Özürlü çocuğu olan annenin primi 1/4 oranında artırılacak

 

15.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Özürlü çocuğu olan annenin primi 1/4 oranında artırılacak

Ekrem Sarısu - 15 Aralık 2008 Pazartesi - Posta

Soru: 15.06.1970 doğumluyum. İşe giriş tarihim 20.10.1993. Bir tane otistik ve kas hastası oğlum var. Kendim çalışıyorum. Hasta olan çocuğumu otistik okuluna gönderiyorum ve okul dışında evde kendim bakıyorum. 1 Ekim'den itibaren özürlü çocuğu olan ve çalışan annelere erken emeklilik yasası çıktığını duydum. Ama ayrıntılarını bilmiyorum. SSK’yı arayıp sordum onlara da daha bir bilgi gelmemiş bana cevap veremediler. Benim sizden ricam bu yasadan nasıl yararlanabilirim? Bunun için nereye başvurmam gerekli ve ne gibi evraklar hazırlamam lazım? Toplam pirimim 4904 ve kalan pirimim 760. Bu yasaya göre ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca eşim emekli sandığına bağlı olarak çalışmakta ve vergi indiriminden yararlanıyor. Bu vergi indirimden yararlandığı için vergi iadesi alamıyor. Emekli olduğu zaman bu maaşına etki olacak mı?

Adile Tekin

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başkasının bakımına muhtaç derecede özürlü çocuğu olan annelere, ödedikleri primin ¼ ü(yüzde 25 i) kadar avantaj sağlandı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ödenen prim gün sayısı yüzde 25 oranında artırılacak. Ayrıca artırılan tutar, emeklilik için aranan yaş haddinden de düşülecek. Örneğin, başkasının bakımına muhtaç özürlü çocuğu olan ve 1 Ekimden sonra 4320 gün prim ödeyen kadın sigortalının, prim ödeme gün sayısına, 4320 günün ¼ ü(yüzde 25 i) kadar ilave yapılacak. Yani 1080 gün(4320 x ¼) ilave edilerek, prim gün sayısı 5080 güne çıkartılacak. Ayrıca aranan yaş haddinden 1080 gün düşülecektir. Bu sigortalının emeklilik için aranan yaş haddinin 48 olduğunu varsayarsak, emekli olacağı yaş 48 den, 1080 gün indirildiğinde 45 e düşecektir.

Çocuğunuzdan dolayı 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ödemiş olduğunuz primler örnekteki gibi 1/4 oranında artırılacak. Artırılan bu süre ayrıca yaş haddinden düşülecektir.

Emekli olmak için: 20 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 771 gün daha prim ödeyerek 4904 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 15 Haziran 2020’de emekli olabilirsiniz. Özürlü çocuğunuz için getirilen avantajdan dolayı 617 gün prim öderseniz, prim gün sayınız 154 gün artırılarak 771 güne yükselir. Dolayısıyla, 771 yerine 661 gün prim ödemeniz yeterli olacaktır. 154 gün 50 yaşınızdan da düşüleceğinden, 15 Haziran 2020 yerine 11 Ocak 2020 tarihinde emekli olabileceksiniz.

Mart 2012 ayında emekli olabilirsiniz

Soru: 01.01.1962 doğumluyum. 01.10.1988 yılında tarım Bağ-kuru başlangıcım var. Yani 3 yıl 6 ay 29 gün hizmetim mevcut. 01.05.1992 yılından itibaren esnaf Bağ-Kur sigortası başlangıcım var ve halen devam etmekteyim. 1984 yılında askerliğimi bitirdim. 1 yıl 8 ay askerlik borçlanması ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Mehmet Ali KAYA

Cevap: Emekli olmak için: 25 tam yıl prim ödeme (9000 gün) ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödeyerek pim ödemelerinizi 25 tam yıla çıkartacağınız Mart 2012 ayında emekli olabilirsiniz.

25 yıllık süreyi dolduracağınız 2009’da emekli olabilirsiniz

Soru: 02.11.1959 doğumluyum. 02.12.1985 yılında sigorta girişim var. Toplam 5139 gün prim ödemişliğim var. 20 aylık askerlik borçlanmasını yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim?

