Yüksek aylığının tamamını düşük aylığın yarısını alabilirisiniz

 

24.01.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yüksek aylığının tamamını düşük aylığın yarısını alabilirisiniz

Ekrem Sarısu - 24 Ocak 2009 Cumartesi Posta

Soru: 50 yaşında dul bir bayanım. Babamın maaşını alıyorum. Babam SSK emeklisi. Annem Emekli Sandığı. Annem öldükten sonra annemin maaşını alabilir miyim? sorumu cevaplarsanız sevinirim.

Sevim

Cevap: 20 Ocak 2009 tarihli gazetede sorunuza verdiğimiz cevap, yanlışlıkla eş ve babadan aylık bağlanmasına ilişkin başka bir sorunun cevabı ile karışmış bulunuyor. Özür dileyerek sorunuzun doğru cevabını veriyoruz. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 e kadar farklı sosyal güvenlik kurumlarından olmak şartıyla anne ve babadan yetim aylığı bağlanıyordu. Nitekim bu tarihten önce, ana ve babasından yetim aylığı bağlananlar yeni yasadan sonrada, iki yetim aylığı almaya devam ediyorlar. Ancak yasanın yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 den itibaren ana ve babadan aylık almaya hak kazanan çocuklar; tutar olarak yüksek olan aylığın tamamı ile tutar olarak az olan aylığın yarısını alabiliyor.

Babanızdan dolayı SSK dan yetim aylığı almaktayken, emekli sandığından emekli olan anneniz vefat ettiğinde, tutar olarak yüksek olan aylığın tamamını ile tutar olarak az olan aylığın yarısını alabilirsiniz. Muhtemelen Emekli Sandığından bağlanacak aylık yüksek olacağından tamamını, SSK dan bağlanacak aylık tutar olarak az olacağından yarısını alacaksınız.

Eylül 2009 da emeklisiniz

Soru: 1 Eylül 1952 doğumluyum. 20 Nisan 1982’de Bağ-Kur başlangıcım var ve 30 Mayıs 1998’de kapandı. 5883 prim günüm var. Buna göre 56 yaşımı doldurduğumdan emekli olabilir miyim? Eğer olamazsam askerliğimi ödersem ne kazanırım?

Necati

Cevap: 56 yaşınızı doldurmakla emekli olamazsınız. Çünkü:1 Ekim 1999 tarihi itibariyle Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını doldurmaya sizin gibi 6 yıldan fazla 8 yıldan az süre kalanlar, 57 yaşınız doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 209 da emekli olabilirsiniz

Anneniz prim ödemesini 3600 güne tamamlamalı

Soru: Annem 2 Haziran 1952 doğumlu. SSK ya ilk giriş tarihi 1 Şubat 1988 olup, bu güne kadar sadece 780 gün prim ödenmesi var. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren tekrar sigorta girişi yapıldı. Halen prim ödemesi devam ediyor. Annem kaç yaşında emekli olabilir? Çalışmaktan vazgeçip isteğe bağlı prim ödese daha mı doğru olur? Bu konuda bizi bilgilendirirseniz sevinirim.

Mehmet Kecik

Cevap: Anneniz en erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 500 yaş şartlarını anneniz gibi 24 Mayıs 2011 tarihinden itibaren yerine getirenler, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Anneniz 2730 gün daha prim ödeyerek 870 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Mahkemede çalışmanızı kanıtlamanız gerek


Soru: 1970 doğumluyum. 1988 tarihinde bir inşaat firmasında işe başladım. İşveren SSK ya giriş numaramı bildirmiş. Ancak günlerimi göstermemiş. Bilgisayardan SSK bilgilerimi çıkardığımda 1990 dan günüm görünüyor. İki senem görünmüyor. Bu iki sene boşluğumu ne yapmalıyım. 18 aylık askerlik sürem bu boşluğu doldurur mu? 1999' un 12. ayında Bağ-Kura girdim. 8 sene Bağ-Kur primlerimi yatırdım. Şu anda Bağ-Kurumu durdurdum. Tekrar sigortalı bir işe girdim. 1990' dan bu yana toplam sigorta prim ödemem 1050 gündür. Yeni kanunlara göre, Bağ-Kurdan sigortaya göre geçiş var mı? Ve ne zaman emekli olabilirim?

Yavuz Aydın

Cevap: İşveren sigorta giriş bildirgenizi SSK ya göndermiş ve çalışma günlerinizi bildirmemişse, İş Mahkemesine hizmet tespit davası açabilirsiniz. Ancak, davayı kazanabilmeniz için 2 yıl süresince işyerinde çalıştığını Mahkemede kanıtlamanız gerekiyor.

