Doğum borçlanması için yasada olmayan şartlar aranıyor

 

19.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Doğum borçlanması için yasada olmayan şartlar aranıyor

Ekrem Sarısu - 19 Aralık 2008 Cuma  - Posta

Soru:17 Mart 1958 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 22 Ağustos 1988 dir. İlk çocuğum 11 Aralık 1982 doğumlu. Çalıştığım gün sayısı 2802 ve isteğe bağlı ödenmiş prim gün sayım 1920 olup, toplam 4722 gün prim ödemem var. Bildiğim kadarıyla emekli olmak için prim ödeme gün sayımı 5300 güne tamamlamam gerekiyor. Bu durumda 578 gün eksiğim kalıyor. 2 çocuğum var. Ve ben doğum borçlanması yapmak istiyorum. Bunun için Aydın SSK müdürlüğüne gittim. Ama bu konuda hala yazı gelmediğini söylediler.

1- Doğum borçlanması için şartlarım uygun mu, bunu ödeyerek emekli olabilir miyim?

2- 5300 güne tamamlamak için 2802 günün üzerine ödeyeceğim 2498 gün ile (doğum borçlanması olsa yada olmasa ) SSK dan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı emekli olurum.

Saliha Uyar

Cevap:1) Sosyal güvenlik personeli maalesef kanun, yönetmenlik ve tebliğe göre değil, genelgeye göre iş yapmaya alışmış. Kanun, yönetmenlik ve tebliğ çıksa da genelge yayımlanmadıktan sonra iş yapmıyorlar. Borçlanma yasası, yönetmenliği ve tebliği çıkmasına karşın, borçlanma genelgesi çıkmadığından bugüne kadar koca Türkiye’de bir tane doğum borçlanması yapan yok. Yasada aksine bir hüküm olmamasına rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) borçlanmayla ilgili tebliğinde, sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar için borçlanma yapılamayacağını açıkladı. Bu tebliğ yasaya aykırı. Çünkü tebliğle yasada olmayan bir şart getirilemez. Aksi halde tebliğ yasa yerine geçer. Bu da yasama hakkının yüce meclisten, yani; Millettin Vekillerinden alınıp, kamuda çalışan memurlara verilmesi anlamına gelir ki, bu bizim gibi demokratik hukuk devletlerinde olmayacak bir iştir. Sonuç olarak, SGK tebliğine göre doğum borçlanması yapamazsınız. Ancak, İş Mahkemesine dava açmanız halinde doğum borçlanması hakkı alacağınız kanısındayız.

2) Emekli olmak için: 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 578 gün daha prim ödeyerek 4822 gün olan prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Her ne kadar 1 Ekim 2008 den sonra isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılsa da, 1 Ekim 2008 den sonra ödeyeceğiniz prim gün sayısı 1260 günden az olduğundan, eksik gününüzü isteğe bağlı ödeseniz de SSK dan emekli olabilirsiniz.

Gününüz yeterli daha fazla borçlanmayın

Soru: 1976 yılından Türkiye’de Sigorta başlangıcım var. Yurt dışında geçen günlerimi borçlandım.5560 gün oldu. Bu günümü yurt dışında geçen diğer sürelerimi de ekleyip borçlanıp 7.200 güne çıkardığım zaman emekli maaşımda değişiklik olur mu?

Süleyman Kayar-Konya

Cevap: Muhtemelen taban aylık üstünden aylık bağlanacağından 1640 gün daha borçlanmanızın emekli aylığınıza değişiklik olmaz. Olsa bile ödeyeceğiniz borçlanma bedeline değer tutarda olmaz. 1976 başlangıcınıza göre 5560 gün emekli olmanıza yeterli, daha fazla borçlanma yapmanıza gerek yok.

Yeni yasa İsteğe bağlı sigortalılara sağlık yardımı getirdi

Soru: 6 yıldır SSK isteğe bağlı prim ödüyorum. Bu ay 205 YTL prim ödedim. Sağlık yardımının aktif olması için Sosyal Güvenlik Kurumuna(SGK) mı başvurmam gerek? Yoksa otomatik olarak mı sisteme geçeceğim? SGK’ ya başvurmam gerekiyorsa, SSK’ya mı? Yoksa Bağ-Kura mı gideceğim? Daha önceden sağlık başvurum olmadı, sağlık karnem yok. Bana sağlık karnesi verecekler mi?

Banu Candaş

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren 30 gün prim ödemesi olan isteğe bağlı sigortalılar sağlık yardımı alabilecekler. Bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurarak, sisteme akreditasyonunuzu (kaydınızı) yaptırdıktan sonra, sağlık yardımı almaya başlarsınız. Sağlık karnesi almayacaksınız. TC. kimlik numaranızla(vatandaşlık numaranızla) sağlık yardımı alabilirsiniz.

KEY için yeni listeyi beklemenizde yarar var


Soru: Babam emekli öğretmen. Vatandaşlık numarası ile KEY hesabı sorgulamasında ödeme görünmüyor ancak Emekli Sandığı sicil numarası ile sorgulama yapıldığında görülebiliyor. Bu durumda ilk müracaatta Ziraat bankası ödeme yapmıyor. Sizin konu tarihli yazınızdan anlayabildiğimiz kadarı ile bankanın bunu ödemesi gerekiyor. Fakat yazıyı okuduktan sonra Ziraat bankasına yaptığımız müracaatta yine ödeme yapılmadı. Emekli sandığı sicil numarası ile hesapta görülen parayı tahsil edebilmemiz için ne yapmamız gerektiği konusunda bizi aydınlatabilirseniz seviniriz.

