Almanya’da çalışanlar iş yeri kira gelirini beyan etmeyecekler

 

07.03.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Almanya’da çalışanlar iş yeri kira gelirini beyan etmeyecekler

Ekrem Sarısu - 07 Mart 2009 Cumartesi - Posta

Soru: Babam 20 yıldan beri Almanya’ da çalışıyor. Ankara’da iki tane işyeri var. Geçtiğimiz yıl 114.000 Lira kira aldık. Kiraları biz tahsil ediyoruz. Babamın hesabına yatırıyorduk. Ancak, kanun çıktı şimdi kiracılar bankaya yatırıyor. Bu kiraları bugüne kadar vergi dairesine bildirmedik. Bir tanıdığımız kiraları Mart ayı çıkmadan beyan etmemiz gerektiğini, eski yıllar içinde cezalı duruma düştüğümüzü söyledi. Bu doğru mu? Kiraları beyan etmemiz gerekiyor mu? Eski yıllar için cezalı duruma mı düştük? Düşmüşsek bu cezadan nasıl kurtuluruz?

M. Ayten

Cevap: 2008 yılında elde edilen 114.000 TL lik iş yeri kira gelirinin normalde beyan edilmesi gerekiyor. Ancak, babanız 20 yıldan beri Almaya’ da çalışıyormuş. Maliyle Bakanlığı 210 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile Almanya’ da çalışanları dar mükellef kapsamına aldı. Dar mükelleflerin Türkiye’de elde ettiği stopaja tabi tutulan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları beyan edilmiyor. Babanızda dar mükellef kapsamında olduğundan, 2008 yılında elde ettiği işyeri kira geliri de gelir vergisi stopajına tabi tutulduğundan, bu geliri beyan etmeniz gerekmiyor. Rahat olun eski yıllar içinde aynı uygulama geçerli olduğundan, tanıdığınızın söylediği gibi, geçmiş yıl iş yeri kira gelirleri yönünden cezalı duruma düşmeniz söz konusu değil.

Şirketin emekli ortağının destek primini ödeme yükümlüğü yoktur

Soru: Yaklaşık 6 yıldır Emekli Sandığına tabii emekliyim. Ocak 2009 ayı (maaşımı aylık olarak almaktayım)maaşımı çektiğimde 226.-TL eksik olduğunu gördüm. Araştırmamdan kesintinin sosyal güvenlik destek primi olduğunu tespit ettim. Destek primi kesintisine esas teşkil eden konu ise; 21.09.2006 tarihinde başlayan limitet şirket ortaklığımla ilgili. Ancak, 14 ay sonra yani 27.11.2007 tarihinde her türlü resmi işlemli eksiksiz yaparak yaprak ortaklıktan ayrıldım.

Ocak ayı başında gerek mail çekerek, gerekse yazışma yoluyla Emekli Sandığı Ödemeler Daire Başkanlığı nezdinde girişimlerde bulundum. Fakat bu güne kadar cevap verilmediği gibi Şubat ayında da emekli aylığımdan 240.00.-TL kesildi. Emekli Sandığı’nın web sayfasından baktığımda Mart ayında da 255.00.-TL kesileceği görülmektedir. 2009 ilk altı aylık dönem maaşım 1.020.00.-TL’dir.

1- Emeklilik dışında şu an itibariyle yani 26.11.2007 den buyana ticari faaliyetim söz konusu olmayıp, herhangi bir yerde çalışmamaktayım. Bahse konu Destek primi kesintisi devam edecek midir ?

2-Şirket ortağı olduğum 14 ay için (21.09.2006/27.11.2007) kesilmesi gerekiyorsa veya ödenmesi gerekiyorsa, tahakkuk edecek SGDP’ nin o dönemde şirket tarafından her ay kuruma yatırılması gerekmiyor muydu?

3- Şirket benim ortaklığım dışında halen faaliyetine devam ettiğine göre; adıma tahakkuk etmiş ve devam edecek SGDP tutarının şirkete rücu edilmesi gerekmiyor mudur?

İrfan Doğan GÜRGEN-Mersin

Cevap: 1) Limitet şirket ortaklığı zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektirir. Sizin gibi emekliler ise, emekli aylığını kestirmeden şirket ortaklığını destek primi ödeyerek devam ettirebilirler. Şirket ortağı olduğunuz dönem de, her ay Bağ-Kur’a, Bağ-Kurun 12 nci gelir basamağının yüzde 10 u tutarında destek primi ödemeniz gerekiyordu. Destek primi yükümlülüğünüz yerine getirmediğinden kurum şirket ortaklığınızı tespit ederek ödemiz gereken primleri emekli aylığınızdan kestiği anlaşılıyor. Ödemeniz gereken destek primi gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte tamamen tahsil edilene kadar aylığınızdan kesinti yapılır.

2) Sosyal Güvenlik Destek primini şirket ortağı kendisi öder. Şirket, ortağının destek primini ödemez.

3)Şirketin, ortağın destek primini ödeme yükümlülüğü olmadığından, emekli aylığınızdan kesilen ve kesilecek olan primleri şirkete rücu edemezsiniz.

Emekli tek meskeni için 2009 için de emlak vergisi ödemeyecek

Soru: Emeklilerinde emlak vergisi ödeyeceğine dair bir kanundan söz ediliyordu. Bu kanun çıktı mı? Bizim eşimle beraber oturduğumuz bir evden başka malımız yok. Ben SSK emeklisiyim. Eşimin de, benim de tek emekli aylığından başka gelirimiz yok. Tek maaşla geçinmeye çalışıyoruz? Ev için bugüne kadar emlak vergisi ödemedik. Bu sene emlak vergisi ödeyecek miyiz?

