1 Şubat 2008 den itibaren destek primi ödeme zorunluluğunuz var

 

07.02.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

1 Şubat 2008 den itibaren destek primi ödeme zorunluluğunuz var

Ekrem Sarısu - 07 Şubat 2009 Cumartesi - Posta

Soru: Emekliyim. 1 Ocak 2007 tarihinde emlak bürosu açtım. Emeklilerden kesilecek bu yılki yüzde 12 kesinti hangi aydan başlayacak? Ve nereye müracaat edeceğim?

Çetin Öztürk

Cevap: Nereden emekli olduğunuzu belirtmemişsiniz. Şayet Bağ-Kurdan emekli iseniz, 1 Şubat 2007 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar emekli aylığınızdan yüzde 10 oranında, 1 Ekim 2008 den 31 Aralık 2008 tarihine kadar yüzde 12 oranında, 2009 da yüzde 13, 2010 da yüzde 14, 2005 de ise yüzde 15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmesi gerekir.

Şayet SSK, Bağ-Kur veya özel emekli sandıklarının birinden emekliyseniz, 1 Şubat 2007 den 1 Ekim 2008’e kadar 12 nci gelir basamağının yüzde 10 u kadar(en son aylık 75 YTL ödendi) Sosyal Güvenlik Destek primini her ay elden Bağ-Kur’a ödemeniz gerekiyordu. 1 Ekim 2008 den 31 Aralık 2008 e kadar emekli aylığınızdan yüzde 12, 2009 da yüzde 13, 2010 da yüzde 14, 1 Ocak 2015 den itibaren de yüzde 15 oranında destek primi kesilmesi gerekiyor.

Sonuç olarak, emlak bürosu açtığınız tarihi takip eden aybaşından(1 Şubat 2007 den) itibaren Sosyal Güvenlik Destek primi ödeme zorunluluğunuz var.

Sicil affında borcun 6 ay içinde ödenmesi gerekiyor

Soru: Sicil affı kanununa göre karşılıksız çeki çıkanlar kara listeden silindi mi? Bu kişiler yeni çek defteri alabilecek mi? Bankadan kredi kullanabilecek mi?

Duran Erdem

Cevap: Ödeyemedikleri kredi borçları nedeniyle Merkez Bankasının kara listesine giren vatandaşlara ilişkin sicil affı kanunu 28 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girdi. Vatandaşların kara listeuyye girmesine yol aççan kredi borçlarını sicil affı kanununun yürürlüğe girdiği 28 Ocak 2009 tarihinden önce veya bu tarihten itibaren altı ay içinde(en geç 28 Temmuz 2009 a kadar) ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesini müteakiben borçlu kişi ve kurumların isimleri Merkez Bankasında tutulan kayıtlardan silinecek. Sicil affı kapsamında Merkez Bankasının kara listesinden çıkmak için ödenmeyen çek, protesto olan senet, kredi veya banka kredi borcunun en geç 28 Temmuz 2009 a kadar ödenmesi gerekiyor.

Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktorinğ şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak. Yani çek defteri alınabilecek, kredi kullanılabilecek.

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığında Anne ve Babanın Sosyal Güvencesi Dikkate Alınmaz

Soru:1 Şubat 1991 doğumlu 18 yaşında özürlü oğlum var. % 80 (seksen) raporludur.

Ben özürlü maaşı için mal müdürlüğüne gittim. Bana babanın SSK'lı ve emekli olduğu için baba bakmakla yükümlü olduğunu söylediler. Onun için özürlü maaşı alamayacağı mı belirttiler. Anne bakım ücreti de almaktayım. Ne yapmam gerekir.