Vecdi KIZILGÖK

Cevap: Askerlik borçlanmanız sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri çekerek emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 2 Nisan 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz şirket ortaklığını devretmediği sürece Bağ-Kurlu olmak zorunda

Soru: Eşimin babasının 2004 yılında vefatı neticesinde mevcut limitet şirketleri Eşimin annesi, kardeşi ve kendisine veraset yolu ile devir olmuş. Yine bu yıldan başlamak kaydı ile eşim milli eğitimde aralıklarla vekil öğretmenlik yapmış. Biz evlendikten sonra; benim tayinim için resmi bir kuruma verilmek üzere, eşimin 2004 yılından bu yana sürekli olarak çalışmış ve çalışır olduğunu gösterir bir belgeye ihtiyacımız oldu.
Bizde babasının vefatından kalan şirket ortaklığı dolayısı ile Bağ-Kur kurumundan 2004 yılından bu yana olan pirim borcunu yatırmak sureti ile bu evrakı temin ettik. Temin ettik ama 2004 yılından bu yana eşimin yaklaşık 500 gün civarı SSK’lı olarak çalışmışlığı var. Eşim babasından kalan şirketteki ortaklığından feragat etmek istemiyor yani şirketten ayrılmak istemiyor. Fakat aynı zamanda öğretmen olduğu için mesleğini de yapmak istiyor ve hali hazırda da vekil öğretmenlik yapıyor. İlerki günlerde az önce bahsini ettiğim evrak bize yine lazım olacak. Şimdi kurumlarda birleşti nasıl bu işin içinden çıkacağımızı bilmiyoruz.

Murat Aydoğdu

Cevap: Eşiniz şirket ortağı olduğu sürece Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda. Şirket ortaklığından çıkmadığı sürece Bağ-Kurdan kurtulması mümkün değil. Zaman zaman yaptığı vekil öğretmenlik, sürekli bir iş olmadığından, eşinizi Bağ-Kur’dan kurtarmaz. Eşiniz dışardan girdiği dersler için Bağ-Kur sigortalısı olduğunu bildirirse ücretinden emekli sandığına kesinti yapılmaz.

Sosyal güvenlik personeli genelgeye göre iş yapıyor

Soru: Gazetenizdeki köşenizden de belirttiğiniz halde doğum borçlanması ile ilgili olarak SGK Kadıköy İlçe Müdürlüğüne gittik. Fakat kendilerine bu konu ile ilgili olarak herhangi bir tebliğin yapılmadığını söylediler. Aradan geçen iki ay kadar süreye rağmen 25.11.2008 tarihinde dahi böyle bir tebliğ almamış olmaları mümkün mü?

Selçuk HASGÜL

Cevap: Doğum borçlanmasına ilişkin yasa 8 Mayıs 2005 tarihli resmi gazetede yayımlandı ve uygulaması 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Doğum borçlanmasının usul ve esaslarını açıklayan sosyal güvenlik kurumunun yayımladığı yönetmenlik de 28 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak, maalesef sizde olduğu gibi sosyal güvenlik kurumu il müdürlüleri bize bir şey gelmedi diyerek sigortalıları geri çeviriyor. Borçlanma işlemi yapmıyor. Bunun nedeni, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) personelinin bugüne kadar yasaya, tebliğe, yönetmenliğe göre değil; genelgeye göre iş yapmaya alışmış olmasıdır. Yasa 8 Mayıs 2008 tarihli resmi gazetede yayımlanmasına rağmen, SGK bugüne kadar genelge yayımladığı için, genelgeyle iş yapmaya alışkın personel de işlem yapmıyor. Bir hukuk devletinde asıl olan yasadır. Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yasanın emri yerine getirilmesi gerekir. Ama maalesef SGK’ da işler genelgeye de giriyor.

Sağlık yardımı için sisteme kayıt gerekiyor

Soru: 2 senedir SSK’lıyım. Ayaktaki bir kemikte kırık sonrası özel bir hastanede tedavi gördüm ve 6 hafta rapor aldım (ayakta istirahat). SSK gittiğim özel hastane raporunu kabul etmediği için SSK’nın geçtiği bir hastaneden rapor almamız gerektiğini öğrendik.
SSK hastanesine gittiğimizde, sağlığımın açık olmadığını söylediler. Muhtemel, bu tarihe kadar sağlık karnesi istemediğimiz için Sağlığımı bugün açtırdık varsaysak, geçmişte yazılmış bir raporu SSK kabul eder mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Neşe Kalyon / İstanbul

Cevap: Sağlık yardımı almak için sisteme kaydolmak gerekiyor. Sisteme kaydolduktan sonra kurumun sözleşme imzaladığı hastanelerde ve eczanelerin bağlı olduğu sistemde adınız çıkacağından, sağlık yardımı almaya başlarsınız. Eski tarihli özel hastaneden alınan rapora göre kurum işlem yapmaz. Sisteme kaydolduktan sonraki dönem için sağlık yardımı alabilirsiniz.

