Emekli şirket ortakları 2003 ten beri destek primi ödüyor

 

11.01.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli şirket ortakları 2003 ten beri destek primi ödüyor

Ekrem Sarısu - 11 Ocak 2009 Pazar - Posta

Soru: Bir şirkette ortağım. Emekliyim. Ayrıca şirkette çalışmıyorum. Yeni kanuna göre prim ödemem gerekli mi?

Selçuk Aktan-İstanbul

Cevap: Emekli olup emekliği aylığını kestirmeden, Anonim şirket kurucu ortaklığı(AŞ. kurucu ortakları 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kur kapsamı dışına çıkartıldı) Anonim şirket yönetim kurulu üyeliği, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketin komandite ortaklığı, ile diğer tüm şirket ve donatma iştirakleri ortaklığı yapanlar, her ay Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorundalar. Destek primi uygulaması yeni yasa ile getirilmiş bir uygulama olmayıp, 2 Ağustos 2003 tarihinde getirilmiş olup, 1 Eylül 2003 tarihinden beri uygulanmaktadır.

Emekli olup aylığınızı kestirmeden şirket ortağı olduğunuz için, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemek zorundasınız. Destek primi ödemek için şirkette ücretli olarak çalışmak gerekmiyor. Şirket ortağı olmak da destek primi ödeme zorunluluğu doğuruyor.

Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarından kesilen destek primi, Bağ-Kur dışındaki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlardan elden tahsil edilirken, yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren diğer kurumlardan emekli olanlarında emekli aylıklarından kesilmeye başlandı.

Dul aylığı alan kadınlara dokunulmadı


Soru: Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'na göre çalışırken dul aylığı alanlara yüzde 75 yerine yüzde 50 oranında dul aylığı bağlanacakmış. Ben 10 yıldan beri dul aylığı alıyorum bu durum beni etkileyecek mi?

Fatma

Cevap: 1 Ekim 2008 den sonra yürürlüğe giren yeni yasa; Halen ölüm aylığı almakta olan dul eşlerin aylıklarına dokunmadı. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte ölen eşinden dolayı dul aylığı alan eşler, 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi aylıklarını aynı şekilde almaya devam edecekler. Sizin için sorun yok 10 yıldan beri almakta olduğunuz aylığı aynı şekilde almaya devam edeceksiniz.

Yeni Kanunla getirilen yüzde 50 oranındaki aylık, 1 Ekim 2008 den sonra bağlanacak aylıklarla ilgili. Sigortalının dul eşine, çalışması, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alması veya aylık alan çocuğunun bulunması halinde yüzde 50 oranında aylık bağlanacağı öngörülmüştür. Zaten bu uygulama kamu görevlilerinin dul eşleri için sürdürülmekte olan bir uygulamadır. Kendisinden başka aylık bağlanacak kimse olmayan dul eşe, sosyal güvenlik kurumları kapsamında çalışmayan, bu kurumlardan kendi çalışmasından dolayı gelir ve aylık almayan geliri olmayan ve eskiden olduğu gibi yüzde 75 oranında aylık bağlanacaktır.

Destek primi emekli aylığından kesilerek tahsil edilmeye başladı

Soru: Emekli sandığından emekli bir şirket ortağı için, halen sosyal güvenlik destek primi ödemekteyiz. Artık bu destek primi emekli maaşından mı kesilecek?

Umut Özgönül

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihine kadar destek primi Bağ-Kur emeklilerinin emekli aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilirken, SSK, Emekli Sandığı ve özel banka emekli sandıklarından emekli aylığı alan şirket ortakları, Sosyal Güvenlik Destek Primini elden ödüyorlardı. Ancak yeni yasa ile yapılan düzenleme sonucu, 1 Ekim 2008 den itibaren destek primi, tüm emeklilerin emekli aylığından kesilecek. Emekli Sandığından emekli aylığı alan şirket ortağınız artık destek primini elden ödemeyecek. Destek primi 1 Ekim 2008 den itibaren emekli aylığından kesilecek. Şayet emekli aylığından destek primi kesintisi yapılmamışsa, durumu yazılı olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirip destek priminin kesilmesini sağlayın.

870 Gün İsteğe Bağlı 916 Gün Çalışarak Prim Ödemelisiniz

Soru: Serbest meslek sahibiyim. 1972 yılından beri aralıklarla SSK’ ya (en son 2003 yılında 90 gün isteğe bağlı) toplam 1814 gün primim yattı. Bu tarihte ameliyat sonucu malulen emekli oldum. 2 yılsonunda emekliliğimi kesin olarak iptal ettiler.

Ben isteğe bağlı sigortalılığa müracaat ettim fakat 1 Ekim itibariyle SSK’lıları bağ-kur’a çevirdiklerini söylüyorlar. Dilekçemi daha önce vermiştim ama benim isteğe bağlılığımın başlangıcını 1 Ekim olarak yazmışlar.

Bu durumda benim emekli olmak içim izlemem gereken en iyi yol nedir? Primlerimi nereden, ne kadar yatırmalıyım?

Hakkı Çetin

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle sizin gibi 23 yıldan fazla süredir sigortalı olanlar, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştıran 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarıyla emekli oluyor. Eski yasaya göre emekli olmak için;, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabisiniz.

Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak içinde, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi bulunuyorsunuz.

1786 gün daha prim ödeyerek 1814 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte, 55 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz.

1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için, prim eksiğinizin 870 gününü(29 ay) isteğe bağlı, 916 gününde SSK’lı bir işte çalışarak ödemelisiniz.