Mustafa Türkmen

Cevap: 2022 sayılı Kanun kapsamında, 18 yaşını tamamlamış başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü yani vücut fonksiyon kaybı oranı %70 ve üzerinde olan vatandaşlarımıza bakıma muhtaç özürlü aylığı verilirken kendisine bakmakla yükümlü olan anne ve babasının sosyal güvenlik kapsamında olmasından öte, gelirinden özürlü yakınına ayırabileceği rakam dikkate alınmaktadır. Özürlüye bakmakla yükümlü olan kişinin, gelirinden temel giderler düşüldükten sonra, aylık kira, aylık iaşe, çocuklarının eğitim gibi, özürlüye ayırabileceği miktar muhtaçlık sınırının altında ise 2022 sayılı Kanun’un Ek 1. Maddesinin (a) fıkrası gereğince özürlüye 259,23 TL bakıma muhtaç özürlü aylığı verilir. Mal Müdürlüğü’ne yapmış olduğunuz başvurunuzu, 2022 Sayılı Kanun’a Göre Aylık Başvuru Formlarından II. Nolu formla yaparak, formdaki aylık talep dilekçesini, mal bildirim belgesini eksiksiz doldurup, yine aynı formdaki ikametgah ilmühaberini muhtarınıza doldurtup onaylatarak mal müdürlüğe teslim edin. Kabul etmemeleri durumunda, başvurunuzu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü Tuna Caddesi No: 7 Kızılay/ANKARA adresine iadeli taahhütlü veya APS posta yoluyla yapın.

47 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Ekim 1973 doğumluyum. Ticaret Lisesi stajı zamanında, 15 Ekim 1988 tarihinde sigorta girişim yapılmıştır. Staj süresince Devletçe sadece sağlık primi ödenmiştir. Emeklilik Prim ödeme başlangıç tarihim 24 Temmuz 1990 dır. SSK'ya 665 gün ve Banka emekli sandığına ise 5276 gün olmak üzere toplam 5941 gün prim ödemem vardır. Ne zaman emekli olabileceğim hakkında bilgi verilmesini rica ederim.

Halil Akyüz

Cevap: Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Staj döneminde kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenir. Bu dönemde stajyerin hastalığı, iş kazası ve meslek hastalığı riskleri sigortalanmış olur. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı emekli olana kadar kullanılır. Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olup bundan sonra prim ödemeseniz de, 47 yaşınızı dolduracağınız 3 Ekim 2020 tarihinde emekli olabilirsiniz.

İki işyerinden 30 ar gün bildirilmenizin sakıncası yok

Soru: 9 Ocak 1974 doğumluyum. 26 Ocak 1992 yılında sigortalı oldum. Özel bir işyerinde çalışmaktayım. Ve sigorta primlerim günü gününe yatar. Ayrıca mesleğim gereği bir yapı denetim kuruluşunda da çalışmaktayım. Yapı denetim kuruluşundan da 3 Ekim 2007 tarihinden bu yana asgari ücret almaktayım. Her iki firmamda sigortamı gününde ve tamamı yatırıyor. İleride herhangi bir problem ile karşılaşabilir miyim? Bu yapılanın bir sakıncası var mı? Prim günlerim SSK dökümlerinde yıllık 720 gün gözüküyor.

S.Serkan Varoğlu

Cevap: Çalıştığınız iki işyerinden her ay 30 gün üstünden bildirimizin yapılmasının hiçbir sakıncası yok. Ay için 30 günden fazla bildirilen günler 30 gün olarak dikkate alınır. Prim hesabına esas kazançlarda üst sınırı aşmadığı sürece toplanarak dikkate alınır. Buda ileride daha yüksek emekli aylığı almanıza yol açar.

İşsizlik ödeneği için son 120 günü kesintisiz olmak

Geriye doğru üç yılda 600 gün prim ödemesi aranıyor


Soru: 1977 doğumluyum. 3 Ağustos 2006 da işe girdim 15 Ağustos 2008 de işten ayrıldım. Ve 11 Eylül 2008 de tekrar başka bir yerde işe başladım. Kriz sebebiyle 30 Kasım 2008 de işten çıkarıldık. Toplamda üç yıl içinde 815 gün ödenmiş işsizlik pirimim var. İşsizlik ödeneği için İŞKURA başvuru yaptım. Ancak, son iş yerinde 120 gün çalışamadığım gerekçesiyle işsizlik ödeneği alamayacağım söylendi. Ama beni tam olarak ikna edemediler. Siz haklısınız ama yasa böyle falan dediler. İyi niyetli bir şekilde yeni iş buldum ve ilk çıkışımda başvuru yapmadım. Anlayamadığım şey neden böyle haksızca bir durum söz konusu. Primlerim ödenmesine rağmen maaşa bağlanamıyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.

