Bir günlük borçlanma için 7.10 TL bir aylık için 213.12 TL ödenmesi gerek

 

06.02.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bir günlük borçlanma için 7.10 TL bir aylık için 213.12 TL ödenmesi gerek

Ekrem Sarısu - 06 Şubat 2009 Cuma - Posta


Soru: Bağ-Kura gidip bilgi aldım. 2 ay önce askerlik borçlanması için 2080 YTL ödemem gerektiğini söylediler. 15 gün sonra tekrar gittim 3800 YTL olduğunu bildirdiler. Askerlik süremi borçlanarak bedelini yatırmak istedim. Extre çıkardılar 5950 YTL istediler. Bu konuda mağdur edildiğimi düşünüyorum. Bu konu hakkında bilgilendirirseniz memnun olurum. 15 ay borçlanırsam emekli olmama yeterli olduğunu söylediler. 15 ay borçlanma için ne kadar borçlanma bedeli ödemem gerekiyor.

Cemal bakır

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren askerlik borçlanmasında usul ve esaslar değişmiş bulunuyor. Yeni usule göre; bir günlük askerlik borçlanması için prime esas kazancı alt ve üst sınırı arasında sigortalıca belirlenecek günlük kazanç tutarının yüzde 32 si kadar borçlanma bedeli ödenmesi gerekiyor. Prime esas günlük kazancın alt sınırını(asgari ücret olup günlük 22.2, aylık 666 TL dir) baz alırsak bir günlük askerlik borçlanması için 7.10 TL(22.2 x % 32), bir aylık borçlanma içinde 213.12 TL(666 x % 32) borçlanma bedeli ödenmesi gerekiyor. 20 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak ödemeniz gereken borçlanma bedeli 4.262.40 TL dir(213.12 x 20). 15 ay borçlanmanız emekli olmanıza yetiyorsa, askerlik sürenizin tamamını borçlanmanıza gerek yok. 15 ayını borçlanın. 15 ay için prime esas kazanın alt sınırı üstünden 3.196.80 TL(213.12 x 15) borçlanma bedeli ödemeniz gerekir. Borçlanma bedeli, borcun tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Doğum borçlanmasıyla 720 gün kazanabilirsiniz

Soru:1 Kasım 1958 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Kasım 1984 dür. 2 Şubat 1986 da doğum nedeniyle işten ayrıldım. 1 Ocak 2002 tarihinden beri isteğe bağlı ödemekteyim. Ne zaman emekli olabilirim.

A. Yaşar

Cevap: Doğum nedeniyle işten ayrıldığınızdan ve doğum sonrası 2 yıl süresince de çalışmadığınızdan doğum borçlanması yaparak 2 yıl(720 gün) kazanabilirisiniz.

En erken kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilirsiniz. Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını sizin gibi 24 Mayıs 2008 ile 23 Mayıs 2011 tarihleri arasında yerine getirenler 56 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanıp ayrıca 8 ay daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 1 Kasım 2014 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

İşten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapan kadın borçlanabilir

Soru: Yeni yasada kadınların geriye dönük borçlanması nasıl olacak nereye başvurulacak?

Neziha Öğüt

Cevap: Kadınların geriye yönelik borçlanmasından, yeni yasa ile getirilen doğum borçlanmasını kasdediyor olmalısınız. Çünkü ne eski yasada ne de yeni yasada geride kalan boş günler borçlanılarak kazanılmasına ilişkin bir düzenleme yok. Geçmişteki prim ödenmemiş günler borçlanılarak kazanılamıyor. Ancak, yeni yasa ile 1 Ekim 2008 den itibaren kadınlara doğum nedeniyle çocuklarına bakmak için sigortasız kaldıkları süreleri borçlanarak kazanma hakkı getirildi. Sosyal Güvenlik Kurumu yayımlamış olduğu tebliğ ve genelgede doğum borçlanması yapmak için; işten doğum nedeniyle ayrılma( işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapılması durumunda doğum nedeniyle işten ayrılınmış sayılıyor), doğum sonrasında iki yıl süresince sigortalı olarak çalışmama, doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartları aranıyor. Bu şartları taşıması halinde en fazla iki doğum için borçlanma yapılarak her doğum için 2 yıl(720 gün) olmak üzere toplam 4 yıl(1440 gün) kazanılabiliyor.

Malulen emeklilikte en az yüzde 60 işgücü kaybı gerekiyor

Soru: Bağ-Kur’da 1989 yılından itibaren primlerimi tam olarak yatırmaktayım ve doğum tarihim 1969 dur. Askerlik öncesinde (Bağ-Kur lu değilken) sol bacağımdan sakat kaldım ve askerlik yapmadım. Malulen emekli olmak için yüzde 40 rapor aldım. Ancak Bağ-Kur itiraz etti ve yüzde yirmi ye düşürdü. Ancak bu arada siroz hastalığım ortaya çıktı ve ileri seviyede tedavim sürmekte.(hepatit c) Sol bacağımda 5 cm kısalık var. Vergi indiriminden faydalanabilir miyim? Ve sol bacağım 5 cm kısalığı kronik hepatit hastalığından nasıl emekli olurum?

