3.5 yıldan az prime ihtiyacı olanın isteğe bağlı prim ödemesinde sakınca yok

 

04.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

3.5 yıldan az prime ihtiyacı olanın isteğe bağlı prim ödemesinde sakınca yok

Ekrem Sarısu - 04 Aralık 2008 Perşembe - Posta

Soru: İsteğe bağlı olarak iki bin küsur gün prim ödedim. SSK şartlarında emekli olmak istiyorum. Fakat artık isteğe bağlı ödeyince Bağ-Kurlu olarak emekli olunuyormuş. Bunun doğruluğu nedir? Eğer böyle bir şey varsa, kalan iki yıl primi bir yere bağlı olarak mı ödeyeyim? Yoksa isteğe bağlı olarak ödemeye devam edeyim mi? Yardımcı olmanızı bekliyorum. Esra Aydemir

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. 1 Ekim 2008 den itibaren SSK ya isteğe bağlı sigortaya prim ödenemiyor. 1 Ekim 2008 den önce sigortalı olanlar, son yedi yılda(primi ödenmiş son 2520 günde) fazla prim ödenen kurumdan emekli olduğundan, son yedi yılında isteğe bağlı sigortaya 1260 gün(3.5 yıl) ve daha fazla prim ödeyenler, Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalabilirler. Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak zorunda kalmak ise, yüzde 80 lere kadar varan oranda daha fazla prim ödemek anlamına geliyor. Çünkü erkek sigortalılar sigorta başlangıç tarihine göre SSK dan 5000 gün ile 5975 gün arasında prim ödemesiyle emekli olurken, Bağ-Kurdan emekli olması için en az 9000 gün prim ödemeleri gerekiyor.

1 Ekim 2008 tarihi itibariyle emekli olmak için 1260 günden az süre kalanların isteğe bağlı prim ödemelerinde bir sakınca yok. Çünkü, Bağ-kura 1260 günden az prim ödeyeceklerinden son yedi yılda SSK ya daha fazla prim ödemeleri olacağından SSK şartlarıyla emekli olabilecekler. Sonuç olarak emekli olmak için 2 yıl(720 gün) prim eksiğiniz varsa, isteğe bağlı prim ödemeniz de bir sakınca yok. İsteğe bağlıya 720 gün ödseniz de SSK dan emekli olabilirsiniz.

3600 günle 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Şubat 1960 doğumluyum. 1 Kasım 1984 SSK girişim var. 1984-1986 arası
sigortalı olarak 359 gün prim ödedim. Mart 2003 ten beri SSK ya itibaren isteğe bağlı prim ödüyorum. Kısmi emeklilikten faydalanabilir miyim? Yani 3600 gün ödeyerek emekli olabilir miyim? Sevgi Yonucuoglu

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı(yaş haddinden emeklilik) için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi, 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra yerine getirenler, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. 1171 gün daha prim ödeyerek, 2429 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 1 Şubat 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Arkadaşınızın başlangıç tarihi SSK yı avantajlı kılıyor


Soru: Bir arkadaşım adına sorum var. Arkadaşım 1965 doğumlu. 1984 de SSK girişi var. SSK ya 450 gün prim ödemiş. 1999 dan bu güne kadar aralıksız olarak Bağ-Kura prim yatırıyor. Bu arkadaşım ne zaman emekli olabilir? Erdal İblağ

Cevap: Arkadaşınız Bağ_kurdan emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi. Yaklaşık 14 yıl daha prim ödeyerek prim ödemesini 25 tam yıla tamamlaması şartıyla 57 yaşını dolduracağı 2022 de Bağ-Kurdan emekli olabilir. Arkadaşınızın sigorta başlangıç tarihi sigortadan emekli olmasına avantaj sağlıyor. SSK da emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi,5225 gün prim ödemem ve 48 yaş şartlarına tabi. Bağ-Kur dahil prim ödemesini 5225 güne tamamlaması şartıyla 48 yaşında emekli olabilir.

