Boşandığınız kocanızla yaşadığınız tespit edilirse yetim aylığınız kesilir

 

01.01.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Boşandığınız kocanızla yaşadığınız tespit edilirse yetim aylığınız kesilir

Ekrem Sarısu - 01 Ocak 2009 Perşembe - Posta

Soru: Boşanan ve babasından dolayı SSK dan yetim aylığı alan kızı çocuğunun eski kocasının evine gelip gittiği tespit edilirse yeti m aylığı kesilecek deniyor. Bu doğru mu? Eski kocam ara sıra çocuğumuzu görmek için, ara sıra gelip gidiyor, şikâyet olursa yetim aylığım kesilir mi?

A. Demir-İstanbul

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonra yeni yasa bir belirsizliği daha giderdi. Yetim aylığı almak için resmiyette eşinden boşanan ve kocasıyla gayri resmi evliğini devam ettirenler tespit edildiklerinde Mahkemeye intikal ettirilerek, mahkeme kararıyla yetim aylığı kesiliyordu.

Yeni yasa ile bu boşluk giderildi ve sırf Kurumdan gelir veya aylık almak amacıyla eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve kız çocukların, yeni düzenleme ile bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesilmesi yasal hale getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu elemanları eşinizle birlikte yaşadığınız yönünde bir tespit yaparlarsa yetim aylığınız kesilir. Ancak, birlikte yaşamıyor ve sorunuzda belirttiğiniz gibi, mahkeme kararına dayanarak evinize çocuğunu görmeye veya belirlenen saatlerde çocukla birlikte olmak için çocuğunu almak ve bırakmak amaçlı olarak eve gelip gitmesi yetim aylığının iptalini gerektirmez.

İsteğe bağlı sigortalı sağlık primi ödemek zorunda

Soru: 29 Kasım 1954 doğumluyum. Bağ-Kur sigortası başlangıç tarihim 14 Temmuz 1998 olup 16 Ağustos 1999 tarihine adar 1 yıl 1 ay 2 gün prim ödemem var. 12 Şubat 2001 tarihinden bugüne kadarda isteğe bağlı 7 yıl 10 1y 18 gün isteğe bağlı olmak üzere toplam 8 yıl 11 ay 20 gün prim ödemem var.

Sorularım şunlar:

1) İsteğe bağlı sigortalıya sağlık primi ödeme zorunluluğu geldi. Sağlık yardımını eşimin sigortasından aldığımdan, sağlık primi ödemeden sigortamı devam ettirebilir miyim?

2) Bağ-Kurdan en erken ne zaman emekli olabilirim?

3) SSK ya geçsem SSK dan ne zaman emekli olabilirim?

Filiz Köksal-K.Kale

Cevap:1)Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortası kapsamına alındı. Ve sağlık yardımlarından yararlanmaya başladı. Maalesef sağlık primini ayırarak, isteğe bağlı sigortaya prim ödemeniz mümkün değil. Ayrıca, isteğe bağlı sigortalı olduğunuz sürece eşinizin sigortasından sağlık yardımı almazsınız. Eşler kendi sigortalarından sağlık yardı mı almak zorunda.

2) Bağ-Kurdan en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. 6 yıl daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 15 tam yıla çıkartacağınız Ocak 2015 ayında emekli olabilirsiniz.

3)SSK lı bir işe girerek en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemenizi halinde, 58 yaşınızı doldurtacağınız 29 Kasım 2012 tarihinde de SSK dan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kurlu belirlediği kazanç üstünden prim ödeyecek

Soru: Sormak istediğimiz olay Bağ-Kurun gelir beyanına göre prim alması hususu. Bu kanunun içeriği hakkında lütfen bilgi verebilir misiniz? Ne kadar gelir beyan edersek ne kadar pirim öderiz.
Aydın Bostancı-Bodrum