İsteğe bağlı kadın kocasından sağlık yardımı alamaz

Soru: SSK sigortalısıyım. Eşim isteğe bağlı sigortalı. Kasım ayından itibaren eşime sağlık sigortası için ayrı prim ödeyecek miyiz? Eşim sağlık prim ödemese de, eskiden olduğu benim sigortamdan sağlık yardımı alsa olmaz mı?

Ali Eroğlu

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortalısı oldular. Ve bu tarihten itibaren kendi sigortalarından sağlık yardımı almaya başladılar. Eşiniz isteğe bağlı sigortalı olarak: prime esas kazancın alt sınırı(asgari ücret olup bugün için 666 TL dir) ile üst sınırı(asgari ücretin 6.5 katı olup 4.329 TL dir) arasında belirleyeceği aylık kazanç tutarı üstünden yüzde 32 oranında prim ödeyecek. (yüzde 20 si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası, yüzde 12 si genel sağlık sigortası için) Eşiniz yüzde 32 oranında prim ödemek ve sağlık yardımını kendi sigortasından almak zorunda. 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi sizin sigortanızdan sağlık yardımını alamaz.

SSK sı kesintisiz devam eden Bağ-Kurdan kurtulur


Soru: Eşim şahıs firmamda sigortalıdır. Ayrıca Limitet şirketimize de ortaktır. Eşim sigortalı çalıştığı işinden hiç ayrılmadı. Ancak şahıs firmamızı ve şirket merkezini başka bir semte taşıdık. Yer değişikliğinden dolayı eşimin Bağ-Kur’a geçmesi gerekiyor mu?

Ömür Salar-İstanbul

Cevap: Şirket ortaklığı Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiriyor. Ancak, sigortalı bir işte çalışırken, şirket ortağı olan ve SSK sigortasını kesintisiz sürdürenlerin, Bağ-Kur sigortalısı olmasına gerek bulunmuyor. Eşinizin sigortası aralıksız devam ediyorsa, şirket ve şahıs firmasının adres değişikliğinden dolayı Bağ-Kurlu olması gerekmiyor. Fakat eşiniz SSK sigortasına bir gün dahi ara vermişse, Bağ-Kur sigortalısı olması gerekir. Ve şirket ortaklığından ayrılmadığı sürece sigortalı olamaz.

Temmuz 2009 da emekli olabilirsiniz

Soru: Doğum tarihim16 Temmuz 1957 dir. 1 Ocak 1986 tarihiden itibaren tarım Bağ-Kur sigortalısı oldum. 15 Kasım 1996 tarihinde SSK’ya geçtim. 20 ay olan askerlik süremi borçlandım ve borçlanma bedelini ödedim. İşten çıkış tarihim 2 Eylül 2004 dür. Bağ-Kura 3914 gün, SSK ya 2455 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim?

Talat Biçer

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma sigorta başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Temmuz 2009 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz SSK da 7200 Bağ-Kurda 9000 gün prim ödeyerek emekli olabilir

Soru: Eşimin 19 Ağustos 2008 tarihinde isteğe bağlı olarak Bağ-Kur’a kaydı var. Eşim 2 Ekim 1982 doğumlu. 58 yaşına 2040 yılında girecek. O tarihe kadar primlerini doldurursa, 61 yaşında mı emekli olacak? 58 yaşında emekli olması için SSK’lı mı olması gerekli?

Murat Cesur

Cevap: Eşiniz Bağ-Kurda emekli olmak için 9000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesini 9000 güne tamamlaması halinde 58 yaşını dolduracağı tarihte Bağ-Kurdan emekli olabilir. 15 tam yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarıyla da Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

Eşiniz SSK da ise, 7200 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesini 7000 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşınız dolduracağı tarihte SSK dan emekli olabilir. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından prim ödemesinin son 1260 günü(3.5) yılını SSK lı bir işte çalışarak ödemeli.

Tarım Bağ-Kurundan 3600 günle emekli olamazsınız

Soru: 1 Ocak 1954 doğumluyum. 1973 yılında sigortalı oldum. SSK ya 1635 gün prim ödemem var. 5 Kasım 1993 ile 31 Aralık 1995 tarihleri arasında Bağ-Kura 766 gün prim ödemem var. 21 Nisan 2005 ile 20 Ağustos 2008 tarihleri arasında Tarım Bağ-Kuruna 1199 gün prim ödemem var. 21 Ağustos 2008 tarihinden itibaren tekrar SSK lı olarak çalışmaya başladım. Fakat 26 Aralık 2008 tarihinde işten ayrıldım. Toplam 3610 gün prim ödemem var. Emekli olabilir miyim?

Erdinç Eski-İstanbul

Cevap: Sizin gibi 1 Ekim 2008 den önce sigortalı olanlar, primi ödenmiş son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunuyor. Primi ödenmiş son yedi yılda Tarım Bağ-Kuruna prim ödediğinizden, bugün için Tarım Bağ-Kurundan emekli olmanız mümkün değil. Çünkü; tarın Bağ-Kurundan emekli olabilmeniz için en az 15 tam yıl(5400 gün) prim ödemeniz ve 58 yaşını doldurmanız gerekiyor. Ancak, tekrar sigortalı olduğunuz 21 Ağustos 2008 tarihinden itibaren SSK ya en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartına tabisiniz. SSK’lı çalışarak 1390 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(Aralık 2012 ayı sonunda)

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1403

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli şirket ortakları 2003 ten beri destek primi ödüyor