Süt teslim ve satış makbuzları ile bağ-kur tescilinizi yaptırabilirsiniz

 

08.02.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Süt teslim ve satış makbuzları ile bağ-kur tescilinizi yaptırabilirsiniz

Ekrem Sarısu - 08 Şubat 2009 Pazar - Posta

Soru: Dayım 10 Mayıs 1955 doğumlu. Fakat askere erken gitmek için 10 Mayıs 1953 olarak yaşını büyütmüş. Şu ana kadar hiçbir sigorta ya da bağ-kur girişi bulunmamaktadır.

Kendisi çiftçilik yapıyor. 4 Haziran 1998 tarihli dayımın ismi yazılan yem teslim fişi bulunmaktadır. Ancak bu fişte sadece imza ve isim yazıyor. Yani herhangi bir kaşe bulunmuyor. Birde yine 30 Eylül 2000 e ait olmak üzere inek sütü satış makbuzu var. Bu makbuz resmidir ve üzerinde o zamanın parasıyla 75 milyon yazıyor. Makbuzun alt tarafında da stopaj, SSDF, Bağ-Kur, mera fon kesintileri yer alıyor. Ödenen meblağda 73.500.000 olarak yazıyor. Size sorularım şunlar:

1) Yem teslim fişi ile Bağ-Kura herhangi bir giriş yapılabilir mi?
2) Yem teslim fişi olmazsa üzerinde Müstahsil Makbuzu yazan 2000 yılına ait olan makbuzla bir giriş yapabilir miyiz?
3) Askerliğini de borçlanırsak en kısa sürede ve en az ödemeyle nasıl emekli yapabiliriz?
4) Dayım İzmir de yaşıyor. Kendisi biraz rahatsız olduğu için bu işlemleri takip edemez biz İstanbul’dan halledebilir miyiz?
5) Yaş haddinden ya da normal emekli olması için mahkeme kararı yaşımı yoksa asıl yaşımı dikkate alınır.

N. Keskindağ

Cevap: 22 Mayıs 2007 tarihli Tarım Bağ-Kur’u Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapan 7. No.lu Tebliğ ve 13 Haziran 2007 tarihli 2007/44 sayılı Kurum Genelgesiyle, 1 Nisan 1994 tarihinden itibaren tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunup ve ürün teslim ve satışlarından prim kesintisi yapılan fakat Bağ-Kur’a kayıt ve tescili yapılmayan vatandaşlarımızın sattıkları ürün bedellerinden prim kesintisi yapılmış olduğunu gösteren müstahsil makbuzu veya ürün teslim belgeleri ile kuruma başvurup Bağ-Kur kayıt ve tescillerini yaptırabilme olanağı getirilmiştir. Sorularınıza gelince,

1) Dayınız Tarımsal ve Hayvancılık faaliyetlerinde bulunduğuna ilişkin, 1998 yılına ait Yem teslim fişleri ile veya varsa Ziraat Odası kaydı ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl/Merkez Müdürlüğüne başvurup sigortalılık tescilini yaptırabilir.

2) Yem teslim fişleri veya Ziraat Odası kaydı bulunmaması durumunda, süt teslim ve satış makbuzları ile de başvuru yapmanız durumunda, prim kesintisinin yapılmış olduğu 30 Eylül 2000 tarihini takip eden aybaşından itibaren, yani 1 Ekim 2000 tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalılığı başlatılır. Bağ-Kur sigorta tescilinin yapıldığı tarihten bu yana da hayvancılık faaliyetiniz sürmekte ise 1.10.2000 tarihi ile başvuru yaptığınız tarih arasındaki süreyi borçlanarak kazanabilir.

3) Dayınız askerlik süresini borçlanması halinde, sigorta başlangıç tarihi askerlik süresi(20 ay kabul edilmiştir) kadar geri gider ve kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 tam yıl( 5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olur. Aralıksız prim ödemesi halinde prim ödemsini 15 tam yıla tamamlayacağı 1 Şubat 2014 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir.