Ali Erden

Cevap: Emeklilerin emlak vergisi ödemesine ilişkin kanun çıkmadı. Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye’de tek meskeninden başka gayrimenkulü bulunmayan emekliler, tek mesken için 2009 yılı içinde emlak vergisi ödemeyecekler.

Emekli aylığınızdan başka geliriniz, oturduğunuz evinizden başka gayrimenkulünüz olmadığından, eviniz için 2009 yılında da emlak vergisi ödemeyeceksiniz.

Babanız 1 Ekim 2008 den önce vefat etmişse yetim aylığı alabilirsiniz

Soru: Kocam vefat ettiği için SSK’dan kocamın maaşını alıyorum. Aynı anda vefat eden Bağ-Kur emeklisi babamdan dolayı da Bağ-Kurdan maaş alabilir miyim? Eşimin vefatından sonra evlenmedim. Şu an da dulum. Bu konularda bilgi verip aydınlatırsanız sevinirim.

Muattar Anlayalıoğlu-İstanbul

Cevap: Babanız yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihten önce ölmüşse, sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışmıyor ve kendi çalışmalarınızdan dolayı bu kurumlardan gelir ve aylık almıyorsanız, babanızdan dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alabilirsiniz. Ancak, babanız yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 den sonra vefat etmişse, yeni yasa kapsamında hem eşten, hem de babadan çift aylık bağlanmadığından, babanızdan dolayı yetim aylığı bağlatamazsınız. Ancak, eşiniz ve babanızdan dolayı bağlanacak olan aylıklardan yüksek olanın tercih etme hakkınız var. Şayet babanızdan bağlanacak aylık tutar olarak yüksekse, dul aylığınızı kestirip, babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz.

Emekli olacağınız tarih 28 Nisan 2010

Soru: 28 Nisan 1962 doğumluyum. 5 Kasım 1985 de sigortalı olarak bir kamu kuruluşunda çalışmaya başladım. 2005 yılında kendi isteğimle işten ayrıldım. 20 ay olan askerlik süremi borçlandım. Ne zaman emekli olabilirim?

Ali Can-Kocaeli

Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız anlaşılıyor. Şayet askerlinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, borçlanma başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 48 yaşınızı dolduracağınız 28 Nisan 2010 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, 49 yaşınızı dolduracağınız 28 Nisan 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz

1 Ocak 212 de emekli olabilirsiniz


Soru: 1 Ocak 1964 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Haziran 1986 dır. Haziran 1993 ayına kadar aralıklarla prim ödedim. Haziran 1993 de bir kamu kuruluşunda işe başladım ve hala çalışmaktayım. 18 ay askerlik süremi borçlandım. Ne zaman emekli olabilirim?

Cevat Adanur

Cevap: Sorunuzu askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız ve kamu kuruşunda da sigortalı olarak çalıştığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanıza sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 48 yaşınızda olduracağınız

1 Ocak 2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Annenize aylık için babanızın 70 gün eksiği var

Soru: Babam 1992 de vefat etti. 1064 den 1992 ye kadar sigortalı çalışmış. Toplam 110 gün prim ödemsi çıktı. SSK’dan başka günü olup olmadığını araştırmak istedim, babanız sigortası bu kadar biz uğraşamayız cevabını aldım. Babam 24 ay askerlik yapmış. Askerliğini borçlansak anneme aylık bağlatabilir miyiz?

Ersin Karabulut

Cevap: Annenize aylık bağlatabilmek için, babanızın 5 yıl sigortalılık süresi ve en az 900 gün primi olması gerekiyor. Askerliğini borçlandığınızda babanızın 830 gün prim ödemesi oluyor. Yani 900 günden eksik. Bu prim ödemesiyle annenize aylık bağlatamazsınız. Ancak, babanızın sigortalı olarak çalıştığı yerleri araştırın, 70 gün daha prim ödemesi çıkartabilirseniz annenize dul aylığı bağlatabilirsiniz.

48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabileceksiniz.

Soru: 1 Mart 1963 doğumluyum. 19 Haziran 1986 da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Askerden sonra sigortalı olduğum için 20 ay askerlik süremi borçlandım ve bedelini ödedim. En erken ne zaman emekli olabilirim?

Mustafa Akay

Cevap: Askerliğinizi borçlanmakla iyi etmişsiniz. Çünkü, sigorta başlangıç tarihinden önce askerlik yaptığınızdan, borçlanma başlangıç tarihinizi 20 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor.

5225 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 48 yaşınızı dolduracağınız 1 Mart 2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

SSK da 7000 günle Bağ-Kurda 5400 gün ve 60 yaşla emekli olursunuz

Soru: 7 Nisan 1962 doğumluyum. 14 Ocak 2002 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. Hala çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

Nazan Aydemir

Cevap: Sizin gibi 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olarak çalışmaya başlayan bayanlar emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi bulunuyor. 4460 gün daha prim ödeyerek, 2540 gün olan prim ödemenizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.(ara vermeden prim öderseniz Eylül 2021 ayında)

Ayrıca, Bağ-Kura isteğe prim ödeyerek prim ödemenizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız 7 Nisan 2022 tarihinde Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile de emekli olabilirsiniz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Ekrem Sarısu

 

Okunma: 1347

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Almanya’da çalışanlar iş yeri kira gelirini beyan etmeyecekler