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren prim hesaplama usulde değişti. Bağ-Kurda basamak sistemi üstünden prim ödeme usulü kaldırıldı. Yerine, prime esas kazancın alt sınırı(2008 de 638.70 YTL 2009 da 666 TL) ile üst sınırı(2008 de 4.151.55 YTL 2009 da 4.329 TL) arasında sigortalının belirleyeceği kazanç tutarı üstünden prim ödeme usulü getirildi. Bağ-Kur sigortalısı 2008 de beyan ettiği kazanç tutarı üstünden prim ödeyecek. 31 Aralık 2008 tarihine kadar kazanç beyan etmeyen sigortalılardan 2008 sonuna kadar prime esas kazancın alt sınırı üstünden prim alınacak.1 Ocak 2009 dan itibaren de kazanç beyan edeceği tarihe kadar ise 1 Ekim 2008 den önce ödediği tutarda prim alınacak. Kazanç beyan ettiği tarihten itibaren de, beyan ettiği kazanç üstünden prim hesaplanmaya başlanacak.

Bir örnek verirsek onu daha iyi anlaşılacaktır. 2008 de prime esas kazancın alt sınırı 638.70 YTL idi. Bu kazanç üstünden prim ödemek isteyen Bağ-Kurlunun prim oranının da yüzde 34 olduğunu varsayalım(yüzde 20 si malul, yaşlılık ve ölüm sigortası, yüzde 12.5 genel sağlık sigortası, 1.5 da iş kazası ve meslek hastalığı sigortası olmak üzere toplam yüzde 34) bu kişi 2008 de aylık 218 YTL prim ödeyecektir. 2009 da ise aylık 227 TL prim ödeyecektir. Bu kişinin Ekim 2008 ayında 1.000 YTL üstünden prim ödemek istediği beyan ettiğini varsaydığımızda aylık 340 YTL prim ödeyecektir. Bu kişi prime esas kazanç tutarını değiştirmediği sürece aylık 340 YTL prim ödemeye devam edecektir.

Emekli aylıkları yeni kanuna göre de haczedilemez

Soru: SSK emeklilerinin maaşlarının haczedilemeyeceğini biliyorum. Ancak 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yeni Sosyal Güvenlik Kanununa göre, artık emeklilerin maaşlarının haczedilebileceği yönünde bir bilgi aldım, bunun doğruluk payı var mıdır?

Mehmet SÜT

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93 ncü maddesinin birinci fıkrası, “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88. maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez” hükmünü içermektedir. Söz konusu madde hükmüne göre, emekli aylıkları kurumun prim alacakları ve nafaka borcu dışındaki borçlar için haczedilemez. Sonuç olarak aldığınız bilgi doğru değil.

Prim affını kaçırmışsınız

Soru: Doğum tarihim 15 Temmuz 1956 dır. 1 Nisan 1995 ile 1 Nisan 2008 arasında Tarım Bağ-Kur prim borcum var. 1 Nisan 2008 den itibaren SSK lı olarak bir işte çalışmaya başladım. Halende çalışıyorum. Acaba prim borçları yeniden yapılandırılacak mı? Aradaki Bağ-Kur prim borcumu yatırırsam ne zaman emekli olabilirim? Prim borcumu ödemek için nereye başvuru yapmam gerekir? Şayet prim borcum alınmazsa SSK dan ne zaman emekli olabilirim.

Kadir Yıldırım

Cevap: 9 Eylül 2008 tarihine kadar prim borçları yeniden yapılandırıldı. Bu tarihe kadar başvuru yapsaydınız, prim borçlarınızı yeniden yapılandırabilir, peşin ödemeniz halinde gecikme zam ve cezasının yüzde 85 inden kurtulurdunuz. Maalesef yeni bir yasa çıkmadığı sürece prim borçlarınızı yeniden yapılandıramazsınız. Prim borcunuzu gecikme cezası ve zammıyla birlikte ödeyebilirisiniz. Ancak, prim borcunu ödemek istemezseniz, borcun tamamından kurtulabilirsiniz. Çünkü; 1 Ekim 2008 de yürürlüğe giren yeni yasaya göre Sosyal Güvenlik Kurumu, 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 tam yıldan fazla prim borcu olanlar için bir tebliğ yayımlayarak, tebliğin yayım tarihini takip eden ay başından itibaren 6 ay içinde prim borçlarının ödemelerini isteyecek. Borcunu ödemeyenlerin sigortalılıklarının durdurulacağını duyuracak. Prim Borcunu 6 ay içinde ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurulacak ve prim borçları silinecek.

