Gümrük Borçlarına da Ödeme Kolaylığı Geldi

 

26.01.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Gümrük Borçlarına da Ödeme Kolaylığı Geldi

Ekrem Sarısu - 26 Ocak 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Şirketimizin gümrük idaresine süresinde ödeyemediği borcu var. Gümrük borçları içinde prim affı gibi bir af getirileceği söyleniyordu, acaba af çıktı mı?

Mehmet Dülger

Cevap: SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına gerilen ve komu oyunda prim affı olarak tanımlanan ödeme kolaylığından sonra vergi borçlarına da 18 ay da taksitle ödeme imkânı getirilmişti. Bu kez vergi borçlarına benzer bir ödeme kolaylığı da gümrük idareleri tarafından takip ve tahsil edilen kamu alacakları için getirildi. Tecil ve taksitlendirme imkânı kaçakçılık fiilinden doğanlar hariç olmak üzere, gümrük idareleri tarafından takip ve tahsil edilen bütün kamu alacaklarını kapsıyor. Kaçakçılık nedeniyle salınan vergi ve kesilen para cezaları ise ödeme kolaylığı kapsamında değil. Ödeme süresi geçtiği halde 6 Ocak 2009 tarihine kadar ödenmemiş olan borçlar, tecil ve taksitlendirme kapsamında yer alıyor. Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine (bu tarih hariç) kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecektir.

Tecil ve taksitlendirilen borçlar 18 ayda eşit taksitler halinde ödeyebilecekler. Taksitlendirilen borçlar için yıllık yüzde 3 oranında tecil faizi uygulanacak. Ödeme kolaylığından yararlanmak için borçlular en geç 2 Şubat 2009 Pazartesi mesai saati sonuna kadar başvuruda bulunabilecekler.

52 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 12 Şubat 1967 doğumluyum. 15 Ekim 1990 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Bugüne kadar ödenmiş 5631 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Birde eşim 15 Mayıs 1971 doğumlu. Şu an ev hanımı. 1986 - 1992 tarihleri arası çalışmışlığı var. İsteğe bağlı olarak SSK’ sını yatırıyorum. Toplam 2766 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir?

Hikmet Can

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz bile, 52 yaşınızı dolduracağınız 12 Şubat 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 43 yaş şartına tabi. 2384 gün daha prim ödeyerek 2766 gün olan prim ödemesini 5150 güne tamamlayacağı tarihte 43 yaşını da dolduruyorsa emekli olabilir. Doldurmuyorsa 43 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Ablanız çift aylık almaya devam edecek

Soru: Babam dolayısıyla ölüm aylığı almaktayım. Aynı zamanda evli olan(eşi ölmüş) kardeşimde ölüm aylığı almaktadır. (hem babasından Hem de ölen eşinden). Oysa evli bulunmakta ve eşinden dolayı da maaş almaktadır. Onun babamın maaşına dâhil olması, maaşın ikimiz arasında bölünmesine neden olmaktadır. Benim aldığım tek maaş rahmetli babamın maaşıdır. Kardeşimin iki maaşta da hak iddia etmesi yasal mı?

Mesude Alan

Cevap: Yeni yasan yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren eşten dul, ana veya babadan yetim aylığı alma devri sona erdi. Bu tarihten sonra eşten dul aylığı, ana veya babadan yetim aylığı bağlanmıyor. Ancak, hak sahibi kız çocuğunun eşinden ve ana-babasından dolayı bağlanacak aylıklardan tutar itibariyle fazla olan tercih etme hakkı bulunuyor. Tercih ettiği tek aylığı alabiliyor.

Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren çift aylık bağlanmamasına karşın, ablanızda olduğu gibi, bu tarihten önce eşinden dul ana-babasından yetim aylığı bağlananların aylıklarını kesilmiyor. Kazanılmış haklar korunduğundan çift aylık alanlar 1 Ekim 2008 den sonra da çift aylık almaya devam ediyorlar. Sonuç olarak, ablanız evlenmediği veya sigortalı bir işte çalışmadığı sürece babasından dolayı yetim aylığı almaya devam edecek.

Emeklide olsa babanız annenizden dolayı dul aylığı alır

Soru: Annem SSK'dan emekli olup, aylık almakta iken vefat etmiştir. Babam da SSK'dan emekli olup, aylık almaktadır. Annemin maaşından babamın da yararlanması söz konusu mudur?

