Emekli olanın kızından dolayı aldığı aylığı kestirmesi gerekir

 

27.02.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli olanın kızından dolayı aldığı aylığı kestirmesi gerekir

Ekrem Sarısu - 27 Şubat 2009 Cuma - Posta

Soru: Yakınımızın kızı iki yıl önce vefat etti. Kızının malulen emekli aylığını 2007 yılının Nisan ayından bu yana annesi alıyordu. Annesi 2008 yılının Kasım ayında emekli oldu. Kızının maaşını annesinin almasında bir sakınca var mıdır? Veya alabilir mi?

İsmail Hayta

Cevap: Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışan veya bu kurumlardan kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık alan ana ve baba, çocuğundan dolayı Bağ-Kurdan ölüm aylığı alamaz. Yakınınız kızından dolayı ölüm aylığı bağlatırken, sigortalı olarak çalışmaya başladığında veya sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almaya başladığında, kuruma haber vererek almakta olduğum ölüm aylığı kestireceğim diye beyan ve taahhütte bulundu. Emekli aylığı bağlandığı için kızından dolayı aylık alamayacağından. Kuruma başvuru yaparak almakta olduğu aylığı kestirsin.

5400 günle de 9000 günle de 58 yaşında emekli olursunuz

Soru: 25 Temmuz 1958 doğumlu. 1 Ocak 1999 Bağ-Kur sigortalısı oldum. Bugüne kadar primlerimi ödedim. Ne zaman emekli olabilirim?

Saim Gökalp

Cevap: İki şekilde emekli olabilirsiniz:

1)1 Haziran 2002 tarihi itibariyle 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 21.5 tam yıldan fazla 22

tam yıldan az süre kalanlar emekli olmak için; 25 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Ara

vermeden sigortanızı ve prim ödemenizi devam ettirmeniz halinde 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme süresini

dolduracağınız 1 Ocak 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

2)Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için; 15 tam yıl prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1 Ocak 2013 tarihine kadar prim ödeyerek prim ödemenizi 15 tam yıla(5400 gün) çıkartmanız şartıyla 58 yaşınızı dolduracağınız 25 Temmuz 2016 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olmanız mümkün.

Babanız 57 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir

Soru: Babam 1 Haziran 1954 doğumlu. Bağ-Kura esnaf olarak (Bakkal) 20 Nisan 1982 tarihinde giriş yaptı. Tam olarak 15 yıl 1 ay 16 gün pirim yatırarak 6 Haziran 1997 tarihinde beklemeli olarak Bağ-Kuru terk etti. O kadar araştırdım bir türlü babamın emeklilik tarihini bulamadım. Daha doğrusu sizin gazetede verdiğiniz hesaplama örnekleriyle hesaplayamadım. Lütfen bu emeklilik tarihini hesaplayabilir misiniz? Bu arada babamın 15 yıl pirim ödemesi yanında tam 1 yıl ödenmiş SSK’sı da var.

Ergun Peker-Ankara

Cevap: 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan 15 tam yıl prim ödeme ve 55 yaş şartlarını yerine getirmek için, 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle 8 tam yıldan fazla 10 tam yıldan az süre kalanlar 57 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Babanızın prim ödemesi yeterli olduğundan 57 yaşını dolduracağı 1 Haziran 2011 tarihinde kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olabilir(yaş haddinden emeklilik).

Anneniz 1492 gün prim ödeyip 58 yaşını bekleyecek

Soru: Annem 1958 Doğumlu, 1990 ve 1992 Yılları arasında 2 Yıl 1 Ay 11 Gün Bağ-Kur prim ödemsi var. SSK sigortasına da şuan 1347 gün prim ödemesi mevcut. Sigorta Başlangıç tarihi 2 Şubat 1999 dur. 3600 Günden emekli olabilir mi? Eğer olabilirse Hangi Yıl Olabilir?

Nurcan Karabulut

Cevap: Annenizin 3600 günle emekli olması mümkün. Kısmi yaşlılık aylığı için aranan 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını anneniz gibi 24 Mayıs 2011 tarihinden itibaren sağlayanlar, 58 yaşını doldurduğu tarihte emekli olabiliyor. Anneniz 1492 gün daha prim ödeyerek, Bağ-Kurla birlikte toplam 2108 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2016 yılında 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.

Askerliğinizi borçlanmanıza gerek yok


Soru:3 Mart 1963 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1 Ocak 1984 olup, toplam 5298 gün prim ödemem var. Askere gidiş tarihim 4 Mart 1984, askerlik bitiş tarihim 20 Ağustos 1985 dir. Askerliğimi borçlanıp bedelini ödesem en erken ne zaman emekli olabilirim?