Bağ-Kura prim borçlarını ödemeniz halinde, 1 Nisan 2008 den itibaren SSK ya 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemenizi halinde, 60 yaşınızı dolduracağınız 15 Temmuz 2016 da kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik) Bağ-Kura prim borcunuzu ödemezseniz, en erken 1 Nisan 2008 den itibaren prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kura 4 Ekim 2000 den önce kayıt olunamıyor

Soru: Eşim 01.01.1966 doğumlu. 04.10.2000 tarihinde Bağ-Kur girişi var. Halen 9. basamaktan prim ödüyor. Vergi açılış tarihi 09.06.1998 Bağ-Kur başlangıcını vergi başlangıç tarihine çekmemiz mümkün mü? 1986’da askerliğini 18 ay olarak yapmış askerliğini borçlansa en erken ne zaman emekli olur? Eşim hangi şartlara tabii bizi aydınlatır mısınız?

M. Topal

Cevap: Eşiniz gibi kanuni süresi içinde Bağ-Kur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 4 Ekim 2008 den itibaren başlatıldı. Maalesef eşinizin Bağ-Kur başlangıcını 1998 e çekemezsiniz. Ancak, askerliğini sigorta başlangıç tarihinden, önce yaptığından borçlanması halinde, sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi olan 18 geri gider. Borçlanırsa emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olur. Aralıksız prim ödemesi halinde, prim ödemsini 25 tam yıla çıkartacağı 4 Nisan 2024 tarihinde emekli olabilir.

SSK süreleri memurun emekliliğe esas kademe ve derecesini yükseltir

Soru: 2153 gün sosyal sigortalar kurumunda işçi olarak çalışmıştım. Daha sonra 1998 yılında emekli sandığına geçerek memur oldum. Sosyal sigortalar kurumundaki sigortalılık süremin emekli sandığındaki hizmet süresi ile birleştirilmesini talep ettim. Emekli sandığı 2153 gün hizmet süresinin kabul edilebilmesi için prim farkı yatırmam gerektiği konusunda cevabi yazı gönderdi. Sosyal güvenlik yasasına göre prim farkı ödemek zorunda mıyım, vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Hatice Eğilmez

Cevap: Sorunuzdan 5434 sayılı Kanunun Ek 18 nci maddesince emekli aylığınız esas olan derece ve kademenize intibak yapılarak kesenek farkı istendiği edildiği anlaşılıyor. Ek 18 nci madde hükmüne göre; sizin gibi SSK lı olarak çalıştıktan sonra memur olarak göreve başlayıp, SSK lı hizmetlerinin birleştirilmesini talep edenlerin, göreve başladıkları tarih itibariyle, emeklilik keseneklerine personel kanunları gereğince kazanılmış hak olarak aldıkları derece ve kademe aylıkları üzerine, SSK prim ödeme sürelerinin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve tahsil durumuna göre, her 2, 3, 4 veya 5 yılı için bir derece yükselmesine esas olacak şekilde eklenerek bulunacak derece ve kademe aylığı üstünden kesenek farkı hesaplanmaktadır. SSK prim ödeme gün sayılarınız dikkate alınarak emekliliğinize esas kademe ve dereceniz yükseltilmiş ve bu yükseltme nedeniyle doğan kesenek farkı istenmektedir. Bu emekli olacağınız zaman SSK prim ödemeleriniz nedeniyle daha yüksek derecen emekli aylığı bağlanacağı anlamına geliyor. Başka bir ifadeyle lehine bir uygulama. İstenen farkı ödemek zorundasınız.

48 yaşınızı dolduracağınız 2011 de emekli olabilirsiniz

Soru: 15 Eylül 1963 doğumlum. Sigortalı olarak çalışmaya başladığım tarih 6 Ekim 1986 dır. Bugüne kadar 5887 gün prim ödemem var. Askerlik süremi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim?

Zeki Öztürk-Düzce

Cevap: Sorunuzu sigorta başlangıç tarihinden önce 18 ay askerlik yaptığınız varsayımıyla cevaplandırıyoruz. Askerlik sürenizi borçlanmanız Halinde sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri giderek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 15 Eylül 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1019

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Boşandığınız kocanızla yaşadığınız tespit edilirse yetim aylığınız kesilir