Türkan SANDALCI

Cevap: SSK emeklisi annenizin vefatından sonra, talebi halinde SSK emeklisi olan babanıza dul aylığı bağlanır. Emekli aylığı alan kişinin eşinden dolayı dul aylığı almasında bir sakınca bulunmuyor. Ancak babanızın emekli aylığı olduğundan aylık bağlama oranı yüzde 50 dir.(sigortalı çalışmayan ve emekli aylığı olmayanların aylık bağlama oranı yüzde 75 dir)

Normal 2027 de yaş haddinden 2021 de emekli olabilirsiniz


Soru: 27 Şubat 1963 doğumluyum. 1 Ocak 1983 tarihide Bağ-Kur’a girişim var. 3 Ekim 1989 tarihinde kapanış yaptım. 6 yıl 9 ay 2 gün hizmetim var. Ne zaman emekli olabilirim?

Erkan KARAMAN

Cevap: 1 Ekim 2002 tarihi itibariyle Bağ-Kurdan emekli olmak için aranan 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi, 17 yıldan fazla 18.5 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için; 25 tam yıl sigortalılık süresi, 55 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Prim ödemenizi 25 tam 18 yıl 2 ay 28 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 25 tam yıla çıkartacağınız tarihte emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz yaklaşık olarak Mayıs 2027 ayında).

Ayrıca; 8 yıl 2 ay 28 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlamanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 27 Şubat 2021 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz.(yaş haddinden emeklilik)

Askerlik borçlanmasıyla 20 ay erken emekli olursunuz

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 1 Kasım 1986 dır. 1978 de Askere gittim askerlik borçlanması yapmadım. 5735 gün prim ödemem var. 51 yaşındayım. Askerlik Borçlanmamı yaptığım takdirde ne zaman emekli olurum?

Fikret Yalçın

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, askerlik sürenizi borçlanmanız halinde sigorta başlangıç tarihiniz, askerlik süreniz(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri giderek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olup yaş şartını da sağladığınızdan, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi borçlanmazsanız, prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Kasım 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması ile 20 ay erken emekli olursunuz.

Engelli çocuğu olan memurda erken emekli olabilir

Soru: 657 ye tabi devlet memuru olarak 12 Eylül 1990 yılında göreve başladım. 2 Şubat 1998 doğumlu down sendromu+konjenital kalp yetmezliği olan bir kızım var. Özürlü evladımdan dolayı 20 yılımı doldurmadan erken emeklilikten yararlanabilir miyim? Emekli olamazsan eğer yaş sınırını beklemeden 20 yılımı doldurunca emekli olup ne tür hak sahibi olabilirim?

Binnaz Doğru

Cevap: Yeni yasa özürlü çocuğu olan kadın sigortalılara, özel bir hak getirdi. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunan kadınların, 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek. Ve eklenen süreler ayrıca, emeklilik için aranan yaş hadlerinden de indirilecek. Bu uygulamadan 4/a sigortalıları(eski adıyla SSK lılar), 4/b sigortalıları(eski adıyla Bağ-Kurlular) ve 30 Nisan 2008 den sonra göreve başlayan 4/c sigortalıları( memurlar) yararlanacak. Ancak, sizin gibi 30 Nisan 2008 den önce memuriyete başladığından dolayı emeklilik açısından 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olanların yararlanıp yararlanmayacağı hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunun henüz ortaya çıkan bir görüşü yok. Ancak, yasa da aksine bir hüküm olmadığından sizin gibi eski memurlarında yararlanacağını düşünüyoruz.

Çocuğunuz başkasının bakımına muhtaç derecede özürlüyse, 1 Ekim 2008 den sonraki fiili hizmet süreniz, fiili hizmet sürenizin ¼ ü kadar artırılması ve emekli olacağınız yaş haddi de eklenen süre kadar düşürülmesi gerekir.

Emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 47 yaş şartına tabisiniz. 1 Ekim 2008 den itibaren 576 gün daha fiili hizmette bulunmanız halinde, fiili hizmet süreniz 144 gün artırılır ve fiili hizmet süresi şartını 7 Mayıs 2010 tarihinde yerine getirmiş olursunuz. Bu tarihte 46 yaş 7 ay 16 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Dolduramıyorsanız isterseniz bu tarihte işinizden ayrılır, emekli aylığı bağlanması için aranan yaşın dolmasını çalışmadan da bekleyebilirsiniz. Ancak bu durumda emekli ikramiyenizi de, emekli aylığınız gibi yaş haddinizi doldurduğunuzda alabilirsiniz.

Mayıs 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Eylül 1960 doğumluyum. İlk iş başlangıcım 1 Ocak 1987 tarihinde Bağ-Kur’dan oldu. 2 yıl 2 ay hizmetim var. Daha sonra 1 Temmuz 1996 SSK girişim var. Şu ana kadar 3703 gün prim ödemem var. Ayrıca 20 ay askerlik borçlanması ödemiş bulunuyorum. Acaba ne zaman emekli olabilirim?

Murat Altıngüneş

Cevap: Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Borçlanma başlangıç tarihini 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. 142 gün daha prim ödeyerek toplam 5083 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mayıs 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 752

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Gümrük Borçlarına da Ödeme Kolaylığı Geldi