İzzet Hacıoğlu

Cevap: Konut Edindirme Yardımı(KEY) ödemelerine ilişkin listelerde adı soyadı, sosyal güvenlik numarası ödenecek KEY tutarı olmasına karşın, TC. Kimlik numarası olmayanlara KEY leri ödenmedi. Ancak, daha sonra yapılan düzenleme ile bu haksızlık giderildi ve TC. Kimlik numarası olmadığından dolayı KEY alamayanlara ödemeleri yapıldı. Ancak, daha sonra babanız gibi ödeme listesine alınmayan 282.000 kişiden oluşan yeni bir hak sahibi listesi hazırlandığı yetkilerce açıklanmış bulunuyor. Bu listenin Ocak 2009 ayının ilk haftasında açıklanması bekleniyor. Babanızın KEY ödemesi için bu listeyi beklemekte yarar var. Babanızın sadece TC. kimlik numarası eksik olduğundan önemli bir sorunu yok. Açıklanacak yeni listede adının olacağı ve KEY ini alacağını düşünüyoruz.

Bağ-Kura prim ödememek için faaliyeti terk etmek gerekiyor


Soru:3 Mayıs 1964 doğumlu. Bağ-Kura giriş tarihi 7 Ekim 1982 dir. Girişinden itibaren bu güne kadar aralıksız olarak primlerini yatırdı. Emekli olmak için prim gün sayısını doldurdu. Bakkallık yaptığı için prim ödemesini durduramıyor. Bakkal dükkânını bana devir etmek istiyor. İlgili kurumlar bir sürü formalite çıkarıyorlar. Devir için bir sürü paraya ihtiyaç var. Prim ödemesini durdurmak için ne yapabiliriz?

Semra KOÇ

Cevap: Eşiniz emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi. Prim ödeme şartını yerine getirdiğinden bundan sonra prim ödemese dahi, 47 yaşını dolduracağı 3 Mayıs 2011 tarihinde emekli olabilir. Eşinizin prim ödemesini durdurabilmesi için; Bağ-Kur sigortalısı olmasını gerektiren bakkallık faaliyetini terk etmesi gerekiyor. Bunun içinde ya dükkânı kapatacak, ya da size veya bir başkasına devredecek. Maalesef başka bir yol yok. Ayrıca devir işlemini gözünüzde büyütmeyin. Sene sonu itibariyle malları elinden çıkartır. Ve işini terk eder. Sizde yeni başlangıç yaparsınız. Ya da elindeki malları çıkartır az sayıdaki kalan malı da size fatura ederek işi size devreder. Bu işler içim yapacağınız vergi dairesine ve esnaf siciline kayıt yaptırmak. Bunlarında önemsenecek bir masrafı olmaz. Birer dilekçe ile olan biten işlerdir.

Borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi gerekiyor


Soru: 1960 doğumluyum. 20 yıl 7 ay 15 gün Bağ-Kur ödemem var. Halen Bağ-Kurum devam ediyor. Daha önceden 540 gün ödenmiş SSK primim var. 1980 SSK girişliyim. Bunları daha birleştirmedim, askerliğimi borçlanmadım. Bağ-Kur, SSK mı birleştirir ve askerlik süremi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Ayrıca askerlik borçlanması nasıl yapılır?

Nusreddin Temel

Cevap: Bağ-Kur başlangıç, askerlik yaptığınız tarihler ve askerlik sürenizi belirtmediğiniz ve Doğumunuzu da tarih yerine yıl olarak verdiğinizden, sorunu varsayımlı olarak cevaplamak durumundayız. Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden sonra ve 18 ay yaptığınız varsayımına göre, emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanıp bedelini ödemeniz halinde 25 tam yıl prim ödeme sürenizi dolduracağınızdan, borçlanma bedelini ödemek şartıyla istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

Askerlik borçlanması için; borçlanma talep dilekçesi ekinde askerlik cüzdanının veya terhis belgesinin kurumumuzca onaylı bir örneğine veyahut askerlik şubesinden temin edeceğiniz askerlik sürenizi gösterir askerlik kayıt belgesinin aslını ekleyerek başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Yılsonuna kadar başvuru yapmanız halinde, 3.679 YTL borçlanma bedeli hesaplanır. Bu bedeli bir ay içinde ödemek zorundasınız.

SSK dan 10 yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 4 Temmuz 1967 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 19 Haziran 1987 dir. 97 gün toplam SSK primim ödenmiş. 1988 de askerliğimi 18 Ay yaptım. Askerlik borçlanmamı daha ödemedim. Bağ-Kur girişim 4 Ekim 2000 tarihindedir. Bu tarihten itibaren halen Bağ-Kurumu devam ettirmekteyim. Toplam Bağ-Kur hizmetim 08 yıl 02 ay 12 gündür Bağ-Kurdan devam etsem ne zamana kadar prim ödemem lazım, kaç yaşında emekli olabilirim. SSK ya geçip, SSK dan prim ödesem daha mı erken emekli olabilirim.

Doğan

Cevap: Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartmanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 4 Temmuz 2027 tarihinde Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz.

SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. SSK a geçer 2338 gün daha prim ödeyerek, 3037 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlamanız şartıyla 50 yaşınızı dolduracağınız 4 Temmuz 2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 822

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Doğum borçlanması için yasada olmayan şartlar aranıyor