4)İstanbul’dan oturduğunuz yerden bu işler takip edilmez. Dayınızı yanınıza alıp İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gitmeniz gerek.

5) Dayınızın Bağ-Kurlu olduğu tarihte nüfus kaydın da yazılı olan doğum tarihi sigorta işlemlerine esas alınır. Yani 10 Mayıs 1953 doğum tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Borçlanılsa da askerlik süresi için kıdem tazminatı ödenmez

Soru: 1 Ocak 1962 doğumlum. Askerlik sonrası 1984 de şimdi özelleştirilmiş olan
Seka Kastamonu Müess.de sigortalı işe başladım.1993 de askerlik süremi 20 ay (600 gün) borçlanıp ödedim.2003 te özelleştirme nedeniyle ihbar ve kıdem tazminatımızı (içinde askerlik süresinin kıdemi yoktu) verip işimize son verildi.
Daha sonra kamuoyunda özelleştirme mağdurları olarak bilinen 657 4/c li
olarak Nisan 2005 de Milli Eğitim de senede 10 ayı geçmemek üzere 3.5 yıl
çalışıp 1 Ocak 2009 da emekli oldum. Kanun gereği bu 3.5 senelik hizmetimize kıdem tazminatı verilmedi.
Askerlik süresini ödediğimizden bu 20 ayın kıdem tazminatını almayı hak ediyor muyuz? Hak ediyorsak alabilmek için nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Zekeriya Çamlıca-Tosya/Kastamonu

Cevap: Sigortalı olarak çalışanlar da askerlik süresi borçlanılsa bile, fiili çalışma olmadığından işveren askerlik süresi için kıdem tazminatı ödemez. Sadece emekli Sandığı iştirakçisi olan memurlar askerlik borçlanması yaparsa, emekli olurken askerlik süresi içinde emekli ikramiyesi verilmektedir. Sigortalılarda böyle bir uygulama yoktur. Askerlik süreniz için kıdem tazminatı ödenmemesi doğru bir uygulamadır. Askerlik süreniz için kıdem tazminatı alamazsınız.

Laptopun çalındığını kanıtlayabiliyorsanız sorun yaşamazsınız

Soru: Kurumsal bir firmada satış yöneticisi olarak çalışmaktayım. Eski işyerimden topluca maaş alamadık ve daha sonra işten ekonomik nedenlerden dolayı çıkarıldık.

Ve çıkarıldığımızda üç aylık maaşımızı almamıştık. Şirket Kasımın 20 sinde bizi işten çıkardı. Bize çıkarıldıktan 1 ay sonra Eylül ayı maaşını yatırdılar. Nerdeyse bir buçuk ay sonrada Ekim ayı maaşını yatırdılar. Ama Kasım ayının 20 günlük maaşını alamadık. Sorduğumuzda da ne zaman yatıracaklarını da tam olarak söylemiyorlar. Sizin bir yazınızda okumuş gibi hatırlıyorum. Bir işyerinden maaşınızı alamıyorsanız başvurumuzda bunu belirterek kaç aydır alamadığımızda faiziyle geri alabileceğimiz yazmıştınız galiba. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

Ayrıca Benim şirketin verdiği laptopu evime gece biz evdeyken giren hırsız çaldı. Ve benim eski iş yerinden benim zimmet için alınan senedim verilmedi. Bunun içinde ne yapmam lazım?

Mesut KAHRIMAN-İstanbul

Cevap: İşveren ücretleri gününde ödemek zorunda. Gününde ödenmeyen ücretleri çalışan işçi kanuni faiziyle birlikte talep etme hakkı var. Ödenmeyen ücretlerinizi faiziyle birlikte, geç ödenmen ücretleriniz içinde faiz ödenmesini aksi takdirde dava açacağınızı işverene iletin. Muhtemelen ücretinizi ödeyeceklerdir. Ödemezlerde İş Mahkemesine dava açmaktan başka yol kalmıyor. Ancak dava açarsanız ücretin ödenmediğini mahkemede kanıtlamanız lazım.