Yeni yasa şartlarınızı değiştirmedi 2011 de emekli olabileceksiniz

Soru: Ev hanımı olarak isteğe bağlı primlerimi 1996 yılı Kasım ayından beri Bağ-Kura 0663567401 numara ile itina ile ödedim. 17. basamağa kadar geldim. Hiç borcum yoktur. Daha ne kadar süre prim ödeyerek emekli olma hakkım olacak? Eski yasaya göre 56 yaş 15 yıl ile 28 Ocak 2012 tarihinde emekli olacaktım. Bütün hayallerim yıkıldı mı? Doğum tarihim 28 Ocak 1956 dır. Bu konuya lütfen açıklık getirir misiniz? Kısmi ve tam emeklilik duruyor mu? Maalesef Bağ-Kurdan bilgi almak mümkün olmuyor. Cevabınızı bekliyorum. Mübeyyen Onursal

Cevap: 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yeni yasa emekli olma şartlarınızı değiştirmedi. Bu açıdan rahat olun. 1 Ekim 2008 den önce hangi şartlarla emekli olacaksanız bugünde aynı şartlarla emekli olma hakkınız var. 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarını doldurmaya sizin gibi 10 yıldan fazla kalanlar 55 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Kasım 2011 ayına kadar prim aralıksız prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarihte kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz(yaş haddinden emeklilik)

58 yaşındaki emekli olamayan kadın sigortalı primlerini geri alabilir


Soru:1955 doğumlum. 28 Nisan 1980 tarihinde SSK sigortalı olarak kızlık soyadımla (çivikaş) işe girdim. Toplamda 330 gün prim ödemem var. Sormak istediğim ödenmiş primlerimi geri alabilir miyim? Veya emekli olmak istersem, en kısa zamanda nasıl emekli olabilirim? Daha ne kadar prim ödemem gerekiyor? Hasret YILMAZ

Cevap: 58 yaşını doldurduğu halde prim ödemeleri emekli aylığı bağlanmasına yetmeyen kadın sigortalılar, ödemiş oldukları primleri yaşlılık toptan ödemesi adı altında geri alabilir. Ödediğinizi primleri geri alabilmeniz için 58 yaşını doldurana kadar beklemeniz gerekiyor. Ancak alacağınız primlere 1 Ekim 2008 tarihine kadar faiz işletilmediği için yapacağınız alacağınız para taksi dolmuş paranıza yetmez. Bu primler için 1 Ekim 2008 den sonraki süreler için güncellenerek ödenecek.

Emekli olmak için 3300 gün daha prim ödeyerek 300 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız gerekiyor.

Prim yeterli 48 yaşını bekleyeceksiniz

Soru: Ben 1986 da işe girerek sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 8178 prim gün prim ödedim. Doğum tarihim 1 Ocak 1963 dür. Askerliğimi borçlanıp emekli olabilir miyim?1986 da işe girdim. Polat

Cevap: Askerlik sürenizi, askerliği yaptığınız tarihi ve sigorta başlangıç tarihinizi vermediğinizden(yıl olarak verdiğinizden) sorunuzu varsayımlı olarak cevaplandırabiliyoruz. Sigorta başlangıç tarihinizden önce 20 ay askerlik yaptığınız ve 1 Temmuz 1986 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız varsayımına göre, askerlik borçlanması başlangıç tarihiniz 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğu için, bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan aylığını kestirmeden dükkân işletemez

Soru:SSK 'dan Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olan bir abim var. Üzerine dükkân açıp çalıştırmak istiyoruz. Bu durumda SSK’dan yurtdışı borçlanması yaparak emekli olduğu için maaşı keser mi? Ufuk Atici

Cevap: Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanlar, sosyal destek primi uygulaması kapsamı dışındalar. Bunlar, emekli aylığını kestirmeden, SSK lı bir işte çalışamadığı gibi kendi nam ve hesabına bağımsız olarak da çalışamıyorlar. Yurtdışı hizmet borçlanmasıyla SSK dan emekli olan ağabeyiniz emekli aylığını kestirmeden dükkan açarak çalışamaz.

