AŞ kurucu ortağı iseniz Bağ-Kurdan kurtuldunuz

 

08.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

AŞ kurucu ortağı iseniz Bağ-Kurdan kurtuldunuz

Ekrem Sarısu - 08 Aralık 2008 Pazartesi - Posta

Soru: Eşimden dolayı Emekli Sandığından kullandığım sağlık karnem 2004 yılında kurum tarafından iptal edildi. Şu anda sağlık güvencem yok. 1987 yılında kurulan bir anonim şirkette kaydım çıktı.(1/100 oranında) Araştırdık 2006 yılında ticaret sicilden verilen bilgiye göre, şirket münfesih durumda organsız dediler. Şirket kurulmuş fakat hiç ticaret faaliyet göstermemiş. Kağıt üzerinde kalmış. Adressiz bir şirket. Ortakların hiçbiri yok. Yönetim kurulunun insanları ölmüş. Bir muhatap yok. Ben bugüne kadar Bağ-Kura hiç prim yatırmadım. 80 yaşındayım. Acil sağlık yardımına ihtiyacım var. Bağ-Kurdan emekli sandığından tekrar sağlık yardımı almam için, Bağ-Kurdan nasıl dururumu sonlandırabilirim?

Bengü Gülereler

Cevap: Öncelikle ister AŞ. nin kurucu ortağı olun, ister yönetim kurulu üyesi olun 1 Ekim 2008 tarihine kadar olan Bağ-Kur sigortası sorumluluğunuzdan kurtulmuş bulunuyorsunuz. Yeni yasa ile yapılan düzenleme ile, sizin gibi Bağ-Kura süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların, sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatılıyor. Dolayısıyla, 1 Ekim 2008 den önceki dönem için Bağ-Kur sorumluluğunuz yok. Sorunuzdan A.Ş. nin kurucu ortağı oduğunuz anlaşılıyor. Şayet AŞ. nin kurucu ortağı iseniz, yeni yasayla 1 Ekim 2008 den itibaren AŞ. kurucu ortakları Bağ-Kur sigortası kapsamından çıkartıldığından, bu tarihten sonrada Bağ-Kur sorumluluğunuz kalkmış bulunuyor.

Eşinizin üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz.

Emekli aylığınızda yanlışlık yok


Soru: Emeklilik için 27 Ağustos 2008 tarihinde başvurdum. Maaşımın 785 YTL olduğunu öğrendim. 17 Aralık 2008 tarihinde tarafıma 2.774 YTL ödeme yapılacağı belirtildi. Hesaplama doğru mu? Birde ödeme PTT şubesinden yapılacak. Özel bankalara yapılıyor mu ?

Rızman Demirdere

Cevap: Emekli aylıkları bilgisayar programları desteği ile elektronik ortamda hesaplanmaktadır. Emeklilik başvurusunda verdiğiniz bilgilere ne ise, ona göre aylık bağlanmıştır. Siz eksik bilgi vermediğiniz sürece(hizmet birleşmesi, Çift sigorta sicil numaranız, askerlik ve yurtdışı hizmet süresi borçlanması vb. gibi) teknik olarak yanlış aylık bağlanmaz. Talep tarihinizi takip eden aybaşından itibaren aylığınız bağlanmıştır. Talep tarihinizi takip eden aybaşından itibaren geçen ödeme dönemine ilişkin aylık tutarınız da toplu olarak ödeniyor. Sosyal güvenlik kurumu ile sözleşme yapan banka varsa, talebiniz halinde emekli aylığınız bankaya ödenir.

Eşiniz 990 gün prim ödediğinde emekli olur


Soru: Eşim 15.06.1982 sigortalı işe girişli ve 10.01.1966 doğumlu. Yaklaşık 8 yıl çalıştıktan sonra evlilik dolayısıyla işten ayrıldı. 6 yıldır isteğe bağlı dışardan ödüyoruz. 990 günü kalmış. Bu zamanı doğum borçlanması yapabilir mi? İki çocuğumuz var 1990 ila 1994 Doğumlu.

Mustafa Tombul

Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi. Eşiniz 990 gün daha prim ödeyerek 4010 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumunun borçlanma tebliğine göre, borçlanma yapabilmek için sigortalı bir işte çalışırken doğum nedeniyle işten ayrılmak doğumdan sonra iki yıl süresince çalışmamak ve bu durumu işverenden alınacak onaylı belge ile kanıtlamak gerekiyor. Bu şartları yerine getiriyor iseniz eşiniz doğum borçlanması yapabilir.

