Yeğeninizin suçu arkadaşından iki ay küçük olması

 

07.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yeğeninizin suçu arkadaşından iki ay küçük olması

Ekrem Sarısu - 07 Aralık 2008 Pazar - Posta

Soru: Kız yeğenim 19 Kasım doğumlu. Liseyi bitirdi, üniversiteye hazırlanıyor. 19’unu Kasım ayı itibariyle doldurduğu için anne-babasından sağlık yardımı o günden sonra kesildi. Arkadaşı Eylül doğumlu yani sene itibariyle adaşlar. İşin ilginç tarafı tam Türkiye’de yaşanacak bir olay var. Arkadaşının sağlık yardımı devam ediyor, ama yeğeniminki kesildi. Yeni uygulanmaya başlanan SGK’da bu konuda haksızlık yapılmış olmuyor mu? 1 ya da 2 ay önce doğmuş olanlar yararlanıyor sonra doğmuş olan, evlenmemiş ve okumayan genç kızlarımızın suçu ne ki yararlanamıyor?

Ahsen TUĞLACI-Antalya

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 18 yaşını dolduran orta öğretimde 20 yüksek öğrenimde 25 yaşını dolduran bekâr kız çocukları ana ve babasının sigortasından sağlık yardımı alamıyor. Yeğeniniz aranan yaş haddini Kasım ayında doldurduğu için ana ve babasının üstünden sağlık yardımı alamaz. Genel sağlık sigortası primi ödeyerek sağlık yardımı alabilir. Arkadaşı söz konusu yaş haddini Eylül 2008 ayında doldurduğundan eski sisteme tabi olarak durumunda değişiklik olana kadar, ana ve babası üstünden sağlık yardımı alabilir. Yeğeniniz yaşını 1 Ekimden önce doldurmuş olsaydı o da arkadaşı gibi anne ve babasının üstünden sağlık yardımı alabilecekti. Ancak, ne yazık ki yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den sonra yaşını doldurduğundan ana ve babasından sağlık yardımı alamıyor. Maalesef yasa bu şekilde. Burada adaletsizlik olup olmadığı bakış açısına bağlı. Bize göre de adaletli oluğu söylenemez.

Doğum borçlanması tam bir muamma

Soru: 20.05.1969 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 06.11.1993 şu anda 2753 gün prim ödemem var. İlk doğumumu 02.02.1989 yılında ikinci doğumumu da 11.02.1992 tarihinde yaptım. 1 Ekimden sonra askerlik borçlanmasına benzer bir borçlanmada biz hanımlar içinde geçerli olacaktı. Ne yazık ki bizleri hayal kırıklığına uğrattılar biz hanımlar bu haktan faydalanmak için ne yapmalıyız? Madem askerlik borçlanması gibi olmayacaktı neden öyle söylediler hocam bu konuyla ilgili bir gelişme var mı? Şu anda apartman görevlisi olarak çalışmaktayım ne zaman kaç yaşında emekli olabilirim 1 Ekim’deki yasa beni nasıl etkiledi.

Bedia Ergen

Cevap: Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı gerek yazılı basında gerekse görsel basında doğum borçlanmasının aynı askerlik borçlanması gibi uygulanacağını defalarca açıkladı. Hatta yasada doğum borçlanması yapabilmek için doğum tarihi ile ilgili bir koşul yok. Ancak, sosyal güvenlik kurumu borçlanmaya ilişkin olarak yayımladığı tebliğde yasaya aykırı olarak yeni şartlar getirdi. Yeni şartlardan biri sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumların yararlanacağı başlangıç tarihiden önceki doğumlar için borçlanma yapılamayacağıdır. Bu tebliğ yasaya aykırı. Ancak, daha da vahimi başlangıç tarihinden sonraki doğum nedeniyle borçlanma yapabilmek için kuruma müracaat edenlere de 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki doğumlar için borçlanma yapılabileceği gerekçesiyle talepler reddedilmektedir. Dolayısıyla bu ortamda doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak, açılan davalar sonucu borçlanma tebliğinin iptal edileceğini düşünüyoruz. Tebliğ iptal edilirse ileride borçlanma yapabilirsiniz. Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi 5675 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 2922 gün daha prim ödeyerek 2753 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 25 Mayıs 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK’dan emekli olmanız daha avantajlı

Soru: 17 Şubat 1971 doğumluyum. 1 Aralık 1988 tarihinde SSK başladı. Toplam 570 gün. 4338 gün de Bağ-kur’dan primim var. Halen Bağ-kurum devam etmektedir.

1- Ne zaman emekli olurum?

2- Bağ-Kur primimi 12. basamaktan yatırıyorum iş yerini babamın üstüne yapıp (babam emekli memur) ben sigortalı olarak çalışıp sigortadan emekli olmak istiyorum. Sigorta emeklilik maaşının daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Yeni yasaya göre 7 seneyi sigortalı olarak doldurursam sigortadan emekli olur muyum?

Mithat YILDIRIM

Cevap: 1- Bağ-Kur’dan emekli olmak için 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 4092 gün daha prim ödeyerek 4908 gün olan prim ödemenizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla 55 yaşınızı dolduracağınız 17 Şubat 2026 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2- Bağ-Kurunuzu kapatıp SSK’ya geçmeniz daha avantajlı SSK’da 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Ancak, SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için, son 7 yılda SSK’ya Bağ-Kurdan fazla prim ödemeniz lazım. Bunun için de 1260 gün (3,5 yıl) prim ödemeniz halinde, 51 yaşınızı dolduracağınız 17 Şubat 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Faaliyetinize ara vermekle yükümlülükten kurtulamazsınız

Soru: Limitet şirketimiz, içinde bulunduğumuz zor koşullar nedeniyle bir müddet faaliyetine ara vermeyi düşünüyor. İleride şartlar müsait olduğu takdirde faaliyetine devam edecektir. Şirkette bir personel çalışmaktadır ve ofis şirkete aittir. İştigal alanı ihracat ve ithalattır.

