Sigortalı çalışmaya başlananın tarım Bağ-Kuru sona erer

 

14.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sigortalı çalışmaya başlananın tarım Bağ-Kuru sona erer

Ekrem Sarısu - 14 Aralık 2008 Pazar - Posta

Soru: Arkadaşım 20 Ocak 1973 doğumlu. 1 Haziran 1996 tarihinde Tarım Bağ-kuru girişi var olup bu güne kadar düzenli şekilde ödemelerimi yapmış. Ayrıca 1993 -1995 yılları arasında 18 aylık askerlik borcu ödemesini yapmış bulunmakta. Söz konusu arkadaşın üzerinde 300 dönüm susuz tarla Ziraat Odasınca kayıtlı bulunmaktadır. 30 Ekim 2008 tarihinde İstanbul’da belediyeye Devlet Kamu Personeli şeklinde kadrolu olarak işe başladı. Kurumca sigortası ödenmeye başlamıştır. Halen devam etmekte olan Tarım Bağ-kuruna son vermek istiyor. Kendimce yapmış olduğum araştırmalar sonunda yeni çıkan yasaya göre eski kayıt nereye bağlıysa o şekilde devam etmesi gerektiği sonucuna vardım. Yeni çıkan yasa ile bu kapatma ve geçiş mümkün müdür?

Mehmet UZUN

Cevap: Tarım Bağ-Kur sigortalısı sayılanlardan; diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamına tabi bir işte çalışanların, çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce sigortalılıkları sona erer. Sigortalıların bu durumu sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde kuruma başvurarak, kayıtlarını sildirmek zorundalar. Arkadaşınızın devlet kamu personeli olarak çalışmaya başladığı tarihten bir gün önce tarım sigortalılığı sona ermiş bulunuyor. Arkadaşınız memuriyete başladığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde Bağ-Kura yazılı olarak başvurarak sigortasını kapattırması gerekir.

İşsizlik sigortası primi geri alınmaz

Soru: 28.03.2005 tarihinden itibaren yanı şirkette çalışıyorum halen devam ediyorum sigortam kesintisiz yatıyor. Ben şuan sigorta fonunda biriken işsizlik tazminatımı çekmek istiyorum. Duyduğum kadarıyla bunu bir sigorta şirketi ya da bir banka kredi olarak veriyormuş. Fondaki tazminatı da kendisi tahsil ediyormuş. Bu konuyla ilgili detaylı bir bilgi verir misiniz? Doğruysa nasıl ve nereye müracaat etmemiz gerekiyor?

Burçak

Cevap: Maalesef duyumlarınız doğru değil. İşsizlik sigortası primlerinizi geri almanız söz konusu olamaz. İşsizlik sigortası primleri ileride işsiz kaldığınızda işsizlik ödeneği şartlarını taşımanız halinde belli süre için aylık gibi ödenecek. Bunun dışında primleri çekmek, bankalara gösterip kredi kullanmak gibi işlemler söz konusu değil.

57 yaşında kısmi aylıkla emekli olabilirsiniz

Soru: 01.01.1953 doğumluyum. 28.06.1980’den itibaren 2413 gün yurtdışı borcumu ödedim. 600 gün askerlik borcumu ödedim. 04.10.2000 tarihinden beri Bağ-kur ödüyorum, toplam 5933 günüm var. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?

Kenan YAZICI

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 3067 gün daha prim ödeyerek 5933 gün olan prim ödemenizi 9000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca bundan sonra prim ödemeseniz dahi 57 yaşınızı dolduracağınız 1 Ocak 2010 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008’den öncesi için Bağ-Kur’dan kurtuldunuz

Soru: Ben Mart 2003 tarihinden bu yana şahıs firması olarak vergi mükellefiyim. O zamandan bu yana çeşitli mali sorunlar nedeniyle Bağ-kur kaydımı yaptıramamış durumdayım. Yeni çıkan SGK yasasına göre zamanında tescil edilmemesi nedeniyle Bağ-kur hak ve sorumluluklarını kuruma başvurmam halinde 1 Ekim 2008 tarihinden başlayacak. Bu doğru mudur? Ayrıca, kuruma tescil için başvurduğumda bu durumla ilgili herhangi özel bir işlem yapmam veya dilekçe vermem gerekiyor mu? Yoksa kaydım doğrudan 1 Ekim 2008'den itibaren mi yapılacak? Bunu sormamın nedeni aksi bir durumda geriye dönük olarak çıkartılacak olan 5.5 yıllık prim borcunu ödeme imkanımın olmamasıdır. Bu konuda vereceğiniz tavsiyeler için şimdiden teşekkür eder, hayırlı günler dilerim.

Selim Serdar

Cevap: Rahat olun. 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur sorumluluğunuzdan kurtulmuş bulunuyorsunuz. Çünkü 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yeni yasa, sizin gibi süresi içinde Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğünü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatıyor. Ancak, isteyenler 6 ay içinde vergi kayıtlarını ibraz etmek şartıyla; 4 Ekim 2000 ile 1 Ekim 2008 tarihleri arasındaki süreyi borçlanarak sigortalılıklarını 4 Ekim 2000’den itibaren başlatabilecekler. Siz sigortanızı 1 Ekim 2008’den itibaren başlatmak istediğiniz için, herhangi bir sorun yok. Yazılı olarak kuruma başvurup Bağ-Kur sigortalılığınızı 1 Ekim 2008’den itibaren başlatabilirsiniz.