Ömer Akpınar-İstanbul

Cevap: İşsizlik ödeneği alabilmek için işten ayrılma tarihinden geriye doğru 120 günü kesintisiz olmak üzere, üç yıl içinde toplam 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Geriye doğru üç yıl içinde 600 günü aşkın prim ödemeniz olmasına karşın, işten ayrıldığınız tarihten itibaren geriye doğru kesintisiz 120 gün prim ödemeniz yok. Kesintisiz 120 gün prim ödemeniz olmadığı içinde, işsizlik ödeneği alamıyorsunuz. Maalesef bu yasadan gelen bir şart. Yapacak bir şey yok. Ancak sorunuzda da belirttiğiniz gibi ilk işten ayrıldığınız 15 Ağustos 2008 de hem 600 gün prim şartını hem de geriye doğru kesintisiz 120 gün prim ödeme şartını sağladığınızdan, 30 gün içinde başvuru yapmış olsaydınız işsizlik ödeneği alabilirdiniz.

Toruna aylık bağlama usulü yok

Soru: İsteğe bağlı sigorta emeklisiyim. Eşimin vefatından eşimin emekli aylığını, 18 yaşından büyük bekar ve çalışmayan kızımla birlikte SSK 'dan almaktayız.

Annem sağ iken SSK 'dan emekli maaşı ve Bağ Kur'dan babamdan dolayı da maaş bağlanmıştı. Annem vefat edince acaba ben annemin emekli ve Bağ-Kur maaşından faydalanabilir miyim? Veya Kızım 18 yaşından büyük herhangi bir sosyal geliri olmadığı için anneannesinden dolayı maaş bağlanabilinir mi?

Bu konuda bilgilerinizi rica ediyoruz.

G.M -Adana

Cevap: 1 Ekim 2008 den önceki uygulamaya göre, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmayan ve kendi çalışmalarından dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almayan bekâr, evlense de boşanan veya dul kalan kız çocukları eşlerinden dolayı dul aylığı farklı kurumdan olmak şartıyla ana ve babalarından dolayı da yetim aylığı alabiliyordu. Ana veya babanız 1 Ekim 2008 den önce vefat etmiş olsa da emekli aylığınız olduğunuzdan ana ve babanızdan dolayı yetim aylığı alamazsınız.

Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren hem eş hem de ana ve babadan dolayı aylık bağlanmıyor. Ancak, yüksek olan aylığı tercih etme hakkı var. Hak sahibi kız çocuğu eş ve ana veya babasından bağlanacak aylıklardan tutar itibariyle fazla olanı tercih edebiliyor. Anne ve babanız 1 Ekim 2008 den sonra vefat etmiş olsa da yeni yasa kapsamında yetim aylığı bağlatmanız mümkün değil.

Toruna aylık bağlama usulü olmadığından kızınızın annenizden dolayı aylık alması da söz konusu olamaz.

12 aylık tutarında evlenme ödeneği alırsınız

Soru:22 Ağustos 1988 doğumluyum. 1999 yılında babamı kaybettim ve kendisinden dolayı emekli sandığından yetim maaşı alıyorum. Sorum şu; SSK lı bir işe başlayınca maaşım kesilir mi? Ve evlenince ne kadar miktarda evlilik yardımı alacam şuan aylık 780 civarında maaş alıyorum.

Özgül Özdemir

Cevap: Yetim aylığınız 1 Ekim 2008 den önce bağlandığından, aylığınızın kesilmesi, yeniden bağlanması, artırılması yeni yasa hükümlerine göre değil, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre yapılacak. 5434 sayılı yasaya göre, Emekli Sandığına tabi olarak çalışmamak kaydıyla SSK lı veya Bağ-Kurlu olarak çalışanların yetim aylığı kesilmiyor. Sigortalı olarak çalışmaya başladığınızda da yetim aylığı alırsınız. Evlenince yetim aylığınızın 12 katı(12 yetim aylığı tutarında) evlenme ödeneği alırsınız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1946

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

1 Şubat 2008 den itibaren destek primi ödeme zorunluluğunuz var