Bağ-Kur prim borcu ödenmeden aylık bağlanmaz

Soru: Rahatsızlığı nedeniyle vefat eden amcamın bir dükkânı vardı. Yanında çalışan işçilerin sigortasını göstermiş fakat yatırmamış. Bundan dolayı sigortaya borcu vardı. Kendisi 1 ay önce vefat etti. Kendisinin daha önceden yatırılmış sigortası var. Eşine ve 2 çocuğuna maaş bağlatmak için başvuru yaptık. Primi yetiyor yalnız bu sigortadan doğan borç bizim karşımıza çıkar mı?

Elif Kotan

Cevap: Amcanızın Bağ-Kur prim borcu var ise, borç ödenmeden eşine ve hak sahibi çocuklarına dul yetim aylığı bağlanmaz. Aylık bağlanması için prim borcunun ödenmesi gerekiyor. Ancak amcanızın Bağ-Kura borcu yoksa, dul yetim aylığı bağlanır. SSK’ya prim borcu varsa, prim borcunu SSK kanuni mirasçılarından yani eş ve çocuklarından alır. Gerekirse bağlanan aylıklara haciz uygulayarak tahsil eder

Özürlü hakkıyla emekli olmak için vergi indirimi almanız gerekiyor

Soru: 25.03.1974 doğumluyum. 01.08.1992 tarihinde SSK girişim olmuştur. Askerlikten (yüzde 58) muaf olmama ve yüzde 42 malûllüğüm olmasına rağmen hala emekli olamıyorum. Sebebini de bir kaç kişiye sormama rağmen hiç kimseden yanıt alamadım.

Süleyman Ballak

Cevap: Vergi indirim hakkı alırsanız emekli olmak için; 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan sizin gibi 3. derece özürlülere tanınan 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. 3760 gün prim ödemeniz varsa, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. 3760 gün prim ödemeniz yok ise, prim ödemenizi 3760 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Son 1260 gün primi çalışarak ödemelisiniz

Soru: 24 Mart 1969 doğumluyum. 1985 Mart ayında SSK kayıt oldum ve çalışmaya başladım. 1992 Ocak ayına kadar 2059 iş günüm var. 01.05.2007 tarih başlangıçlı isteğe bağlı olarak ödemeye başladım. Hala da devam etmekteyim. Bu zamana kadar isteğe bağlı olarak ödenmiş iş günü sayısı da 510 gündür. Ben SSK ve Bağ-Kur birleştirildiğinden şu anda Bağ-kurlu oluyorum herhalde fakat ben Bağ-kurdan değil SSK’dan emekli olmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?

İbrahim Eren

Cevap: Emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 2656 gün daha prim ödeyerek, 2569 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 24 Mart 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayılıyor. Son 7 yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, SSK’dan emekli olabilmeniz için, ödemeniz gereken 2656 gün priminin 1380 gününü(46 ayını) isteğe bağlı ödedikten sonra, kalan 1276 gününü (3,5 yılını) SSK’lı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

İşveren tazminatlarınızı ödemek zorunda


Soru: Ben yaklaşık 15 aydır bir işyerinde sigortalı çalışıyorum, daha önceden de yaklaşık 1 yıl sigortalı çalışmışlığım var. Çalıştığım işyerinden yaklaşık 2 aydır maaşlarımızı alamıyoruz (maaşlar muhasebeden elden ödeniyor). İşyeri bizi çıkarmayı düşünüyor, işyeri bizim aile yardımı paralarımızın sadece 1 taksitini ödedi. Yıl sonunda hepsini toplu ödeyeceğini söyledi. Çalıştığım süre içerisinde maaşıma da hiç zam yapılmadı. İşyeri bizi çıkarırsa ödenmeyen maaşlarımız, aile yardımı parasını ve tazminat alabilir miyim? Ayrıca işsizlik parasından yararlanabilir miyim? Benim eşim devlet memuru ve ben hamileyim. İşten çıkartılırsam eşimin sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim? Doğum parası ve süt parasını alabilir miyim?

Vahdettin Bulut

Cevap: İşveren iş haddinizi fesih ettiğinde ihbar tazminatınızı, kıdem tazminatınızı, ücret alacaklarınızı, varsa kullanmadığınız izin sürelerinin parasını ve asgari geçim indirim alacağınızı peşin olarak ödemek zorunda. İşsizlik ödeneği alabilmek için 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yılda en az 600 gün prim ödemiş olmanız gerekiyor. Bu şartları taşıyorsanız işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde işten ayrılma belgesi ile birlikte İşkura başvurduğunuzda işsizlik ödeneği almaya başlarsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1188

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

AŞ kurucu ortağı iseniz Bağ-Kurdan kurtuldunuz