Kız çocukları sağlık yardımı almaya devam edecek

Soru: Emekli astsubayım. İki kızım var. Yeni sosyal güvenlik yasasına göre, kız çocukları 25 yaşını doldurduklarında ebeveynin sosyal güvencesinden yararlanamıyorlar. Hâlbuki yasa çıktığı tarihte benim kızlarımın bu hakları vardı, şimdi bu durumda müktesep hakları ellerinden alınmış olmuyor mu?

Recep YAŞARŞAHİN

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle ana veya babalarının sigortasından sağlık yardımı almakta olan kız çocukları; durumlarında değişiklik olana kadar yani sigortalı bir işe girip çalışmaya başlayana veya evlendiği tarihe kadar ana ve babalarının sigortasından sağlık yardımı almaya devam edecekler. Çocuklarınız yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da, 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi sağlık yardımı alması gerekir. Şayet sağlık yardımı kesmişlerse, itiraz edin. Kabul etmezler ise iş mahkemesine dava açın. Ancak, çocuklarınızdan 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 18 yaşını orta öğrenimde 20, yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran varsa, bunlar sizin üstünüzden sağlık yardımı alamaz. Sağlık yardımını genel sağlık sigortasına kaydolarak, kendi sigortalarından alacaklar. Tabi gelir durumlarına göre her ay prim ödemek suretiyle,

Doğum izninde geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız

Soru: Ben şimdi 39 haftalık hamile bir bayanım ve 37. haftada işyerime rapor verdim. Doğum öncesi ve sonrası izin hakkım olan 16 haftada raporla beraber başladı. Rapor tarihim 10.11.2008 idi. Ben şimdi bundan sonra neler yapacağım ve yasal olan haklarım nelerdir? Birde 16 haftalık süre içinde işyerinden maaş alacak mıyım yani kanunda ücretli bir izin midir bu 16 hafta? Ayrıca işverenim asgari ücret üzerinden primleri göstermektedir. SGK’dan ne gibi bir ücret alacağım. Bu işyerine giriş tarihimde 03.11.2007’dir. Ama 15.09.1998’de ilk SSK girişim oldu?

Ö.K.

Cevap: Doğum nedeniyle almış olduğunuz 16 haftalık istirahat süresince çalışmadığınız her gün için, sigortadan geçici iş göremezlik ödeneği alacaksınız. Geçici iş göremezlik ödeneğinin günlük tutarı; SSK’ya bildirilen ve üstünden prim hesaplanan günlük kazanç tutarınızın 2/3’ü kadardır. Asgari ücretle çalıştığınıza göre, bir aylık istirahat süreniz için asgari ücretin 2/3’ü kadar geçici iş göremezlik ödeneği alırsınız. Normalde işveren geçici iş göremezlik süresince ücret ödemez. Ancak, isterse de ödemesine mani bir durum yok. Geçici iş göremezlik sürenizce işvereniniz ücretinizi de ödeyebilir. Bazı işverenlerin iş göremezlik süresince ücret ödediğini, ancak geçici iş göremezlik ödeneğini de kendisinin aldığını görüyoruz.

Eşiniz 60 yaşını doldurmadan ödediği primleri geri alamaz

Soru: Ben devlet memuruyum. Eşimi son 5510 sayılı çıkmadan önce Ev hanımlığı üzerinden Bağ*kura 14.08.2006 tarihinde İsteğe bağlı sigorta ettirdim. 2 yıl 2 ay 2 gün sigorta primlerimi ödedim. Kurumun Müdür Yardımcısıyla sözlü konuşarak ben devlet memuruyum yeni yasadan dolayı kendi başına bağımsız sağlık karnesi olacağından benim üzerimden devam etmesi için ne yapmam gerektiğini sorduğumda, 1 Kasımda eşine kendi adına sağlık karnesi verileceği ve primlerin dışında sağlık primi de ödemesi gerektiği belirtilmiş ve hemen sigortalılığın durdurulması için dilekçe vermem söylendi ve benim eşim 16.10.2008 tarihinde dilekçe vererek sigortalılığını durdurdu. Kurumdan 04.11.2008 tarihinde bir yazı geldi. Yazıda “Bağ-kur sigortalılığınız 16.10.2008 tarihi itibariyle durdurulmuş olup, Toplu ödeme yapılması için 60 yaşının bitirilmesi gerekmektedir.” denilmektedir. Eşim 01.01.2025 tarihinde 60 yaşında olacak ve biz o gün mü alacağız paramızı, bu kadar mantıksızlık olur mu? Ne Yapmalıyız?

