Primini geciktirenin faizle anası ağlatılır prim iade edilirken de faiz ödenmez

 

06.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Primini geciktirenin faizle anası ağlatılır prim iade edilirken de faiz ödenmez

Ekrem Sarısu - 06 Aralık 2008 Cumartesi - Posta

Primini geciktirenin faizle anası ağlatılır prim iade edilirken de faiz ödenmez

Soru: Annem Bağ-Kura isteğe bağlı sigortalı olmuştu 1999 senesinde, 1-2 ay prim ödedi. sonra 2 sene ödemedi. Ama daha sonra tamamını hesaplattık 2 milyar 800 milyon ödedik. 2002 de bu arada babamı kaybettik 2-3 ay daha ödeyemedik. 3 ay sonra tekrar ödemek için gittiğimiz de bize Bağ-Kurla ilişiğimizin kesildiğini artık sağlık sigortasından faydalanamayacağımızı söylemeleri üzerine iptal ettirdik. Ama içerideki paramızı istedik onu da ancak 60 yaşına gelince alabileceğimizi söylediler. Ne yapmamız lazım? Devletin kendi parası olsa faiziyle alır. Ama biz kendimize ait olan parayı alamıyoruz. Kaç sene geçti aslında bu parayı faiziyle almamız gerekmiyor mu? Bir kaç kerede dilekçe verdik ama hep aynı yanıt geldi.

Serda Ünal

Cevap : Şikayetinizde çok haklısınız. Anayasamıza göre vatandaşların sosyal güvenliğini sağlamakla yükümlü olan Devlet, maalesef bazı düzenlemelerle âdete vatandaşın sosyal güvenliğini elinden alıyor. İade edilen primler yıllarca faiz işletilmeden ödenen değerleri üstünden geri ödendi. Yüksek enflasyon yaşanan ülkemizde ödemem primlerin yatırıldığı tarihteki değerleri üstünden ödenmesi, vatandaşın sosyal güvenliğini sağlamak için yatırdığı parasının pul edildiği anlamına geliyor. Bu nasıl sosyal güvenlik sistemidir ki vatandaşın ödediği parayı pul ederek geri ödüyor. Hem de, mali durumu iyi olmadığından emekli olacak kadar prim ödeyemeyen vatandaşın parasını. Maalesef bu yanlış uygulama yeni yasa ile kısmen de olsa, hiç değilse bundan sonrası için düzeltildi. 1 Ekim 2008 den sonraki süreler için bu primler güncelleme katsayısının yüzde 30 u oranında güncellenerek ödenecek.

Bağ-Kur 60 yaşını doldurduğu halde emekli olamayan kadın sigortalının, talebi üzerine ödediği primini geri iade ettiğinden. Anneniz, 60 yaşını doldurana kadar primlerini geri alamaz. Ödediği primler, 1 Ekim 2008 e kadar geçen süre için aynı değer üstünden(herhangi bir faiz uygulanmadan) 1 Ekim 2008 den ödeme tarihine kadar geçen süre içinde güncellenerek ödeme yapılır.

Aramızda sözleşme olmayan yabancı ülkede

çalışan işçilerimiz isteğe bağlı sigortalı olabilecek


Soru: 1 Ocak 1996 sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar 2088 gün prim ödedim. Bir yıldır sözleşmeli olarak yurt dışında çalışıyorum. Özel alyans sigortası ile. Yeni SGY na göre isteğe bağlı sigortayla eş ve çocuklarım sağlık hizmeti alır mı? Ve benim emeklilik günümde bir değişiklik olur mu?

Ekrem Ketenci-Muğla

Cevap:1 Ekim 2008 tarihinden sonra aramızda Uluslar arası sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere çalıştırılmak üzere götürülen vatandaşlarımız; kısa vadeli sigorta kollarına tabi tutulacak ve genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi işverence ödenecektir. Bu kişilerden isteyenler isteğe bağlı sigortalı olabilecek. İsteğe bağlı sigortalı olduğunda genel sağlık sigortası primi işvence ödendiğinden, genel sağlık sigortası primi ödemeyecekler. Diğer sigortalılar yüzde 32 oranında prim öderken, bunlar yüzde 20 oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyecekler.