Erhan Çamoğlu

Cevap: Bağ-Kur sigortalısı olduğunuz tarihte var olan özür ve hastalığınızdan dolayı malulen emekli olamazsınız. Malulen emekli olabilmeniz için hastalığınızın sigortalı olduktan sonra meydana gelmesi ve çalışma gücünüzün yüzde 60 ını kaybetmiş olmanız gerekiyor. Siroz hastalığınızdan dolayı yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu alabilirseniz, 10 yıldan beri sigortalı olup 1800 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, malulen emekli olabilirsiniz. Ancak yüzde 60 rapor alamazsanız, özürlü Bağ-Kurlulara 1 eEkim 2008 den itibaren getirilen haktan yararlanarak da erken emekli olabilirsiniz. Ancak, bu durumda da en az yüzde 40 oranında işgücü kaybı raporu almanız gerekiyor. Şayet yüzde 40 rapor alabilirseniz, 18 yıl sigortalılık süresi, 4680 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. En az yüzde 40 özrü olanlar vergi indirim hakkı alabilirler. Ancak, Bağ-Kurlu olduğunuz için vergi indirim hakkı işinize yaramaz.

Bildirilmediğinden Birleştirilecek Gününüz Yok

Soru: 1998 yılında girdiğim bir işyerinden SSK kartım var. İnternette sorgulattığımda ise hizmet kaydı yoktur mesajını alıyorum. Sanırım hiç prim yatmamış. Şu anda Devlet memuruyum. Hizmet birleştirme yaparak 65 yaş yasasından etkilenmemem söz konusu olabilir mi acaba?

Ömer Alkaş

Cevap: 1998 yılında girişinizin yapılmasına rağmen adınıza prim yatmadığı anlaşılıyor. 1998 da stajyer veya çıraksanız, stajyer ve çıraklar için kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmediğinden, bu dönemdeki sigorta emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Ancak, 1998 deki sigortanız stajyer veya çırak sigortası değilse, işveren girişinizi yapmış, ancak adınıza malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasına prim ödemediğinden, bu da başlangıç sayılmaz. Maalesef, 1998 de adınıza ödenen prim olmadığından SSK ile birleştirilecek hizmet süreniz yok. Ancak, 1998 de fiilen çalışmanıza rağmen, çalışma süreleriniz işverence sigortaya bildirilmemişse ve dava açmanız halinde, söz konusu işyerinde çalışmalarınızı mahkemede kanıtlayabileceğinize inanıyorsanız, iş mahkemesine hizmet tespit davası açabilirsiniz. Mahkemeyi kazanmanız halinde kazandığınız günleri emekli sandığı hizmetinizle birleştirebilirsiniz.

Son bir kaç yıl yüksek prim emekli aylığını artırmaz

Soru: 1 Eylül 1964 doğumluyum. 1 Haziran 1986 den bugüne aralıksız Bağ-Kurluyum. 21 yıl, 7aylık Bağ-Kurluyum. 16. Basamaktayım. Şirket ortağı ve müdürüyüm. Sorularım;

1) Ne zaman emekli olabilirim?

2) Yüksek miktarlı (1.000- TL) pirim ödeyebilirim. Sizce emekli maaşının miktarı ve dönüşümü açısından yüksek pirim ödeyerek kalan zamanımı tamamlamam doğru mu?

Hüseyin Özgür

Cevap: 1) 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 8 yıldan fazla 9.5 yıldan az süre kalanlar emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 1 Haziran 20011 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla 49 yaşınızı dolduracağınız 1 Eylül 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2) Emekli aylığını tüm çalışma döneminizde, üstünden prim ödediğiniz kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayısı belirliyor. Son bir kaç yıl yüksek prim ödemeniz emekli aylığınızı düşündüğünüz miktarda artırmaz

49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 6 Şubat 1966 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Kasım 1985 dir. Bir yıldan fazla süredir raporluyum. Acaba ne zaman emekli olabilirim? Raporlu geçen günlerim iş gününden sayılır mı?

Osman Sarı

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Ara boşluğunuz yoksa prim ödemeniz yeterli olduğundan 49 yaşınızı dolduracağınız 6 Şubat 2015 tarihinde emekli olabilirsiniz. Raporlu olduğunuzu süre içinde fiilen çalışmadığınız için adınıza prim ödenmediğinden, raporu olduğunuz süreler prim ödeme gün sayısına dâhil edilmez.

Emekli aylığını üstünden prim

ödenen kazanç ve prim ödeme gün sayısı belirliyor


Soru: 2001 yılı Bağ-Kur sigortalısıyım. 12. basamaktan prim yatırmaya başlayıp şu an 15.basamaktayım. Şu anki prim tutarı 424 lira. Yeni yasa ile basamaklama kaldırıldığı için ileride alacağım emekli maaşı hususunda endişelerim var. Sorum şu; Minimum prim üzerinden primlere devam edebilir miyim (155 lira ) yoksa minimum vergi levhasındaki gelir üzerinden mi prim yatırmalıyım? Yoksa emekli aylığımı yükseltmek için birkaç yıl yüksek prim mi ödeyeyim?

Ahmet Dağ

Cevap: 1 Ekim 2008 den itibaren bağ-kurda basamak sistemi kaldırıldı. Yeni sistemde sigortalı prime esas kazancın alt sınırı( asgari ücret olup bugün için 666 TL dir) üst sınırı( asgari ücretin 6.5 katı olup bugün için 4.329 TL dir) arasında kendi belirleyeceği kazanç tutarı üstünden prim ödeyecek. Yeni sistem yüksek emekli aylığı için yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödemeyi ve uzun süre sistemde kalmayı teşvik ediyor. Sistemde kalınan süre(prim ödeme süresi) ve üstünden prim ödenen kazanç tutarı emekli aylığının belirliyor. Emekli olmak için 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olduğunuzdan, bugünden 60 yaşında alacağınız aylığı hesaplamak mümkün değil. Ancak, ne kadar yüksek kazanç üstünden prim öderseniz, ve ne kadar uzun süre sistemde kalırsanız emekli aylığınızda aynı derecede yüksek olur.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1562

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bir günlük borçlanma için 7.10 TL bir aylık için 213.12 TL ödenmesi gerek