Askerlik sürenizi borçlanmakla 540 gün(18 ay) gün kazanırsınız. Sigortalı olarak tekrar çalışmaya başladığınız tarihten itibaren en az 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. 1990 yılı başlangıcınıza göre, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi bulunmaktasınız. Tekrar sigortalı olduğunuz tarihten itibaren çalışarak en az 1595 gün daha prim ödeyerek prim ödemeniz 5525 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Babanızın Arabistan çalışması için alacağınız bir para yok


Soru: Babam 1959 doğumlu. Ve 1994 yılında vefat etti. İlk işe giriş tarihi 1 Ağustos 1981 ve 31 Temmuz 1985 tarihine kadar 502 günü var. Devletin bir sene önce çıkardığı yasa sayesinde askerlik borçlanmasını da yatırarak annem emekli oldu. Ve şuan maaş alıyor. Babam 1991 yılında Suidi Arabistan’da yaklaşık 13 ay boyunca çalışmış ve bu SSK tablosunda gözükmüyor. Babamın yut dışında çalıştığını nasıl kanıtlayacağız ve kanıtlarsak toplu bir ödeme yaparlar mı?

Arif Kınacı-İzmir

Cevap: Babanızın yurtdışında çalışması SSK da görünmez. Yurtdışı çalışma sürelerinin SSK da görünmesi için borçlanılması gerekir. Nasıl ki borçlanılmadığı takdirde askerlik süresi dosyada görünmüyorsa, yurtdışı çalışma süresi de görünmez. Daha önce haberiniz olsaydı, babanızın askerlik süresi yerine yurtdışı çalışmasını da borçlanarak prim ödemsini 900 güne tamamlayabilirdiniz. Ancak, askerlik süresini borçlanarak annenize dul aylığı bağlatmışsınız. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den itibaren borçlanmayla gün tamamlanarak dul aylığı bağlanmıyor. Bu açıdan kendinizi şanslı görmelisiniz. Sonuç olarak babanızın 13 aylık Arabistan çalışmasından dolayı alacağınız bir para yok.

5 yıldan fazla olmayan prim borcu silinmiyor

Soru: 1993 - 2006 yılları arasında Bağ-Kur' a yaptığım prim ödemeleri var. İşlerimin bozulması sebebiyle, 2007-2008-2009 yıllarında ödeme yapamadım. Halen küçük esnaf olarak faaliyette olan bir işyerim var. Sorum şu; ödeme yapamadığım zaman dilimindeki sigortalılık süresinden vazgeçerek, bu borcu sildirmem mümkün müdür? Bağ-Kur internet sitesinde 5 yıl ve üzerinde borcu olanlara tanınmış bir hak gördüm. Bu konu ile ilgili benim böyle bir durumdan yararlanmam söz konusu olabilir mi?

İsmail AKCAM

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kura 5 yıldan fazla süre prim borcu olanlardan prim borcunu 1 Ağustos 2009 tarihine kadar ödemeyenlerin sigortalılıkları durdurulacak ve prim borçları silinecek. 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla süre ile prim borcunuz olmadığından bu uygulamadan yararlanarak, prim borcunuzu sildirmeniz mümkün değil.

Çift aylık alanın aylığı kesilmiyor

Soru: Annem kocası(babam) vefat ettiği için dul ve yetim aylığı alıyor. Ayrıca Dedem vefat ettiği içinde aylık alıyor. Duyduğumuza göre yeni yasayla beraber aylıklardan birini alamayacakmış. Bu doğru mu? Eğer doğruysa annem bankadan kredi çekecek dedem(babası)üstüne. Fakat banka bize bir şey olmaz borç bitince kesilir dedi. Bize herhangi bir zararı var mı?

İlay Ballı

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren eşten dul, ana veya babadan yetim aylığı olmak üzere çift aylık alma uygulaması sona erdi. Bu tarihten itibaren çift aylık bağlanmıyor. Ancak hak sahibinin tercih ettiği aylık bağlanıyor. Ancak, anneniz gibi yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den önce çift aylık bağlananların hakları korunuyor. Bunlar 1 Ekim 2008 den önce olduğu gibi çift aylık almaya devam edecekler. Sonuç olarak, annenizin aylığının biri kesilmeyecek. Çift aylık almaya devam edecek. Sorunuzdaki dedeniz adına alacağı krediyi anlayamadık. Ölen biri üstüne kredi alınmaz. Ancak anneniz, dedenizden aldığı aylığı karşılık bankadan tüketici kredisi alacaksa bir sorun olmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1150

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yüksek aylığının tamamını düşük aylığın yarısını alabilirisiniz