Kurumun son verdiği 56 yaş bilgisi doğru

Soru:2 Şubat 1958 doğumlum. 1985 Nisan ayında sigorta başlangıcım var. 2006 yılının Temmuz ayından itibaren isteğe bağlı prim ödemeye başladım. Bugüne kadar ödenmiş 3490 gün primim var. Arada ödenmemiş 90 günümü SSK il müdürlüğü ödeyebileceği mi söyledi. 3600 gün ve yaştan emekli olmak istiyorum. Geçen yıl bulunduğum ilin SSK müdürlüğü 3600 gün 20 yıl ve 48 yaştan emekli olabileceğimi söylemişti. Ama bir ay önce verdikleri bilgi çok farklı. 56 yaşı beklemem gerektiğini söylediler. Sizden ricam 3600 gün ve yaştan yazdığım bilgiler doğrultusunda, ne zaman emekli olabilirim? Geçen sene bana söylenen bilgiye göre aralık sonunda emekli olabiliyordum. Acele cevap yazarsanız çok sevineceğim.

Bedriye Kara

Cevap: Kısmi Yaşlılık aylığı(yaş haddinden emeklilik) ile emekli olmak için aranan, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında getirenler, 56 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabiliyor. Prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 2 Şubat 2014 tarihinde emekli olabilirsiniz. Kurumun ilk verdiği bilgi değil, son verdiği bilgi doğru.

25 yıl sigortalılık sürenizi dolduracağınız

Kasım 2009 da emekli olabilirsiniz


Soru: 1986 yılında sigorta başlangıcım var. 1984 yılında askere gitmiştim ve askerlik borçlanmasını yaptırdım. Şu anda askerlik borçlanması hariç 7827 gün primim bulunmaktadır. Buna göre emekli olabilir miyim? Ve işverenden tazminatımı talep etsem alabilir miyim?

Bahtiyar Türkan

Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi ve askerlik sürenizi ve doğum tarihinizi bildirmediğinizden sorunuzu; 1 Temmuz 1986 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladığınız ve 20 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandıracağız. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma başlangıç tarihiniz 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi bulunuyorsunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 25 yıllık sigortalılık sürensizi dolduracağınız 1 Kasım 2009 tarihinde 48 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 48 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

Prim yeterli 49 yaşını doldurduğunuzda emekli olacaksınız

Soru: 2 Şubat 1973 doğumluyum. Ticaret lisesinde okurken staj yaptım. 2 yıl sonra yani 29 Haziran 1992 yılında stajdan aldığım sigorta numarası ile işe başladım.7 yıl çalıştım ve istifa ettim.(30 Mayıs 1999) Hiç ara vermeden isteğe bağlı sigorta yaptırdık ve Nisan 2008 yılına kadar ödedik. Eşim SSK 'a gitti ve artık prim gününüz dolmuş, ödeme yapmanıza gerek yok denildiği için o tarihten itibaren yatırmadık. Yatırmamız gerekiyor mu? Kaç yılında emekli olurum? Beni bu konuda aydınlatırsanız çok mutlu olurum. Kafamda soru işareti olarak kalıyor çünkü. En kısa zamanda yanıtlarsanız sevinirim.

Ayser Özgün(Arslan)

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. 29 Haziran 1992 den Nisan 2008 ayı sonuna kadar aralıksız prim ödemişseniz, emekli olmak için aranan prim şartını yerine getirdiğinizden bundan sonra prim ödemeseniz de, 49 yaşınızı dolduracağınız 2 Şubat 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kura da çeyiz yardımı geldi

Soru: Bu günlerde aşamadığımız bir konu var. Bir esnaf arkadaşımız nişanlı. Nişanlısı tarım Bağ-Kuru olarak ölen babasından yetim maaşı almakta. Bu kişiler nişanlılıktan dolayı evlenebilmeleri için evlilik yardımı almak istediklerinde, tarım Bağ-Kur’unda böyle bir mevzuatın olmadığını ve alamayacakları söylenmiştir. Dolayısıyla mağdur durumdadırlar. Acaba verilen bilgiler doğrumudur?

Rumuz:Güllük Berber

Cevap: Ana ve babasından dolayı yetim aylığı alan kız çocuklarına evlenmeleri halinde verilen evlenme ödeneği, toplumdaki tanımı ile çeyiz yardımı, maalesef Bağ-Kur mevzuatında yoktu. Gerek esnaf Bağ-Kur sigortalısı, gerekse Tarım Bağ-Kur sigortasından yetim aylığı alan kız çocukları evlendiklerinde çeyiz yardımı alamıyordu. Bu durum aynı şartlara sahip kişilerin sosyal güvenlik haklarından eşit şekilde yararlanmalarına mani olarak büyük bir adaletsizlik ve haksızlık oluşturuyordu. Ancak bu adaletsiz uygulama, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5150 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile düzeltildi. Bu tarihten itibaren gerek esnaf Bağ-Kurundan gerekse Tarım Bağ-Kurundan yetim aylığı alan kız çocukları da “evlenme ödeneği” kapsamına alındı. Bu tarihten itibaren evlenmesi nedeniyle Bağ-Kurdan aldığı(veya tarım Bağ-Kurundan) yetim aylığı kesilen kız çocuklarına, bir defaya mahsus olarak aylıklarını iki yıllık tutarı peşin olarak ödenecek.