Giriş bildirilmediyse dava açma hakkı zamanaşımına uğramış

Soru: Bir yakınım 1998’de sigortasız bir yıl boyunca çalıştı. Bu firmaya şimdi dava açarsak ve o tarihte çalıştığını ispatlarsak geriye dönük olarak sigorta başlangıcı 1998 olur mu?

Saniye Ataş

Cevap: Yakınınızın işe girişi SSK’ya bildirilmiş, ancak çalışma süreleri bildirilmemişse hizmet tespit davası açarak çalıştığı süreleri mahkeme yoluyla kazanmaya çalışabilirsiniz. Ancak, çalıştığı işyeri işe giriş bildirgesini SSK’ya göndermemiş ise, işten ayrıldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmadığı için bugün dava açamaz. Çünkü, dava açma hakkı zaman aşımına uğramış bulunuyor. Dolayısıyla sigorta başlangıcını 1998’e götüremez.

7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz

Soru: 06.01.1995 yılı sigorta girişim var. Sigorta girişim liseden staj sigortası ancak 2001 yılında işe girdim ve bu sigorta üzerine devam ettim halen bu tarihten beri aktif olarak sigortalıyım. 2539 iş günü sigorta pirimim var. Sorum şunlar;

1- Emekli olabilmek için kaç prim günü ödemem gerekiyor?

2- Ne zaman emekliliğe hak kazanacağım?

3- Askerliğimi saydırmamın emekliliğime bir faydası olur mu?

4- Hangi tarih itibari ile emekli olup maaş almaya hak kazanacağım?

Burak Yılmaz

Cevap: 1- Staj döneminde kişileri emekli eden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden bu dönemde yapılan sigorta emeklilik için başlangıç sayılmaz. Ancak bu dönemde alınan sigorta kartı ve sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. 2001 başlangıcınıza göre emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz.

2- 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

3- Askerlik sürenizi borçlanırsanız prim ödeme gün sayınız askerlik süreniz kadar artar.

4- 7000 gün prim ödemeniz şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanması sizi bir yıl erken emekli eder

Soru: 23 Haziran 1964 doğumluyum. 12 Aralık 1982 ve 1984 Mart ayına kadar vekilen öğretmenlik yaptım. MEB’den hizmet belgemi aldım. 21 Temmuz 1987 yılı itibariyle halen SSK’lı olarak çalışmaktayım. Emekli olmak için primlerim doldu. Mart 1984 de askere gittim. 18 ay sonra geldim. Emekli olabilmek için askerliğimi borçlanmak gerekir mi? Ve ne zaman emekli olurum? Şu anda özelleştirmeden dolayı teşvikle işten ayrılmalar yapılıyor. Faydalanmam gerekir mi?

Ahmet Sarı

Cevap: Askerliğinizi borçlanmazsanız emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5300 gün prim ödemeniz şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 23 Haziran 2013’de emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin bir yılını borçlanmanız halinde ise, 48 yaşınızı dolduracağınız 23 Haziran 2012’de emekli olmanız mümkün.

50 yaşını doldurduğunda emekli olacak memurlar

Soru: 1977 yılında SSK girişim vardır. SSK günlerimin toplamı 2045 gündür 15.10.1992 tarihinde Belediyede memur şoför olarak göreve başladım. Halen aynı yerde çalışmaktayım. 1 yıl 8 ay askerlik borçlanmasını ödedim. Yeni çıkan 5510 sayılı Kanunun fiili hizmet süresi zammından faydalanarak emekli olabilir miyim?

Erşan ÖZPINAR

Cevap: 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle, 25 tam yıl fiili hizmet süresini doldurmaya sizin gibi 9,5 yıldan fazla 11 yıldan az süre kalan memurlar emekli olmak için: 25 fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 10 Ocak 2012’ye kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamladığınızda 50 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 3241

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Özürlü çocuğu olan annenin primi 1/4 oranında artırılacak