi. Oğlumun kesilen maaşı bana aktarılır mı? Aktarılırsa hepsi mi? Eğer aktarılırsa benim nereye ve nasıl başvuru yapmam gerekiyor yoksa otomatik olarak mı aktarılacak?

E.Uslu

Cevap: Eşinizden dolayı yetim aylığı alan kızınız da olduğundan, oğlunuzun kesilen aylığı sonucu aylık bağlama oranınız değişmez. Ancak, ileride kızınızın evlenmesi veya sigortalı olarak çalışmaya başlaması halinde, yetim aylığı kesilmesi halinde, almış olduğunuz aylık oranı yüzde 50 den yüzde 75 e yükseleceğinden talebiniz üzerine aylığınız artırılır.

SSK dan daha fazla aylık alırsınız

Soru:1 Nisan 1954 doğumlu olan babam 26 Ekim 1976'da SSK 'lı olarak ilk işe girişli. 120 gün prim ödemesi var. 1 Aralık 1998'de tarım Bağ-Kur sigortalısı oldu. Ve halen devam ediyor. Sorum babam Bağ-Kura devam ederse ne zaman emekli olur? SSK'ya geçerse ne zaman emekli olur?(askerlik borçlanması yapmadı) Emekli olursa (SSK/Bağ-kur) maaş farkı ne olur?

Mustafa Özcan/İzmir

Cevap: Babanızın sigorta başlangıç tarihinin eski olması, emeklilik açısından SSK yı avantajlı kılıyor. SSK ya geçip, 1260 gün prim öderse, 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olarak, 1260 gün prim ödemesini tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Her şartta SSK da alacağı emekli aylığı daha fazladır.

Dul-yetim aylığının yanında cenaze yardım ödeneği alınabilir

Soru: Sigortalının vefatından sonra çalışmayan çocuklarına sigortalıdan kalan maaşın bölünmesi dışında, ayrıca yetim aylığı veya her hangi bir ekstra maaş bağlanma durumu mümkün mü? Eğer mümkünse nereye başvurmalı ve ne yapılmalıdır?

Yusuf Sarak

Cevap: Ölen sigortalının eş ve çocuklarına maaşının bölünmesi olarak tanımladığınız husus, eşine dul, çocuklarına yetim aylığı bağlanmasıdır. Ayrıca, cenaze masrafları için talep üzerine cenaze yardım ödeneği alınabilir. Bunun dışında ölüm nedeniyle bağlanacak başkaca bir gelir ve aylık yoktur.

İşyerinden kendi isteğinizle ayrıldığınızdan kıdem ve ihbar tazminatı alamazsınız

Soru: 3 Temmuz 2000 tarihinde otomotiv sektöründe işe başladım. 6 Kasım 2008 tarihinde ise dilekçe vererek istifa ettim. Kıdem dâhil hiçbir tazminatımı alamadım. Dilekçeme özel nedenlerden dolayı ayrılmak istiyorum diye yazdım. Üretimde çalışan işten çıkmak isteyenlere tüm haklarını artı iki maaş ikramiye verdiler. Bakımcı yani kalifiye eleman olduğumu söylediler benim haklarımı vermediler.
Mahkemeye versem kıdem tazminatımı alabilir miyim?

Taner Uysal

Cevap: İşyerinden kendi isteği ile ayrılanlar ihbar ve kıdem tazminatı alamazlar. Hatta ihbar önelinde bulunmamışlarsa, işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadırlar. İşinizden kendi isteğinizle ayrıldığınız için Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamazsınız. Varsa ücret alacağınız ile kullanmadığınız izinlerin parasını alabilirsiniz. Kendi isteğinizle ayrılmasaydınız otomotiv sektörünün yaşadığı kriz dolayısıyla diğer arkadaşlarınız gibi şirket işinize son verdiğinde hem kıdem, hem ihbar tazminatı alabileceğiniz gibi diğer arkadaşlarınız gibi iki maaş ikramiye de alabilirdiniz.

SSK ya geçerseniz 1260 gün yeterli

Soru: 1965 doğumluyum. Sigorta girişim 1 Ekim 1990 ve 1903 gün prim ödemem var. Ayrıca, 9 ay esnaf Bağ-Kur ve 8 yıl 2 ay tarım Bağ-Kurum var.1 Ağustos 2008 itibariyle sigortaya girişim oldu. Askerlik borçlanmamı yapmadım. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

Süleyman Çamlıbel

Cevap: Tekrar sigortalı olduğunuz 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren en az 1260 gün prim öderseniz SSK dan emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 1260 gün(3.5 yıl) prim ödedikten sonra prim ödemeseniz de, 52 yaşınızı dolduracağınız 2017 de emekli olabilirsiniz.

Gerideki değil ilerideki günlere prim ödenebilir

Soru: Annem 1981 yılında SSK ya giriş yaptı.(48 yaşında) Gün satın almak istiyoruz. Bu konuda bizi bilgilendirebilir misiniz?

Yeşim Özkaynak

Cevap: Ne eski mevzuatımız ne de 1 Ekim 2008 den itibaren yürürlüğe giren yeni mevzuatımız geçmişteki boş günleri borçlanarak gün kazanmaya izin vermiyor. Maalesef anneniz gün satın alarak gün kazanıp emekli olamaz. Anneniz gerideki günlerin değil, ilerideki(gelecekteki) günlerin primlerini ödeyerek emekli olabilir.

1000 günü isteğe bağlı öderseniz SSK dan emekli olamazsınız

Soru: Doğum tarihim 5 Ocak 1960 dır. 27 Mayıs 1988 tarihinde Bağ-Kur sigortalısı oldum. Bağ-Kura 11 yıl 7 ay prim ödedim. 20 ay askerlik borçlanması yaptım. Askerlik süren Bağ-Kur başlangıç tarihimden öncedir. Daha sonra Bağ-Kur sigortamı kapatarak

1 Nisan 2008 SSK lı olarak çalımlaya başladım 180 gün prim ödedim. SSK şartlarıyla emekli olabilmek için SSK ya 1000 gün daha prim ödemem gerekiyor. Kalan 1000 günü çalışarak değil de isteğe bağlı olarak ödesem ne zaman emekli olabilirim?

Ahmet Konuk

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren yeni yasaya göre isteğe bağlı prim ödemeleri bu tarihten itibaren yeni adıyla 4/b sigortasına eski adıyla Bağ-Kura sayılıyor. Kalan 1000 günü isteğe bağlı öderseniz, Bağ-Kura prim ödemiş olacağınızdan SSK şartlarına tabi olmaz, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olursunuz. SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için 1000 günü SSK lı bir işyerinde çalışarak ödemeniz gerekiyor.

1000 gün primi çalışarak öderseniz, SSK da 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2335

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Uygulatamayacakları yasayı neden yaptılar anlamak mümkün değil