1- Hangi kurumlara başvuruda bulunulacaktır?

2- Bu konuda yapılması gereken işlemler nelerdir?

Bünyamin Şahin

Cevap: Tüzel kişiliğe sahip olan şirketler, şahıs işletmeleri gibi bir dilekçe vererek faaliyetlerini durdurup, yükümlülüklerine ara veremezler. Limitet şirketiniz faaliyetine ara verse bile kanuni yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor(Vergi beyannameleri, SSK bildirmeleri vb.) Dolayısıyla faaliyetinize ara verdiğinizde yapacağınız işlem yok. Yalnız personel işten çıkartacaksanız, ihbar, kıdem tazminatını, kullanmadığı izinler varsa izin paralarını ve ücret alacaklarını ödemeniz ve çıkış bildirimini SSK ya bildirmeniz gerekiyor.

Limitet şirket gibi tüzel kişiliğe sahip şirketler, ancak tasfiye edildiklerinde yükümlülüklerinden kurtulabilirler.

Yetim aylığı alan sağlık yardımı da alır

Soru: Babam Bağ-kur emeklisi iken 1992 yılında vefat etti. Hak sahibi olarak anneme ve bana dul ve yetim aylığı bağlandı. Fakat babamdan miras kalan ev ve işyeri nedeni ile sağlık karnesi alamadım. Halen bekârım ve bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmam bulunmamaktadır. İşyerinden kira almaktayız. Hakkıma isabet eden kira geliri ise aylık net 487.50 YTL’dir. 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren yeni SGK kanununa göre Bağ-kur'dan hak sahibi olarak dul ve yetim maaşı almaya devam edecek miyim? Yoksa kira gelirimden dolayı maaşım kesilir mi? bu gelirimi Bağ-kur'a bildirmek zorunda mıyım? İlerde bankadan faiz geliri elde etsem maaşım kesilir mi? Son olarak Da sağlık hizmetinden faydalanabilir miyim? Cevaplandırırsanız sevinirim.

Derya Topal

Cevap: Sorunuzda bir yanlışlık olmalı. Bağ-Kur yetim aylığı bağlamışsa, Bağ-Kurdan sağlık yardımı da alabilirsiniz. Gayrimenkulü ve işyeri olanlardan yeşil kart başvurusu yapanlara sağlık yardımı verilmez. Sizin sağlık yardımı almamanız için bir neden yok. Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlüğüne başvurarak durumunuzu anlatın. Sisteme kaydınızı yaptırın ve sağlık yardımı almaya başlayın. Sigortalı bir işte çalışmadığınız ve evlenmediğiniz sürece yetim aylığı almaya devam edeceksiniz. Çünkü kira geliri ile yetim aylığınızın bir ilişkisi yok. Yeni yasa yetim aylığınızı kesmeyecek.

49 yaşınızı dolduracağınız 2010’da emekli olursunuz

Soru: 25.02.1961 yılı doğumlu 23.11.1992 yılı sigorta girişli çalışan bir bayanım. 5220 prim ödedim ve 5600 prim isteniyor. Acaba 07.05.2008 tarihinde çıkan kanun beni etkiler mi yoksa eski kanunlara göre mi emekli olurum? Tam olarak ne zaman emekli olabilirim?

Burak Serpici

Cevap: emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz 380 gün daha prim ödeyerek 5220 gün olan prim ödemenizi 5600 güne yükseltmeniz şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 25 Şubat 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Yeni yasadan olumsuz etkilenmiyorsunuz.

Soyadınızı düzelttirin yoksa sorun yaşarsınız

Soru: 13.09.1969 doğumluyum 01.08.1987 SSK başlangıcım kayıtlara baba ismi yanlış yapılmış (EYYUP) olması gerekirken EYUP yazılmış. Benim TC no kayıtlarda doğru emekli olurken sorun olur mu? Ben ne yapmalıyım?

Hüdaverdi COŞAR

Cevap: Soyadınızın yanlış yazılması emekli olurken sorun yaratır. Şimdiden bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne yazılı olarak başvurup durumu anlatın. Düzeltilmesini talep edin.

İtibari hizmet süreniz yaşı 48’den 45,5’e düşürüyor

Soru: 05.04.1965 doğumluyum. 22.07.1983 tarihinde SSK’lı olarak işe başladım ve 7900 prim gün sayım var. İtibari hizmet gün sayım 3605’dir. Bu şartlarda yeni yasaya göre ne zaman emekli olabilirim?

Emir Seren

Cevap: Sorunuzdan 7900 gün prim ödemeniz içinde 3605 günün itibari hizmet aldığını anlıyoruz. Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 3605 gün itibari hizmet süresi alan prim ödemenizden dolayı 900 gün itibari hizmet süresi kazanıyorsunuz. Kazandığınız bu 900 gün sigortalılık sürenize ilave edilirken aranan yaş haddinden düşerek erken emeklilik avantajı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan itibari hizmet sürenizi düştükten sonra emekli olmak için doldurmanız gereken 45,5 yaşınızı dolduracağınız 5 Ekim 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1175

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yeğeninizin suçu arkadaşından iki ay küçük olması