Hasan ALMACIK

Cevap: Yeni yasayla 1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlı sigortalıların sağlık yardımından yararlanmaya başlamaları, buna karşın ödedikleri prim tutarının artırılması üzerine, eşinizin isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığının durdurarak, ödemiş olduğu primlerin iadesini talep ettiğiniz anlaşılıyor. Bağ-Kur’da kadın 60 erkek 62 yaşını doldurduğu halde emekli olacak kadar prim ödemesi yoksa, başka bir ifadeyle emekli olamıyor ise, talebi üzerine ödediği primler kendisine iade edilmektedir. Maalesef eşinizin 60 yaşını doldurmadan, ödediği primleri geri alması mümkün değil. Bu düzenlemenin esasını sigortalıların belli yaşa kadar prim ödemeye zorlayarak, emekli olmalarını sağlamak oluşturuyor.

Ortağı olacağınız şirkette çalışamazsınız

Soru: 2001 yılından itibaren aralıksız olarak Ltd. Şirkette SSK’lı olarak çalışmaktayım. Yeni kurulan bir şirkette işçi olarak başlamak istiyorum. İşçi olarak başladığım bu şirkette bir süre sonra ortak olursam sigortalı olarak devam eder miyim? Yoksa Bağ-Kur’a geçmek zorunda mıyım?

İbrahim KARAGÖZ

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren yeni sosyal güvenlik yasası, kendi işyerinden ve ortak olunan şirketten sigortalı olmayı yasaklıyor. Bundan dolayı ortak olacağınız şirkette SSK’lı olarak çalışamazsınız. Daha evvelden sigortalı olarak çalışmaya başlayıp, sonradan şirketten hisse almak bu durumu değiştirmez. Yasaya aykırı olarak çalışırsanız, emekli olacağınız zaman süreleriniz dikkate alınmaz.

İsteğe bağlı sigortalıya istirahat parası ödenmez

Soru: Ben 26.07.1967 doğumlu olup 22.12.1998’den beri isteğe bağlı sağlıklı Bağ-Kur ödüyorum. Size üç sorum olacak.

1- Yeni yasaya göre ne zaman tam emekli ve kısmi emekli olabilirim?

2- Eşime de emekli olabilmesi için 5 yıldan beri sağlıksız Bağ-Kur ödüyordum. Yeni uygulamaya göre eşimin de sağlıklı ödemesi gerekiyor. Ama maddi durumumdan ötürü eşimin sigorta prim ödemelerini 5 yıla yakın bir süre dondurmak istiyorum. 5 yıllık bir dondurmadan sonra, prim ödemesine devam kararı verdiğimizde yeni yasa önümüze bir engel çıkarır mı?

3- 1 hafta kadar önce bir ameliyat geçirdim. Doktordan rapor aldığımda, raporda belirtilen istirahat gün sayısını Bağ-Kur bana öder mi?

Mehmet MİNÇE

Cevap: 1- Bağ-Kur’da tam aylıkla 25 yıl (9000 gün prim ödeme) ve 58 yaş şartlarıyla, kısmi aylık ile de 15 tam yıl prim ödeme (5400 gün) ve 60 yaş şartlarıyla emekli olabilirsiniz.

2- Eşinizin isteğe bağlı sigortasını kapatır, mali durumunuz düzeldiği zaman tekrar açtırarak yeniden prim ödemeye başlayabilirsiniz. Yeni yasa bu işlemlere mani olmaz.

3- İsteğe bağlı sigortalıya istirahat parası ödenmediğinden, maalesef istirahat parası alamazsınız.

İtibari hizmet süreniz 12 Ocak 2009’da emekli olmanızı sağlıyor

Soru: 18 Temmuz 1962 doğumluyum. Askerlik ödememle beraber işe giriş tarihim 11 Kasım 1984 dür. 2186 gün 4 A yıpranma payım var. 8000 den fazla da iş günüm var. 24 yılım bitti yeni çıkan kanuna göre emekli olabilir miyim?

Saadet Kod

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 2186 gün yıpranma alan çalışmanızdan dolayı 546 gün itibari hizmet süresi kazanıyorsunuz. 546 gün itibari hizmet süreniz, sigortalılık sürenize ekleniyor, emeklilik için aranan yaş haddinizden düşülüyor. Bu durumda emeklilik için aranan sigortalık sürenizi, prim ödeme gün sayınızı dolduruyor ve emekli olacağınız yaş da 48 den, 46 yaş 5 ay 24 güne düşüyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de bu yaşı dolduracağınız 12 Ocak 2009’da emekli olabilirsiniz.

46 yaşınızı dolduracağınız 2009’da emekli olabilirsiniz

Soru: Ben. 01.12.1963 doğumluyum. SSK giriş 01.01.1982 çıkış 31.12.1982 toplam bir yıl Bağ-Kur girişim 01.01.1983 halen ödemekteyim. Toplam 26 yıldır Bağ-Kurluyum. 9250 günüm var. Ne zaman emekli olacağım.

Mehmet Kartalbıyık

Cevap: 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 3,5 yıldan fazla 5 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için: 25 tam yıl prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 46 yaşınızı dolduracağınız 1 Aralık 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 2496

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sigortalı çalışmaya başlananın tarım Bağ-Kuru sona erer