Dursun Ersöz

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 48 yaşınızı dolduracağınız 3 Mart 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan, borçlanma sadece prim ödeme gün sayınızı artırır emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Bu açıdan askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok.

İsteğe bağlıda prim 7 puan arttı bunda karşılık sağlık yardımı geldi

Soru: Ablam bir süredir çalışmıyor ve isteğe bağlı olarak sigortasını ödemeye devam ediyoruz. Fakat bizim talebimiz olmaksızın prim ödemeleri artıyor. Ve artık ödemekte güçlük çekiyoruz. Bize önerebileceğiniz bir şey var mıdır? Bu prim artışlarını engellemenin ve mümkünse düşürmenin bir yolu var mıdır? İsteğe bağlı sigortada ne kadar süre ödeme yapmamız gerekiyor? Ve çıkmak istersek ödediğimiz paraları geri alabilir miyiz?

Cüneyt Çengel

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılar prime esas kazancın alt sınırı(bugün için aylık 666 TL) ile üst sınırı(bugün için aylık 4.329 TL) arasında kendilerince belirlenen kazanç tutarının yüzde 32 si kadar prim ödemeleri gerekiyor. Bugün için isteğe bağlı sigortaya ödenecek en az aylık prim tutarı 214 TL dir. Asgari ücret artıkça ödenen primde bir miktar artmaktadır.1 Ekim 2008 tarihinden itibaren prim oranı yüzde 25 den yüzde 32 ye çıkartılmış buna karşılık bu tarihe kadar sağlık yardımı alamayan isteğe bağlı sigortalılara sağlık yardımı verilmeye başlandı. Yazılı başvuru yaparak asgari tutar üstünden prim ödemenin dışında yapacak bir şey yok.

Ablanızın sigorta başlangıç tarihi, doğum tarihi ve prim ödeme gün sayısını bildirmediğinizden emekli olması için, ne kadar prim ödeyeceğini hesaplayamıyoruz. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri, 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayılıyor. Ablanız Bağ-Kur şartlarıyla emekli olmak için prim ödemesinin son 1260 gününü(3.5 yılını) isteğe bağlı olarak değil, sigortalı bir işte çalışarak ödemesi gerekiyor.

Doğum borçlanmasının yolu yargıdan geçiyor

Soru: Eşim 18 Ocak 1969 doğumlu. SSK'ya ilk başlangıç tarihi 9 Eylül 1987 dir. Evlendikten sonra işyerinden ayrıldı. 9 Kasım 1990 e kadar 1088 gün prim ödemesi var. 2003 e kadar eşim çalışmadı ve prim ödemesi. Bu süre içinde iki çocuğumuz oldu. 2003 yılından itibaren isteğe bağlı sigorta primi ödemeye başladık. 5 yıl 8 ay aralıksız prim ödedik. Yeni çıkan yasa gereği Bağ-Kur emeklisi olmamak adına, eşim fiilen çalışmaya başladı ve halen çalışıyor. Şu anda prim günleri toplamı 3290. Emeklilik için 44 yaş, 5225 prim ödeme ve 20 yıl sigortalılık süresini doldurmamız gerekiyor.
Doğum borçlanması yapabilir miyiz? Çünkü; yasada çok ilginç koşullar var. İşyerinden doğum nedeniyle ayrılmış olma koşulu ve bunu belgeleme şartı. Doğum borçlanması için yargı yolu dâhil ne yapabiliriz. Aydınlatırsanız seviniriz.

Şenol Gercüş-Edirne

Cevap: Sosyal güvenlik Kurumu doğum borçlanmayla ilgili olarak yayımlamış olduğu genel tebliğ ve genelge ile borçlanma yapabilmek için; doğum nedeniyle işten ayrılma şartı getirdi. İşten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde yapılan doğumları da, doğum nedeniyle işten ayrılmış kabul ediyor. İşverenden onaylı belge şartı tebliğde var. Genelgede bu tür bir şart yok. SGK’ nın işverenden onaylı belge alma şartından genelge ile vazgeçmiş bulunuyor. Ancak, yasada olmayan şartlar genel tebliğle getirilmesine karşın, tebliğ ile getirilen şartlarında genelge ile vazgeçiliyor. Bir anlamda genel tebliğ ile kanunla getirilmesi gereken şartlar getiriliyor. Diğer taraftan tebliğle yapılan düzenlemede bir anlamda genelge ile ortadan kaldırılıyor. Hukuk Devletinde olmayacak ne gibi işlem varsa, hepsi doğum borçlanmasının içinde var. Kelimenin tam anlamıyla bir muamma.