Ancak, emekli aylığını kestirir. Bağ-Kura kayıt olup, Bağ-Kur primi ödeyerek dükkân işletebilir. Tekrar emekliliğini istediğinde ise, dükkân işlettiği süre zarfında ödediği primlerde dikkate alınarak emekli aylığı yeniden hesaplanır.

Boşandığınızda babanızdan yetim aylığı alabilirsiniz

Soru: Eşimden boşanmak üzereyim. Hiçbir gelirim ve sigortam yok. 1 Ekimden itibaren bazı kanunlarda değişiklik oldu. Ben eşimden boşandıktan sonra, SSK emeklisi ölmüş babamdan yetim maaşını alabilir miyim? Bir kaç yere danıştım her kes farklı şeyler söylüyor. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Esra

Cevap: SSK; sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan, kendi çalışmalarından dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almayan kız çocuklarına yaşları ne olursa olsun ana ve babalarından dolayı yetim aylığı bağlar. Sosyal güvenlik kurumlarına tabi çalışmadığınızdan ve kendi çalışmanızdan dolayı emekli aylığı almadığınızdan dolayı, boşandıktan sonra babanızdan dolayı SSK da n yetim aylığı alabilirsiniz.

Doğum borçlanmasına ilişkin genelge hazırlanıyor

Soru: 1967 doğumluyum. 1984 yılında sigorta girişim var. 20 Eylül 1989 da doğum sebebiyle işten ayrıldım. Bir daha işe girmedim. 10 Ekim 1989 ilk doğumu yaptım. 20 Şubat 1994 tarihinde 2 nci doğumu yaptım. Bu esnada hiç çalışmadım. Şuanda isteğe bağlı sigortaya prim ödüyorum. Doğum borçlanması yapabilir miyim?

Serhat

Cevap: Yasaya göre iki doğumun içinde borçlanma yaparak 4 yıl(1440 gün) kazanmanız mümkün. Ancak, doğum borçlanmasının usul b ve esaslarını belirleyen tebliğde, borçlanma yapabilmek için işyerinden doğum nedeniyle ayrılmak ve doğum sonrasında iki yıl çalışmamak ve işverenden bu durumu onaylayan belge almak şartlarını arıyor.

Doğum borçlanmasının genelgesi henüz çıkmadı ancak hazırlanan genelgede söz konusu şartları taşıyanların SSK dışındaki sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışsalar bile borçlanma yapabileceklerine ilişkin düzenleme olduğu duyumunu aldık. Şayet genelge ile bu yönde bir düzenleme yapılırsa, isteğe bağlı prim ödeseniz de, işvereninizden doğum nedeniyle işten ayrıldığınızı ve doğum sonrasındaki ikişer yılda iş sözleşmesine tabi olarak çalışmadığınızı gösterir onaylı belge alabilirseniz doğum borçlanması yapabilirsiniz.

Bağ-Kura göre SSK dan emekli olmanız avantajlı

Soru:9 Ekim 1965 doğumluyum. 1987 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 2006 Nisanından bugüne Bağ-kura kayıtlıyım. Yazılarınızı okuyunca SSK emeklisinin Bağ-kurludan daha avantajlı olduğunu düşünmeye başladım, doğrumudur? Şu an 12. basamaktan Bağ-Kur primi yatırıyorum. Acaba SSK’ya dönsem emekliliğime ne kadar kalır veya hangisi benim için daha avantajlı olur?

A. Azmi Fidan

Cevap: SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisininiz. Tekrar sigortalı olacağınız tarihten itibaren en az 1260 gün toplamda(Bağ-Kur dahil) 5375 gün prim ödemeniz şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 9 Ekim 2015 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur da ise emekli olmak için en az 9000 gün prim ödemeniz gerekir. SSK dan emekli olmak Bağ-Kura göre daha avantajlıdır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2948

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

3.5 yıldan az prime ihtiyacı olanın isteğe bağlı prim ödemesinde sakınca yok