49 yaşınızı dolduracağınız 20 Haziran 2017 de emekli olabilirsiniz

Soru: 20 Haziran 1968 doğumluyum. SSK ya 16 Ağustos 1987 de giriş yaptım. Acaba ne zaman emekli olurum? Kaç güne ihtiyacım var?

İslam Latif

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 15.5 yıldan fazla 17 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Ara boşluğunuz yoksa prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile 49 yaşınızı dolduracağınız 20 Haziran 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

900 günle annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz

Soru: Umarım bana yol gösterebilirsiniz. Babam vefat etmiş, babamın 182 gün sigortası var. 24 ay da askerlik yapmış. Bu 24 ay askerliği ödersek annem aylığa bağlanabilir mi? Rahmetli babam 1972 de 2 gün çalışmışlığı var, 1982 de 180 gün çalışmışlığı var. Toplamda da 182 gün. 2000 yılında vefat etti. Sağdan soldan duyduklarımla bir şey daha sormak istiyorum. 900 gün ile emekli olunabilir mi? Veya bu 900 gün (yasa) ne zamana kadar geçerli? Cevabınızı bize iletebilirseniz çok memnun kalacağım. Gazete alıyorum ama eş keza kaçırırsam diye aşağıdaki iletişim numaralarına da cevap yollarsanız memnun kalırım?

Murat Durmaz.

Cevap: 1 Ekim 2008 e kadar olan uygulamada, 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödemesi olan SSK lının ölümü halinde eş ve hak sahibi çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanıyor. 900 gün prim eksiği askerlik borçlanması ile de tamamlanabiliyordu. Ancak; 1 Ekim 2008 tarihinde yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, 900 gün prim eksiğinin borçlanılarak tamamlanması uygulamasına son verildi. 1 Ekim 2008 den sonra 5 yıl sigortalılık süresi ve borçlanma hariç 900 gün prim ödemesi olan SSK lının eş ve çocuklarına dul-yetim aylığı bağlanabiliyor. Ancak, babanızın ölüm tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önceki bir tarih olduğundan, 1 Ekim 2008 den önceki düzenlemeye tabisiniz. Babanızın 5 yıldan fazla sigortalılık süresi olduğundan askerlik süresini borçlanarak prim ödemesini 900 güne tamamlamanız halinde annenize dul aylığı bağlanır.

5150 gün ve 47 yaş şartına tabisiniz

Soru: 1 Kasım 1984 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladım. Toplam primim 6055 gün prim ödemem var. Askerliğimi 1983 yılında bitirdim. 20 aylık askerlik borçlanmamı ödedim. 29 Mayıs 1962 doğumluyum. Ne zaman emekli olabilirim?

Fırat Katık

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 47 yaşınızı dolduracağınız 29 Mayıs 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK da daha az prim öder 3 yılda erken emekli olursunuz

Soru: 27 Ocak 1964 Doğumluyum. 1986 Yılı Kasım ayından başlayarak 6 Ay emekli sandığı hizmetim var. 1990 dan başlayarak 17 yıl 10 ay Bağ-Kur hizmetim var. Ve halen devam ediyor.

-Ne zaman emekli olurum?

-Hangi kuruma devam etmemi(SSK veya Bağ-Kur) önerirsiniz.

Osman Türk/Mersin

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle Bağ-Kura 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 12.5 yıldan fazla 14 yıldan az süre kalanlar, emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 6 yıl 8 aydaha prim ödeyerek 18 yıl 4 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 27 Ocak 2016 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz. SSK ya geçip en az 1260 gün/(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olarak, 49 yaşınızı dolduracağınız 27 Ocak 2013 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz. Hem daha az prim ödenmesine karşın 3 yıl erken emekli olunduğundan SSK dan emekli olmanız daha avantajlı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 761

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Primini geciktirenin faizle anası ağlatılır prim iade edilirken de faiz ödenmez