Esas olan yasa hükmüdür. Gerek tebliğ, gerekse genelge ile yasaya aykırı olarak getirilen şartlar hukuken geçersizdir. Önemli olan yasa olduğuna göre; yasa doğum borçlanması için sigortaya tescil, doğumdan sonrasında 2 yıl süresince hizmet sözleşmesine tabi olarak çalışmama(prim ödememe), doğan çocuğun yaşaması ve borçlanma bedelinin bir ay içinde ödenmesi şartlarını arıyor. Eşiniz yasaya göre doğum borçlanması yapabilir. Ancak, SGK’nın tebliğ ve genelgesine göre yapamaz. Bu durumda, İş Mahkemesine dava açarak hakkınızı yargı yoluyla almaya çalışmaktan başka seçeneğiniz yok.

Boşandığında şartları taşıyorsanız tekrar yetim aylığı bağlatabilirsiniz

Soru: Evlenmeden önce babamın SSK emeklisini alıyordum. Şimdi ayrılıyoruz. Çünki eşimle anlaşamıyoruz. Acaba babamdan dolayı tekrar aylık alabilir miyim?

Zehra Şensoy

Cevap: Evlendiğinizde çeyiz yardımı almışsanız nikâh tarihinden itibaren 24 ay geçmediği sürece yetim aylığı bağlatamazsınız. Ancak, çeyiz yardımı almamışsanız veya nikâh tarihiniz üstünde 24 aylık süre geçmişse, sigortalı olarak çalışmıyor ve kendi çalışmanızdan dolayı sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık almıyorsanız, babanızdan dolayı tekrar yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Temmuz 2010 da 49 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz

Soru: Sigorta başlangıcım 1 Temmuz 1985 dir. Toplam olarak 6600 gün prim ödemem var. Askere gitmeden önce sigortalıydım. Ne zaman emekli olabilirim?

İsmail Sayak

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Temmuz 2010 tarihinde, 49 yaşınızı da dolduruyorsanız bu tarihte emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 49 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabilirsiniz.

Emekli sandığından alınan emekli aylığına da haciz konamaz

Soru: Emekli Sandığı emeklisiyim. Kredi kartı borcumdan dolayı emekli aylığımın tamamına haciz konmuştur. Bu durum normal mi? Değilse ne gibi bir işlem yaparak konan haczi kaldırtabilirim?

Ahmet Yurdakul-Tokat

Cevap: Yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihine kadar SSK ve Bağ-Kurdan alınan emekli aylıklarına nafaka borcu dışındaki borçlar ve kurumun prim alacağı dışındaki borçlar için haciz konamıyor, ancak emekli sandığından alınan emekli aylıklarına haciz konabiliyordu. Ancak yeni yasanın yürürlüğe girdiği1 Ekim 2008 tarihinden itibaren çoğu sosyal hakta SSK, Bağ-Kur ve emekli sadığı atasında norm ve standart birliği sağlandı. Norm ve standart birliği sağlanan hususlardan biri de emekli aylıklarını haciz konamayacağı hususudur. 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren emekli sandığından alınan emekli aylıklarına da nafaka ve kuruma olan prim borcu dışındaki borçlar için haciz konamıyor(5510 sayılı Kanun md. 93). Bulunduğunuz yerdeki icra mahkemesine “ haczedilemezlik şikâyetinde” bulunduğunuzda haciz kalkacaktır. Ayrıca, kamuoyunda torba kanun olarak adlandırılan ve Cumhurbaşkanlığında imza aşamasında olan 5838 sayılı kanunun ile yapılan düzenlemeye göre; borçlunun muvafakati bulunmayan haciz taleplerinin icra müdürleri tarafından reddedilmesi gerekiyor. 5828 sayılı yasanın Resmi gazetede yayımlandığı tarihten itibaren icra müdürleri borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, emekli aylıklarına haciz konma taleplerini reddedecekler. Mevcut uygulamada yasada hüküm olmasına karşın icra müdürü haciz talebini yerin getirerek, emekli aylığına haciz koyuyor, borçlunun “haczedilemezlik şikayeti” üstüne de kaldırılıyordu. 5838 sayılı kanun yürürlüğe girdiğinde icra müdürü baştan haciz talebini reddedilecek ve bu konudaki mağduriyetler de giderilmiş olacaktır.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 585

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli olanın kızından dolayı aldığı aylığı kestirmesi gerekir