İşyerinin verdiği laptopun(dizüstü bilgisayarı) evinizden çalındığını resmi belgelerle kanıtlayabilirseniz, yani eve hırsız girdiğini ve laptopu çaldığını polis tutanlarıyla vb. belgelerle ortaya koyabiliyorsanız işverenin yapacağı bir şey yok. Mücbir sebeple iradeniz dışında elinizden çıkan laptopu işveren talep edemez. Ancak, işveren laptopu getir dediğinde elinizde belge olmadan eve hırsız girdi laptopu çaldı diyorsanız, bu inandırıcı olmaz. İşveren laptopunu ister.

Yaş haddini doldurup emekli olamayan ödediği primleri geri alabilir

Soru: 22 Şubat 1991 ile 15 Ocak 1995 tarihleri arasında bakkal dükkânı çalıştırdığımdan Bağ-Kura 3 yıl 10 ay 23 gün aralıksız prim ödedim. Şu anda beyimin emekliliğinden sosyal bir güvencem var. 55 yaşında bir ev hanımıyım. Bağ-Kura ödemiş olduğum primlerimi geri alabilir miyim?

Ayşe Erkavalcıoğlu

Cevap: Herhangi bir nedenle işyerini kapatan ve emekli aylığı bağlanması için aranan yaş haddini doldurduğu halde emekli aylığı bağlanmasına hak kazanamayan 4/b sigortalısı(eski adıyla Bağ-Kurlu) ödediği primleri “ toptan ödeme” adı altında geri alabilir.

Emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 55 yaşınızı doldurduğunuz halde emekli olamadığınızdan talep etmeniz halinde ödediğiniz primleri “toptan ödeme” adı altında geri alabilirsiniz.

Kademeli geçiş ile 18 yaşın önemi kalmadı

Soru: 4 Kasım 1965 doğumluyum. 1 Aralık 1982 tarihinde sigorta başlangıcım var. Fakat o tarih de 18 yaşını doldurmadığım için başlangıç sayılır mı bilmiyorum. Halen aktif sigortalı olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olurum?

Mehmet Öztürk

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile yürürlüğe konan ve daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine 4579 sayılı yasa ile revize edilerek 23 Mayıs 2002 tarihinde tekrar uygulamaya konan kademeli geçiş uygulaması ile 18 yaşın önemi kalmamış olduğundan, 18 yaşını doldurmadan öncesi sigortanız başlangıç olarak dikkate alınmaktadır.

23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle sizin gibi 18.5 yıldan fazla 20 yıldan az süredir sigortalı olanlar emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5150 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 5150 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 47 yaşınızı dolduracağınız 4 Kasım 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Sigorta başlangıcınız SSK yı avantajlı kılıyor

Soru: 10 Eylül 1952 doğumluyum. SSK girişim 1 Haziran 1971 dir. 980 gün prim ödemem var. Bağ-Kur girişim 4 Ekim 2000 ve halen Bağ-Kurluyum. 1974-1976 arası 20 ay askerlik yaptım. En erken ne zaman emekli olabilirim? Kısmi yaşlılık ile emekli olsam da önemli değil.

Özcan Gedikli

Cevap: Bağ-Kurda kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilmeniz için, 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Askerlik sürenizi borçlanarak 3 yıl 4 ay 10 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarihte Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz(ara vermeden prim öderseniz Temmuz 2012 ayında).

Ancak, SSK başlangıcınız SSK dan emekli olmanızı avantajlı kılıyor. Sigortalı bir işe girerek 1260 gün(3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Askerlik sürenizin 5 ayını da borçlanmanız halinde, prim ödemenizi 5000 güne tamamlayarak SSK dan normal emekli olursunuz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 4631

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Süt teslim ve satış makbuzları ile bağ-kur tescilinizi yaptırabilirsiniz